Porto-Santiago de Compostela, 14 nätter

Vandra portugisiska pilgrimsleden genom en orörd landsbygd

Camino Portugués da Central, den portugisiska pilgrimsvägen genom inlandet, är den näst mest populära pilgrimsleden efter Camino Francés. En led som slingrar sig ut från den medeltida staden Portos hjärta vidare norrut genom en oförstörd landsbygd fram till floden Minho och vidare in i Spanien till Tui. Leden är intimt förknippad med Jakobs liv och död. Det var här Jakob startade sin predikan på den Iberiska halvön och det var även, enligt många, längs den sista delen av leden som hans kropp gjorde sin sista resa från Padrón till Santiago de Compostela. I följande alternativ har du möjlighet att vandra inlandsvägen från Porto och hela vägen upp till Santiago de Compostela.

Porto-Santiago de Compostela, 14 nätter

Se pris och boka
Porto – Santiago de Compostela 12 vandringsdagar Total sträcka 232 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa dagligen 1 jan - 31 dec Från 13.385 :-
 • Porto
 • Berg, dalar, vingårdar och doftande eukalyptusskogar
 • Byn Balugâes med sin kyrka Igrja Velha de Balugâes
 • Tui och katedralen Santa María de Tui
 • Santiago de Compostela med sin katedral
 • Pilgrimsmässan
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Porto
Dag 2: Transfer Porto – Vilar do Pinheiro och vandring till Arcos, 19 km
Dag 3: Arcos – Barcelos, 20 km
Dag 4: Barcelos – Balugâes, 15 km
Dag 5: Balugâes – Ponte da Lima, 19 km
Dag 6: Ponte da Lima – São Roque, 17 km
Dag 7: São Roque – Tui, 21 km
Dag 8: Tui – O Porriño, 18 km. Transfer till Tui för övernattning.
Dag 9: Transfer till O Porriño. Vandring O Porriño – Arcade, 23 km
Dag 10: Arcade – Pontevedra, 13 km
Dag 11: Pontevedra – Caldas de Reis, 22 km
Dag 12: Caldas de Reis – Padrón, 19 km
Dag 13: Padrón – Santiago de Compostela, 26 km
Dag 14: Santiago de Compostela
Dag 15: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 232 km

Restaurering av Katedralen i Santiago de Compostela

Notera att Katedralen i Santiago de Compostela håller på att restaureras. Arbetet påbörjades våren 2019 och beräknas vara klart 2021. Katedralen kommer att vara öppen för besökare men delar av den kommer att vara påverkad av byggnadsställningar och skynken. Under arbetet med restaureringen kommer Pilgrimsmässan att genomföras i kyrkan S.Francisco som ligger ca 350 meter från katedralen. Nattvardsceremonier genomförs i kyrkan Santa María Salomé som ligger på Rua Nova 31, cirka 400 meter från katedralen. Den jättelika metallkannan ”Botafumerion” (rökelsekärlet) kommer inte att svingas under restaureringen. Pilgrimsritualen kommer, med vissa undantag, att kunna genomföras under restaureringen. Undantag gäller under kortare perioder då restaurering genomförs i de delar som passeras under ritualen.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Porto

Du anländer till Porto som ligger vackert vid floden Douro och vidare till den gamla delen av staden där du bor den första natten på denna vandring.

Dag 2 – Porto – Arcos

Efter frukost kommer en taxi till ditt hotell och kör dig norrut till Vilar do Pinheiro där din vandring startar. Leden går genom skogar av ljuvligt doftande eukalyptus och grönskande ängsmarker med dofter från kor och får. Större delen av dagen följer du en mindre väg. Vid dagens slut lämnar du leden för att ta dig in till den stillsamma byn Arcos där ditt hotell ligger.

Lätt, 19 km, + 252 meter, – 263 meter

Dag 3 – Arcos – Barcelos

Dagen bjuder på blandad vandring längs skogsstigar, byvägar och en del på mer trafikerad väg. Du passerar skogar som svalkar under heta sommardagar och över öppna ängar som bjuder på härlig utsikt över en levande jordbruksbygd. Barcelos är en stad som har många kopplingar till pilgrimsleden och som är hemorten för den portugisiska tupp man kan se många former av i souvenirbutiker. För den som har ork över rekommenderas ett besök i något av stadens många museer.

Medel, 20 km, + 518 meter, – 363 meter

Dag 4 – Barcelos – Balugâes

Idag blir det en lugn vandring, till större del längs stigar och mindre byvägar. Stigarna går genom vingårdar och skogar. Du tar dig över berget Portela och ner i den fridfulla dalen Neiva där du väljer en liten sidoväg från huvudleden och tar dig in till den lilla byn Balugâes med sin kyrka Igrja Velha de Balugâes.

Lätt, 15 km, + 261 meter, – 235 meter

Dag 5 – Balugâes – Ponte da Lima

Du lämnar byn Balugâes och vandrar vidare upp från dalen Neiva och över nästa berg Portela. Du följer vägen nerför berget till den ljuvliga dalen Lima, som är långsluttande. Även denna dag bjuder på vandring i omväxlande natur och till större delen på stigar och små byvägar. Ponte de Lima är en liten pittoresk stad som ligger vid södra banken av floden Lima. Staden är känd för sin väl bevarade medeltida arkitektur och det böljande landskapet omkring staden.

