Dourodalen

Oförglömlig vingårdsvandring i Dourodalens omgivningar

En vandring i området runt Dourodalen i norra Portugal bjuder på en svårslagen kombination, nämligen vackra vyer och goda viner. Dourodalen ligger i hjärtat av vinområdet Douro, vars landskap är så storslaget att det är världsarvsklassat. Vandringen går genom ett lapptäcke av vingårdar, olivlundar och små byar. Arbetet med att sköta vinstockarna och terrasserna pågår ständigt, vilket ger en god inblick i vinproduktionen. Du kommer ha möjlighet att besöka lokala vingårdar under din vandring i Dourodalen och den angränsande Pinhãodalen, där du också kan smaka de goda vinerna. Du bor på noggrant utvalda boende som bjuder dig på ett varmt välkomnande och härlig avkoppling efter sköna vandringsdagar. Vandringsresan avslutas i den fina staden Porto, även den finns med på UNESCOs världsarvslista.

Sträcka 69 - 76 km
Pris från 10 520 :-

Sträcka 40 - 46 km
Pris från 8.380 :-

Referenser

Camino Portugués da Central, Porto – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto – Santiago de Compostela, 25 maj – 9 juni 2016

Hej! Stefan och medarbetare.

Jag har arbetat inom Svenska Kyrkan i många år och är väl insatt i historien om pilgrimsvandringar. När jag slutade mitt arbete inom Skurups Församling fick jag som avskedspresent ett presentkort från Vandra. Jag hade hört talas om Vandras fina upplägg av vandringar och de stämde verkligen in.

Nu har vi avslutat vår pilgrimsvandring mellan Porto och Santiago de Compostela.

Det har varit en inre och yttre vandring där vi alla var på samma vandring ” Livets väg”. Under den ” monotona” vandringen fick vi gå långsamt fram, ingen brådska och inga krav. Det lockade fram många reflektioner, känslor och frågor. Vi fick perspektiv på tillvaron, fick lära oss vad som är viktigt och oviktigt.

Vi njöt av stillheten och av tystnaden, som ofta är en bristvara. Vi hörde porlande bäckar, träd som susar i vinden och fåglarna som sjöng. Vi fick se gamla söndervittrade hus, människor med böjda ryggar, arbetande på sina jordplättar. Vi såg vinrankor och en fantastisk blomprakt. Upptäckte att det mesta i livet är gratis.

Vi insåg också vårt behov av vila, tystnad och stillhet. Att få tala med varandra om livet. Att få känna omtanke och närhet med varandra. Att ta dagen som den kommer.

Under pilgrimsvandringen har vi mött människor från världens alla hörn, gamla som unga, glada som ledsna, ensamma och i grupp, erfarna och oerfarna. Jag hade själv förmånen att få gå med en erfaren vandrare, Kjell Eriksson som gått “franska”, “norra” och “Portugal leden” tidigare. Det kändes tryggt, för en viktig del i vandringen är att vara mycket väl förberedd. Detta för att få ut så mycket som möjligt av vandringen.

Vandra har bistått med mycket på denna resa. Deras erfarenhet och deras välvilja att göra allt för kunden. All litteratur, beskrivningar och kartor på de olika orterna vi passerade dag för dag. Vägbeskrivningar till de olika hotellrummen de bokade åt oss, tips om parkering för bilen och för busstransporten tillbaka till Porto. Vandras planering av våra önskemål fullföljdes till 100% och blev till en oförglömlig upplevelse.

Så TACK Stefan och dina medarbetare för allt ni bistått med på vår vandring.

Med Vänlig hälsning
Ros-Marie Eriksson / Kjell Eriksson

” Så går ännu en dag från vår tid och kommer inte mer”.
Så ta vara på dagen, för vi vet inte vad morgondagen har att erbjuda.

Porto – Santiago de Compostela, 11 – 30/9 2013

Hej Stefan!

Måste sent omsider tacka för den ypperligt planerade resan som du skräddarsydde för mej o Monica. Allt fungerade mer än perfekt. Helt sagolika boenden med underbart värdfolk, alltid vänliga o hjälpsamma. Casa do Rio, var i en klass för sej och värdinnan såg ut som Celine Deyon och trädgården, typ Edens lustgård, för att inte tala om frukosten och rummen. Allt som i en dröm. Nu klarar vi vår vargavinter här uppe i Norrland med dessa minnen i färskt komihåg. Vi rekommenderar alla att gå den Portugisiska vägen till Compostela, helt otroligt vackert. Sänder en bild där vi föryngrar våra fötter i den varma källan i Caldas de Reis.

Inger Nilsson o Monica Oscarsson, två saliga vandrare!

Porto – Santiago de Compostela, 6 – 19 september 2012

Hej Stefan.

Jag har nu äntligen satt mig ner och skrivit ner några kommentarer och reflektioner från vår vandring från Porto till Santiago i september.

Det allra första är att vi uppskattade mycket den utmärkta hjälp vi fick när vårt bagage inte kom med oss eftersom vår plan från Bryssel till Porto var inställt. Jag tvekade om jag skulle kontakta dig så sent men jag hoppas att det inte ställde till problem för dig. Men som jag skriver i de bifogade kommentarerna nedan så fick vi utmärkt hjälp med att lösa detta problem.

El Camino Portugues är en trevlig vandring med måttliga utmaningar vad gäller vandringslängd och klättringar. Man vandrar ju mest längs små stenlagda vägar där vissa är enda från romartiden. Och för det mesta vandrar man längs fält med majs och med vinodlingar längs fältens sidor. Dessutom är det inte på länga vägar så mycket folk som på El Camino Frances, åtminstone gäller det de sista 100 km på denna.

Vi har rekommenderat andra att gå denna vandring som ett utmärkt alternativ till El Camino Frances.

Jag räknar med att vi återkommer nästa år för nästa vandring men var och när vet vi inte ännu.

Bästa hälsningar
Thomas Ohlsson

Porto – Santiago de Campostela 6-19 september 2012

Vi är mycket tacksamma och imponerade av den utmärkta service och hjälp vi fick då vårt bagage inte kom med i vårt plan. Don Antonio, värden på Casa Rural Quinta San Miguel, ordnade detta på ett utmärkt sätt. Han hämtade oss på hotellet i Porto, körde oss till flygplatsen och hjälpte oss att få ut bagaget. Sen körde han oss till Casa Rural för at lämna bagaget och därefter 6-7 kilometer tillbaka längs El Camino, så att vi fick några kilometer i benen innan middagen.

Denna vandringsväg var egentligen inte så njutbar eftersom den mest gick längs och i den mycket smala vägrenen av en trafikerad regional väg.
Många av övernattningarna skedde på hotell av bra medelklass och ibland ännu bättre klass. Jag gör inga speciella kommentarer till dessa hotell i fortsättningen om det inte finns något speciellt att säga.
Casa Rural Quinta San Miguel är ett trevligt gammalt hus med atmosfär från det gamla Portugal. Trevliga och bekväma rum. Vi åt på Casa Rural och maten var bra om än inte med olika alternativ. Det finns inga andra alternativa restauranger i den lilla byn.

