Krems – Melk – Krems PLUS

Upplev Wachau's vindistrikt med uppgraderat boende

Vandringen startar i den vackra och välskötta orten Krems som ligger på Donaus norra strand. Redan 1975 blev orten utsedd till ”Model City for Historical Preservation” av UNESCO. Från Krems tar den omväxlande turen dig förbi branta klippor, över mjuka kullar och genom välskötta vinodlingar. Donau spelar en central roll under din vandringsresa då du, några av dagarna, tar dig med färja till andra sidan floden. På vissa ställen kräver vandringen säkerhet på foten, men det går alltid att välja en alternativ vandringsväg. För att säga det kort – denna vandring är en perfekt kombination av natur, kultur, bra boenden och kulinariska höjdpunkter!

Uppgraderat boende

Under den här vandringen bor du på särskilt utvalda hotell och gasthof av högre standard. Övriga vandringar längs Wachau heritage Trail hittar du här.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende.  Alla vandringar som du kan göra med din hund har vi samlat under Temavandringar, Vandra med hund.

Krems – Melk – Krems PLUS

Se pris och boka
Wachau World Heritage Trail 7 nätter Total sträcka 55 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 23 mar - 13 okt Från 13.760 :- 4-5 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Välskötta idylliska vinodlingar
 • Vackra panoramavyer över Donau
 • Kulinariska regionala specialiteter
 • Historia och kultur
 • Uppgraderat boende

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Krems
Dag 2: Krems – Dürnstein, 12 km
Dag 3: Dürnstein – Weissenkirchen, 16 km
Dag 4: Vilodag i Weissenkirchen
Dag 5: Weissenkirchen – Spitz , 12 km
Dag 6: Spitz – Aggsbach-Dorf, 15 km. Lokalbuss till Melk.
Dag 7: Färja Melk – Krems
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 55 km (4 vandringsdagar)

Resa med färja dag 3, 6 och 7. Notera att färjorna går oregelbundet i början och i slutet av säsongen. Kontakta oss för mer information.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Krems

Krems ligger på Donaus norra strand och är den östra entrén till Wachaudalen. Staden är en av de äldsta i Österrike och dess historia är starkt länkad till vinodlingens historia. Detta kan du får veta mer om på City Wine Museum. Har du möjlighet kan det vara trevligt med lite extra tid i staden för insupa atmosfären innan eller efter vandringen.

Dag 2 – Krems – Dürnstein

Du börjar din vandring uppför, in bland vingårdarna, till utsiktsposten Donauwarte. En fantastisk utsikt över den blå Donau, Krems och det imponerande Göttweig Kloster väntar dig här. Vandringen tar dig sedan nerför genom skog innan det går uppför över kullarna till Fesslhütte. Ytterligare några höjdmeter väntar dig på din väg till utsiktsplatsen Starhemberg Warte innan du tar dig ner mot Dürnsteinruinerna. Stigen är här bitvis smal och ganska brant, så en viss säkerhet på foten krävs. Dagens sista ansträngning uppför är den branta Eselsteig. Natten spenderar du på Gartenhotel Pfeffel.

Lätt – medel, 12 km, + 510 meter, – 500 meter

Dag 3 – Dürnstein – Weissenkirchen

Dagen börjar med att du tar den lilla färjan över Donau, från Dürnstein till Rossatz. Vandringen går förbi det största området med aprikosodlingar, ”apricot mile”, i Österrike innan en längre sträcka genom fridfull skog tar vid. Sista biten upp till Seekopf är smal och brant, men utsikten från Seekopf är hänförande och mödan väl värd. Njut av alpvyerna innan du går ner längs en stenig stig. Säkerhet på foten krävs för denna del. Du kan välja att gå en väg runt toppen om du känner dig osäker. Väl nedanför toppen går vandringen vidare längs skogsvägar ner till Donaus strand och St Lorentz. Här tar du kabelfärjan över Donau till Weissenkirchen.

