Porto – Caminha

En behaglig vandring längs den vilda Atlantkusten

Atlantic Coast kallas också Costa Verde, den gröna kusten. Här, i nordvästra Portugal, finns ett rikt historiskt och kulturellt arv, utsökt mat, goda viner samt vackra och mer orörda naturmiljöer. Du vandrar längs Atlantkustens vilda strandlinje med vidsträckta stränder med långa träbelagda strandpromenader och charmiga byar. En del av leden går också inåt landet och den ändrar då karaktär. Nu kommer du möta frodig grönska, skogar, böljande fält och landsbygd.

Vandringen längs ”Costa Verde” är klassad som lättvandrad. Det gör att du kommer ha bra med tid att utforska de fina stränderna, förkovra dig i historien i de byar du passerar samt njuta en extra lång stund av havet, den klara friska luften och de spektakulära vyerna. Detta är en natur- och kulturvandring som passar dig som vill ha korta vandringsdagar för att kunna njuta fullt ut av lugna och rofyllda dagar i din egen takt.

Fler vandringar i Portugal hittar du här

Porto – Caminha

Se pris och boka
Atlantic Coast Route 7 nätter Total sträcka 79 km Svårighetsgrad 1,8/5 Avresa dagligen 1 mar - 31 okt Från 10.450 :- 6 vandringsdagar
 • Den vilda Atlantkusten med Porto, små fiskebyar och stränder
 • Fortet Cividade de Terrosso i Póvoa da Varzim
 • Väderkvarnar i sanddynerna
 • Viana do Castelo med Santuário de Santa Luzia
 • Utsikt över Atlanten från Amorosa

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Porto och övernattning
Dag 2: Transfer från Porto till Póvoa do Varzim. Vandring till Apúlia, 14 km
Dag 3: Apúlia – Esposende, 9 km
Dag 4: Esposende-Castelo do Neiva, 13 km
Dag 5: Castelo do Neiva – Viana do Castelo, 14 km
Dag 6: Viana do Castelo- Praia de Ãncora, 19 km
Dag 7: Praia de Ãncora  – Caminha, 10 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 79 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Porto

Efter check-in på ditt hotell har du kanske tid att se dig om och utforska stadens historiska monument, vitaliserade områden som Rua das Flores och Ribeiradistriktet. Den vinintresserade korsar floden Douro och besöker åtminstone en av portvinskällarna i Vila Nova de Gaia. Här kan du gå på en rundtur med guide som avslutas med provsmakning. En perfekt start på en härlig vandringsvecka bland vingårdar, terrassodlingar, berg och vattendrag.

Dag 2 – Transfer till Póvoa do Varzim för vandring till Apúlia

På morgonen har du en transfer till Póvoa de Varzim där du börjar din vandring mot Apúlia. Du vandrar längs havet, mellan sanddyner och strandkaféer. Är vädret skönt kan du med fördel ta en tidig förmiddagskaffe innan du fortsätter din vandring. Efter en stund svänger leden bort från kusten och du fortsätter genom ett vackert kulturlandskap med inslag av skog. Snart kommer de första taken i Apúlia att dyka upp framför dig. Apúlias mest ikoniska höjdpunkt är de många väderkvarnarna som ligger på sanddynerna i den norra delen av stranden.

Lätt, 14 km, + 130 m, – 130 m

Dag 3 – Apúlia – Esposende

Efter en god frukost är det dags att göra sig redo för dagens vandring som är kort, bara 9 kilometer lång. Om det är vackert och soligt väder vill vi bara påminna dig om att använda rikligt med solskyddsmedel. En hatt är också alltid bra att ha på sig. Idag vandrar du mest på kullerstensvägar och småvägar. Leden går inte direkt in i Esposendes historiska centrum utan tar dig förbi Cávados mynning och naturreservat. Här möts du av mjuka och harmoniska sanddyner och en frodig vegetation där en mängd olika fåglar trivs. Kommer du på våren eller hösten är det lätt att se fågelsträck med hägrar, tärnor och gräsänder. Detta är helt klart en av de vackraste portugisiska kuststräckorna. Här kan du med fördel ta dig tid att bada, ta en skön siesta eller bara njut av att bara-vara en lång stund. Strandkaféerna har bjuder på gott kaffe, läskande dryck och goda glassar. På eftermiddagen eller kvällen är det underbart att strosa runt i Gamla stan med sina små vackra kyrkor och kapell, gröna trädgårdar och öppna torg.

Mycket lätt, 9 km, + 90 m, – 90 m

Dag 4 – Esposende – Castelo do Neiva

Du lämnar Esposende och fortsätter norrut mot Castelo Do Neiva. Området du vandrar genom har varit bebott sedan järnåldern. Här finns många berättelser och historiska legender som beskriver ett stundtals livligt förflutet. Dagen bjuder på varierande natur genom små byar, landsbygd och klapperstens-stränder.  Leden går vidare in i en frodig dal innan du korsar floden Nevia. Du når Castelo do Neiva och ditt boende som den här natten är ett magnifikt gammalt hus med mycket atmosfär. Här får du en härlig avslutning på dagen med vila och kanske ett glas uppfriskade lokalt vin. På den här sträckan finns det färre möjligheter att stanna för lunch så vi rekommendera att du har matsäck med dig från Esposende.

