Pinhão – Pinhão och Porto, 7 nätter

En oförglömlig vandring bland vingårdar, berg och dalar i området kring Dourodalen

Ett vandringspaket som tar dig in i hjärtat av vinområdet Douro. Under veckan får du möjlighet att utforska vingårdar, olivlundar och små byar i detta världsarvslandskap. Du vandrar längs vingårdar och terrasser, längs byvägar och stigar. Du pausar på några uteserveringar eller på annan naturskön plats för att äta ditt lunchpaket. Du har flera möjligheter att besöka lokala vingårdar och många möjligheter att smaka det goda vinet. Vid varje noggrant utvalt boende får du ett varmt välkomnande. Din vandring i Dourodalen startar i den fascinerande historiska staden Porto där du får möjlighet att utforska den gamla staden. Kanske vill du också besöka någon portvinkällarna i Vila Nova da Gaia?

Pinhão – Pinhão och Porto, 7 nätter

Se pris och boka
Pinhão – Pinhão 6 vandringsdagar Total sträcka 69 - 76 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 1 mar - 31 okt Från 11.810 :-
 • Den av UNESCO världsarvslistade staden Porto
 • Det av UNESCO världsarvslistade landskapet Dourodalen
 • Pinhãodalens västra och östra sluttningar
 • Oförglömlig utsikt över den mäktiga Dourodalen
 • Välskötta vingårdar, olivlundar och terrasser
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Porto och transfer till ditt boende
Dag 2: Resa till Pinhão
Dag 3: Pinhão – Vilarinho de São Romão, 10 km
Dag 4: Rundvandring via floden Pinhão, 8 – 13 km
Dag 5: Vilarinho de São Romão – Alijó, 10 – 16 km
Dag 6: Rundvandring via São Mamede da Ribatua, 8 – 15 km
Dag 7: Alijó – Casal de Loivos, 14 km
Dag 8: Casal de Loivos – Pinhão, 6 km och resa till Porto. Hemresa
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 56 – 74 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Porto 
Vid ankomst till Porto möter våra kollegor dig och du får transfer till ditt boende i Porto. Av chauffören får du kompletterade dokumentation och en kort genomgång av din vandring. Efter check-in på ditt hotell har du kanske tid att se dig om och utforska stadens historiska monument, vitaliserade områden som Rua das Flores och Ribeiradistriktet. Den vinintresserade korsar floden Douro och besöker åtminstone en av portvinskällarna i Vila Nova de Gaia. Här kan du gå på en rundtur med guide som avslutas med provsmakning. En perfekt start på en härlig vandringsvecka bland vingårdar, terrassodlingar, berg och vattendrag.

Dag 2 – Resa till Pinhão
Efter frukost reser vidare med tåg eller kanske med kryssningsfartyg till Pinhão. Efter check in på ditt boende  har du kanske tid över för en promenad runt vinodlingarna eller kanske du tar en båttur längs floden Douro. Kvällen avslutar du lämpligen med en middag på någon av restaurangerna i Pinhão. Här serveras läckra lokala rätter och goda viner.

Dag 3 – Pinhão – Vilarinho de São Romão
Efter frukost startar du din vandring uppför genom vingårdar längs de västra sluttningarna av Pinhãodalen. Allt eftersom du vandrar uppför breder sig den underbara Pinhãodalen ut sig nedanför dig. Du når byn São Cristovão do Douro och längre upp byn Provosende. Utsikten över de omgivande vingårdar kompenserar mer än väl dina ansträngningar att vandra uppför. Efter Provosende planar landskapet ut och den sista biten fram till Vilarinho de São Romão är lättvandrad. Den här kvällen avslutas med en härlig middag på ditt boende.

Medel, 10 km, + 577 m, – 119 m

Dag 4 – Rundvandring via floden Pinhão
Den här dagens rundvandring tar dig ner till floden Pinhão via ett par mindre byar och vingårdar. Landskapet varierar och du har en underbar utsikt över terrasser och odlingar. Du korsar över floden Pinhão och fortsätter på den östra sidan fram en rastplats med bord där du kan ta en avkopplande lunchrast. Efter lunch fortsätter du över floden Pinhão och vidare uppför genom vingårdar med kortare avbrott för sträckor längs stenlagda byvägar och traktorvägar. Du når byn Celeirós där du kan göra ett stopp för provsmakning av vinerna på Quinta do Portal innan du fortsätter den sista biten fram till ditt boende i Vilarinho de São Romão. Är du nöjd med vandringen när du når  rastplatsen vid floden Pinhão, kan du ringa våra kollegor i Portugal som då beställer en taxi till rastplatsen. Du blir körd upp till ditt boende och betalar själv på plats till chauffören. Vilket alternativ du än väljer så väntar en härlig kväll och kanske ett dopp i poolen innan du bjuds på en härlig middag.