Casa dos Assentos är också ett gammalt portugisiskt högreståndshus, som det är intressant att se och uppleva. Fint rum men tyvärr serverades ingen middag. Den närmsta restaurangen fanns 4-5 km tillbaka längs El Camino intill det nya auberget. Det blev några extra kilometer att vandra på kvällen!

Kanske kan ni tipsa om att man kan ta med eller köpa med en matsäck för middagen som alternativ. Det finns en bar intill som sålde drycker och mackor.
På Pensao San Roque kom en restaurangägare och hämtade oss och körde oss tillbaka. Det fungerade utmärkt. Och restaurangen fick in kunder för den ordinarie middagstiden. Bra arrangemang tyckte vi alla.
Vi bodde i ett nybyggt och mycket fint annex till det stora Pensao-huset.

Hotel Azul i O’Porrino påminde mest om ett järnvägshotell från 60-talet. Rent, men enkelt och trånga rum. Vandringsvägen in till O’Porrino är mycket tråkig; 6-7 kilometer längs en industriväg med tung trafik men den lilla staden var överraskande trevlig.

Balnerario Acuna i Caldas de Reis var ett annorlunda stället, med atmosfär från sekelskiftets kurorter. Vi tycker det är roligt med så mycket omväxling i ert val av hotell.
Hotel Rosalía i Pádron var ett OK hotell men med lite udda läge vid järnvägsstationen, en halv kilometer utanför byn där restaurangerna fanns.
Frukostarna är värda ett speciellt omnämnande. De var utan undantag utmärkta med tillräckligt att äta för att klara av dagens vandring och alltid serverade med glädje.

Porto – Santiago de Compostela, 28 maj – 11 juni 2011

Hej Stefan!

Vi är såå nöjda med vår vandring – så bra och varierade boenden och några var du helt outstanding som Casa dos Assentos och det andra på landet! Anders blev betagen i att vandra på detta sätt och vi har redan bestämt oss för den norra vägen nästa vår!

Hälsningar Kerstin

Porto – Santiago de Compostela, 24/7 – 4/8, 2009

Hej Stefan!

Gissa att vi hade en fin vandring längs den portugisiska leden till Santiago de Compostela. Helt fantastisk var den att uppleva och så orört det var. Naturen är fin, människorna är vänliga och hjälpsamma, Atlantvindarna gör klimatet gott för oss skandinaver, leden är bra utmärkt och vi hade ett varierat och bra boende. Vi ska inte heller glömma att nämna all god mat vi åt med därtill hörande drycker. Denna led är ju något helt annat än den franska. Vi är ju rutinerade pilgrimsvandrare nu och har ju med det självklart fått en kunskap om vad vi ska ta tillvara. Detta är den bästa tänkbara semesterupplevelsen och man får verkligen möta sig själv. Jag känner mig fylld av positiv energi när jag nu startar upp höstsäsongen på jobbet.

Här kommer några återkopplande kommentarer av diverse slag i logisk ordning efter vår vandring:
• Katedralen i Porto stängde före kl 19 sin försäljning av pilgrimspass
• Pilgrimspassen kostade 0,5 €
• Dag 1 var lätt men gick mycket parallellt med trafikerad väg
• Casa Rual Quinta de San Miguel de Arcos var ett excellent boende liksom deras mat. Det var kul att Antonio kunde berätta så mycket
• Antonios cafe/restaurang i Pedra Furada är ett måste att besöka. Han har en gästbok och fotograferar alla pilgrimer som besöker honom. Det var en slump att vi gick in där.
• Dag 2 var fyllda av energi och vi gick hela vägen till Casa dos Assentos i Quintiães. Det var långt att gå från stora vägen och vi blev lurade av skalan i guideboken. Vi blev mycket väl omhändertagna av familjen som var på besök. De var bra på att prata engelska. Tur nog pratar jag franska så jag kunde konversera med Senora. Vi två bodde i en stor trerums lägenhet. Familjen körde oss ner till Balugâes till en enkel trevlig Bar/restaurang som serverade traditionell mat. Jättegott med grillade spädgris och pepparsås och Vino Verde Tinto. Vi blev dessutom hämtade av familjen.
• Problem med bagagetransport till Ponte de Lima med det har du information om redan
• Dag 4 gick vi enbart till Rubiãs istället för Pedreira – sträckan var tuff och det var mycket varmt. Det stämde så bra där vi stannade för det sammanföll med att vi skulle äta.
• Från Tui är leden sämre utmärkt. Den gula färgen på pilarna har bleknat
• Dag 5 gick vi ända till Capela de Sta. Maria där vi stötte ihop med en taxi. Efter en massa research om ett lämpligt ställa att köra oss till gick transporten till San Mauro i stället för Santa Maria de Alba
• Dag 7 vid ankomst till Santiago de Compostela var det kul att gå en annan väg in än den franska leden. Det var dock dåligt utmärkt vilket gjorde att vi fick fråga många om vi var på rätt väg.
• Resan till Porto med buss gick utmärkt.

Vi hade regn en dag och det var den dagen när vi reste till Porto med buss.

Vi är stolta att vi har genomfört denna tur och vi har räknat ihop att vi har vandrat 19 mil (adjusted). Ålder behöver inte sättas upp som hinder. Nete är 65 år och genomförde denna tur lätt. Vi har nu två certifikat från katedralen. Denna gång fick jag inga blåsor. Nete gick i Teva sandaler och fick några blåsor för att hon var barfota i dem de första två dagarna.

Jag nu har du fått del av vår tur på ditt- och datt-nivå. Vi är mycket tacksamma för din utförliga dokumentation för turen fast man måste dock ta sig fram för egen del. Det var vidare bra att ha guidelines för de delar vi skulle ha transport för men det hindrade ju inte att vi lätt kunde modifiera på ort och ställe.

Jag hoppas på att få göra en pilgrimsvandring även nästa år för det är RIKTIG semester om man vågar möta sig själv.

Hälsningar
Anna

Camino Portugués da Costa, Porto – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto - Santiago de Compostela, 22 maj - 6 juni

Tack Stefan! Vi är mycket nöjda med pilgrimsresan. La Costa vägen var underbar. Det vi vill utvärdera i efterhand är, Staden Padron och hotellet, kunde vi varit utan. De som jobbade på hotellet var dock hjälpsamma och trevliga. Stackars dem vilken tråkig stad. Vi tyckte även att vandringen in o ut i staden Vigo tog extremt lång tid pga tråkig vandring in och ut ur stadskärna. Hade kunnat ta buss sista sträckan in eller bokat in hotell vid leden istället. Väl inne i Vigo var det mysigt och vilken frukost👍. Måste säga 11 av 13 hotell var super! Bra 👍valt av Vandra.se, tycker jag. Kan varmt rekommendera bagage taxi. Fungerade så bra. Jo, vår vandring var fantastiskt! Gör det gärna igen, på annan led då. Så tack snälla för en oförglömlig vandringsresa. 🙏🏼💞👌

Vill dock tillägga att den där gps appen var omständig o dålig. Det blev Google map istället när vi behövde.

