Camino Portugués da Central

Camino Portugués de la Central - en själfull vandring från Portugal till Spanien

Att vandra Camino Portugués da Central är lika mycket en själslig som kroppslig upplevelse. Leden startar i den medeltida staden Porto vid den portugisiska nordkusten och tar dig hela vägen till Santiago de Compostela. Den slingrar den sig genom en oförstörd landsbygd med berg, dalar och vinodlingar genom inlandet. Vid floden Minho lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon!  Här i Tui ska du inte missa katedralen Santa María de Tui. Att vandra hela vägen tar ca 12 dagar, men du kan såklart välja att göra en kortare vandring längs antingen den södra eller den norra delen.

Mer info

Sträcka 232 km
Pris från 14.815 :-

Sträcka 111 km
Pris från 7.875 :-

Sträcka 121 km
Pris från 8.105 :-

Alternativa vägar till Santiago de Compostela

Från den medeltida staden Porto slingrar sig två möjliga leder, antingen längs den vilda Atlantkusten eller genom en oförstörd landsbygd med vinodlingar längs inlandet. Oavsett vilken väg du väljer så kommer du att korsa gränsen till Spanien vid floden Minho. Här lämnar du Portugal och vandrar in i Spanien och en annan tidszon! Galicien förser stora delar av Spanien med havets läckerheter så här har du verkligen chansen att få äta pinfärska fiskar och skaldjur. Den bedårande utsikten från Monte de Cornedo är en höjdpunkt på din vidare vandring till Santiago de Compostela.

Katedralen i Santiago de Compostela

En viktig och oförglömlig upplevelse i Santiago de Compostela är att besöka Katedralen, dels för att genomföra pilgrimsritualen och dels för att vara med om pilgrimsmässan. Före nattvarden läser prästen upp vilka pilgrimer som har anlänt det senast dygnet.

Vandring längs Camino Portugués da Central

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Camino Portugués da Central, Porto – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto – Santiago de Compostela, 21/3 - 5/4 2022

Jag fick bra kontakt och information från Vandra.

Boende mycket ojämn kvalité, vissa topp andra så där. Mat mycket bra. Bagage transport toppen. För mycket av vandringen på Camino Portugues går på bil trafikerade gator/vägar.

Vandras kommentar:
Hej Svend,

Tack för din återkoppling. Ja, tyvärr är det som så att de gamla pilgrimslederna som förr var mer naturnära idag ibland går längs eller vid trafikerade vägar mellan byarna. Inte alltid såklart men tidens gång har gjort att vissa delar av pilgrimslederna runt om i Europa blivit integrerade i vår mer urbana livsstil med asfalterade vägar. Allt gott. Sussi, Vandra.

Porto – Santiago de Compostela, 25 maj – 9 juni 2016

Hej! Stefan och medarbetare.

Jag har arbetat inom Svenska Kyrkan i många år och är väl insatt i historien om pilgrimsvandringar. När jag slutade mitt arbete inom Skurups Församling fick jag som avskedspresent ett presentkort från Vandra. Jag hade hört talas om Vandras fina upplägg av vandringar och de stämde verkligen in.

Nu har vi avslutat vår pilgrimsvandring mellan Porto och Santiago de Compostela.

Det har varit en inre och yttre vandring där vi alla var på samma vandring ” Livets väg”. Under den ” monotona” vandringen fick vi gå långsamt fram, ingen brådska och inga krav. Det lockade fram många reflektioner, känslor och frågor. Vi fick perspektiv på tillvaron, fick lära oss vad som är viktigt och oviktigt.

Vi njöt av stillheten och av tystnaden, som ofta är en bristvara. Vi hörde porlande bäckar, träd som susar i vinden och fåglarna som sjöng. Vi fick se gamla söndervittrade hus, människor med böjda ryggar, arbetande på sina jordplättar. Vi såg vinrankor och en fantastisk blomprakt. Upptäckte att det mesta i livet är gratis.

Vi insåg också vårt behov av vila, tystnad och stillhet. Att få tala med varandra om livet. Att få känna omtanke och närhet med varandra. Att ta dagen som den kommer.

Under pilgrimsvandringen har vi mött människor från världens alla hörn, gamla som unga, glada som ledsna, ensamma och i grupp, erfarna och oerfarna. Jag hade själv förmånen att få gå med en erfaren vandrare, Kjell Eriksson som gått “franska”, “norra” och “Portugal leden” tidigare. Det kändes tryggt, för en viktig del i vandringen är att vara mycket väl förberedd. Detta för att få ut så mycket som möjligt av vandringen.

