Santo da Serra – Funchal

Åk på vandringsresa till den vackra gröna ön Madeira!

Upptäck de fantastiska vandringarna på Madeira! För den som söker en varierande och fascinerande vandring är vandringspaketet mellan Santo da Serra och Funchal det perfekta alternativet. Veckan startar med ett par klassiska levadavandringar för att därefter vandra längs kusten. Kuststigen mellan Machico och Porto da Cruz är en vandring med storslagen utsikt över hav, klippor och berg. Därefter följer vandring längs Levada Cova da Roda genom den grönskande regnskogen med bitvis vidunderlig utsikt över dalen upp till Calderão Verde. Den sista vandringsdagen startar på hög varifrån du har en lätt vandring upp till Madeiras högsta berg, Pico Ruivo. Här njuter du av den storslagna utsikten innan du vandrar nerför till Nunnornas dal där vandringen avslutas. Vid några tillfällen går vandringen genom tunnlar där ficklampa är ett måste! De sista två nätterna bor du i livliga Funchal och får en heldag att se dig om.

Om ni är ett sällskap på minimum 4 personer eller flera får ni en rabatt om 1.000:-/person.

Vill du resa under jul- och/eller nyårshelgen? Kontakta oss för pris.

Här kan du läsa om de övriga tre vandringsresorna vi har på Madeira.

Santo da Serra – Funchal

Se pris och boka
Madeira 7 nätter Total sträcka 71 - 75 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 10.800 :- 5 vandringsdagar
 • Grönskan, blommor och träd
 • Lättvandrade levador genom en levande landsbygd
 • Oförglömlig kustvandring
 • Storslagen vandring över Madeiras högsta berg Pico Ruivo
 • Nunnornas dal
 • Funchal och byn Monte

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till Santo da Serra
Dag 2: Transfer till Camacha och vandring till Santo da Serra, 20 km
Dag 3: Transfer till Maroços och vandring till Machico, 13 km
Dag 4: Vandring Machico – Porto da Cruz eller Levada do Castelejo, 14 km eller 18 km
Dag 5: Transfer till Queimadas, vandring till Ilha via Caldeirão Verde, 13 km. Transfer Ilha – Santana
Dag 6: Transfer till Achada do Teixeira och vandring till Curral das Freiras via Pico Ruivo,
11 km. Transfer till Curral das Freiras – Funchal
Dag 7: Fridag i Funchal
Dag 8: Transfer från Funchal till flygplatsen

Total sträcka att vandra är 71 – 75 km fördelade på 5 vandringsdagar

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Madeira

Oavsett när du landar på Madeira så möter vi dig och kör dig till Santo da Serra där du bor de första två nätterna. Hotellet ligger nära Santo da Serras centrum med bland annat en fin park och några butiker. Är du här en söndag har du möjlighet att besöka den välkända loppmarknaden.

 Dag 2 – Santo da Serra – Camacha – Santo da Serra, Levada da Serra do Faial

Idag blir du körd till Camacha där din vandring börjar. Från torget i Camacha går du uppför till Levada da Serra do Faial. När du nått den gamla levadan planar vandringen ut och blir lättare. Levada da Serra do Faial är en torrlagd levada, dvs den används inte längre. Det är fortfarande en mycket fin vandring och snäll start på veckan. Den första delen av vandringen passerar små byar, gårdar och terrassodlingar. Längre fram på dagen når du skog som du följer genom till en vattendelare där du viker av nerför till Santo da Serra.

Lätt, 20 km, + 213 meter, – 212 meter

Dag 3 – Santo da Serra – Maroços – Levada do Caniçal – Machico

Efter en kort transfer till Marocos startar vandringen längs med Levada do Caniçal. Levadan, som fortfarande används, byggdes 1949 för att förse lantbruksområden kring Machico och Caniçal med vatten under torra perioder. Vandringen är lätt och du passerar endast en tunnel som är 10 meter lång.  Längs levadan växer mimosaträd och därför kallas den för ”mimosalevadan”. Längre in i dalen passerar du odlingar och små kreaturshus. Man odlar för husbehov och lite försäljning till förbipasserande vandrare. Levadan slutar vid landsvägen innan tunneln till Caniçal. Härifrån följer du gatan ner till Machico och ditt hotell.