Christina

Dourodalen

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Madeira, Machico – Funchal

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Machico - Funchal, 11-15 september 2019

Detta är den bästa resa jag har varit med om. Ett sagoland med otroligt vackra leder och vyer. Jag rekommenderar alla att resa med Vandra. Allt var otroligt bra uppstyrt. Vi kände oss så trygga och nöjda med allt. Jag har redan bestämt mig för att resa igen med er!

Sofia Sundberg

Machico - Funchal, 11-15 september 2019

En fantastisk resa. Allt fungerade utmärkt med boende och transfer, vilket gjorde att vi helt kunde fokusera på och njuta av vandringarna och vistelsen. Den enda missen var att ingen dök upp på den inplanerade informationsträffen första kvällen. Vi fick dock telefonkontakt nästa morgon och förklaring att det skett ett internt missförstånd. Vi fick svar på de frågor vi hade vid det aktuella telefonsamtalet. Vid en fysisk träff hade vi kanske gått igenom aktuella väderförhållanden och utrustning - det hade varit bra för oss. Vi följde nu den information vi fått innan resan, vilket resulterade i att vi hade väl mkt kläder på och med oss den sista dagen - då det var riktigt riktigt varmt.

Alla tider hölls och alla var trevliga. Bra upplägg på boendena - vilka gradvis fick högre standard efter resans gång. Informationen från Vandra var tydlig och lätt att ta till sig. Jättebra med ledbeskrivningarna som komplement till kartorna - det var lätt att följa även för den som inte är en jättevan kartläsare. Även jättebra att få del av kartmaterial för nedladdning till tfn.

Jag är mycket nöjd med resan som helhet och kan varmt rekommendera Vandra och vandring på Madeira till andra.

Wendela

Machico – Funchal, 4 nätter 17 – 21/11 2018

Första gången vi testade detta koncept – och det var med mersmak. Vi gör sannolikt om något liknande på senvåren, kanske i Alperna. Annars var Madeira suveränt för vandring i November, bra temperatur och mycket variation. De tre vandringarna i “er regi” var väldigt varierande – och bra allihopa. En ledbeskrivning var lite svår. Men det stod också att det ibland är lite svårt att hitta. Men som sagt totalt sett mkt bra.

Alla transporter fungerade mkt bra. De kom i tid och tom väntade på oss en gång. Gick bra att ringa dem och ändra tid. Mkt bra boenden – dock så glömde vi några kläder (jeans o tröja) på första hotellet i Machico. Vi ringde dit dagen efter två gånger men de hade inte hittat några kläder. Ingen stor sak men bra att veta för er om det händer fler gånger. Frukosterna jättebra och lunchpaketen vi köpte också mkt bra. Middagsmaten var bra men kanske inte outstanding. Boendena var mkt bra – särskilt nr 2 som låg mysigt med fina rum och nr 4 i Funchal som var mkt bra. Sängarna var suveräna på alla ställen.

MVH Torgny Hansson

Machico – Funchal, 4 nätter, 2018

Mkt bra arrangemang som varmt rekommenderas. Möjligen hade det varit bra att kunna välja om man ville ha halvpension eller ej & om man vill gå uppåt eller nedåt i 1:a hand. Som 1:a gångsvandrare var det en helt suverän resa där man verkligen fick testa 3 helt olika vandringar.

Machico – Funchal, 6 – 13 januari 2018

Hej i Skummeslöv! Avslutade vår vandring på Madeira i går. Vädret var riktigt dåligt när vi kom l Lördags. Söndagens kustvandring präglades av hård vind men inga problem. Övriga dagar kanonväder. På Pica Ruivo solsken och fantastiska vyer. Stundtals är det ju väldiga stup så full uppmärksamhet gäller. Alla transfers och hotell med mat har fungerat utmärkt. Alla personer vi mött har tagit väl hand om oss. Högsta betyg! Nu blir det lugna dagar i Funchal. Bästa hälsningar! Anders/Lena, Skottorp

Machico – Funchal, 25 – 29 maj 2017

Hej.

Vi är nyss hemkomna från en fantastisk tredagarsvandring på Madeira. Ni har verkligen valt ut tre olika och vackra vandringar som var lagom långa och krävande för svårighetsgraden. De kompletterade varandra väl.

Allt har fungerat fantastiskt bra. Chaufförerna har varit trevliga och punktliga.

Boendet har varit bra, speciellt det sista i Funchal. Det enda som varit lite sisådär är lunchmaten (man blir lite trött på mackor efter ett tag) men jag förstår att det är svårt att få till något annat.

Vi kommer säkert kontakta er igen för en ny resa om något år.

Tack!

Mvh Marilla Altersten

Machico – Funchal, 22-27 april 2017

Jag har nu kommit hem från min vandringsresa på Madeira. Resan blev över förväntan och då var förväntningarna höga!

Att resa på egen hand då man fått bra tips och råd innan avresa var fantastiskt, blandning var kanon.

Jag upplevde att min kontakt med Vandra var väldigt bra och jag fick full information hela tiden. Det var t.o.m mer information än jag hade förväntat mig, allt fanns!

När det gällde vandringarna så hade Trail 5 lite fler branta delar än jag upplevde från beskrivningen i färdhandlingarna, vilket var lite jobbigt för dem med höjdrädsla. I övrigt var det en bra blandning av vandringar på rätt nivå. Sista dagen gick vi till toppen även om det stod att man skulle avstå om det var dåligt väder. Det är dock svårt för oss att veta hur dåligt vädret ska vara för att avstå vandringen. Nu blev det ösregn, vind och dimma. Det var kanske ok, men det hade varit bra med en alternativ trail då.

Överlag var det fantastiskt bra hotell och frukost. Mysigt och med utsikt över havet. De flesta chaufförer var också toppen.

Jag kommer utan tvekan att rekommendera andra att vandra på Madeira och att ta hjälp av Vandra!

Eva Borgert Palm

Machico – Funchal, 16 – 20 sep 2015

En fantastisk resa som utmanade “höjdskräcken och fysiken”. Jag har inte tidigare haft så mycket träningsverk i låren som denna gången. “Nedvandringen” den sista dagen genom eucalyptusskogen var tuff och lång—– men tack och lov var slutet fantastisk— en kall öl på “pickup” baren.

Anette Holmfred

Porto-Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Rota Vicentina, Odeceixe – Cabo de San Vicente

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Odeceixe - Cabo de San Vicente, våren 2019

Varierande vandring med en ganska tuff start då det innebar vandring i djup sand. Men vilka vyer! Stavar, solhatt var värdefulla. Bra markerad led hela vägen.
Vill särskilt lyfta fram Herdade Monte do Sol vid Arrifana som var ett mysigt ställe. Bagagetransport och transfer fungerar som vanligt utmärkt.

