Runt Madeira, 7 nätter

Upptäck alla delar av den magiskt vackra ön Madeira

Utforska den fascinerande och variationsrika ön i Atlanten! Här finner du branta och robusta kustlinjer, gröna kullar och små vikar som är bra för bad såväl som molnskogar och soldränkta bananplantager. ”Blomsterön” Madeira erbjuder ett mångsidigt landskap och ett behagligt klimat året runt. Den torra östsidan, den svala norrsidan, de karga bergen, de fuktiga högplatåerna och den soliga sydsidan bjuder alla in dig till att utforska denna underbara ö. Året runt finns det färgglada blommor och träd i full blomning på de olika höjdnivåerna. Den vänliga och traditionsmedvetna lokalbefolkningen välkomnar dig att lära känna deras land och kultur. Upptäck alla otroliga delar av Madeira i detta vandringsprogram runt ön.

Minimum antal personer

För att genomföra denna vandring måste ni vara minst 2 personer som vandrar tillsammans. Detta vandringspaket är således ej tillgängligt för solovandrare.

Reseperioder

Tisdagar, torsdagar och lördagar 2021 5 jan – 11 dec

Runt Madeira, 7 nätter

Se pris och boka
Porto da Cruz – Funchal 5 - 6 vandringsdagar Total sträcka 85 - 93 km Svårighetsgrad 3,8/5 Avresa se reseperioder Från 8.095 :-
 • Vandringarna går på alla delar av ön
 • Grönskan, blommor och träd
 • Fina levadavandringar
 • Oförglömlig kustvandring
 • Storslagen vandring längs levador
 • Funchal, den livliga och vänliga huvudorten
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Madeira och Porto da Cruz
Dag 2: Transfer till Machico och vandring till Porto da Cruz, 15 km
Dag 3: Transfer till Calhau och vandring till São Jorge, 16 km. Transfer till São Vicente
Dag 4: Transfer till Paul da Serra och vandring till Porto Moniz, 17 km
Dag 5: Transfer till Raposeira och vandring till Calheta, 22 km
Dag 6: Transfer till Eira do Mourao och vandring till Cabo Girao, 15 km. Buss till Funchal
Dag 7: Linbana Funchal – Monte. Valfri vandring Monte – Funchal, 8 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra är 85 – 93 km fördelade på 5 – 6 vandringsdagar. Beroende på vilka val du gör, kan du korta ner antalet vandringsdagar samt vandringssträckorna.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Madeira

Du ankommer till Funchal flygplats och får transfer till den lilla fiskebyn Porto da Cruz, där du bor de kommande 2 nätterna. Här kan du njuta av stranden eller bada i havsvattenpoolen. I byn finns också ett litet romdestilleri där du kan få se hur produktionen av sockerrörssprit går till.

Dag 2 – Machico – Porto da Cruz

Efter morgonens välkomstmöte, som hålls av vår samarbetspartner, får du en transfer till Machico där du startar din vandring tillbaka till Porto da Cruz. Du vandrar genom jordbruksmarker längs veckans första levada. Du vandrar sedan uppför längs vandringsstigar som kantas av frodig vegetation till Boca do Risco. Här kan du njuta av den vidsträckta utsikten innan du fortsätter din vandring. Stigen blir smalare och mer öppen, du måste vara vaksam och försiktig! Stigen går längs klippkusten, de mest utsatta partierna har säkrats upp med vajer, dock ej överallt. Dagen avslutas nerför mot havet och vandring längs stranden till Porto da Cruz.

Medel, 15 km, + 550 meter, – 550 meter

Dag 3 – Calhau – São Jorge, São Vicente

En transfer tar dig till Calhau där vandringen startar. Från Calhau följer du kusten längs en gammal fiskestig som tar dig till Ponta de São Jorge. Snart fortsätter du uppför längs terrassodlingar, förbi utsiktsplatsen Vigia där du kan blicka ut över hela den norra kustlinjen. Härefter väljer du att antingen gå inåt land för att avsluta dagens vandring lite tidigare, eller fortsätta längs Levada do Rei hela vägen till Riberio Bonito (den vackra floden). En transfer tar dig till ditt boende i São Vicente. Bilfärden kommer att bjuda på vackra vyer över Madeiras vilda, norra kust.

Medel, 16 km, + 650 meter, – 150 meter

Dag 4 – Paul da Serra – Porto Moniz

En transfer tar dig till vandringens start uppe på högplatån Paul da Serra (1 270 m.ö.h.). Största delen av dagens vandring går nedför, med ett par undantag då du vandrar genom vackra skogar i en lätt böljande terräng. Du vandrar förbi Fanal och vidare genom skogen ner till Levada dos Cedros, som tar dig genom tät och vacker vegetation. Stigen är väldigt smal, så det är viktigt att vara stadig på foten och inte känna rädsla för höjder. Väl framme i Curral Falso går leden över till en fin vandringsstig som tar dig brant ner till byn Ribiera da Janela och vidare ner i dalen. Den gamla kustvägen tar dig till Porto Moniz.

Krävande, 17 km, + 100 meter, – 1 290 meter

Dag 5 – Raposeira – Calheta

Dagen startar återigen med en transfer, denna gång till Raposeira, varifrån du startar en härlig och behaglig vandring mot Calheta. Den största delen av dagen bjuder på vandring i ett lätt böljande landskap längs Levada Nova, också känt som Eukalyptuslevadan. Dagen avslutas med en något brant nedförstigning förbi byn Lombo do Salao och vidare till Calheta och den gyllene, vackra sandstranden.