Lätt, 13 km, + 35 meter, – 246 meter

Dag 4 – Machico – Porto da Cruz, Kustvägen eller Levada do Castelejo

Den här dagen kan du välja mellan att följa den spektakulära kustvägen eller så väljer du den snällare vandringen längs Levada do Castlejo. Kustvandring är en av de mest populära vandringsturerna på Madeira och en oförglömlig upplevelse om vädret är bra. Den lättare vandringen Levada do Castelejo är också mycket vacker och det bästa alternativet om det är en regnig och blåsig dag eller om du inte tycker om höjder. Vilket alternativ du än väljer når du Porto da Cruz och kan avsluta med ett dopp i havspoolen.

Medel, 14 km , +412 meter / – 450 meter (avser kustvandringen)

Dag 5 – Porto da Cruz – Queimadas – Levada Cova da Roda – Calderão Verde – Ihla – Santana

Efter frukosten hämtar vi dig för en transfer upp i bergen till Queimadas. Vandringen går idag ut med Levada Cova da Roda som bitvis inhuggen i bergssidan. Du passerar flera tunnlar så ficklampa är ett måste. Du följer en stig från Queimadas genom en djungelliknande skog. Utsikten är bitvis vidunderlig och bitvis är terrängen svindlande brant. Trots de branta bergssidorna är vandringen trygg då den kantas av staket. Du fortsätter genom regnskogen in i den vilda dalen Ribeira Grande där du i slutet når Caldeirão Verde. Du går tillbaka längs levadan innan du svänger av mot byn Ihla där vandringen slutar. En transfer tar dig till boendet i Santana.

Utmanande, 13 km, + 53 meter, – 557 meter

Dag 6 – Santana – Achada do Teixeira – Pico Ruivo – Curral das Freiras – Funchal

En transfer tar dig från den nordöstra kusten upp till Achada do Teixeira, 1 560 meter över havet, där dagens vandring startar. Om vädret är fint är det den mest storslagna turen den här veckan. Det är lättvandrat längsmed den breda stigen. Efter cirka 3 km når du Refuge Casa do Abrigo där du kan ta en paus. Du fortsätter uppför och svänger av den sista biten för att nå toppen av Madeira, Pico Ruivo, 1 862 m.ö.h. Du fortsätter mot Encumeada och sedan ner mot byn Curral das Freiras. Du vandrar genom en eukalyptusskog ner till Nunnornas dal. En transfer tar dig till ditt boende i Funchal.

Krävande, 11 km, + 446 meter, – 1 313 meter

Dag 7 – Funchal

Under din sista dag på Madeira får du möjlighet att utforska den underbara lilla staden Funchal. Det finns mycket att se i den vänliga staden. Kanske du tar en promenad till katedralen, Cathedral Sé och vidare till Mercado dos Lavradores, arbetarnas marknad. Du kan också passa på att utforska omgivningarna runt staden. Ta gärna tillfället i akt och följ med någon av båtarna vid hamnen för att spana efter valar och delfiner.

Dag 8 – Hemresa

Om du inte ska stanna ytterligare några dagar så är det nu dags för hemresa. En taxi hämtar dig och kör dig till flygplatsen för vidare resa till Skandinavien.

Vad ingår

 • Boende totalt 7 nätter inklusive frukost fördelade på boende i: Santo da Serra (2 nätter), Machico, Porto da Cruz, Santana och Funchal (2 nätter)
 • Transfer:
  Madeira flygplats – Santo da Serra
  Santo da Serra – Camacha
  Santo da Serra – Maroços
  Porto da Cruz – Queimadas
  Ilha – Santana
  Santana – Achada do Teixeira
  Curral das Freiras – Funchal
  Funchal – Madeira flygplats
 • Bagagetransport:
  Santo da Serra – Machico
  Machico – Porto da Cruz
  Porto da Cruz – Santana
  Santana – Funchal
 • Resplan, med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Ledbeskrivning med kartor
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Flygresan Skandinavien – Madeira tur och retur
 • Lunch och middag var dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Lokala skatter

I området Santa Cruz på Madeira betalar varje hotellgäst en turistskatt på 2 euro per person och natt.  Turistskatten tas för närvarande (2023) endast ut i/runt Santa Cruz men vi reserverar oss dock för att detta kan komma att ändras med kort varsel och att skatt införs även för andra områden på Madeira.