Odeceixe - Cabo de San Vicente, 7 - 16 februari 2019

Rota vicentina är definitivt en vandring att rekommendera. Vi gick i mitten av februari, lågsäsong, men hade inga problem med restauranger el dyl. Trevligt bemötande på alla boenden, i alla små byar, påbarer och restauranger. När vi kom till Odeceixe blev vi hämtade av ägaren utan att vi hade ringt innan. Perfekt! Det ska nog rekommenderas eftersom bussen kommer då det redan är mörkt och det nog kan vara svårt att hitta rätt i lilla byn med sina uppförsbackar. Vilken överraskning att vakna upp i Odeciexe med den fantastiska utsikten! Ett fantastiskt vackert landskap. Omväxlande vandringar. Mycket bra boenden med hög klass. Bra frukostar. Även hotellet i Lissabon håller hög klass.

Denna gång fick vi en utmärkt karta samt en liten bok som beskrev vandringen. Själva leden var dessutom extremt väl märkt. Busenkelt att följa. Bra med boken som gav info om möjlighet till kaffe- och lunchstopp.

Tack för ytterligare en finfin resa vandring som har gett så många fina upplevelser och minnen!

Nästa gång blir det nog Porto-Tui ?

Med de allra bästa hälsningar
Kerstin Holmberg och Christina Jònsson Adrial

Vila Nova de Milfontes- Cabo San Vicente, 11 – 19 december 2017

Fantastiskt att vandra i december med 12-15 grader och sol nästa hela tiden. En regndag bara! December är lågsäsong med mycket stänga hotell, barer och restauranger men det fungerade trots detta bra med boende och mat! Som ofta tidigare hade ni funnit flera fantastiska boenden som varit svårt att finna själv!

Thomas & Christina Ohlsson

Odeceixe – Cabo San Vicente, 19 – 25 februari 2017

Vi har vandrat Rota Vicentina mellan Odeceixe och Cabo San Vicente. Det var perfekt att göra denna vandring i sltuet av februari. Vårblommor och 18-20 grader varmt under dagarna. Dessutom lågsäsong i området så att man inte behöver trängas.

Boendet längs leden var mycket bra och transfers punktliga, allt fungerade bra!

Anna-Lena Beckman & Dag Andersson

Rota Vicentina, Porto Covo – Cabo de San Vicente

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto Covo - Cabo de San Vicente, 16 - 28 februari 2019

Hej på er

Vilken upplevelse att gå en improviserad vandring, som kom till på 1 1/2 vecka, och vi fick färdhandlingarna samma dag som vi kom fram.
Ni anar inte så många minnen från varje hotell, bussresan, taxiresan osv. Och alla dessa fantastiskt vänliga Portugiser vi träffat.
Tillsammans med allt det fina, vi fått med oss på stigen.
Starten var mäktig som ja skrev på messenger, där vi delade naturens krafter med oss själva.

Tack Vandra med personal än en gång.

Kjell och Ros-Marie Eriksson

Camino Portugués da Central, Porto – Tui

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto – Tui, 26/9 – 4/10 2018

Väldigt fina boenden och måltider. Fantastiskt fin första middag i Porto på Hotel Cristo, underbart boende och middag på Quinta de san Miguel de Arcos – vilken miljö! + härlig överraskning med pool. likaså suveränt fin boende med pool o frukost o underbart bemötande på Casa do Rio i Balugaes. Jättetrevlig o god middag på Quinta da Cancela. Bara ett undantag för boende (Residencial Repouso do Peregrino där frukosten var gröna ägg o två frallor o värdinnan något hektisk) o ett undantag för maten på (Casa do Pinheiro i Ponte de Lima). Men över lag mycket hög standard o gott bemötande o bra sängar. Långt över förväntan!

Jessica Kewenter-Kullberg

Porto – Tui, 7 nätter, 20-27 sep 2017

Er del av vandringen var mycket bra. Vi har gått flera caminos tidigare och kan jämföra lederna. Denna centrala led innehöll rätt mycket gång på småvägar och smågator, stenlagda och trafik. Att få taxi ut ur staden var lyxigt! Vi hade förstås kunnat klara oss med tunnelbana, som många tog.

Fantastiskt med bagagetransport, då vi tidigare vandrat pilgrimsleder med packning. Nu orkade vi njuta och hade tid att utforska byarna mer.Fina små pärlor där vi övernattat, exvis på Quinta de San Miguel i Arcos och Casa do Rio i Cossourado.Utsökt mat och vacker miljö, trevliga värdar med familjer. Bagaget kom alltid före oss. Bra, att ni delat upp sträckorna i lagom dagsetapper.

När vandringslusten kommer på återkommer vi!

Lena Felixon

Porto – Tui, 16-23 sep 2015

Mycket trevlig vandring. Vi kommer att göra Tui – Santiago de Compostela nästa år.

Bo Ulván

Porto – Tui, 16– 24 oktober 2009

Hej Stefan

Jag vill bara höra av mig för att meddela att jag är mycket nöjd med min vandring från Porto till Tui 16-24 oktober. Den motsvarade alla mina förväntningar! Att vandra genom vingårdar och eukalyptusskogar på små stigar och urgamla vägar, kan man ha det bättre? Knappast enligt min mening. De tre första dagarna var det varm och soligt de tre övriga var det mer eller mindre regn. Den femte dagen öste det faktiskt nästan hela tiden men det är ju inte något som bekymrar en gammal seglare.

Av förläggningarna tog São Miguel i Arcos priset. Det var fantastiskt fint. Det var ägaren själv, Antonio som kom och hämtade mig i Porto på morgonen. Han var mycket sympatisk, talade utmärkt engelska och verkade vara otroligt driftig. Hans mor serverade mig en mycket god middag på kvällen.

Kommande vandrare kanske ska varnas för att värdinnan på Residencial O Repouso do Peregrino i São Roque inte talar engelska. Portugisiska, spanska och franska är hennes språk. Jag har läst franska i skolan några år så vi hankade oss fram. Men jag missade att man skulle vara ute kl 8.30 på morgonen vilket nog gjorde henne litet missnöjd. Det var en ganska så barsk dam. Men vi skildes som vänner.

Jag gillade även maten. Bakalau åt jag på egen risk. Det var ätbart men inte hänförande. Men annars njöt jag mycket av husmanskosten som är precis vad en vandrare behöver efter en dag på vägar och stigar.

Tack för de goda råden om utrustning. Allt fungerade mycket bra så jag tänker mig att det ska komma till användning igen. Jag är starkt betänkt på att fortsätta från Tui till Santiago, kanske till våren.

Tror du att slutet av mars skulle vara en bra tid vad vädret beträffar?

Tack för all hjälp!

Hälsningar
Louise af Klintberg

Camino Portugúes da Costa, Porto – A Guarda

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Madeira, Santo da Serra – Funchal

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Santo da Serra - Funchal, 7 nätter, 11-18 september 2019

Mycket bra service och väldigt trevligt bemötande. Det kommer att bli fler resor genom "Vandra of Sweden".

