Tui-Santiago de Compostela, 8 nätter

Vandra in i Santiago de Compostela längs den populära Camino Portugués da Central

Camino Portugués da Central, den portugisiska pilgrimsvägen genom inlandet, är den näst mest populära pilgrimsleden efter Camino Francés. En led som slingrar sig ut från den medeltida staden Portos hjärta vidare norrut genom en oförstörd landsbygd fram till floden Minho och vidare in i Spanien till Tui. Det finns många pilgrimsvägar till Santiago de Compostela, men det finns inte någon så själfull och betydelsefull som Camino Portugués. Det var, enligt många, längs den sista delen av leden som Sankt Jakob gjorde sin sista resa från Padrón till Libredon. Libredon som sedan blev känt och älskat som Santiago de Compostela.

I följande alternativ har du möjlighet att vandra den sista norra delen av Camino Portugués da Central. Från Tui på gränsen mellan Portugal och Spanien vandrar du fram till Santiago de Compostela. Där kan du hämta ut ditt Compostela, bevis på pilgrimsvandring.

Tui-Santiago de Compostela, 8 nätter

Se pris och boka
Tui – Santiago de Compostela 6 vandringsdagar Total sträcka 121 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 7.450 :-
 • Tui och katedralen Santa María de Tui
 • Monte Cornedo
 • Doftande eukalyptusskogar
 • Santiago de Compostela
 • Många berg och dalar
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Tui
Dag 2: Tui – O Porriño, 18 km. Transfer till Tui för övernattning.
Dag 3: Transfer till O Porriño. Vandring O Porriño – Arcade, 23 km
Dag 4: Arcade – Pontevedra, 13 km
Dag 5: Pontevedra – Caldas de Reis, 22 km
Dag 6: Caldas de Reis – Padrón, 19 km
Dag 7: Padrón – Santiago de Compostela, 26 km
Dag 8: Santiago de Compostela
Dag 9: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 121 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart 2021. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Tui

Tui är en historisk gränsstad med den välkända katedralen Santa María de Tui. Katedralen stod klar 1120, men byggdes senare om och den har nu Galiciens mest välbevarade kloster från medeltiden. I Tui bor den första natten, innan du startar din vandring mot Santiago de Compostela.

Dag 2 – Tui – O Porriño

Du lämnar Tui längs Rúa das Monxa (Nunnornas väg) och vidare norröver längs en stillsam byväg. Du passerar några industriområden under dagen vilket gör den lite tråkig. Du lämnar sedan vägen för en stig genom en skog och längs dalen Louro. Vidare följer du växlande vägar och kortare bitar av stigar innan du når Porriño. Härifrån får du en transfer tillbaka till Tui för ytterligare en natt.

Lätt, 18 km, + 163 meter, – 156 meter

Dag 3 – O Porriño – Arcade

Du startar dagen med en transfer tillbaka till O Porriño för att fortsätta din vandring. Du vandrar längs floden Louro och dagens prövning är berget Monte Cornedo (210 möh). Vägen upp till toppen av berget är brant även om det inte är så högt. Väl uppe på berget bjuds du på en bedårande utsikt och du ser havet skimrande blått i väster. Du tar dig ner till staden Redondela och längs fjorden Vigo. Efter att ha tagit dig upp på berget Alto da Lompa har du fin utsikt över fjorden. Vandringen avslutas nerför till Arcade.

Medel, 23 km, + 414 meter, – 419 meter

Dag 4 – Arcade – Pontevedra

En lite lättare dags vandring väntar dig, vilket känns bra efter gårdagens sträcka. Du lämnar fjorden Vigo och tar dig över Alto da Canicouva (135 möh). Innan du når Pontevedra går du genom en skog med härlig skugga, om solen är varm, och vidare över ett slättlandskap längs stigar och byvägar. Pontevedra är regionens huvudstad med en härlig blandning av gammal och ny bebyggelse.

Lätt, 13 km, + 227 meter, – 246 meter

Dag 5 – Pontevedra – Caldas de Reis

Idag blir det en fin vandringsdag, mestadels längs stigar genom grönskande skogar. Leden följer en dal och det är endast svaga lutningar upp och ner över San Mauro (135 möh). Det finns dock endast ett fåtal möjligheter att äta under den här etappen så en matsäck från Pontevedra rekommenderas. Framåt eftermiddagen når du Caldas de Reis som är en mindre stad vackert belägen vid floderna Umia och Bermaña.