Medel, 22 km, + 50 meter, – 650 meter

Dag 6 – Eira do Mourao – Cabo Girao, Funchal

Dagens vandring startar, efter en transfer, i bergsbyn Eira do Mourao. Härifrån vandrar du längs Levada do Norte, förbi en bergsklyfta med vattenfall och spektakulära vyer. Stigen är ganska smal, så se efter var du sätter fötterna. När du vandrat förbi Boa Morte fortsätter du längs levadan, nu med fantastisk havsutsikt, genom de karaktäristiska terrassodlingarna. Den sista biten till utsiktsplatsen Cabo Girao, där dagens vandring avslutas, går längs en smal och brant stig nedför för att där ansluta till en större väg. Från Cabo Girao tar du en av eftermiddagsbussarna till Funchal.

Lätt, 15 km, + 250 meter, – 150 meter

Dag 7 – Linbana Funchal – Monte. Valfri vandring Monte – Funchal

Den sista dagen har kommit, och den kan du själv bestämma över! Vill du spendera hela dagen i Funchal eller ta linbanan upp till byn Monte och besöka kyrkan? Kanske ta en tur för att se de botaniska trädgårdarna? Efteråt kan du välja att ta linbanan tillbaka till Funchal, eller göra en kortare cirkelvandring längs levador hela vägen ner till Funchal. Du tar sedan lämpligen en stadsbuss in till de centrala delarna av Funchal igen.

Medel, 8 km, + 100 meter, – 550 meter

Dag 8 – Hemresa

Om du inte valt att lägga till några extra nätter efter avslutad vandring, är det nu dags att återvända hem efter en upplevelserik vecka på Madeira.

 

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Porto da Cruz (2 nätter), São Vicente, Porto Moniz, Calheta och Funchal (2 nätter)
 • Välkomstmöte på ditt första boende
 • Ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum
 • Bagagetransport (1-2 väskor/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Transport Funchal flygplats – Porto da Cruz och Funchal – Funchal flygplats
 • Transfers dag 2 – 6
 • Bussresa Cabo Girao till Funchal
 • Linbana Funchal/Monte
 • GPS-filer över vandringen finns att få
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Flygresan Skandinavien – Madeira tur och retur
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Om du väljer halvpension ingår 7 stycken 3-rätters middagar. Det kan förekomma flera rätter som då också ingår.
Halvpension 2 790:-/person

Extranätter

Porto da Cruz
580:-/person i dubbelrum eller trippelrum
825: -/person i enkelrum

Funchal
890:-/person i dubbelrum
1 595: -/person i enkelrum

Extra uppsättning färdhandlingar

I vandringspaketet ingår en uppsättning ledbeskrivning med kartor och övriga färdhandlingar per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning kan ni välja att lägga till det. Kostnaden är 360:- per uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell och pensionat. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,8 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. En vandringsdag är lätt, tre – fyra är medel och en är krävande. För personer som känner sig mindre säkra på foten eller som lider av höjdskräck kan många av dagarna upplevas betydligt mer krävande och direkt obehagliga. Det finns alternativa vandringar om du vill undvika de hissnande partierna, se ber info i broschyren.
 • Underlaget längs levador/stigar varierar från betong till trampad stig, vid regn kan det vara halt.
 • Total sträcka att vandra är 85 – 93 km fördelade på 5 – 6 vandringsdagar. Beroende på vilka val du gör, kan du korta ner antalet vandringsdagar samt vandringssträckorna.

Tips om anslutningsresor

Flyg

Flygplatsen på Madeira heter Funchal och du kan flyga dit dagligen med TAP från Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup, via Lissabon.

Oavsett när du landar eller lämnar Madeira ingår transfer mellan flygplatsen och ditt hotell.

 

Väderkalender

Årsnederbörden vid Bica da Cana på Paúl da Serra på 1 560 meters höjd är 3 000 mm och Ponta Delgada på nordkusten får 1 100 mm i årsnederbörd. På sydkusten faller det 600 – 700 mm om året. Genomsnittstemperaturen i bergen är drygt 9˚ och vid kusten 18˚ – 22˚. I bergen faller det snö i genomsnitt 10 dagar om året och hagel 15 dagar om året.

De tre varmaste månaderna är juli, augusti och september och torraste månaderna är juli och augusti i såväl både bergen som vid kusten. De tre våtaste månaderna är över hela ön november, december och januari. I Funchal faller det 3 mm nederbörd en normal sommarmånad, medan det en normal vintermånad faller 100 mm. Motsvarande för Bica da Cana är 30 mm en sommarmånad och 440 mm en vintermånad.

Största chansen till klart väder i bergen är tidigt på morgonen. Madeira är nämligen utsatt för passadvindarna som kommer från nordost. Den varma, fuktiga luften stöter mot den centrala bergskedjan på ön och pressas uppåt, där den kyls ned och skapar dimma och moln. Molen lägger sig på mellan 400 och 1 300 meters höjd och blir kraftigare ju längre dagen går. Det medför att det är dubbelt så många soltimmar i Funchal som i Porto Moniz eller Santana på norra sidan.

De nordostliga passadvindarna gör också att det gärna blåser mer på nordkusten än på sydkusten. Vågor och bränningar är större och våldsammare i Porto Moniz, São Vicente och Porto da Cruz än i Funchal och Ribeira Brava. Den låga Sáo Lourenço-udden i nordost har av samma anledning lite nederbörd men mycket vind.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led