Lätt – medel, 16 km, + 480 meter, – 480 meter

Dag 4 – Vilodag i Weißenkirchen

I Weißenkirchen omges du av vingårdar och gröna skogar. Mitt i det härliga landskapet ligger den gotiska kyrkan. Det är anmärkningsvärt vackert. Västerut, längs Donau ligger byarna Jochin, Wösendorf och St Michael med sina stora vinodlingar. Tillsammans med Weißenkirchen utgör de den största vinodlingsgemenskapen i hela Wachaudistriktet. Idag väljer du hur aktiv du vill vara. Du kan besöka museum, ta en båttur på Donau eller göra en kortare vandring i området.

Dag 5 – Weissenkirchen – Spitz

Du lämnar Weißenkirchen via ”vinleden”, förbi pittoreska vinkällare, uppåt genom områden med vinodlingar. Vandringen går på transportvägar som är grusade eller asfalterade. Skogsvägar tar vid och det går brant uppför till utsiktsplattformen Buschandlwand. Njut av hänförande vyer över Donaudalen innan du fortsätter nerför mot Spitz. Vandringen nerför, där en kort sträcka är smal, går huvudsakligen på gångstigar genom skogen. Väl nere i dalen Mieslingtal återstår en sista ansträngning för dagen. Du tar dig uppför till Rotes Tor (”Röda grinden”), en av Spitz sju stadsportar. Härifrån får du en fin vy över Spitz, dagens slutmål.

Medel, 12 km, + 600 meter, – 600 meter

Dag 6 – Spitz – Aggsbach-Dorf, buss till Melk

Idag tar du dig återigen över Donau med kabelfärja, denna gång till Arnsdorf. Dagens sträcka går till stor del genom fridfulla skogar, men startar längs vingårdarna vid Donaus strand. Vandringen fortsätter sedan längs en lång skogsväg tills du ansluter till St Jacobsleden.  Stanna gärna till vid vallfärdskyrkan Maria Langegg för att titta på freskomålningarna och kanske ta något att äta på värdshuset. Du fortsätter genom Dunkelsteinerskogen till Aggsbachruinen. Ruinen av det medeltida slottet bär på många historier och är väl värt ett besök. Stigarna nerför till Aggsbach går längs fina alpängar. Härifrån tar du sedan bussen till Melk.

Medel, 15 km, + 640 meter, – 640 meter

Dag 7 – Färja Melk – Krems

Melk är den västra porten till Wachau. Även om vandringen nu är slut finns det fortfarande nya upptäckter att göra. Vi rekommenderar att du tar en tur i den fina orten Melk och besöker det imponerande klostret innan du tar båten tillbaka mot Krems. Båtturen längs Donau låter dig återse vandringsområdet och byarna du bott i från en annan vinkel. Du anländer till Krems där du startade vandringen. Kanske passar du på att strosa genom staden och slår dig ner på en mysig restaurang med ett glas av det goda vinet från Wachau.

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för avfärd hem eller mot nya äventyr.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Krems (2 nätter), Dürnstein, Weissenkirchen (2 nätter), Spitz, Melk
 • Övernattningar sker på utvalda hotell och Gasthof, se mer info under ”Boende”.
 • Utskriven ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum. Kan väljas bort, se ”Tillval” nedan.
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning, kartor och information rörande vandringen
 • Bagagetransport (1-2 väskor/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna.
 • Färjebiljett Melk – Krems (förutbestämd avgång). Färjan går endast fr.o.m mitten av april. Alternativ resa med buss.
 • Vinprovning, 1 tillfälle (förbokat, voucher erhålls)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Österrike
 • Resan till och från Krems
 • Luncher och middagar
 • Ev. kostnad för vinprovningar utöver den som ingår
 • Besöksskatt på respektive ort €1,50 – 3,00/person och natt
 • Färjebiljetter över Donau (2 resor) samt resa med lokalbuss, Aggsdorf – Melk, ca € 6,00 / person
 • Ev. kostnad för ersättningsbuss då färja inte går enligt plan (t.ex. vid dåligt väder)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter under vandringen

Kontakta oss för pris.