Medel, 22 km, + 348 meter, – 442 meter

Dag 6 – Caldas de Reis – Padrón

Du vandrar längs stigar och skogar med betesmarker och jordbruksbygd. Även idag behöver du ha matsäck med dig eftersom det inte finns några matställen i direkt anslutning till leden. Leden följer två dalar, först längs floden Bermaña och, efter det att du tagit dig över berget Cortiña (160 möh), en bit längs floden Valga. Efter dalen Valga tar leden dig åter över en liten höjd för att sedan plana ut innan du tar dig över floden Ulla och vidare in i staden Padrón.

Medel, 19 km, + 498 meter, – 515 meter

Dag 7 – Padrón – Santiago de Compostela

Den sista sträckan in till slutmålet Santiago de Compostela bjuder på varierad vandring både på stigar och längs vägar. Leden går genom ljuvligt doftande eukalyptusskogar och ju närmare staden du kommer desto tätare blir bebyggelsen och trafiken. Du tar dig genom förorterna och slutligen in till den gamla delen av Santiago de Compostela och fram till ”Oficina del Peregrino” vid Katedralen. Där kontrollerar de ditt pilgrimspass och du får ditt välförtjänta La Compostela.

Utmanande, 26 km, + 811 meter, – 566 meter

Dag 8 – Santiago de Compostela

Denna vilodag i Santiago de Compostela bjuder dig på ro och eftertanke. En viktig och oförglömlig upplevelse är att besöka Katedralen, där det var dag genomförs en pilgrimsmässa klockan 12.00.

Dag 9 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa eller vidare färd i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive kontinental frukost i Tui (två nätter), Arcade, Pontevedra, Caldas de Reis, Padrón och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Transfer O Porriño – Tui T/R
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20 kg/väska
 • Guidebok med kartor, en bok per rum, engelsk text
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Pilgrimspass
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien och Tui
 • Resan Santiago de Compostela – Skandinavien
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Åtta 3-rätters middagar
Från 2 305: -/person

Extra nätter

Extranätter Porto
Från 1 060: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 945 : -/person och natt i enkelrum

Extranätter Tui
Från 915: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 320 : -/person och natt i enkelrum

Extranätter Santiago de Compostela
Från 705 : -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 115 : -/person och natt i enkelrum

Uppgradering till boende på Parador i Santiago de Compostela
Tillägg från 2 085 : -/person och natt i dubbelrum
Tillägg från 2 750 : -/person och natt i dubbelrum

Privat transfer, 1 – 4 personer

Från 715: -/bil Vigo flygplats – Tui, restid cirka 25 min.
Från 2 690:-/bil Porto flygplats – Tui, restid cirka 1 tim och 30 min.
Från 2 345:-/bil Santiago de Compostela flygplats – Tui, restid cirka 1 tim och 30 min.
Från 575:-/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.

Bussresa

Från 525:-/person bussresa Santiago de Compostela – Porto flygplats

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 15/10 2021

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide, dagliga turer under perioden 15/4 – 15/10 2021

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den portugisiska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Två dagar är lätta, tre dagar är medel och en dag är utmanande.
 • Ledens underlag varierar: stigar (cirka 39 km), mindre byvägar (cirka 70 km) och trafikerade vägar (cirka 12 km).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 121 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Tui är:

 • Vigo flygplats (25 km)
 • Porto flygplats (119 km)
 • Santiago de Compostela flygplats (123 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Santiago de Compostela är:

 • Santiago de Compostela (15 km)
 • A Coruña (68 km)
 • Vigo (95 km)
 • Porto (234 km)
 • Madrid (614 km)

Buss -/ tåganslutning utresan

Det finns inte någon bussförbindelse mellan Vigo och Tui, så taxitransfer eller taxi är nödvändigt.

Flyger du till Porto kan du ta buss från flygplatsen till Valenca som ligger 4 km söder om Tui. Från Valenca tar du taxi till Tui.

Flyger du till Santiago de Compostela flygplats tar du dig in till centrum med buss eller taxi. Från Santiago de Compostela centrum reser du vidare med tåg eller buss till Vigo. Från Vigo reser du med taxi till Tui.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du:

ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.
resa med buss eller tåg från centrum till A Coruña busstation/tågstation, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
resa med buss eller tåg till Vigo, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
resa med buss till Porto flygplats, restid dryga 3 timmar.
kan du resa med tåg eller buss till Madrid, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led