Vandra har bistått med mycket på denna resa. Deras erfarenhet och deras välvilja att göra allt för kunden. All litteratur, beskrivningar och kartor på de olika orterna vi passerade dag för dag. Vägbeskrivningar till de olika hotellrummen de bokade åt oss, tips om parkering för bilen och för busstransporten tillbaka till Porto. Vandras planering av våra önskemål fullföljdes till 100% och blev till en oförglömlig upplevelse.

Så TACK Stefan och dina medarbetare för allt ni bistått med på vår vandring.

Med Vänlig hälsning
Ros-Marie Eriksson / Kjell Eriksson

” Så går ännu en dag från vår tid och kommer inte mer”.
Så ta vara på dagen, för vi vet inte vad morgondagen har att erbjuda.

Porto – Santiago de Compostela, 11 – 30/9 2013

Hej Stefan!

Måste sent omsider tacka för den ypperligt planerade resan som du skräddarsydde för mej o Monica. Allt fungerade mer än perfekt. Helt sagolika boenden med underbart värdfolk, alltid vänliga o hjälpsamma. Casa do Rio, var i en klass för sej och värdinnan såg ut som Celine Deyon och trädgården, typ Edens lustgård, för att inte tala om frukosten och rummen. Allt som i en dröm. Nu klarar vi vår vargavinter här uppe i Norrland med dessa minnen i färskt komihåg. Vi rekommenderar alla att gå den Portugisiska vägen till Compostela, helt otroligt vackert. Sänder en bild där vi föryngrar våra fötter i den varma källan i Caldas de Reis.

Inger Nilsson o Monica Oscarsson, två saliga vandrare!

Porto – Santiago de Compostela, 6 – 19 september 2012

Hej Stefan.

Jag har nu äntligen satt mig ner och skrivit ner några kommentarer och reflektioner från vår vandring från Porto till Santiago i september.

Det allra första är att vi uppskattade mycket den utmärkta hjälp vi fick när vårt bagage inte kom med oss eftersom vår plan från Bryssel till Porto var inställt. Jag tvekade om jag skulle kontakta dig så sent men jag hoppas att det inte ställde till problem för dig. Men som jag skriver i de bifogade kommentarerna nedan så fick vi utmärkt hjälp med att lösa detta problem.

El Camino Portugues är en trevlig vandring med måttliga utmaningar vad gäller vandringslängd och klättringar. Man vandrar ju mest längs små stenlagda vägar där vissa är enda från romartiden. Och för det mesta vandrar man längs fält med majs och med vinodlingar längs fältens sidor. Dessutom är det inte på länga vägar så mycket folk som på El Camino Frances, åtminstone gäller det de sista 100 km på denna.

Vi har rekommenderat andra att gå denna vandring som ett utmärkt alternativ till El Camino Frances.

Jag räknar med att vi återkommer nästa år för nästa vandring men var och när vet vi inte ännu.

Bästa hälsningar
Thomas Ohlsson

Porto – Santiago de Campostela 6-19 september 2012

Vi är mycket tacksamma och imponerade av den utmärkta service och hjälp vi fick då vårt bagage inte kom med i vårt plan. Don Antonio, värden på Casa Rural Quinta San Miguel, ordnade detta på ett utmärkt sätt. Han hämtade oss på hotellet i Porto, körde oss till flygplatsen och hjälpte oss att få ut bagaget. Sen körde han oss till Casa Rural för at lämna bagaget och därefter 6-7 kilometer tillbaka längs El Camino, så att vi fick några kilometer i benen innan middagen.

Denna vandringsväg var egentligen inte så njutbar eftersom den mest gick längs och i den mycket smala vägrenen av en trafikerad regional väg.
Många av övernattningarna skedde på hotell av bra medelklass och ibland ännu bättre klass. Jag gör inga speciella kommentarer till dessa hotell i fortsättningen om det inte finns något speciellt att säga.
Casa Rural Quinta San Miguel är ett trevligt gammalt hus med atmosfär från det gamla Portugal. Trevliga och bekväma rum. Vi åt på Casa Rural och maten var bra om än inte med olika alternativ. Det finns inga andra alternativa restauranger i den lilla byn.

Casa dos Assentos är också ett gammalt portugisiskt högreståndshus, som det är intressant att se och uppleva. Fint rum men tyvärr serverades ingen middag. Den närmsta restaurangen fanns 4-5 km tillbaka längs El Camino intill det nya auberget. Det blev några extra kilometer att vandra på kvällen!