Lätt, 19 km, + 230 meter, – 283 meter

Dag 6 – Ponte da Lima – São Roque

Du lämnar dalen Lima via berget Portela Grande. En bitvis strävsam stig uppför, genom tallskog till toppen av berget, men mödan är väl värd då den bjuder dig på strålande vyer. Du tar dig ner för berget mot nästa dal, Coura. Strax innan du når floden Coura stannar du i São Roque där du blir väl omhändertagen av det lilla hotellets värdinna. Vårt boende i São Roque har ingen restaurang, värdinnan arrangerar dock transport till restaurang mot en liten avgift.

Medel, 17 km, + 508 meter, – 271 meter

Dag 7 – São Roque – Tui

Förutom ett par kilometer längs trafikerad väg så bjuds du åter på en ljuvlig dags vandring. Bitvis går du genom skogar som bjuder på skugga och svalka när solen är het. Leden är lättvandrad med endast ett litet motlut över berget S. Bento. Till floden Minho går det nerför och så snart du gått över den har floden bytt namn till Miño och du måste ställa om klockan då du nu har kommit in i Spanien. Tui är en historisk gränsstad med den välkända katedralen Santa María de Tui.

Medel, + 21 km, + 261 meter, – 484 meter

Dag 8 – Tui – O Porriño

Du lämnar Tui längs Rúa das Monxa (Nunnornas väg) och vidare norröver längs en stillsam byväg. Du passerar några industriområden under dagen vilket gör den lite tråkig. Du lämnar sedan vägen för en stig genom en skog och längs dalen Louro. Vidare följer du växlande vägar och kortare bitar av stigar innan du når Porriño. Härifrån får du en transfer tillbaka till Tui för ytterligare en natt.

Lätt, 18 km, + 163 meter, – 156 meter

Dag 9 – O Porriño – Arcade

Du startar dagen med en transfer tillbaka till O Porriño för att fortsätta din vandring. Du vandrar längs floden Louro och dagens prövning är berget Monte Cornedo (210 möh). Vägen upp till toppen av berget är brant även om det inte är så högt. Väl uppe på berget bjuds du på en bedårande utsikt och du ser havet skimrande blått i väster. Du tar dig ner till staden Redondela och längs fjorden Vigo. Efter att ha tagit dig upp på berget Alto da Lompa har du fin utsikt över fjorden. Vandringen avslutas nerför till Arcade.

Medel, 23 km, + 414 meter, – 419 meter

Dag 10 – Arcade – Pontevedra

En lite lättare dags vandring väntar dig, vilket känns bra efter gårdagens sträcka. Du lämnar fjorden Vigo och tar dig över Alto da Canicouva (135 möh). Innan du når Pontevedra går du genom en skog med härlig skugga, om solen är varm, och vidare över ett slättlandskap längs stigar och byvägar. Pontevedra är regionens huvudstad med en härlig blandning av gammal och ny bebyggelse.

Lätt, 13 km, + 227 meter, – 246 meter

Dag 11 – Pontevedra – Caldas de Reis

Idag blir det en fin vandringsdag, mestadels längs stigar genom grönskande skogar. Leden följer en dal och det är endast svaga lutningar upp och ner över San Mauro (135 möh). Det finns dock endast ett fåtal möjligheter att äta under den här etappen så en matsäck från Pontevedra rekommenderas. Framåt eftermiddagen når du Caldas de Reis som är en mindre stad vackert belägen vid floderna Umia och Bermaña.

Medel, 22 km, + 348 meter, – 442 meter

Dag 12 – Caldas de Reis – Padrón

Du vandrar längs stigar och skogar med betesmarker och jordbruksbygd. Även idag behöver du ha matsäck med dig eftersom det inte finns några matställen i direkt anslutning till leden. Leden följer två dalar, först längs floden Bermaña och, efter det att du tagit dig över berget Cortiña (160 möh), en bit längs floden Valga. Efter dalen Valga tar leden dig åter över en liten höjd för att sedan plana ut innan du tar dig över floden Ulla och vidare in i staden Padrón.

Medel, 19 km, + 498 meter, – 515 meter

Dag 13 – Padrón – Santiago de Compostela

Den sista sträckan in till slutmålet Santiago de Compostela bjuder på varierad vandring både på stigar och längs vägar. Leden går genom ljuvligt doftande eukalyptusskogar och ju närmare staden du kommer desto tätare blir bebyggelsen och trafiken. Du tar dig genom förorterna och slutligen in till den gamla delen av Santiago de Compostela och fram till ”Oficina del Peregrino” vid Katedralen. Där kontrollerar de ditt pilgrimspass och du får ditt välförtjänta La Compostela.

Utmanande, 26 km, + 811 meter, – 566 meter

Dag 14 – Santiago de Compostela

Denna vilodag i Santiago de Compostela bjuder dig på ro och eftertanke. En viktig och oförglömlig upplevelse är att besöka Katedralen, där det var dag genomförs en pilgrimsmässa klockan 12.00.

