Machico – Funchal, 7 nätter

Kombinera vandring och vila på den blommande ön Madeira!

Detta vandringspaket ger dig en härlig kombination av vandring och vila på den blommande ön Madeira. Vandringsdagarna inleds med en fantastisk kustvandring mellan Machico och Porto da Cruz. Nästföljande dag får du en härlig levadavandring längs Levada Cova da Roda genom den grönskande regnskogen. Den avslutande vandringen går via Madeiras högsta berg, Pico Ruivo och vidare ner till Nunnornas dal. Vid några tillfällen går vandringen genom tunnlar där ficklampa är ett måste! Veckan avslutar du med fina dagar i den livliga och vänliga staden Funchal med möjlighet att göra utflykter i närområdet. Men kanske du bara hellre njuter av härlig vila.

Om ni är ett sällskap på minimum 4 personer eller flera får ni en rabatt om 500:-/person.

Machico – Funchal, 7 nätter

Se pris och boka
Machico – Funchal 3 vandringsdagar Total sträcka 38 - 42 km Svårighetsgrad 3,7/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 7.495 :-
 • Behaglig temperatur för vandring
 • Grönskan, blommor och träd
 • Lättvandrade levador genom en levande landsbygd
 • Oförglömlig kustvandring
 • Nunnornas dal
 • Funchal
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Madeira och transfer till Machico
Dag 2: Vandring Machico – Porto da Cruz, 14/18 km
Dag 3: Transfer till Queimadas, vandring till Ilha via Caldeirão Verde, 13 km. Transfer Ilha – Santana
Dag 4: Transfer till Achada do Teixeira och vandring till Curral das Freiras via Pico Ruivo, 11 km. Transfer till Curral das Freiras – Funchal
Dag 5: Fridag i Funchal
Dag 6: Fridag i Funchal
Dag 7: Fridag i Funchal
Dag 8: Transfer från Funchal till flygplatsen

Total sträcka att vandra är 38 – 42 km fördelade på 3 vandringsdagar

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Madeira

Oavsett när du landar på Madeira så möter vi dig och kör dig till kuststaden Machico där du bor första natten.

Dag 2 – Machico – Porto da Cruz, Kustvägen eller Levada do Castelejo

Den här dagen kan du välja mellan att följa den spektakulära kustvägen eller så väljer du den snällare vandringen längs Levada do Castlejo. Kustvandring är en av de mest populära vandringsturerna på Madeira och en oförglömlig upplevelse om vädret är bra. Den lättare vandringen Levada do Castelejo är också mycket vacker och det bästa alternativet om det är en regnig och blåsig dag eller om du inte tycker om höjder. Vilket alternativ du än väljer når du Porto da Cruz och kan avsluta med ett dopp i havspoolen.

Medel, 14 km , +412 meter / – 450 meter (avser kustvandringen)

Dag 3 – Porto da Cruz – Queimadas – Levada Cova da Roda – Calderão Verde – Ihla – Santana

Efter frukosten hämtar vi dig för en transfer upp i bergen till Queimadas. Vandringen går idag ut med Levada Cova da Roda som bitvis inhuggen i bergssidan. Du passerar flera tunnlar så ficklampa är ett måste. Du följer en stig från Queimadas genom en djungelliknande skog. Utsikten är bitvis vidunderlig och bitvis är terrängen svindlande brant. Trots de branta bergssidorna är vandringen trygg då den kantas av staket. Du fortsätter genom regnskogen in i den vilda dalen Ribeira Grande där du i slutet når Caldeirão Verde. Du går tillbaka längs levadan innan du svänger av mot byn Ihla där vandringen slutar. En transfer tar dig till boendet i Santana.

Utmanande, 13 km, + 53 meter, – 557 meter

Dag 4 – Santana – Achada do Teixeira – Pico Ruivo – Curral das Freiras – Funchal

En transfer tar dig från den nordöstra kusten upp till Achada do Teixeira, 1 560 meter över havet, där dagens vandring startar. Om vädret är fint är det den mest storslagna turen den här veckan. Det är lättvandrat längsmed den breda stigen. Efter cirka 3 km når du Refuge Casa do Abrigo där du kan ta en paus. Du fortsätter uppför och svänger av den sista biten för att nå toppen av Madeira, Pico Ruivo, 1 862 m.ö.h. Du fortsätter mot Encumeada och sedan ner mot byn Curral das Freiras. Du vandrar genom en eukalyptusskog ner till Nunnornas dal. En transfer tar dig till ditt boende i Funchal.

Krävande, 11 km, + 446 meter, – 1 313 meter

Dag 5 – Funchal

Den första dagen i Funchal ger dig möjlighet att se dig om och bara ta det lugnt. Det finns mycket att se i den vänliga staden. Kanske du tar en promenad till katedralen, Cathedral Sé och vidare till Mercado dos Lavradores, arbetarnas marknad. Framåt eftermiddagen kanske du göra ett besök på någon av stadens vinkällare för att provsmaka Madeiravinet.

Dag 6 – Funchal

Vill du se mera av omgivningarna utanför Funchal finns många möjligheter. Kanske du den här dagen tar tillfället i akt och följer med någon av båtarna som ligger vid hamnen ut på havet för att spana efter valar och delfiner. Eller kanske en heldagstur till grannön Porto Santo.