Kanske kan ni tipsa om att man kan ta med eller köpa med en matsäck för middagen som alternativ. Det finns en bar intill som sålde drycker och mackor.
På Pensao San Roque kom en restaurangägare och hämtade oss och körde oss tillbaka. Det fungerade utmärkt. Och restaurangen fick in kunder för den ordinarie middagstiden. Bra arrangemang tyckte vi alla.
Vi bodde i ett nybyggt och mycket fint annex till det stora Pensao-huset.

Hotel Azul i O’Porrino påminde mest om ett järnvägshotell från 60-talet. Rent, men enkelt och trånga rum. Vandringsvägen in till O’Porrino är mycket tråkig; 6-7 kilometer längs en industriväg med tung trafik men den lilla staden var överraskande trevlig.

Balnerario Acuna i Caldas de Reis var ett annorlunda stället, med atmosfär från sekelskiftets kurorter. Vi tycker det är roligt med så mycket omväxling i ert val av hotell.
Hotel Rosalía i Pádron var ett OK hotell men med lite udda läge vid järnvägsstationen, en halv kilometer utanför byn där restaurangerna fanns.
Frukostarna är värda ett speciellt omnämnande. De var utan undantag utmärkta med tillräckligt att äta för att klara av dagens vandring och alltid serverade med glädje.

Porto – Santiago de Compostela, 28 maj – 11 juni 2011

Hej Stefan!

Vi är såå nöjda med vår vandring – så bra och varierade boenden och några var du helt outstanding som Casa dos Assentos och det andra på landet! Anders blev betagen i att vandra på detta sätt och vi har redan bestämt oss för den norra vägen nästa vår!

Hälsningar Kerstin

Porto – Santiago de Compostela, 24/7 – 4/8, 2009

Hej Stefan!

Gissa att vi hade en fin vandring längs den portugisiska leden till Santiago de Compostela. Helt fantastisk var den att uppleva och så orört det var. Naturen är fin, människorna är vänliga och hjälpsamma, Atlantvindarna gör klimatet gott för oss skandinaver, leden är bra utmärkt och vi hade ett varierat och bra boende. Vi ska inte heller glömma att nämna all god mat vi åt med därtill hörande drycker. Denna led är ju något helt annat än den franska. Vi är ju rutinerade pilgrimsvandrare nu och har ju med det självklart fått en kunskap om vad vi ska ta tillvara. Detta är den bästa tänkbara semesterupplevelsen och man får verkligen möta sig själv. Jag känner mig fylld av positiv energi när jag nu startar upp höstsäsongen på jobbet.

Här kommer några återkopplande kommentarer av diverse slag i logisk ordning efter vår vandring:
• Katedralen i Porto stängde före kl 19 sin försäljning av pilgrimspass
• Pilgrimspassen kostade 0,5 €
• Dag 1 var lätt men gick mycket parallellt med trafikerad väg
• Casa Rual Quinta de San Miguel de Arcos var ett excellent boende liksom deras mat. Det var kul att Antonio kunde berätta så mycket
• Antonios cafe/restaurang i Pedra Furada är ett måste att besöka. Han har en gästbok och fotograferar alla pilgrimer som besöker honom. Det var en slump att vi gick in där.
• Dag 2 var fyllda av energi och vi gick hela vägen till Casa dos Assentos i Quintiães. Det var långt att gå från stora vägen och vi blev lurade av skalan i guideboken. Vi blev mycket väl omhändertagna av familjen som var på besök. De var bra på att prata engelska. Tur nog pratar jag franska så jag kunde konversera med Senora. Vi två bodde i en stor trerums lägenhet. Familjen körde oss ner till Balugâes till en enkel trevlig Bar/restaurang som serverade traditionell mat. Jättegott med grillade spädgris och pepparsås och Vino Verde Tinto. Vi blev dessutom hämtade av familjen.
• Problem med bagagetransport till Ponte de Lima med det har du information om redan
• Dag 4 gick vi enbart till Rubiãs istället för Pedreira – sträckan var tuff och det var mycket varmt. Det stämde så bra där vi stannade för det sammanföll med att vi skulle äta.
• Från Tui är leden sämre utmärkt. Den gula färgen på pilarna har bleknat
• Dag 5 gick vi ända till Capela de Sta. Maria där vi stötte ihop med en taxi. Efter en massa research om ett lämpligt ställa att köra oss till gick transporten till San Mauro i stället för Santa Maria de Alba
• Dag 7 vid ankomst till Santiago de Compostela var det kul att gå en annan väg in än den franska leden. Det var dock dåligt utmärkt vilket gjorde att vi fick fråga många om vi var på rätt väg.
• Resan till Porto med buss gick utmärkt.