Det var först på plats som jag förstod hur bra mitt material var som jag hade fått. Både ledbeskrivningar och översiktskarta över Madeira var användbara. På en dagsetapp träffade jag på ett äldre franskt par som "stalka" mig (på ett bra sätt) eftersom det såg att jag var utrustad med bra beskrivningar och visste vart jag skulle gå. :-)

Hotellen var mycket bra och de mindre hotellen var väldigt charmiga. All hotellpersonal var väldigt vänliga och köken vid de mindre hotellen serverade godast mat. Ett hotell saknade wifi, trots att de sa att de skulle finnas, men jag överlevde. :-)

Det blev missförstånd med transportfirman när jag skulle anlända till flygplatsen. Samma sak hände när jag skulle tillbaka till flygplatsen.

Totalt sett var det ett fantastisk upplägg! Jag gillade att det fanns en ledig dag i slutet av resan som möjliggjorde att man kunde planera egna utflykter/aktiviteter. I efterhand var den första dagens vandring minst intressant och vandringen var längdmässigt något utmanande. Första leden var också den enda led där jag gick fel p.g.a. av bristfällig/oklar skyltning.

Jesper

Santo da Serra – Funchal, 29/10 – 10/11 2018

Tack för fantastiskt ordnad resa!
Lederna mycket varierande och ingen överdrivet lång eller svår. Magisk natur och vädret nu i november perfekt. Lite duggregn gjorde inget och kom bara under några timmar ett par dagar. Temperaturen lagom för vandring. Tydliga anvisningar även för rookies som vi.
Oerhört vänliga och hjälpsamma människor på ön och särskilt dem vi mötte från lokala researrangören. När vi fick ett oväntat bekymmer med hotellet i Funchal var vandra.se snabba att via Sverige ordna ett annat boende. Transporter och administration kring det hela ordnades professionellt och engagerat.
En hisnande vacker naturupplevelse, som att vandra i en tropisk park. Grönska, vatten, klippor, vyer..
Frank Träisk

Santo da Serra – Funchal, 20 – 27 maj 2017

Vi är mycket nöjda med vår vistelse på Madeira. Hotellen, maten och transporterna fungerade jättebra. Vi blev väl mottagna på flygplatsen och vid ankomsten på hotellet och därefter fungerade allt jättebra.

Det enda avbräcket var att vandringen nerför sista vandringsdagen var alltför tuff för en av oss.

Susanne Bergquist

Santo da Serra – Funchal, 7 nätter, 3 – 10 april 2017

Hej!

Just hemkommen från en jättebra vandringsresa på Madeira!

Måste bara berömma företaget som körde bagaget och oss mellan de olika orterna.

När vi skulle åka hem, så upptäckte min man att hans mobil var borta. Stor panik! Jag
ringde till Eduardo (hette han så, vår kontakt?) och frågade om han kunde få tag
i chauffören som kört oss till flygplatsen, för att kolla om mobilen kunde ha ramlat
ut i bilen. Det hade den!! Chauffören åkte hela vägen tillbaka från Funchal till flyg-
platsen för att lämna den till oss!

Så otroligt bra service!

Vill verkligen att ni skall veta att de är toppen! Precis som era resor med
fantastiska boenden och vandringar!

Jag rekommenderar alltid er till alla!

Mvh

Maria Petersen och Sven-Olaf Petersen (extra glad att återfå sin mobil!)

Santo da Serra – Funchal, 6 – 13 mars 2017

Vandringsresan på madeira var omväxlande, med lagom sträckor och vacker… Sista dagens avslutning nerför blev lite långtråkig, men det kan jag stå ut med, för att turen i övrigt var så bra!

Det var även små trevliga orter och fina hotell.

Lena Sundkvist

Santo da Serra – Funchal, 7 nätter, 11 – 18 oktober 2016

Jag upplevde en mycket bra vandringsresa på Madeira men trevliga boendeplatser överallt. Alla transporter fungerade bra och när sista vandringen visade sig kanske bli farlig pga vädret avrådde den lokala researrangören oss att vandra den dagen. Bra gjort av dem. Dessutom tipsade en taxichaufför oss om en extravandring på 4,4 km till Calderao Inferno. Jätterbra tillägg!

Hoppas ni kan ordna andra vandringar på Madeira också, det finns väl många levador kvar!

Pirkko Santakangas

Santo da Serra – Funchal, 7-14 maj 2016

Boca do Risco är nog upprustad sedan ni skrev beskrivningen. Det finns vajerräcke på utsidan av stigen på utvalda ställen. Att hålla sig i en vajer på bergssidan behövs inte. Det finns en stig upp till Inferno från Calderão Verde som är värd en extrasväng om man orkar. Bra variation på lederna.

Bosse Bjerkeholt

Santo de Serra – Funchal, 12-19 apr 2016

Fantastiskt vackra vandringsleder. Nästa dags vandring slog om möjligt föregående dags i naturskönhet. Sista dagen stod det att vandringen var lätt och det är jag inte helt säker på att jag håller med om ? Från 1,800 mtr ner till 800 mtr kändes rejält i knäna efteråt. 4:e dagen gjorde vi en extra knix på vandringen (efter rekommendation från taxichauffören). Vi kom fram till ett fantastiskt vattenfall som överträffade det mesta som jag sett. Det var även som ett helt äventyr att ta sig dit bl.a via flera tunnlar.

Camilla Andersson

Hej Camilla!

Det gläder oss att du hade en så bra vandringstur på Madeira!

Tack för input angående svårigheten på leden. Vi har uppdaterat informationen i våra beskrivningar!

//Lotta

Santo da Serra – Funchal, 9-16 okt 2015

Hade under resan samma boende som 4 engelsmän. Vandringarna varierade något mot deras, men våra var bättre och trevligare upplagda, genomtänkta. Dessutom var vårt kartmaterial klart bättre och tydligare. Även vandringsbeskrivningen med klara hänvisningar till kartan var utmärkt. Tack för en fin vecka och ett fint arrangemang.

Karl-Uno Andersson

Santo da Serra – Funchal, 29 juli – 5 augusti 2015

Vi är fantastiskt nöjda med allt!
Ledbeskrivningarna var ibland något svårtydda. Vi lyckades gå vilse i slutet av de två första vandringarna pga att vi inte tolkade beskrivningen rätt, eller så har stigar, vägar ändrats.
Avslutet på tredje dagens vandring, när vi varit uppe på Pico Ruvio, var väldigt “svårgången”, enformig och jobbig i värmen. Det var roligt att få se en Eucalyptusskog men vi hade nog gärna valt en annan sträckning ändå. Blev väl enformigt att gå i denna skog när det dessutom var ganska tunggånget. Annars var den vandringen fantastiskt vacker!

Tycker hela konceptet med färdiga vandringar, transfer, bagagetransport, hotellbokningar är fantastiskt bra. Vi kommer göra detta flera gånger!

Johanna Lagercrantz

Santo da Serra – Funchal, 8- 15 juli 2015

Allt var bra, men tredje dagens vandring var mycket riskfylld. En fantastisk fin ö att vandra på och så fina boenden.