Hela rundan
Medel, 13 km, + 507 m, – 515 m

Alternativ taxiresa från rastplatsen vid floden Pinhão
Medel, 8 km, + 116 m, – 507 m

Dag 5 – Vilarinho de São Romão – Alijó
Den här dagen följer du en gammal väg och passerar genom terrasser, vingårdar och olivlundar. Det går nerför och du passerar över floden Pinhão och vandrar uppför till samhället Favaios. I Favaios rekommenderas att du besöker något av de lokala bagerierna och smakar det traditionellt ugnsbakade brödet. Du når Alijó som officiellt grundades år 1226, men i omgivningar vittnar ett stort antal bergfästningar (Castros) om betydligt äldre bosättningar. Innan middag den här dagen kanske du utforskar samhället eller kopplar av vid poolen. Är du nöjd med vandringen, en bit efter det att du korsat floden Pinhão, kan du vandra in till byn Cheires och ta en taxi därifrån till Alijó. Taxiresan ingår inte i arrangemanget, du betalar själv på plats till chauffören.

Hela vandringen
Utmanande 16 km , + 626 m, – 574 m

Alternativ taxi från Cheires
Medel 10 km, + 269 m, – 370 m

Dag 6 – Rundvandring via São Mamede da Ribatua
Dagens vandring är en cirkelvandring genom ett lapptäcke av vingårdar och fält. Du följer traktorvägar och mindre byvägar, det går nerför med några få undantag. Du når den gamla byn São Mamede da Ribatua med sina trånga gator och en spektakulär utsikt över de omgivande bergen. Nedanför byn ligger floden Tua med sin uppdämda kraftverksdamm. Efter lite vila fortsätter du din vandring tillbaka till Alijó längs en annan väg med nya vyer. Är du nöjd med vandringen i São Mamede da Ribatua kan du ta en taxi tillbaka till Alijó. Ett annat alternativ är att vandra ner från São Mamede da Ribatua till floden Tuas dammvall vid Dourofloden och ta taxi tillbaka till Alijó. De alternativ taxiresorna betalar du själv på plats till chauffören.

Hela rundan
Medel 15 km, + 358 m, – 357 m

Alternativ vandring till São Mamede da Ribatua och taxi tillbaka till Alijó
Lätt 8 km, + 43 m, – 240 m

Alternativ vandring till São Mamede da Ribatua och vidare ner till dammvallen vid Tua för taxi tillbaka till Alijó
Medel 11 km, + 53 m, – 473 m

Dag 7 – Alijó – Casal de Loivos
Den här dagen vandrar du ut mot Dourofloden längs en bergskam. Det är en flack och lättvandrad sträcka på de östra sluttningarna av Pinhãodalen med härlig utsikt över vingårdar och terrasser. Tittar du ut över andra sidans terrasserade sluttningar ser du byarna du vandrade genom tidigare i veckan. Under dagen finns möjlighet att göra ett stopp på någon av vingårdarna du passerar för en rundtur och provsmakning. När du når Casal de Loivos ska du passa på att njuta av de vackra vyerna över floden Douro. Efter check-in kanske du gör ett besök i det närliggande olivoljemuseet eller varvar ner på den charmiga terrassen innan det är dags för middag.

Lätt 14 km, + 214 m, – 391 m

Dag 8 – Casal de Loivos – Pinhão – Porto

Dagens korta men härliga promenad ner till Pinhão ger dig tid för en sista vingårdstur och provsmakning med utsikt över floden Douro. Du äter lämpligen lunch i Pinhão och vill du se mera av Dourodalen finns här möjlighet att ta en båttur på floden. Det finns Rabelobåttur från 1 timme. När lunch och eventuell båttur är avklarad tar du tåget tillbaka till Porto och möjlighet till extra nätter eller hemresa.

Lätt 6 km, + 50 m, – 348 m

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive kontinental frukost i Porto, Pinhão, Vilarinho de São Romão (2 nätter), Alijó (2 nätter) och Casal de Loivos
 • Två middagar dag 3 och 4, i Vilarinho de São Romão,
 • Fem lunchpaket dag 3, 4, 5, 6 och 7
 • Bagagetransport mellan övernattningarna dag 3 – 7 samt till Pinhão tågstation dag 7, max 20 kg/väska
 • Transfer Porto flygplats – ditt boende Porto
 • Ledbeskrivning med kartor, en uppsättning per bokat sällskap, engelsk text (lämnas ut vid ankomst till Porto)
 • GPX filer som du laddar ner i en app. Du behöver en smartphone. (lämnas ut vid ankomst till Porto)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna (lämnas ut vid ankomst till Porto)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien och Porto tur och retur
 • Tågresan/transfer/kryssning Porto centrum – Pinhão tur och retur
 • Middagar var dag förutom i Vilarinho de São Romão
 • Lunch dag 1, 2 och 8
 • Taxiresor för att korta ner vandringarna
 • Vingårdsturer och vinprovning
 • Entré muser och andra kostnader
 • Turist skatt
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Kryssning på Dourofloden (möjligt tillval april – oktober 2022 *)