Vi hade regn en dag och det var den dagen när vi reste till Porto med buss.

Vi är stolta att vi har genomfört denna tur och vi har räknat ihop att vi har vandrat 19 mil (adjusted). Ålder behöver inte sättas upp som hinder. Nete är 65 år och genomförde denna tur lätt. Vi har nu två certifikat från katedralen. Denna gång fick jag inga blåsor. Nete gick i Teva sandaler och fick några blåsor för att hon var barfota i dem de första två dagarna.

Jag nu har du fått del av vår tur på ditt- och datt-nivå. Vi är mycket tacksamma för din utförliga dokumentation för turen fast man måste dock ta sig fram för egen del. Det var vidare bra att ha guidelines för de delar vi skulle ha transport för men det hindrade ju inte att vi lätt kunde modifiera på ort och ställe.

Jag hoppas på att få göra en pilgrimsvandring även nästa år för det är RIKTIG semester om man vågar möta sig själv.

Hälsningar
Anna

Camino Portugués da Central, Porto – Tui

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Porto - Tui, 14 -21 maj 2022

Via rekommendation fick jag kontakt med Vandra.

Min reskamrat är mycket nöjd med all information och hon informerade mig. Vi en vandringsbok och den kom till min reskamrat. Den var rörig och otydlig tycker jag. Era egna infobroschyrer var mycket bättre.

En del av caféerna var inte utmarkerade på kartan vilket gjorde att vi missade vissa mysiga ställen längs leden.

Jag längtar redan till nästa del av vandringen hälsar Marie Sandström

Svar från Vandra: Hej Marie, vad skoj att du längtar ut på vandringsleden igen. Ja, det är svårt att dela på en bok men härligt att höra att du tycker att våra broschyrer var bättre. Vi skickar ut en bok per sällskap men det går utmärkt att beställa ett exemplar per person mot en extra kostnad. När det gäller utmarkerade tips så kan vi bara beklaga att du och din reskamrat missade bland annat Lagar de Valnhas Restaurang. Pandemin har gjort att vissa caféer/restauranger stänger ner och andra poppar upp. Allt förändras kontinuerligt, nästan dag för dag vilket gör det ytterst svårt att just nu ha allt uppdaterat på upptryckta kartor. Varmt välkommen tillbaka till nästa del av vandringen. Sussi, Vandra

Porto - Tui, 7 nätter, 30 oktober - 7 november 2021

En vacker vandringled genom ett vackert landskap med mycket historia och kultur. Ett stort plus att vi fick transfer från Porto till Vilar do Pineiro och slapp gå den biten.

Boende var väldigt varierat och vissa ställen höll inte samma standard som Vandras tidigare resor. Hotellet i Tui hade en undermålig frukost, även "hotellet" i Cossourado natten innan.

Vi funderar på att fullfölja leden och att nästa gång gå från Tui till Santiago. Men vi har ingen lust att bo samma hotel som denna gång i Tui, dessutom två nätter. Finns det inget alternativt boende? Restaurangen bredvid hotellet i Barcelos är en höjdare.

Kerstin Holmberg

Porto - Tui, 7 nätter, 12 - 19 oktober 2021

Boendena som låg utanför städerna var väldigt trevliga och mysiga. Hotelet i i Barcelos var tråkigt och det bör ni titta över om ni kan hitta något annat. Casa de Capela var mycket trevligt men ni bör upplysa resenärerna om att det inte finns restaurang där. Som tur var så hade hotellet lagat en soppa men det vet jag inte om de gör varje dag.

Maria Hemzelius Fransson

Porto – Tui, 26/9 – 4/10 2018

Väldigt fina boenden och måltider. Fantastiskt fin första middag i Porto på Hotel Cristo, underbart boende och middag på Quinta de san Miguel de Arcos – vilken miljö! + härlig överraskning med pool. likaså suveränt fin boende med pool o frukost o underbart bemötande på Casa do Rio i Balugaes. Jättetrevlig o god middag på Quinta da Cancela. Bara ett undantag för boende (Residencial Repouso do Peregrino där frukosten var gröna ägg o två frallor o värdinnan något hektisk) o ett undantag för maten på (Casa do Pinheiro i Ponte de Lima). Men över lag mycket hög standard o gott bemötande o bra sängar. Långt över förväntan!