Yvonne Olsson

Hej Yvonne!

Tack för input och tråkigt att du upplevde att tredje dagens vandring var riskfylld! Vandring på Madeira kan bitvis upplevas obehaglig då leden går längs smala stigar och på hög höjd. Vi ger i ledbeskrivningen dock alltid förslag på alternativa vägar runt dessa partier för att göra vandringen så behaglig som möjligt för alla.

//Lotta

Rota Vicentina, Porto Covo – Odeceixe

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto Covo - Odeceixe, 19 - 26 april, 2019

Jag har rätt stora utmaningar med höjdrädsla och stigar nära stup och funderade på hur jag skulle klara denna vandring då det står att man inte ska gå den ifall man har Vertigo. Men vill bara informera att det gick alldeles utmärkt och jag klarade alla etapper utan problem. Eftersom man inte är "tvingad" mot klippkanten av någon bergsvägg eller liknande så kunde jag gå på mina villkor. Och eftersom man från Porto Covo startar med låga klippor för att sedan arbeta sig högre och högre upp så vande jag mig sakta men säkert med höjderna, så det är väldigt bra att gå i den riktningen. Oftast fanns det även upptrampade alternativa stigar några meter in, parallellt med den utmärkta stigen, vid de partier där det var väldigt brant. Men oftast behövde jag inte använda dem.

Förslag på Gaia appen med GPS filerna var jättebra. Använde bara den istället för kartor. Det enda jag saknade var GPS markering för den sista cirkelvandringen Beach Circuit i Odeceixe där vi hamnade lite på villovägar till en början.

Jenny Lundqvist

Porto Covo – Odeceixe 17 – 28 september 2018

Vi upplevde att första vandringsdagen var mycket arbetsam i sanden som vi tidigare fått information om att det kunde vara. Vi förkortade vandringen vid tre tillfällen med taxi. Canal till Vila de Milfontes, Entrada daBarca till Zambueira do Mar och Odeceixes strand till Casa Vicentina.

I Vila Nova de Milfontes serverades frukosten i en restaurang ca 10min gångväg från boendet. inte svårt att hitta. Ett förslag är att informera om att det inte finns någon restaurang i Casa Vicentina. Personalen hade därför lagat mat åt oss om vi önskade äta på kvällen även på följande kväll. Alternativet är att äta middagen i Odeceixe innan man går till boendet. Det var svårt att få tag i en taxi fr Casa Vicentina till Odeceixe busshållplats på morgonen.Biljettkontoret var inte lätt att hitta taxi chauffören hjälpte oss.

Vi är mycket nöjda med vandringen och kan tänka oss återvända till Portugal för att utforska andra delar av landet och då gärna med mindre sand. Bagagetransporterna fungerade utmärkt. Fina boende, varierande goda frukostar och trevligt bemötande. Vackert väder varje dag härliga salta bad. Vacker storslagen natur. Avstånden var enligt vår förmåga lite långa följde råden i guide boken och avkortade vandringen med taxi de tre-4 sista km vid tre tillfällen. Ring gärna om jag uttryckt mig kryptiskt. Det är svårt att se vad som skrivits i fälten ovanför. Tack för en uppskattad välplanerad resa.

Ingrid och Göran Holmberg

Hej Ingrid och Göran!
Tack för infon angående middag vid boende på Casa Vicentina. Jag skriver in detta i vår hotellinformation så att kommande vandrare får veta det innan de kommer dit. Toppen, tack! /Emelie

Porto Covo – Sagres, 2018

Vi är väldigt nöjda med resan och kan varmt rekommendera att vandra längs rota vicentia. Mycket smidigt att få sitt bagage transporterat och slippa bära tungt. Lagom dagsetapper med möjlighet att lägga till extra vandring om benen är pigga. Allt har fungerat utmärkt!

Varierande kvalitet på boende. Flera mycket fina och trevliga ställen, några lite enklare. Över lag mkt bra! Bagagetransporten fungerade utmärkt.

Kerstin

Porto Covo – Odexeice, februari 2018

Lite varierad nivå på boenden, från bra i Almograve och Zambujeira till mycket bra på övriga platser. Lite kallt och ganska basic frukost på bra ställena. Bättre värme och mycket bra frukost på övriga.

Kan verkligen rekommendera denna fantastiskt vackra kustvandring. Vecka 8 är det vinter i Portugal så man ska vara beredd på kalla nätter och kalla hotell. Samtidigt är det perfekt vandringsväder ca 18 grader på dagarna.

Porto Covo-Sangres, 23 juni – 4 juli 2017

Vandras bemötande känns personligt och engagerat.

Ledbeskrivningen anger svårighetsgrad på varje sträcka. Den graderingen verkar inte alls ta hänsyn till underlaget. En kortare etapp i lös sand kan vara svårare än en längre sträcka på grusväg.

Trevliga boenden. Fungerade perfekt med bagagetransporten. Den enda “plumpen i protokollet” var boendet i Carrapateira. Ett torftigt rum utan eget badrum. Det stämmer inte med beskrivningen av hur boendena ska vara, och är inte vad jag anser mig ha bokat och betalat för. Övriga boenden var bra och några av dem väldigt fina.

Vi kommer tillbaka till Vandra! Ser fram mot nästa års katalog och eventuella nyheter där. Vi hoppas på Kroatien eller Polens bergstrakter.

Annika Ahnell

Hej Annika!

Tack för att du berättar för oss om boendet i ska kontrollera boendet i Carrapateria. Vi vill så klart att våra boenden ska hålla likvärdig standard, så vi beklagar att detta boende inte lever upp till standarden på övriga boenden.

Vi är i full färd med arbetet med nästa års nya vandringspaket. Tyvärr för din del blir det varken Kroatien eller Polen, men däremot alpvandringar i södra Tyskland, Österrike och även i Slovenien. Hoppas att någon av dessa vandringar kan locka er!

//Lotta

Camino Portugués da Central, Tui – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Tui – Santiago de Compostela, 22 – 30/9 2017

Hej

En liten reflektion från vår vandringsvecka i Spanien. Tui- Santiago de Compostela.

Först och främst, en stor eloge till er på Vandra. För ert engagemang och proffsighet. Allt informationsmaterial inför resan var jättebra, tack.

Allt klaffade perfekt.

+Alla hotellen under vandringen var mycket bra. Maten fantastisk överlag. Frukosten mycket bra förutom på 1 hotell där den var mycket enkel men god, men eftersom vi trodde att alla frukostar skulle vara så var det bara kul. Det 1 stjärniga i Caldas de Reis var i mångt och mycket bäst. Bra service, trevlig personal bra mat och rum.

– Avståndsberäkningarna stämde inte, vi gick längre. Eftersom det står så exakt angivet kanske det är bättre att det står ca. Kaffe/lunchställena var inte heller så många. Lämna gärna ett tips att ta med matsäck, Mycket trevligt att sitta ute i naturen och äta en lunch/ mellanmål än att gå och vänta på att ett ställe ska dyka upp. Vi kom på det dag 3 och sedan var det inga problem.