Lätt, 13 km, + 180 m, – 150 m

Dag 5 – Castelo do Neiva – Viana do Castelo

Efter frukost lämnar du som vanligt ditt bagage i receptionen och fortsätter norrut längs den vackra Atlantkusten. Det går lätt uppför och efter en stund når du tallskogen i Amorosa. Här har du en förtrollande utsikt över havet. Stanna gärna en stund och bara njut av utsikten, ät lunch eller ta något att dricka. Lite längre fram dyker de första byggnaderna upp i Viana Do Castelo. Du passerar över bron Eiffel Pont där du har en fin utsikt över floden Limas mynning. När du checkat in är det väl värt att sticka ut igen för att uppleva den vackra staden. Här finns mycket att upptäcka. Några förslag är: Paços do Conselho (Rådhuset), kostymmuséet, torget Praça da República och den majestätiska katedralen Santuário de Santa Luzia. Förutom att vara ett arkitektoniskt mästerverk, tornar denna stora katedral över staden och erbjuder dig som besökare en panoramautsikt över Atlanten och floden Limas mynningen. Vi rekommenderar även en tur upp med byns bergbana till de gröna eukalyptusklädda sluttningarna. Viana do Castelo är verkligen en stad med mycket atmosfär och historia.

Lätt, 14 km, + 160 m, – 180 m

Dag 6 – Viana do Castelo – Praia de Ancora

Du lämnar Viana do Castelo längs leden som tar dig tillbaka till de vidsträckta stränderna. Den här dagen slingar sig leden fram och tillbaka mellan stränderna och inlandsskogarna. Vid flera tillfällen har du fin utsikt över havet och inlandet. Även om dagens vandring är lång, ta god tid på dig att njuta av vila och den fina naturen. Strax innan du når dagens slutmål korsar du den vita stranden Vila Praia de Âncora. Här är det skönt att ta ett dopp efter dagens vandring. I Praia de Ancora finns inga kulturella ”måsten”.

Medel 19 km, + 190 m, – 190 m

Dag 7 – Praia de Ancora – Caminha

Den sista dagens vandring är omväxlande och går mellan stränder och tallskog. Leden går till stora delar längs med havet så återigen har du många chanser att ta ett skönt svalkande dopp i det salta havet. Ett fint alternativ är den charmiga stranden Praia de Moledo. Efter stranden går leden in genom en tät barrskog och plötsligt har du floden Minho och staden Caminha framför dig. Här ifrån har du en fin utsikt över de portugisiska bergen i ost och de spanska åsarna i norr. Floden Minho är den naturliga gränsen mellan Portugal och Spanien. Om du, när du checkat in, känner för att se fler kultursevärdheter föreslår vi att du bara strosar runt i Caminha innan du äter middag. Här finns många gamla byggnader med en hel del atmosfär. Ett klocktorn, flera kyrkor och kapell däribland den gotiska kyrkan Igreja Matriz som definitivt förtjänar ett besök. Ett annat lite udda förslag från oss är att besöka Caminhas tågstation och beundra dess kakelbeklädda väggar med stadens historia avbildad.

Mycket lätt, 10 km, + 120 m, – 120 m

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa. Flyger du eller reser med tåg hem från Porto tar du dig enklast med tåg söderut till Porto för vidare resa hemåt.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive kontinental frukost i Porto, Apúlia, Esposende, Castelo do Neiva, Viana do Castelo, Praia de Ãncora och Caminha
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, max 15 kg/väska
 • Transfer Porto – Póvoa do Varzim
 • Digital roadbook med kartor, engelsk text
 • Tillgång till navigeringsapp (appen laddar du ner till din smartphone)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan Skandinavien och Porto tur och retur
 • Tågresan/transfer Caminha – Porto
 • Middag var dag
 • Lunch var dag
 • Turistskatt på cirka EUR 2 per person och natt i bland annat Porto
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extranätter Porto
Från 1 295: -/person och natt i dubbelrum
Från 2 140: -/person och natt i enkelrum

Övriga extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer Caminha – Porto, från 2 650:-/bil med plats för max 3 personer
Transfer Caminha – Porto, från 3 280:-/bil med plats för 4 – 7 personer

Boende

Du bor på utvalda mindre hotell. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Vi kontaktar dig givetvis för ett godkännande innan vi bokar in något alternativ.

Svårighetsgrad

Snittvärde svårighetsgrad: 1,8/5
Vandringen är mycket lätt till medel.
Ledens underlag varierar mellan stigar/strandpromenader, mindre byvägar och kortare sträckor längs stadsgator.
Det är enkelt att följa leden. Den är väl markerad med ledmarkeringar. Med dina färdhandlingar får du en roadbook i digitalt format samt tillgång till en navigeringsapp som du kan ladda ner till din smartphone.
Total sträcka att vandra är 79 km fördelade på 6 vandrings dagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Resan mellan Köpenhamn och Porto tar cirka 39 – 50 timmar. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Póvoa do Varzim är:
Porto flygplats (19 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Caminha är:
Porto flygplats (83 km)

Om du väljer att flyga till Lissabon får du räkna med att det mellan 4 – 6 timmar att ta sig till Porto kollektivt. Det innebär att du bör landa i Lissabon tidigt på dagen för att hinna ta dig till Porto.

Lokala transporter utresan

Transfer ingår mellan Porto flygplats/Porto centrum och Póvoa do Varzim.

Lokala transporter hemresan

Från tågstationen Caminha reser du med tåg (ingår inte i priset) till Porto, en tågresa som tar cirka 2 timmar och 30 minuter.

Taxitransfer

Föredrar du taxitransfer hela vägen från Caminha är det möjligt, för mera information se rubrik Tillval eller kontakta oss för pris.

Väderkalender

Porto, Portugal
Porto har varma somrar, ibland uppemot 40 C, och milda regniga vintrar. Det kan emellertid regna även på sommaren, som inte är alls så lång och stabil som i söderns Algarve. Stränderna i närheten är ofta lite blåsiga och svalare än Portos stadskärna. Om vintern ligger temperaturen mellan 5 – 16 C.

Se pris och boka

Översikt led