Jessica Kewenter-Kullberg

Porto – Tui, 7 nätter, 20-27 sep 2017

Er del av vandringen var mycket bra. Vi har gått flera caminos tidigare och kan jämföra lederna. Denna centrala led innehöll rätt mycket gång på småvägar och smågator, stenlagda och trafik. Att få taxi ut ur staden var lyxigt! Vi hade förstås kunnat klara oss med tunnelbana, som många tog.

Fantastiskt med bagagetransport, då vi tidigare vandrat pilgrimsleder med packning. Nu orkade vi njuta och hade tid att utforska byarna mer.Fina små pärlor där vi övernattat, exvis på Quinta de San Miguel i Arcos och Casa do Rio i Cossourado.Utsökt mat och vacker miljö, trevliga värdar med familjer. Bagaget kom alltid före oss. Bra, att ni delat upp sträckorna i lagom dagsetapper.

När vandringslusten kommer på återkommer vi!

Lena Felixon

Porto – Tui, 16-23 sep 2015

Mycket trevlig vandring. Vi kommer att göra Tui – Santiago de Compostela nästa år.

Bo Ulván

Porto – Tui, 16– 24 oktober 2009

Hej Stefan

Jag vill bara höra av mig för att meddela att jag är mycket nöjd med min vandring från Porto till Tui 16-24 oktober. Den motsvarade alla mina förväntningar! Att vandra genom vingårdar och eukalyptusskogar på små stigar och urgamla vägar, kan man ha det bättre? Knappast enligt min mening. De tre första dagarna var det varm och soligt de tre övriga var det mer eller mindre regn. Den femte dagen öste det faktiskt nästan hela tiden men det är ju inte något som bekymrar en gammal seglare.

Av förläggningarna tog São Miguel i Arcos priset. Det var fantastiskt fint. Det var ägaren själv, Antonio som kom och hämtade mig i Porto på morgonen. Han var mycket sympatisk, talade utmärkt engelska och verkade vara otroligt driftig. Hans mor serverade mig en mycket god middag på kvällen.

Kommande vandrare kanske ska varnas för att värdinnan på Residencial O Repouso do Peregrino i São Roque inte talar engelska. Portugisiska, spanska och franska är hennes språk. Jag har läst franska i skolan några år så vi hankade oss fram. Men jag missade att man skulle vara ute kl 8.30 på morgonen vilket nog gjorde henne litet missnöjd. Det var en ganska så barsk dam. Men vi skildes som vänner.

Jag gillade även maten. Bakalau åt jag på egen risk. Det var ätbart men inte hänförande. Men annars njöt jag mycket av husmanskosten som är precis vad en vandrare behöver efter en dag på vägar och stigar.

Tack för de goda råden om utrustning. Allt fungerade mycket bra så jag tänker mig att det ska komma till användning igen. Jag är starkt betänkt på att fortsätta från Tui till Santiago, kanske till våren.

Tror du att slutet av mars skulle vara en bra tid vad vädret beträffar?

Tack för all hjälp!

Hälsningar
Louise af Klintberg

Camino Portugués da Central, Tui – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Tui – Santiago de Compostela, 22 – 30/9 2017

Hej

En liten reflektion från vår vandringsvecka i Spanien. Tui- Santiago de Compostela.

Först och främst, en stor eloge till er på Vandra. För ert engagemang och proffsighet. Allt informationsmaterial inför resan var jättebra, tack.

Allt klaffade perfekt.

+Alla hotellen under vandringen var mycket bra. Maten fantastisk överlag. Frukosten mycket bra förutom på 1 hotell där den var mycket enkel men god, men eftersom vi trodde att alla frukostar skulle vara så var det bara kul. Det 1 stjärniga i Caldas de Reis var i mångt och mycket bäst. Bra service, trevlig personal bra mat och rum.

– Avståndsberäkningarna stämde inte, vi gick längre. Eftersom det står så exakt angivet kanske det är bättre att det står ca. Kaffe/lunchställena var inte heller så många. Lämna gärna ett tips att ta med matsäck, Mycket trevligt att sitta ute i naturen och äta en lunch/ mellanmål än att gå och vänta på att ett ställe ska dyka upp. Vi kom på det dag 3 och sedan var det inga problem.

På det sista matstället i Compostela var servicen inte så bra. Kanske för att den varit mycket bra övrig tid. Vegeterianen fick kött och sedan, ingenting och ingen förklaring. Skaldjursallergikern fick inget sådant alternativ. Och vi fick be flera gånger om att få in en ny flaska vin. (nej vi hade inte druckit 20 flaskor före ;)) En tv stod på hela tiden plus musik i högtalarna, svårt att prata då.