På det sista matstället i Compostela var servicen inte så bra. Kanske för att den varit mycket bra övrig tid. Vegeterianen fick kött och sedan, ingenting och ingen förklaring. Skaldjursallergikern fick inget sådant alternativ. Och vi fick be flera gånger om att få in en ny flaska vin. (nej vi hade inte druckit 20 flaskor före ;)) En tv stod på hela tiden plus musik i högtalarna, svårt att prata då.

Och prata ville vi.

Önskemål: Frukosten på samtliga hotell serveras 08.00. Några kunde tidigarelägga den då vi ville komma iväg. Hade det varit 30 grader hade det varit nödvändigt att komma iväg.

Middagarna serverades klockan 21. och det är lite sent om man ska upp. Vi satt aldrig kvar och hängde med de goda 3 rätterna tog ju sin lilla tid.

Jag ser att det blev mycket – men så är det inte. Det totala intrycket är 9,8 på en 10 gradig skala, alla är jättenöjda!

Vandringen i sig var helt magisk med den naturen och de trevliga människorna vi mötte.

En glad och nöjd hälsning från

Inger Andersson

Hej Inger,

Vad kul att höra från dig och vad glada vi blir för allt beröm J

Verkligen roligt att höra att du är så nöjd med resan. Det är alltid bra för oss att få återkoppling efter avslutad vandringsresa – både bra och mindre bra. Då har vi chans att utvecklas och förbättras.

Ang lunch brukar vi nämna i vår avreseinformation att man kan köpa med sig lunch från övernattningen eller ett cafe. Detta eftersom det på vissa sträckor inte finns så många alternativ att välja på. Och det är alltid bra att ha något att tugga på när hungern plötsligt faller på. Ledsen om denna information inte framkommit ordentligt till er.

När det gäller avstånd och sista matstället ska vi se över detta. Tråkigt att få en sådan avslutning, men som jag förstår dig är du väldigt nöjd och förhoppningsvis är det alla goda stunder som du framförallt kommer minnas.

Än en gång – stort tack för att du tog dig tid att skriva till oss.

/Anna

Hej igen,

Den sista måltiden var inte dålig men visst var det något minus men det kan vara i skenet av de andra som var toppen. 1 kvällen i Santiago bjöd personalen på en upplevelse vi aldrig glömmer i form av mycket, jättegod mat o vin och en service som var helt fantastisk. Och även de andra hotellen var jättebra.

Och vi hade läst på men dag 2 var en söndag och då var matställe 1 utan mat, enbart kaffe. Ställe 2 var abonnerat men ställe 3 var desto bättre, öppet och lokalbefolkningen ville prata fotboll med oss och vi hade jättekul. Tur att vi fick gå dit! Och hunger är en bra krydda!

Vi kommer helt säkert att höras/Inger

Tui – Santiago de Compostela, 2-10 sep 2017

Bagagetransporten fungerade väldigt bra; hotellen ej så mysiga som vid tidigare vandringar i Portugal och Italien men helt acceptabla rena ställen.Vi föredrog vegetarisk mat men det är ett svårt kapitel på vissa ställen under resan… Guideboken på engelska upplevde jag svår! Som helhet bra resa, återkommer gärna.

Pirkko Santakangas

Tui – Santiago de Compostela, 20-28 sep 2015

Strålande fin vandring. Lagom kuperad. Mycket passande för en 75-åring.

Anna Wahlström

Tui – Santiago de Compostela, 25/9 – 3/10 2013

Hej Stefan!

Ett stort tack för fixande och trixande med vår resa till Spanien 25/9-3/10, där vi vandrade från Tui till Santiago de Compostela. Vi är jättenöjda!

Taxichauffören som körde oss till Tui tyckte att vi absolut skulle vandra in i Portugal och se staden Valenca.

Så vi började vår första vandringsdag med att äta en jättefin frukost på hotellet i Tui, ”vandra bakåt” några kilometer över floden in i Portugal, fika på ett tjusigt hotell vid den gamla borgen och gå runt på gatorna i Valenca med sol och värme.

Dag två och tre regnade det. Lika mycket som det hade regnat under hela sommaren i Galicien stod det någonstans! Det var bara att vandra på och på kvällen väntade ju en torr och bekväm hotellsäng. . . . . .
Allt har fungerat och vi är som sagt jättenöjda!

Stort tack från

Christine Sandström och Marianne Hedberg

Tui – Santiago de Compostela 16 – 23/9 2013

Hej!

I går var vi ute och vandrade tillsammans i det fina höstvädret. När vi fikade reflekterade vi över vår fantastiska resa. Vi har upplevt så mycket tillsammans, träffat så många spännande människor från när och fjärran, samtalat om stort och smått, skrattat och varit berörda av varandras berättelser och med värme minns vi vår gemensamma upplevelse i katedralen i Santiago de Compostela. Vi satt på bästa plats. Alla vi träffat under vägen var där kl 12.00

Du har gjort ett toppenbra jobb, Stefan! All information som du sände till oss före resan har varit bra och utförlig. Vi var förberedda på det mesta. Våra flyg klaffade perfekt och taxitransporten till Tui var bra. Alla hotell har varit till belåtenhet och för det mesta har maten varit god. Transporten av våra väskor har fungerat klanderfritt. Bussen tillbaka till Porto var också OK.

Tyvärr går Pilgrimsleden ofta utmed trafikerade vägar, men det är ju som det är i ett modernt samhälle. Vi talade med ett antal rutinerade vandrare som sa att det är finare vandringsleder när man går den norra vägen. Det får bli en annan gång.

Här följer några synpunkter:
• Vi hade inga problem att ta med stavar på flyget till Porto. Men när vi skulle åka hem blev det tvärstopp i säkerhetskontrollen. Vi fick gå ur den långa kön, gå tillbaka till incheckningen och tränga oss före en lång kö för att få våra stavar skickade separat. Sedan fick vi snällt ställa oss i kö igen. Du kanske skulle upplysa om att det är bra att ha periskopstavar som får plats i resväskan. Är det ett nytt problem?
• De flesta som vi träffade under vägen hade en mussla hängande på ryggsäcken. Vi undrade var de hade fått tag i den, för det såg trevligt ut. De flesta uppgav att de hade fått den av resebyrån de hade anlitat. Är detta något för ”Vandra”? Vi köpte var sin mussla när vi kom fram.
• Hotellet i Santiago de Compostela hade ingen egen middagsmatsal utan vi fick gå till en restaurang i närheten. Det var ingen höjdare. Bullrigt och medioker mat. Jag kommer inte ihåg vad restaurangen heter. Nästa dag undrade personalen på hotellet om vi var nöjda med gårdagens middag och vi svarade nej. Då ordnade de en annan restaurang som var bra. Nu när vi har facit i hand skulle vi helst ha velat välja våra egna matställen när vi kom fram till målet. Utbudet är stort.

