Dourodalen

Oförglömlig vingårdsvandring i Dourodalens omgivningar

En vandring i världsarvsklassade Dourodalen i norra Portugal bjuder på en svårslagen kombination av vackra vyer och goda viner. Dalen är själva hjärtat i det Portugisiska vindistriktet Douro där den ena berömda vinproducenten avlöser den andre. Vandringen går genom ett lapptäcke av vingårdar, olivlundar och små byar. Arbetet med att sköta vinstockarna och terrasserna pågår ständigt, vilket ger en god inblick i vinproduktionen. Du kommer ha möjlighet att besöka lokala vingårdar under din vandring i Dourodalen och den angränsande Pinhãodalen. Här kan du naturligtvis njuta goda viner  på någon av alla de de vinprovningar som erbjuds hos vinproducenterna. Du bor på noggrant utvalda boende som bjuder dig på ett varmt välkomnande och härlig avkoppling efter sköna vandringsdagar. Vandringsresan avslutas i den fina staden Porto, även den finns med på UNESCOs världsarvslista.

Fler vandringar i Portugal hittar du här. 

Mer info

Sträcka 69 - 76 km
Pris från 13.785 :-

Sträcka 46 km
Pris från 10.100 :-

Porto

Ända sedan Romarna byggde sin fästning i Porto, på platsen där handelsvägen korsade Dourofloden, har Porto varit en blomstrande handelsstad. Morerna fick ett snabbt avvisande på 1000-talet. Porto såg också till att tjäna pengar på att sälja proviant till sjöfarare på väg till Heliga landet och drog på så sätt nytta av de rikedomar som Portugal håvade in från landets upptäcktsresande på 1400– och 1500-talen. Vinhandeln med England uppvägde förlusten av den lukrativa kryddhandeln. Porto är fortfarande en viktig industriort och Portugals näst största stad. Här blandas industri med charm. Staden, vars historiska centrum är en av UNESCO: s världsarvsplatser.

Vila Nova de Gaia

Söder om Porto, på andra sidan floden Douro, ligger staden Vila Nova de Gaia. Staden kom till på 1200-talet på grund av stridigheter om skeppningsavgifter mellan Alfons III och Portos biskop. En ny hamn byggdes i Vila Nova de Gaia och med tiden kom båda parterna motvilligt överens om att dela på avgifterna.

I början av 1900-talet bestämde Portugals regering att alla företag inom portvinsindustrin var tvungna att uppföra portvinshus i Vila Nova de Gaia. Staden utgjorde en utökning av det avgränsade området i Dourodalen och skulle fungera som en sista stationen inom portvinsframställningen. År 1986 gick Portugal med i EU och samtidigt ändrades den långvariga regeln om slutlig förvaring i Vila Nova de Gaia. Så idag finns flera vingårdar i Douroregionen som har den slutliga förvaringen på sin vingård, men Vila Nova de Gaia är såklart fortfarande viktigast.

Efter din vandring i Dourodalen är ett besök i Vila Nova de Gaia ett måste. Här finns möjlighet till guidade turer och såklart provsmakning av de goda portvinerna. Du väljer mellan 16 olika portvinsproducenter (lodger) , däribland Churchill, Croft, Dow, Koke House, Sandeman och Taylors.

Pinhão

I hjärtat av Dourodalen ligger vid Douroflodens strand omgiven av mäktiga berg och terrassodlingar ligger den lilla staden Pinhão. Det är här din vandring startar och slutar. Runt om i de närmaste omgivningarna kring Pinhão finns flera välkända vingårdar som Quinta de la Rosa, Quinta do Bomfim (Dow´s) och Quinta do Sagrado, väl värda ett besök. Vid sidan av vingårdarna finns här den lilla vackra tågstationen med förbindelse med Porto. I hamnen finner du även flera Rabelobåtar som erbjuder kortare eller längre guidade turer på floden Douro.

Quinta do Portal

Under din vandring passerar du flera mindre vingårdar, men även den större och mera kända vingården Quinta do Portal. Vingården ligger ganska högt upp från Dourofloden och är familjeägd. På vingården framställs alla typer av portviner, moscatelviner, mousserande viner och ett vino verde. Totalt har man 100 hektar vingårdar och vingårdarna ligger på olika höjd och vetter åt olika håll vilket ger ett komplext urval av druvor för högsta kvalitet.

Quinta do Bomfim (Dow´s)

En annan välkänd vingård som du når efter vandringen ner från Casal de Loivos till Pinhão är Quinta do Bomfim. Vingården ligger några hundra meter från tågstationen i Pinhão så det är perfekt för ett stopp och portvinsprovning på deras terrass med ljuvlig utsikt över floden och de omgivande bergen. Dow´s producerar de flesta sorters portvin och de är kända för för att vara lite mindre söta och stramare än många andra vintage portviner.

 

 

Referenser

Dourodalen

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Pinhão och Porto, 8 - 13 oktober 2023

Mycket bra upplägg. Lagom långa vandringar, trots att det var över 30 grader varmt.

Alla boenden var toppen.

Vi är mycket nöjda med allt från mailkonversation innan resan till hur allt praktiskt fungerade på plats. Tydlig information o fint bemötande från alla.

/Christina Tengström

Pinhão och Porto, maj 2022

Jag hittade er via Google (sökmotor).

Trevligt bemötande och engagerad personal. Mycket bra information. Men den erhållna GPS var oanvändbar. Alldeles för liten skärm och svåranvänd. Använde min egen GPS klocka tillsammans med den skriftliga ledbeskrivningen. Då fungerade det bra. En översiktskarta hade oxå varit bra att få. Boendena var mycket bra och maten OK.

Tufft start. 1a dagen med krävande stigning och över 30 gr värme.

Sammanfattningsvis en fantastisk resa med otroligt fin natur och välfungerande arrangemang. Tack. Eilert Storm

Pinhao och Porto 7 nätter , april 2022

Vi har vandrat med Vandra tidigare. Kontakten och all information var mycket bra liksom hela upplägget med boendena, bagagetransport o s v.

Det är en väldigt fin vandring, bedårande vackert och ett perfekt vandringsarrangemang.

Tack från Ulf Eriksson.