Dag 15 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa eller vidare färd i Spanien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 14 nätter inklusive kontinental frukost i Porto, Arcos, Barcelos, Balugâes, Ponte da Lima, São Roque, Tui (två nätter), Arcade, Pontevedra, Caldas de Reis, Padrón och 2 nätter i Santiago de Compostela
 • Transfer Porto – Vilar do Pinheiro
 • Transfer O Porriño – Tui T/R
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 20kg/väska, en väska per person
 • Guidebok med kartor, en bok per rum, engelsk text
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Pilgrimspass
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien och Porto
 • Resan Santiago de Compostela – Skandinavien
 • Lunch och middagar alla dagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Halvpension, tretton 3-rätters middagar (middag i Porto ingår ej)
Från 4 035: -/person

Extra nätter

Extranätter Porto
Från 1 060: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 945 : -/person och natt i enkelrum

Extranätter Tui
Från 915: -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 320 : -/person och natt i enkelrum

Extranätter Santiago de Compostela
Från 705 : -/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 115 : -/person och natt i enkelrum

Uppgradering till boende på Parador i Santiago de Compostela
Tillägg från 2 085 : -/person och natt i dubbelrum
Tillägg från 2 750 : -/person och natt i dubbelrum

Privat transfer, 1 – 4 personer

Från 890: -/bil Porto flygplats – Porto centrum, restid cirka 35 min.
Från 575: -/bil Santiago de Compostela centrum – Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter.

Bussresa

Från 525:-/person bussresa Santiago de Compostela – Porto flygplats

Dagsutflykt till Fisterra, 15/4 – 15/10 2021

Avsluta din vandring med en dagsutflykt till Fisterra. Under ledning av guider kommer du upptäcka spektakulära platser längs den dramatiska och robusta kusten. Pittoreska fiskebyar som Muros, natursköna landskap med vattenfallet Ezaro och berget Pindo, magiska platser som Muxia och smakfull gastronomi väntar på dig. Bussen avgår från Santiago kl 09:00 och gör stopp i Muxía, Fisterra, Ézaro och Muros. Till Muros ankommer bussen kl 14:00 och här har du tid att äta lunch innan bussen avgår kl 16:00 för att vara åter i Santiago kl 17:30.

Pris från 430:-/person. I priset ingår transport och guide, dagliga turer under perioden 15/4 – 15/10 2021

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 170:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Den portugisiska vägen. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. 5 dagar är lätta, 6 dagar är medel och en dag är utmanande.
 • Ledens underlag varierar: stigar (cirka 80 km), mindre byvägar (cirka 125 km) och trafikerade vägar (cirka 21 km).
 • Att följa leden är enkelt då det finns blå skyltar med gula musslor som visar riktningen.
 • Total sträcka att vandra är 232 km fördelade på 12 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Porto är:

 • Porto (13 km)
 • Vigo (147 km)
 • Santiago de Compostela (244 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Santiago de Compostela är:

 • Santiago de Compostela (15 km)
 • A Coruña (68 km)
 • Vigo (95 km)
 • Porto (234 km)
 • Madrid (614 km)

 Med hänsyn till lämpliga flyganslutningar brukar det bästa alternativet vara att flyga till och från Porto.

Buss- / tåganslutning utresan

Mellan Porto flygplats och de centrala delarna av staden är det cirka 30 minuters resa med Metro, det går även att resa med buss och taxi.
Från Vigo flygplatsen reser du med buss eller taxi till busstationen för vidare färd med buss till Porto.
Från Santiago de Compostela flygplatsen reser du med buss eller taxi in till busstationen för vidare färd till Porto med buss. Notera dock att bussarna från Santiago de Compostela går dagtid.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Santiago de Compostela centrum kan du:

 • ta flygbuss till Santiago de Compostela flygplats, restid cirka 20 minuter. Alternativet är taxi eller förbeställd taxitransfer.
 • resa med buss eller tåg från centrum till A Coruña busstation/tågstation, restid cirka 35 – 55 minuter. Från busstation/tågstation i A Coruña tar du lämpligen taxi till flygplats.
 • resa med buss eller tåg till Vigo, restid cirka 2 timmar och vidare därifrån med taxi eller lokalbuss till flygplasten.
 • resa med buss till Porto flygplats, restid dryga 3 timmar.
 • kan du resa med tåg eller buss till Madrid, restid 8 – 9 timmar.

Väderkalender

Porto, Portugal
Porto har varma somrar, ibland uppemot 40 C, och milda regniga vintrar. Det kan emellertid regna även på sommaren, som inte är alls så lång och stabil som i söderns Algarve. Stränderna i närheten är ofta lite blåsiga och svalare än Portos stadskärna. Om vintern ligger temperaturen mellan 5 – 16 C.


Galicien, Spanien
Tack vare sitt läge påverkas Galiciens klimat i hög utsträckning av Atlanten. Det regnar mer än övriga Spanien och medeltemperaturen är lägre.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led