Och prata ville vi.

Önskemål: Frukosten på samtliga hotell serveras 08.00. Några kunde tidigarelägga den då vi ville komma iväg. Hade det varit 30 grader hade det varit nödvändigt att komma iväg.

Middagarna serverades klockan 21. och det är lite sent om man ska upp. Vi satt aldrig kvar och hängde med de goda 3 rätterna tog ju sin lilla tid.

Jag ser att det blev mycket – men så är det inte. Det totala intrycket är 9,8 på en 10 gradig skala, alla är jättenöjda!

Vandringen i sig var helt magisk med den naturen och de trevliga människorna vi mötte.

En glad och nöjd hälsning från

Inger Andersson

Hej Inger,

Vad kul att höra från dig och vad glada vi blir för allt beröm J

Verkligen roligt att höra att du är så nöjd med resan. Det är alltid bra för oss att få återkoppling efter avslutad vandringsresa – både bra och mindre bra. Då har vi chans att utvecklas och förbättras.

Ang lunch brukar vi nämna i vår avreseinformation att man kan köpa med sig lunch från övernattningen eller ett cafe. Detta eftersom det på vissa sträckor inte finns så många alternativ att välja på. Och det är alltid bra att ha något att tugga på när hungern plötsligt faller på. Ledsen om denna information inte framkommit ordentligt till er.

När det gäller avstånd och sista matstället ska vi se över detta. Tråkigt att få en sådan avslutning, men som jag förstår dig är du väldigt nöjd och förhoppningsvis är det alla goda stunder som du framförallt kommer minnas.

Än en gång – stort tack för att du tog dig tid att skriva till oss.

/Anna

Hej igen,

Den sista måltiden var inte dålig men visst var det något minus men det kan vara i skenet av de andra som var toppen. 1 kvällen i Santiago bjöd personalen på en upplevelse vi aldrig glömmer i form av mycket, jättegod mat o vin och en service som var helt fantastisk. Och även de andra hotellen var jättebra.

Och vi hade läst på men dag 2 var en söndag och då var matställe 1 utan mat, enbart kaffe. Ställe 2 var abonnerat men ställe 3 var desto bättre, öppet och lokalbefolkningen ville prata fotboll med oss och vi hade jättekul. Tur att vi fick gå dit! Och hunger är en bra krydda!

Vi kommer helt säkert att höras/Inger

Tui – Santiago de Compostela, 2-10 sep 2017

Bagagetransporten fungerade väldigt bra; hotellen ej så mysiga som vid tidigare vandringar i Portugal och Italien men helt acceptabla rena ställen.Vi föredrog vegetarisk mat men det är ett svårt kapitel på vissa ställen under resan… Guideboken på engelska upplevde jag svår! Som helhet bra resa, återkommer gärna.

Pirkko Santakangas

Tui – Santiago de Compostela, 20-28 sep 2015

Strålande fin vandring. Lagom kuperad. Mycket passande för en 75-åring.

Anna Wahlström

Tui – Santiago de Compostela, 25/9 – 3/10 2013

Hej Stefan!

Ett stort tack för fixande och trixande med vår resa till Spanien 25/9-3/10, där vi vandrade från Tui till Santiago de Compostela. Vi är jättenöjda!

Taxichauffören som körde oss till Tui tyckte att vi absolut skulle vandra in i Portugal och se staden Valenca.

Så vi började vår första vandringsdag med att äta en jättefin frukost på hotellet i Tui, ”vandra bakåt” några kilometer över floden in i Portugal, fika på ett tjusigt hotell vid den gamla borgen och gå runt på gatorna i Valenca med sol och värme.

Dag två och tre regnade det. Lika mycket som det hade regnat under hela sommaren i Galicien stod det någonstans! Det var bara att vandra på och på kvällen väntade ju en torr och bekväm hotellsäng. . . . . .
Allt har fungerat och vi är som sagt jättenöjda!

Stort tack från

Christine Sandström och Marianne Hedberg

Tui – Santiago de Compostela 16 – 23/9 2013

Hej!

