Wachau World Heritage Trail

Vandring och vin längs vackra Donau

Tycker du om såväl vandring som vin? Då föreslår vi en vandringsresa till Wachau, där du kan njuta fullt ut av vackra omgivningar och goda viner vid floden Donau.

Mer info

Krems – Melk – Krems

4-5 vandringsdagar
Pris från 10.765 :-

Krems – Melk – Krems PLUS

4-5 vandringsdagar
Pris från 13.760 :-

Krems – Spitz

3 vandringsdagar
Pris från 7.145 :-

Krems – Spitz PLUS

3 vandringsdagar
Pris från 8.890 :-

Floden Donau

Här kommer Donau verkligen till sin rätt och är vackrare än någon annanstans. Dessutom skapar det milda klimatet och de branta bergssidorna idealiska förutsättningar för fruktträdgårdar och vinodlingar. I detta vackra område, längs sidorna av Donaudalen, går långdistansleden Wachau Heritage Trail. Vandringen bjuder på magnifika panoramavyer över ett av Österrikes äldsta kulturlandskap med karaktäristiska vinodlingar, aprikosodlingar och Donau i dalens botten. Under en vandringsresa till Wachau får du många möjligheter att provsmaka viner från trakten.

Gärna med hund

Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Vinodlingar

I Wachau finns det mängder med vinodlingar och området är känt för sina goda viner. Du kommer att vandra genom eller längs flera vingårdar där det finns möjlighet att stanna till och prova vin. Många av hotellen i området har dessutom egna vinodlingar. Halvvägs in i vandringen har du en vilodag i Weissenkirchen där du bl.a. kan gå cirkelvandringen ”Achleiten circuit” eller göra en vandring längs Donau till orterna Jochin, Wösendorf och St Michael. Dessa orter, tillsammans med Weissenkirchen, utgör den största vinodlingsgemenskapen i hela Wachaudistriktet.

Kultur och historia

Förutom vackra omgivningar och goda viner bjuder området på såväl historia som kultur. Det imponerande Göttweig kloster ligger högt upp på södra sidan av Donau. Här startar St Jakobs pilgrimsväg som skulle ta dig ända till Santiago de Compostela i Spanien om du valde den vägen. Vallfärdskyrkan Maria Langegg med sina vackra freskomålningar liksom det mäktiga klostret i Melk är fina stopp under veckan. Wachaudalen har varit befolkad sedan förhistorisk tid. Riktigt så gamla är dock inte de välbevarade ruiner som du kan besöka i Dürnstein och ovanför Aggsbach.

Donau och båttrafik

Donau spela en central roll i området. Här går båtarna såväl längs floden som tvärs över den. De större utflyktsfartygen tar passagerare längs floden med stopp i de olika byarna. Vill du bara tvärs över till andra stranden kanske du istället tar en liten träfärja eller en kabelfärja. Kabelfärjan drivs varken av el eller diesel utan tar sig istället fram med hjälp av vattenströmmarna. Du kommer under veckan att ta dig över Donau några gånger. Avslutningsvis tar du färjan från Melk tillbaka till starten i Krems och får på så sätt uppleva vackra Wachau från en annan synvinkel.

Nära Wien

Det är lätt att ta sig med tåg mellan Wien och vandringens start- och slutort Krems. Tågresan tar ca 1 – 1,5 timme. Vill du passa på att upptäcka den vackra, livliga och kulturellt fullspäckade staden Wien är det därför lätt att göra i samband med din vandring.

 

Recensioner

Wachau World Heritage Trail

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Wachau World Heritage trail, Krems - Spitz, juni 2023

Vi tyckte allt fungerade mycket fint och rekommenderar Vandra till andra!

Allt har varit mycket bra. De tre första boendena/hotellen var mycket fina men det sista låg lite off och hade lägre standard. Vi är nöjda!

Wachau World Heritage trail, 7 nätter, 4 - 11 augusti 2022

Vi har tidigare rest med Vandra och tycker att allt fungerar mycket bra. Vandringen i Wachau är en rekommendabel tur!!

Några kommentarer rörande boendena:
Bra rumsstandard över lag. Hotellet Sänger Blondel i Dürnstein var i princip bommat vid vårt besök. Ingen reception, bar eller restaurang på en fredag. Hotellet Kirchenwirt i Weißenkirchen var mycket bra men har inte fungerande wifi i alla rum. Vi lyckades byta rum till ett som hade det. Mycket trevlig personal som hänvisade till hot-spots för wifi. Hotellet Post i Melk är värt att nämna för att det var så bra på alla punkter. Läget i byns centrum, fantastisk personal, bra restaurang, enda med AC.

Mycket trevlig tur. Allt fungerade i enlighet med den information vi fått innan.
Kom ihåg: Det är små byar. Allt utom enstaka restauranger är stängt på söndagar!! Även mataffärer. Värt att tänka på om vilodagen hamnar på en söndag. Restaurangköken stänger ofta runt 20:00.
Vi är mycket nöjda med vår resa!!

//Michael

Hej Michael!

Tack för att du tog dig tid att svara på utvärderingsenkäten. Vi ska lägga de stängda söndagarna på minnet och prata med framtida Vandrare om det. Nere i Europa så håller man lite hårdare på söndagsvilan än vi gör här hemma, så det kan vara bra att påpeka.

//Lotta, Vandra

Wachau World Heritage trail, 4 nätter, 16 - 20 september 2021

Fin och detaljerad ledbeskrivning där man kan följa vägen och hur den topografiskt ser ut. Men även bra att ha gpsen att gå efter för att kolla så att man är på rätt spår.

Allt funkar så bra. Fina boenden och fina vandringsleder. Bra ledbeskrivningar.

Hotellen var jättetrevliga. Vi hade bokat halvpension och det enda negativa var att vi i Dürnstein fick gå långt utanför byn längs en länsväg utan gatlyktor för att äta på Hotel Pfeffel. Varken maten eller servicen var någon höjdare. Kan rekommendera er att inte boka in era gäster där utan boka matställen inne i byn. I övrigt har allt funkat fantastiskt som vanligt. Bagaget är alltid på plats när man kommer fram.

Som vanligt har ni levererat! Vi hade ju bokat om ett antal gånger innan vi kom iväg, men det blev bra till slut. Vi hoppas återkomma till er för fler äventyr.

Marie Åhman

Wachau World Heritage trail, 4 nätter, 16 - 20 september 2021

I Dürnstein rekommenderar jag inte restaurangen på hotellet Pfeffel. Riktigt botten napp. Där hade vi hittat betydligt gemytligare ställen nära hotellet Sänger Blondel. Vi hade lite otur med vår guide/vinprovare på Domaine Wachau. Unga och oerfarna samt dålig engelska.
Sammantaget så var allt super, hotellfrukostarna fantastiska och generösa.

Brita Krottler