Atlantic Coast Route

En lugn fin vandring längs den gröna vilda kusten

Att vandra längs Atlantkusten i norra Portugal är en oförglömlig upplevelse. Allra närmast kusten sträcker sig Atlantic Coast Route en led som tar dig nära den vilda kusten, genom pittoreska byar, längs långa stränder och genom gröna skogar. För den historieintresserade når du även flera städerna som erbjuder historiska byggnader och andra vackra monument. Leden är lättvandrad och följer bitvis träbelagda strandpromenader som är mycket speciellt.

Mer info

Sträcka 79 km
Pris från 10.450 :-

Costa Verde

Mellan floden Douro i söder och gränsfloden Minho mot Spanien i norr ligger regionen Costa Verde. Namnet kommer från den täta gröna vegetationen i området (Verde på portugisiska). I kustområdet finns det mindre städer och stränder som är populära turismdestinationer framför allt bland kustfiskare, surfare, golfare och vandrare.

De största städerna längs kusten från söder till norr är Porto, Vila do Conde, Matosinhos, Póva de Varzim, Esposende, Viana do Castlo och Caminha. Póvoa de Varzim är en av städerna som har ett populärt kasino och golfbanor. Städerna i inlandet växer i även popularitet, främst på grund av historisk betydelse. Några av dem är Braga, Guimarães och Barcelos där pilgrimsleden Camino Portugués de Central passerar genom.

Vinho Verde

I regionen Costa Verde finner du även vinområdet Vinho Verde. Vinho Verde betyder det gröna vinet på portugisiska, vilket syftar på att de säljs och dricks när de är unga, inte på vinets färg. Traditionellt och historiskt var det rustika viner för den inhemska marknaden. Efter jäsning fördes vinet över till fat där jäsningen bildade kolsyra och en lätt pärlande karaktär. Numera har det skett kvalitetsförbättringar och Vino Verde vinerna får numera den pärlande karaktären genom att man tillsätter lite kolsyra innan buteljeringen. Fram till 1980-talet var det de röda Vinho Verde vinerna som dominerande. Idag har de vita vinerna helt tagit över och står nu för 87% av produktionen. Rosévinerna når upp till 7% och de röda 5%.

Viana do Castelo

Viana do Castelo är en av norra Portugals vackraste städer. Staden ligger vid floden Limas mynning och har en lång tradition av sjöfart. Fiskare utgår härifrån för fiske i Atlanten samt längre tillbaka startade även många upptäcktsresande sina resor till Sydamerika, Afrika och Newfoundland. I de centrala delarna av Viana do Castelo finner du det eleganta renässansbyggnader vid torget Praca da República. Här i centrum finner du även den vackra fontänen Chafariz och kyrkan Misericordia från 1589.

Referenser

Atlantic Coast Route

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Póvoa de Varzim - Caminha, april 2023

Så välorganiserat och tydliga vandrings leder, kartor och gps. Informationsboken hade all information man behövde inför vandringen 👌

Fantastiskt, särskilt boendet. Bra att resa under så kallad lågsäsong. Allt har varit mycket bra - tack.

Póvoa de Varzim - Caminha, maj 2023

Allt har varit mycket bra!.

Fina boenden, roligt med olika typer av hotell. fungerar väldigt bra med bagagetransporten och transfer. Väldigt bra med GPS.

Porto - Caminha, april 2023

Vi har tidigare vandrat med Vandra och är återigen väldigt nöjda. Boendena var generellt mycket bra, vissa fantastiska.

Vi flög till Lissabon och det tog oss nästan en hel dag att ta sig till Porto. Boka tågbiljett i förväg för främst på helgerna kan tågen vara fullbokade. Personalen på tåg- och busstationer pratar inte så bra engelska men med kroppsspråk och välvilja lyckades vi komma rätt.

Atlantic Route, Póvoa de Varzim - Caminha/Porto, 7 nätter, 23 - 30 september 2022

Har tidigare rest genom Vandra. Information inför resan och kontakten med Vandra fungerar mycket bra.

Fick själva ledbeskrivningarna först på plats i Portugal via utmärkt broschyr från Green Walks. Men er utskickade info om dagarna med avstånd, hotell m.m var utmärkt! Sen laddade flera av oss laddade ner appen med ledbeskrivningarna som blev den som användes mest!

Leden är lättvandrad, längsta etappen 19 km.

Faciliteterna under vandringen upplevde jag som mellan mkt bra och bra. Green Walks ledde oss till fel placering av hotellet Cantinho D’Avo i Apulia. Låg mkt närmare huvudgatan på snedgata (som er utskickade info skrev), men det var ett mkt bra hotell- alla fick egna rum. Bra info om två förslag äta. Det ena precis utanför - var för fullt. Hotellet Quinta de Monteverde fantastiskt fint med pool o allt - med anor från 1400-talet. Sen ledde bilden (i Green Walks broschyr) in oss till den andra ingången - tog ett tag tills vi blev insläppta efter lite ringande. Övriga hotell längs leden bra - även det i Porto. Hittat bra matställen - ofta efter frågat på hotellen. Sista bagagetransporten fungerade inte. Fick bagaget först sent på kvällen till hotellet i Porto. Ändrade ju i och för sig hämtställe då krämpor i truppen gjorde vi skipade sista vandringen till Chamina och blev hämtade i Ancora.

/Anders

Póvoa de Varzim - Caminha, 15 - 22 augusti 2022

Allt har fungerat mycket bra. Det enda jag saknade var en ”riktig” karta där man kan se omgivningen med vägar mm.
Alla boenden var bra, men speciellt roligt att få tillbringa en natt på Quinta de Monteverde. Så lugnt och avstressande och vänlig personal.
Jag var lite rädd att det skulle bli varmt att vandra i augusti men det blåste för det mesta en härlig bris. Lättvandrat med många möjligheter till fika/lunch på trevliga ställen.

Ann

Póvoa de Varzim - Caminha, 1 - 8/4 2022

Hej,
Nyss hemkomna från vår Portugalresa vill jag meddela att allt har fungerat perfekt. Vi irrade bort oss lite en gång , men det var vårt fel. Vi har blivit vänligt bemötta överallt. Transporterna av bagage har fungerat och på alla hotell har de varit mycket tillmötesgående och vänliga. Vi skulle ändå vilja nämna ett hotell som stack ut mer än de övriga och det var på vårt sista hotell Porta do sol i Caminha. Det fanns ingenting som de inte kunde ordna åt oss, t.ex extra tidig frukost genom att ringa in personal tidigare. ordna med tågbiljetter m.m .

Så denna vandringsresa kan vi varmt rekommendera åt andra. Att vi sen hade fint väder gjorde ju saken ännu bättre. Tack för allt.

Berit och Nils-Erik Eklund.