I går var vi ute och vandrade tillsammans i det fina höstvädret. När vi fikade reflekterade vi över vår fantastiska resa. Vi har upplevt så mycket tillsammans, träffat så många spännande människor från när och fjärran, samtalat om stort och smått, skrattat och varit berörda av varandras berättelser och med värme minns vi vår gemensamma upplevelse i katedralen i Santiago de Compostela. Vi satt på bästa plats. Alla vi träffat under vägen var där kl 12.00

Du har gjort ett toppenbra jobb, Stefan! All information som du sände till oss före resan har varit bra och utförlig. Vi var förberedda på det mesta. Våra flyg klaffade perfekt och taxitransporten till Tui var bra. Alla hotell har varit till belåtenhet och för det mesta har maten varit god. Transporten av våra väskor har fungerat klanderfritt. Bussen tillbaka till Porto var också OK.

Tyvärr går Pilgrimsleden ofta utmed trafikerade vägar, men det är ju som det är i ett modernt samhälle. Vi talade med ett antal rutinerade vandrare som sa att det är finare vandringsleder när man går den norra vägen. Det får bli en annan gång.

Här följer några synpunkter:
• Vi hade inga problem att ta med stavar på flyget till Porto. Men när vi skulle åka hem blev det tvärstopp i säkerhetskontrollen. Vi fick gå ur den långa kön, gå tillbaka till incheckningen och tränga oss före en lång kö för att få våra stavar skickade separat. Sedan fick vi snällt ställa oss i kö igen. Du kanske skulle upplysa om att det är bra att ha periskopstavar som får plats i resväskan. Är det ett nytt problem?
• De flesta som vi träffade under vägen hade en mussla hängande på ryggsäcken. Vi undrade var de hade fått tag i den, för det såg trevligt ut. De flesta uppgav att de hade fått den av resebyrån de hade anlitat. Är detta något för ”Vandra”? Vi köpte var sin mussla när vi kom fram.
• Hotellet i Santiago de Compostela hade ingen egen middagsmatsal utan vi fick gå till en restaurang i närheten. Det var ingen höjdare. Bullrigt och medioker mat. Jag kommer inte ihåg vad restaurangen heter. Nästa dag undrade personalen på hotellet om vi var nöjda med gårdagens middag och vi svarade nej. Då ordnade de en annan restaurang som var bra. Nu när vi har facit i hand skulle vi helst ha velat välja våra egna matställen när vi kom fram till målet. Utbudet är stort.

Som du ser är vi nöjda och glada över vår resa. Många är nyfikna och vill veta hur vi har haft det och det är med glädje vi kan rekommendera ditt företag ”Vandra”.

Hälsningar från oss alla genom
Ingrid

Tui – Santiago de Compostela, 7 – 16/5 2013

Hej!

Vill bara framföra ett stort tack för planeringen av vår resa. Vi är supernöjda och vi har haft fantastiska dagar i Spanien. Det blir nog fler vandringar framöver!

Tack återigen!!
MVH Pia

Tui – Santiago de Compostela, 15 – 24/4 2013

Hej!

Vi har just kommit hem från 7 dagars underbar vandring och sedan fantastiska dagar i Fisterre och allt du bokat har fungerat toppen. Tack för allt jobb! Vi har haft sol varje dag ,alla som vandrat tidigare berättade att det regna i tre veckor och alla stigar fulla av lera så vi hade verkligen tur. Nu är där visst regn igen. Om vi får anmärka på något så var det stora opersonliga hotellet Rias bajas i Pontevedra, det kändes inte som ett hotell för vandrande pilgrimer. Och frukosten var minimal inte heller något för vandrare – annars var det ju en fantastisk stad. Sista hotellet i Santiago var också jätte fint och med en fantastisk frukost. Sedan kan vi rekommendera det hotellet vi bodde på i Fisterre: Hotel Natureza Mar da Ardora – ett litet nybyggt design hotell med en familj som var så gästfria som hade 6 rum med utsikt mot havet.

Så tack igen för en fin resa.

Vänliga hälsningar Helena och Lars

Tui – Santiago de Compostela, 10 – 18 september 2012

Hej Stefan !

Vi har just kommit hem från en mycket härlig vandring från Tui till Santiago de Compostela och sedan en avslutning i Vigo med lite extravandringar utefter havet.
Vi erhöll ett tjusigt bevis med våra förnamn ”latiniserade”.
Vi måste få tacka dig för ett utmärkt arrangemang.
Fina hotell, bra bagagetransport mellan hotellen och ett underbart väder.
Sol och mellan 25-30 grader alla dagar.
Vi återkommer och ser vad du har att erbjuda för spännande vandringar nästa år.

Med vänliga hälsning
Per och Kerstin Finnman

Tui – Santiago de Compostela, 30 augusti – 8 september 2012

Hej Stefan!

