Wachau World Heritage Trail

Vandring och vin längs vackra Donau

Tycker du om såväl vandring som vin? Då föreslår vi en vandringsresa till Wachau, där du kan njuta fullt ut av vackra omgivningar och goda viner. Här kommer nämligen Donau verkligen till sin rätt och är vackrare än någon annanstans. Dessutom skapar det milda klimatet och de branta bergssidorna idealiska förutsättningar för fruktträdgårdar och vinodlingar. I detta vackra område, längs sidorna av Donaudalen, går långdistansleden Wachau Heritage Trail. Vandringen bjuder på magnifika panoramavyer över ett av Österrikes äldsta kulturlandskap med karaktäristiska vinodlingar, aprikosodlingar och Donau i dalens botten. Under en vandringsresa till Wachau får du många möjligheter att provsmaka viner från trakten. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Mer info

Sträcka 55 km
Pris från 7090 :-

Sträcka 55 km
Pris från 9.275 :-

Sträcka 40 km
Pris från 4.815 :-

Sträcka 40 km
Pris från 5.960 :-

Vinodlingar

I Wachau finns det mängder med vinodlingar och området är känt för sina goda viner. Du kommer att vandra genom eller längs flera vingårdar där det finns möjlighet att stanna till och prova vin. Många av hotellen i området har dessutom egna vinodlingar. Halvvägs in i vandringen har du en vilodag i Weissenkirchen där du bl.a. kan gå cirkelvandringen ”Achleiten circuit” eller göra en vandring längs Donau till orterna Jochin, Wösendorf och St Michael. Dessa orter, tillsammans med Weissenkirchen, utgör den största vinodlingsgemenskapen i hela Wachaudistriktet.

Kultur och historia

Förutom vackra omgivningar och goda viner bjuder området på såväl historia som kultur. Det imponerande Göttweig kloster ligger högt upp på södra sidan av Donau. Här startar St Jakobs pilgrimsväg som skulle ta dig ända till Santiago de Compostela i Spanien om du valde den vägen. Vallfärdskyrkan Maria Langegg med sina vackra freskomålningar liksom det mäktiga klostret i Melk är fina stopp under veckan. Wachaudalen har varit befolkad sedan förhistorisk tid. Riktigt så gamla är dock inte de välbevarade ruiner som du kan besöka i Dürnstein och ovanför Aggsbach.

Donau och båttrafik

Donau spela en central roll i området. Här går båtarna såväl längs floden som tvärs över den. De större utflyktsfartygen tar passagerare längs floden med stopp i de olika byarna. Vill du bara tvärs över till andra stranden kanske du istället tar en liten träfärja eller en kabelfärja. Kabelfärjan drivs varken av el eller diesel utan tar sig istället fram med hjälp av vattenströmmarna. Du kommer under veckan att ta dig över Donau några gånger. Avslutningsvis tar du färjan från Melk tillbaka till starten i Krems och får på så sätt uppleva vackra Wachau från en annan synvinkel.

Nära Wien

Det är lätt att ta sig med tåg mellan Wien och vandringens start- och slutort Krems. Tågresan tar ca 1 – 1,5 timme. Vill du passa på att upptäcka den vackra, livliga och kulturellt fullspäckade staden Wien är det därför lätt att göra i samband med din vandring.

 

Referenser

Wachau World Heritage Trail

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!