Dag 7 – Funchal

Den här dagen kanske du håller dig på land och följer med på någon guidad tur på Madeira, det finns många alternativ.  Eller så kan du lätt ta dig upp till den botaniska trädgården för att lära dig mera om Madeiras tusentals sköna växter.

Dag 8 – Hemresa

Har du inte möjlighet att stanna flera dagar är det dags för hemresa. En taxi hämtar dig och kör dig till flygplatsen för vidare resa till Skandinavien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende totalt 7 nätter inklusive frukost fördelade på boende i: Machico, Porto da Cruz, Santana och Funchal (4 nätter)
 • Transfer:
  Madeira flygplats – Machico
  Porto da Cruz – Queimadas
  Ilha – Santana
  Santana – Achada do Teixeira
  Curral das Freiras – Funchal
  Funchal – Madeira flygplats
 • Bagagetransport:
  Machico – Porto da Cruz
  Porto da Cruz – Santana
  Santana – Funchal
 • Resplan, med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Ledbeskrivning med kartor
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Flygresan Skandinavien – Madeira tur och retur
 • Lunch och middag var dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Lokala skatter

From 1/11 2022 inför området Santa Cruz på Madeira en turistskatt på 1 euro per person och natt. Skatten höjs from 1/1 2023 till 2 euro per person och natt. För närvarande (oktober 2022) gäller detta endast Santa Cruz och alltså inte de områden där du bor under din resa till Madeira. Vi reserverar oss dock för att detta kan komma att ändras med kort varsel och att skatt införs även för andra områden på Madeira.

Tillval

Extranätter

Extranätter i Funchal
Från 710:-/person i dubbelrum
Från 1 220:-/person i enkelrum

Extranätter går även att ordna efter dina önskemål i de övriga orterna. Kontakta oss för pris.

Tillägg halvpension

Kontakta oss för pris

Extra översiktskarta

I vandringspaketet ingår en översiktskarta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin karta, kan ni välja att lägga ytterligare kartor.
Kostnaden är 135:- per extra karta.

Boende

Residencial Amparo, eller A Residencial Familia, Macico, 1 natt
Hospedagem Turistica Costa Linda, Porto da Cruz, 1 natt
Quinta do Furao, Santana, 1 natt
Hotel Quinta da Penha de Franca, Funchal, 4 nätter

Är det fullbokat på något av ovan nämnda hotell bokar vi alternativt hotell. Vi bokar i första hand boende med samma standard som ovan nämnda, men det kan även bli hotell med tillägg, vilket vi stämmer av med dig innan definitiv bokning.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,7/5 – 4/5 beroende på val av vandring
 • Vandringen är i genomsnitt lätt till krävande. En vandringsdag är lätt/medel, en är utmanande och en är krävande.
 • Levadorna är lätta att följa och flacka. En bit av kustleden mellan Machico och Porto da Cruz kan upplevas hissnande för den som känner oro för höjder. Mellan Caldeirõa Verde och Ilha går det brant nerför cirka 600 höjdmeter. Sista vandringsdagen sker första delen av vandringen på hög höjd och avslutas med att det går det brant nerför cirka 1 300 meter. För många är vandring nerför mer ansträngande, särskilt för knäna.
 • Underlaget längs levador/stigar varierar från betong till trampad stig. Vid regn kan det vara halt.
 • Total sträcka att vandra är 71 – 75 km fördelade på 5 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Flyg

Flygplatsen på Madeira heter Funchal och du kan flyga dit dagligen med TAP från Stockholm Arlanda och Köpenhamn Kastrup, via Lissabon.

Oavsett när du landar eller lämnar Madeira ingår transfer mellan flygplatsen och ditt hotell.

 

Väderkalender

Årsnederbörden vid Bica da Cana på Paúl da Serra på 1 560 meters höjd är 3 000 mm och Ponta Delgada på nordkusten får 1 100 mm i årsnederbörd. På sydkusten faller det 600 – 700 mm om året. Genomsnittstemperaturen i bergen är drygt 9˚ och vid kusten 18˚ – 22˚. I bergen faller det snö i genomsnitt 10 dagar om året och hagel 15 dagar om året.

De tre varmaste månaderna är juli, augusti och september och torraste månaderna är juli och augusti i såväl både bergen som vid kusten. De tre våtaste månaderna är över hela ön november, december och januari. I Funchal faller det 3 mm nederbörd en normal sommarmånad, medan det en normal vintermånad faller 100 mm. Motsvarande för Bica da Cana är 30 mm en sommarmånad och 440 mm en vintermånad.

Största chansen till klart väder i bergen är tidigt på morgonen. Madeira är nämligen utsatt för passadvindarna som kommer från nordost. Den varma, fuktiga luften stöter mot den centrala bergskedjan på ön och pressas uppåt, där den kyls ned och skapar dimma och moln. Molen lägger sig på mellan 400 och 1 300 meters höjd och blir kraftigare ju längre dagen går. Det medför att det är dubbelt så många soltimmar i Funchal som i Porto Moniz eller Santana på norra sidan.

De nordostliga passadvindarna gör också att det gärna blåser mer på nordkusten än på sydkusten. Vågor och bränningar är större och våldsammare i Porto Moniz, São Vicente och Porto da Cruz än i Funchal och Ribeira Brava. Den låga Sáo Lourenço-udden i nordost har av samma anledning lite nederbörd men mycket vind.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led