Tillval

Extranätter

Extranätter Funchal
Från 865:-/person i dubbelrum
Från 1 295:-/person i enkelrum

Extranätter går även att ordna efter dina önskemål i de övriga orterna. Kontakta oss för pris.

Tillägg halvpension

Kontakta oss för pris

Extra översiktskarta

I vandringspaketet ingår en översiktskarta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta, kan ni välja att lägga ytterligare kartor.
Kostnaden är 135:- per extra karta.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell och pensionat. Rummen har privata faciliteter, alltid bäddade sängar och frukost ingår för bästa starten på dagen.

Är det fullbokat på något av våra samarbetsboenden bokar vi in alternativa hotell/B&B. Vi bokar i första hand boende med samma standard (1 – 3 stjärniga boenden enligt europeisk standard) men det kan även bli hotell med tillägg eller extra transfer. Detta stämmer vi av med dig innan en definitiv bokning.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2/5
 • Vandringen är i genomsnitt lätt till krävande. Två vandringsdagar är lätta, en är medel, en utmanande och en är krävande.
 • Levadorna är lätta att följa och flacka. En bit av kustleden mellan Machico och Porto da Cruz kan upplevas hissnande för den som känner oro för höjder. Mellan Caldeirõa Verde och Ilha går det brant nerför cirka 600 höjdmeter. Sista vandringsdagen sker första delen av vandringen på hög höjd och avslutas med att det går  brant ner, cirka 1 300 meter. För många är vandring nerför mer ansträngande, särskilt för knäna. Stavar är inget måste men rekommenderas om du vill avlasta kroppen eller vid regn.
 • Underlaget längs levador/stigar varierar från betong till trampad stig. Vid regn kan det vara mycket halt vilket gör att svårighetsgraden på vandringen blir högre.
 • Total sträcka att vandra är 71 – 75 km fördelade på 5 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Flyg

Flygplatsen på Madeira heter Funchal och du kan flyga dit dagligen med TAP från Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup, via Lissabon.

Oavsett när du landar eller lämnar Madeira ingår transfer mellan flygplatsen och ditt hotell.

 

Väderkalender

Årsnederbörden vid Bica da Cana på Paúl da Serra på 1 560 meters höjd är 3 000 mm och Ponta Delgada på nordkusten får 1 100 mm i årsnederbörd. På sydkusten faller det 600 – 700 mm om året. Genomsnittstemperaturen i bergen är drygt 9˚ och vid kusten 18˚ – 22˚. I bergen faller det snö i genomsnitt 10 dagar om året och hagel 15 dagar om året.

De tre varmaste månaderna är juli, augusti och september och torraste månaderna är juli och augusti i såväl både bergen som vid kusten. De tre våtaste månaderna är över hela ön november, december och januari. I Funchal faller det 3 mm nederbörd en normal sommarmånad, medan det en normal vintermånad faller 100 mm. Motsvarande för Bica da Cana är 30 mm en sommarmånad och 440 mm en vintermånad.

Största chansen till klart väder i bergen är tidigt på morgonen. Madeira är nämligen utsatt för passadvindarna som kommer från nordost. Den varma, fuktiga luften stöter mot den centrala bergskedjan på ön och pressas uppåt, där den kyls ned och skapar dimma och moln. Molen lägger sig på mellan 400 och 1 300 meters höjd och blir kraftigare ju längre dagen går. Det medför att det är dubbelt så många soltimmar i Funchal som i Porto Moniz eller Santana på norra sidan.

De nordostliga passadvindarna gör också att det gärna blåser mer på nordkusten än på sydkusten. Vågor och bränningar är större och våldsammare i Porto Moniz, São Vicente och Porto da Cruz än i Funchal och Ribeira Brava. Den låga Sáo Lourenço-udden i nordost har av samma anledning lite nederbörd men mycket vind.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led