Vill du göra en kryssning längs Dourofloden dag 2 mellan Porto och Pinhão eller sista dagen mellan Pinhão och Porto är det möjligt mot ett tillägg. Från Porto tar du dig till Estiva Quay för kryssning upp till Pinhão. Alternativet är att avsluta med kryssningen efter vandringen. Du hämtas då efter frukost  på ditt boende i Casal de Loivos och körs till Régua Quay där du går ombord och njuter av en härlig tur längs Dourofloden till Estiva Quay i Porto. Kryssningen tar cirka 7 timmar och ombord serveras lunch.
* Start och slutdatum för möjligheten att kryssa på Dourofloden styrs av vattenflödet samt när dammluckorna kan öppnas.

1 390:-/person

Extra nätter

Extranätter Porto
Från 1 075: -/person och natt i dubbelrum
Från 1 960 : -/person och natt i enkelrum

Övriga extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Vinprovning

Vill du boka in ett vingårdsbesök med vinprovning i Pinhão kan du göra det antingen ankomst dagen till Pinhão eller efter sista vandringen ner från Casal de Loivos till Pinhão.

330:-/person.

Boende

Du bor på utvalda fina hotell. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig.  Vi kontaktar dig givetvis för ett godkännande innan vi bokar in något alternativ.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8/ 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Två dagar är lätta, tre dagar är medel och en dag är utmanande.
 • Vandrignen går att göra lättare med hjälp av taxi. Snittvärde svårighetsgrad blir då: 2,5/5
 • Ledens underlag varierar: stigar genom vingårdar, traktorvägar och byvägar.
 • Vandringen är är inte markerad men du får noggrann ledbeskrivning med kartor. Du får även låna en GPS som gör det lätt att följa leden.
 • Total sträcka att vandra är 74 km fördelade på 6 vandringsdagar. Du kan korta ner vandringen med hjälp av taxi till 56 km.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Resan mellan Köpenhamn och Porto tar cirka 39 – 50 timmar.  Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg
Närmaste flygplatser till startplatsen Pinhão är:

 • Porto flygplats (129 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Porto är:

 • Porto flygplats (13 km)

 

Lokala transporter, utresa
Transfer ingår mellan Porto flygplats och ditt boende i Porto. Nästföljande dag tar du tåg eller kryssningsfartyg till Pinhão (ingår inte i priset). Tågresa tar drygt 2 timmar och kryssningen tar cirka 7 timmar.

Lokala transporter, hemresa
Från Pinhão reser du med tåg eller kryssningsfartyg tillbaka till Porto. Tågresan tar dryga 2 timmar och kryssningen tar cirka 7 timmar (ingår inte i priset). Vidare ut till flygplatsen reser du lämpligen med Metro.

Taxitransfer
Föredrar du taxitransfer hela vägen till/från Pinhão? Kontakta oss för pris.

Väderkalender

Porto, Portugal
Porto har varma somrar, ibland uppemot 40 C, och milda regniga vintrar. Det kan emellertid regna även på sommaren, som inte är alls så lång och stabil som i söderns Algarve. Stränderna i närheten är ofta lite blåsiga och svalare än Portos stadskärna. Om vintern ligger temperaturen mellan 5 – 16 C.

Douroregionen, Portugal
Douroregionen har ett eget mikroklimat, som skiljer sig från Atlantkusten. Området är omgivet av höga berg på tre sidor som skyddar den från de kalla och fuktiga vindarna som sveper in från Atlanten. Klimatet är torrare, vintrarna är kallare och somrarna varmare jämfört med kusten.

Den genomsnittliga årsnederbörden varierar enormt inom regionen. I Régua kan det regna 950 mm per år att jämföra med Pinhão, som ligger cirka 25 km österut, har en årsnederbörd på cirka 650 mm. December och januari är de mest nederbördsrika månaderna då det kan komma kraftiga regn. Sommaren är oftast en lång torrperiod som ibland bryts av lokala åskskurar.

Den genomsnittliga temperaturen under året ökar inåt landet. Under vintern faller temperaturen i Douro ofta under 0°C i den högre terrängen. Under sommaren kan den nå 50°C i de djupa dalarna i östra delarna av Douro-regionen.

Med tanke på den kuperade terrängen finns det också stora skillnader inom mikroklimatet. Det kan till och med variera mycket inom en och samma terrass. Många större egendomar omfattar många olika exponeringar och höjdskillnader. Druvornas mognad och skördedatum kan därför variera så mycket som tre veckor inom en egendom.

Se pris och boka

Översikt led