Vi är nu tillbaka från vår vandring Tui-Santiago. Det har verkligen varit en upplevelse och även strapatsrikt. Det verkar inte så långt att gå drygt två mil per dag, men det kändes på eftermiddagen då solen värmde rejält – uppåt 30 grader. Allt har fungerat mycket bra, med hotell och transfer av bagage och det var en trevlig man som hämtade oss på flygplatsen i Vigo trots att det var sent på kvällen.

Det doftade gott från eukalyptusträden när vi gick i skogen.

Vandringen genom industriområdet i Porriño var ingen höjdare, dessutom var det nästan lika långt in till centrum och hotellet därefter. Kan de inte fixa till en annan sträcka?

Det var roligt att hälsa på ortsbefolkningen när vi mötte dem i de små byarna eller vid vinstockarna, majsodlingarna mm. Tyvärr är det få som talar engelska. I Arcade fick vi balkong på vårt hotell. På andra sidan gatan låg kyrkan. På lördagskvällen var det mässa och människorna samlades, kyrkan var i princip full. I Arcade kan man också bada ”utomhus”. Härligt.

I Calde de Reyes (rätt stavat?) fanns det pool på hotellet. Vilken lycka!

I Pontevedra hade vi lite diskussion med portieren om vår middag, men han hjälpte oss med detta.
Maten mycket bra!

Framme i Santiago tappade vi bort camino-markeringarna, men vi kom fram till slut. Katedralen är ju helt fantastisk. Vi var med på pilgrimsmässan både torsdag och fredag. Det var så häftigt med det stora rökelsekaret, som svingades fram och tillbaka.

Dessutom gick vi runt i saluhallarna och tittade på bl. a all fisk som var till salu och i den stora parken.

Bästa hälsningar Annicka och Åke

Tui– Santiago de Compostela 28/5 – 5/6 2011

Hej Stefan!

Hemma igen efter ytterligare en fantastisk vandringssemester.
Vädret var på vår sida hela tiden och apostlahästarna höll ?.
Det fungerade perfekt med transfern både av oss – från flygplatsen och av väskorna mellan samtliga boenden.
Hotellen var bra, frukosten i Tui super, hotellet i Arcade låg vackert, Porrino hade vi en aning svårt att hitta(kanske var vi för trötta första dagen, perfekt med kort vandring till Pontevedra, så vi hann med den fina staden, hotellet i Santiago – nytt modernt och perfekt läge, Caldas de Reis – lite motell liknande men hade å andra sidan en fin pool ?

Jag ser redan fram emot nästa vandring…..

Tack för ett mycket bra arrangemang!
Hälsningar
Lena

Tui – Santiago de Compostela, 12 – 20/4 2010

Hej Stefan!

Som Du säkert har förstått, har vi kommit hem och ramlat in i vardagen igen som man gör.Vi vill tacka för hjälpen vi fått. Du har skött detta på allra bästa sätt. Då menar vi både vår pilgrimsresa med bokningar och informationsmaterial inför vandringen, som problemen som uppstod med askan från Island. Allt har fungerat som det ska. Hotellen har varit bra och vandringen blev som vi tänkte oss. Till och med vädret var med oss. Vi fick väl en 15 droppar regn på oss under själva vandringen (sedan regnade det ordentligt under några av kvällarna). Vi hoppas nu det ordnar sig med extrakostnaderna för natten i Madrid. Vi antar att du försöker ordna detta med Iberia och i annat fall får Du skicka räkningen till oss, så får vi försöka lösa det med våra försäkringar.

Vi tackar för din omtanke om oss och kommer med glädje att rekommendera Vandra till vänner och bekanta.

Hälsningar
Helene och Sven-Anders

Tui – Santiago de Compostela, 27/5 – 7/6 2009

Hej

Vi har vandrat pilgrimsvägen Tui till Santiago de Compostella och har nyss kommit hem igen. Vi är helt överväldigade av denna vandring. Allt har funkat jättebra efter dina anvisningar. Alla har varit vänliga och tillmötesgående.

Det är några saker som du kanske inte känner till dels är bron Ponte Nova strax norr om Arcade numera borta. Man får vada över men det funkade bra för oss. Hotell Rosalia i Padrón ligger inte vid väg N-550 utan vid järnvägsstationen cirka en km. längre åt öster.

Slutligen är Jakobspelaren i katedralen i Santiago under reparation så man kommer inte åt att krama den. Hotellen hade utmärkt standard och etapperna var inte längre än att vi 70åringar klarade av dem.
Tack ännu en gång för denna oförglömliga upplevelse.

Varma hälsningar Eva och Olle J-S