Hund

Din hund är välkommen att följa med på denna vandringsresa. När du bokar resan anger du ras och hundens storlek. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende. Kostnaden per natt varierar mellan € 5,00 – 15,00 /hund och natt.

Välj bort utskriven ledbeskrivning och få prisavdrag

Du kan göra ett bra val för miljön och välja bort den printade ledbeskrivningen. Ledbeskrivningen, kartor och övrig information finns i navigeringsappen som du får tillgång till. Prisavdrag 300 kr per bokat rum.

Boende

Du bor på följande noggrant valda hotell och Gasthaus.

Krems: Steigenberger Hotel & Spa
Dürnstein: Gartenhotel Pfeffel
Weissenkrichen: Raffelsberger Hof
Spitz: Gasthof Prankl
Melk: Hotel Post

Samtliga rum har sängkläder och handduk. Rummen har dusch och toalett på rummet. Du bokas in på ovanstående boenden, men undantag kan förekomma om boendet är fullbokat. Skulle detta vara fallet stämmer vi av alternativen med dig. Vid behov kan du bli inbokad på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Lokala skatter

Notera att en turistskatt ska betalas i flera regioner och kommuner i Österrike. Skatten € 1,00 – 3,00 per person och natt, betalas direkt på plats i samband med övernattning.

Svårighetsgrad

• Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
• Svårighetsgraden är satt utifrån 4 dagars vandring. En dag är vilodag alternativt gör du en valfri vandring i närområdet. Sista dagen är avsatt för båttur på Donau.
• Två dagar är klassificerade som lätt – medel och två är medel.
• Leden går längs Donau, såväl i dalen som uppe på höjderna. Leden går längs väl underhållna vandringsstigar, grusvägar och gångvägar. På vissa ställen, främst vid vingårdarna, går leden på transportvägar som kan vara såväl grusbelagda som asfalterade.
• Bergstopparna i Wachau är inte höga, men bitvis branta. Du behöver därför vara säker på foten på vissa ställen. Det finns alternativa vandringsvägar att tillgå.
• Leden World Heritage Trail (Welterbesteig på tyska) är väl markerad med gula skyltar med ett vitt ”W”. Bitvis följs leder där det också finns andra markeringar. Dessa lokala vandringsstigar är vanligtvis markerade med färggranna ränder eller trianglar. Kortare sträckor, särskild vid utkanten av byarna, kan ledmarkeringen försvinna eller vara gles. Det finns detaljerad ledbeskrivning.
• Total sträcka att vandra är 55 km fördelad på 4 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Se vårt Tåg & Vandringspaket Krems – Melk – Krems, PLUS, 7 nätter

Flyg

Närmaste flygplats till start- och slutplatsen Krems är:
• Wien (77 km)

Lokala transporter

Från Wien är det 1 – 1,5 timmes resa med tåg till Krems.

Egen bil

Det finns ett begränsat antal avgiftsfria parkeringsplatser på hotellen i Krems där bilen kan stå under hela vandringsturen. Ingen reservation är möjlig. Vissa hotell har parkeringsplatser som kan förbokas, kostnad ca €40/ vecka. Det finns även många allmänna parkeringsplatser i närheten av hotellen, kostnad ca €50,00/vecka.

OBS! Om du ska köra på motorväg i Österrike måste du ha en Vignett (som visar att vägavgift har betalats) som du köper vid gränsen eller via internet.

Väderkalender

Pannoniska slätten är ett vidsträckt område i sydöstra Centraleuropa som omges av berg i alla väderstreck. Pga av de omkringliggande bergen är området skyddat vilket också skapar ett speciellt klimat. Genom slätten flyter floderna Donau och Tisza vilka delar området i två delar, en östlig och en västlig del. Blötare väder som kommer från väst tempereras av de torra och varma vindarna som kommer från Medelhavet samt de svalare vindarna från Karpaterna och närbelägna Alperna. Antalet regndagar fördelar sig ganska jämnt under året.

Se pris och boka

Översikt led