Som du ser är vi nöjda och glada över vår resa. Många är nyfikna och vill veta hur vi har haft det och det är med glädje vi kan rekommendera ditt företag ”Vandra”.

Hälsningar från oss alla genom
Ingrid

Tui – Santiago de Compostela, 7 – 16/5 2013

Hej!

Vill bara framföra ett stort tack för planeringen av vår resa. Vi är supernöjda och vi har haft fantastiska dagar i Spanien. Det blir nog fler vandringar framöver!

Tack återigen!!
MVH Pia

Tui – Santiago de Compostela, 15 – 24/4 2013

Hej!

Vi har just kommit hem från 7 dagars underbar vandring och sedan fantastiska dagar i Fisterre och allt du bokat har fungerat toppen. Tack för allt jobb! Vi har haft sol varje dag ,alla som vandrat tidigare berättade att det regna i tre veckor och alla stigar fulla av lera så vi hade verkligen tur. Nu är där visst regn igen. Om vi får anmärka på något så var det stora opersonliga hotellet Rias bajas i Pontevedra, det kändes inte som ett hotell för vandrande pilgrimer. Och frukosten var minimal inte heller något för vandrare – annars var det ju en fantastisk stad. Sista hotellet i Santiago var också jätte fint och med en fantastisk frukost. Sedan kan vi rekommendera det hotellet vi bodde på i Fisterre: Hotel Natureza Mar da Ardora – ett litet nybyggt design hotell med en familj som var så gästfria som hade 6 rum med utsikt mot havet.

Så tack igen för en fin resa.

Vänliga hälsningar Helena och Lars

Tui – Santiago de Compostela, 10 – 18 september 2012

Hej Stefan !

Vi har just kommit hem från en mycket härlig vandring från Tui till Santiago de Compostela och sedan en avslutning i Vigo med lite extravandringar utefter havet.
Vi erhöll ett tjusigt bevis med våra förnamn ”latiniserade”.
Vi måste få tacka dig för ett utmärkt arrangemang.
Fina hotell, bra bagagetransport mellan hotellen och ett underbart väder.
Sol och mellan 25-30 grader alla dagar.
Vi återkommer och ser vad du har att erbjuda för spännande vandringar nästa år.

Med vänliga hälsning
Per och Kerstin Finnman

Tui – Santiago de Compostela, 30 augusti – 8 september 2012

Hej Stefan!

Vi är nu tillbaka från vår vandring Tui-Santiago. Det har verkligen varit en upplevelse och även strapatsrikt. Det verkar inte så långt att gå drygt två mil per dag, men det kändes på eftermiddagen då solen värmde rejält – uppåt 30 grader. Allt har fungerat mycket bra, med hotell och transfer av bagage och det var en trevlig man som hämtade oss på flygplatsen i Vigo trots att det var sent på kvällen.

Det doftade gott från eukalyptusträden när vi gick i skogen.

Vandringen genom industriområdet i Porriño var ingen höjdare, dessutom var det nästan lika långt in till centrum och hotellet därefter. Kan de inte fixa till en annan sträcka?

Det var roligt att hälsa på ortsbefolkningen när vi mötte dem i de små byarna eller vid vinstockarna, majsodlingarna mm. Tyvärr är det få som talar engelska. I Arcade fick vi balkong på vårt hotell. På andra sidan gatan låg kyrkan. På lördagskvällen var det mässa och människorna samlades, kyrkan var i princip full. I Arcade kan man också bada ”utomhus”. Härligt.

I Calde de Reyes (rätt stavat?) fanns det pool på hotellet. Vilken lycka!

I Pontevedra hade vi lite diskussion med portieren om vår middag, men han hjälpte oss med detta.
Maten mycket bra!

Framme i Santiago tappade vi bort camino-markeringarna, men vi kom fram till slut. Katedralen är ju helt fantastisk. Vi var med på pilgrimsmässan både torsdag och fredag. Det var så häftigt med det stora rökelsekaret, som svingades fram och tillbaka.

Dessutom gick vi runt i saluhallarna och tittade på bl. a all fisk som var till salu och i den stora parken.

Bästa hälsningar Annicka och Åke

Tui– Santiago de Compostela 28/5 – 5/6 2011

Hej Stefan!

Hemma igen efter ytterligare en fantastisk vandringssemester.
Vädret var på vår sida hela tiden och apostlahästarna höll ?.
Det fungerade perfekt med transfern både av oss – från flygplatsen och av väskorna mellan samtliga boenden.
Hotellen var bra, frukosten i Tui super, hotellet i Arcade låg vackert, Porrino hade vi en aning svårt att hitta(kanske var vi för trötta första dagen, perfekt med kort vandring till Pontevedra, så vi hann med den fina staden, hotellet i Santiago – nytt modernt och perfekt läge, Caldas de Reis – lite motell liknande men hade å andra sidan en fin pool ?

Jag ser redan fram emot nästa vandring…..

Tack för ett mycket bra arrangemang!
Hälsningar
Lena

Tui – Santiago de Compostela, 12 – 20/4 2010

Hej Stefan!

Som Du säkert har förstått, har vi kommit hem och ramlat in i vardagen igen som man gör.Vi vill tacka för hjälpen vi fått. Du har skött detta på allra bästa sätt. Då menar vi både vår pilgrimsresa med bokningar och informationsmaterial inför vandringen, som problemen som uppstod med askan från Island. Allt har fungerat som det ska. Hotellen har varit bra och vandringen blev som vi tänkte oss. Till och med vädret var med oss. Vi fick väl en 15 droppar regn på oss under själva vandringen (sedan regnade det ordentligt under några av kvällarna). Vi hoppas nu det ordnar sig med extrakostnaderna för natten i Madrid. Vi antar att du försöker ordna detta med Iberia och i annat fall får Du skicka räkningen till oss, så får vi försöka lösa det med våra försäkringar.

Vi tackar för din omtanke om oss och kommer med glädje att rekommendera Vandra till vänner och bekanta.

Hälsningar
Helene och Sven-Anders

Tui – Santiago de Compostela, 27/5 – 7/6 2009

Hej

Vi har vandrat pilgrimsvägen Tui till Santiago de Compostella och har nyss kommit hem igen. Vi är helt överväldigade av denna vandring. Allt har funkat jättebra efter dina anvisningar. Alla har varit vänliga och tillmötesgående.

Det är några saker som du kanske inte känner till dels är bron Ponte Nova strax norr om Arcade numera borta. Man får vada över men det funkade bra för oss. Hotell Rosalia i Padrón ligger inte vid väg N-550 utan vid järnvägsstationen cirka en km. längre åt öster.

Slutligen är Jakobspelaren i katedralen i Santiago under reparation så man kommer inte åt att krama den. Hotellen hade utmärkt standard och etapperna var inte längre än att vi 70åringar klarade av dem.
Tack ännu en gång för denna oförglömliga upplevelse.

Varma hälsningar Eva och Olle J-S

Camino Portugúes da Costa, A Guarda – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Runt Madeira

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!