Maishofen – Maishofen

Upplev en av de bästa vandringarna Österrike kan erbjuda, hänförande vyer och gröna dalar

Alpvandring i Pinzgau & Pillerseetal visar något av det bästa Österrike har att erbjuda! I en fantastisk alpmiljö vandrar du längs slingrande stigar genom fridfulla skogar, över gröna alpängar, förbi bergshyttor och stannar i mysiga orter. Varje dag bjuder på nya berg och hänförande vyer över alperna. Under vandringen kommer du att se mer än 30 bergstoppar över 3000 meter, bl.a. Grossglockner som är Österrikes högsta berg, och Kitzsteinhornglaciären. Från starten vid Steinernen Meer, tar turen tar dig till Maria Alm, vidare till den idylliska Pillerseedalen, mot alperna runt Kitzbühel och tillbaka över de gröna alpängarna i Pinzgauområdet. Efter en dag på berget kan du njuta av de lokala delikatesserna. Vandringen går att göra lättare beroende på vägval och om du tar hjälp av buss, lift eller kabinbana.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende och varierar mellan € 5,00 – 15,00 / hund och natt.

Här hittar du alla våra vandringsresor i Österrike. 

Maishofen – Maishofen

Se pris och boka
Vandra vid Saalbach och Zell am See 7 nätter Total sträcka 83 km Svårighetsgrad 4,4/5 Avresa lör - sön 25 maj - 15 sept Från 11.515 :- 5-6 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Vandring på högre höjd i hänförande alpmiljö
 • Pillerseedalen
 • Vackra vyer över Österrikes högsta toppar
 • Schmankerl, Österrikes trivsamma och kulinariska läckerheter
 • Orterna Zell am See och Saalbach-Hinterglemm
 • Pinzgauer Spaziergang

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Maishofen
Dag 2: Maishofen – Maria Alm, 16 km
Dag 3: Maria Alm – Saalfelden/buss till Weißbach, 13 km.
Dag 4: Buss från Saalfelden/Weißbach – Pillersee, 18 km. Buss till Fieberbrunn
Dag 5: Vandring Fieberbrunn –  Saalbach-Hinterglemm, 19 km
Dag 6: Vilodag i Saalbach-Hinterglemm alternativt valfri vandring i området
Dag 7: Saalbach-Hinterglemm – Schmittenhöhe/Zell am See 17 km. Buss till Maishofen.
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 83 km (5 vandringsdagar)

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Maishofen

Maishofen är en liten ort strax norr om Zeller See och Zell am See. Området är känt för sin fina natur och omgivningar som är utmärkta för utomhusaktiviteter under såväl sommar- som vinterhalvåret. Du tar dig enkelt till Maishofen med buss från Zell am See. Lyckas vi inte bokar rum i Maishofen, bokar vi i närområdet.

Dag 2 – Maishofen – Maria Alm

Första dagen bjuder på en underbar, om än krävande, vandring över Kammereggalm till Schwalbenwand med sina dubbla toppar. Vandringen är inte tekniskt svår men det är många höjdmeter som ska klaras av. Längs stigar genom skogen Hofer Plattl går du till Hinterreit. Vidare går du förbi Friedenskapelle, ett kapell som byggdes för över 20 år sedan för att skapa en plats för stillhet och eftertanke. Kapellet går bara att nå till fots. Din vandringsdag slutar i Maria Alm.

Krävande, 16 km, + 1 220 meter, – 1 150 meter

Dag 3 – Maria Alm – Saalfeden/Weißbach

Du följer pilgrimsleden över ängar och bergshedar mot bergskedjan Steinernes Meers taggiga toppar. Vandringen fortsätter på hög höjd upp till Steinalm, en perfekt plats för en paus då detta är den högsta delen av dagens vandring. Härifrån går det nerför, ganska brant (alternativ väg finns om du känner obehag av höjder) till eremitaget Einsiedelei inbyggt i berget och vidare förbi slottet Lichtenberg och ner till Saalfelden. Om ditt boende ligger i Weißbach tar du buss från Saalfelden.

Utmanande, 13 km, + 650 meter, – 700 meter

Dag 4 – Saalfeden/Weißbach – Pillerseetal – Fieberbrunn

Om du har bott i Saalfelden börjar dagen med en kort busstur.  Dagens vandring tar dig långt in i Steinbergemassivet. Du går längs floden i Vorderkaserklammravinen med sina naturliga badsjöar och vattenfall. Roßruckklammravinens stigar tar dig uppåt till den högsta punkten, Hochkaseralpen, en avlägset belägen ås mellan topparna på Leogangerberget och Lofererberget. Här lämnar du Salzburgerland och kommer över till Tyrolen. Via Niederkaseralm bär nu nerför genom Grieseldalen längs en vacker flod. På gångbroar längs och över den forsande floden tar du dig till Pillerseesjön. En kort bussresa tar dig till ditt boende i Fieberbrunn.

Utmanande, 18 km, + 900 meter, – 700 meter

Dag 5 – Fieberbrunn – Saalbach-Hinterglemm

Dagen startar med vandring längs en trafikerad väg till Feistenau. Vill du undvika detta parti kan du ta bussen de första kilometrarna och gå av vid hållplats ”Feistenau”. Med en härlig vy över Wilde Kaiser-toppen vandrar du över ängar till Spielbergaches floddal. Här börjar en lång men lätt uppstigning längs en skogsväg. Ovanför dig ser du transportkorgarna som hör till magnesitgruvan. Senare delen av vandringen går över alpängar till åsen vid Spielberghaus. Vid Spielberghaus väljer du om du vill gå direkt ner i dalen och fortsätta längs floden till Hinterglemm eller om du vill gå upp och över Bernkogeltoppen, med sitt kors Wettercreuz, och vidare till Reiterkogel. Som avslutning på dagen väljer du om du vill gå längs vandringsstigarna eller om du vill ta Reiterkogelbahn ner till Hinterglemm.

Utmanande, 19 km, + 1 100 meter, – 850 meter

Dag 6 – Lätt vandring i Saalbach-Hinterglemm alternativt vilodag

Njut av en vilodag eller använd dagen till att utforska området runt Saalbach-Hinterglemm. I ditt paket ingår ett Joker Card som ger dig tillgång till olika aktiviteter och kabiner gratis eller ett reducerat pris. Vill du göra en kortare vandring i området föreslår vi en rundtur i Glemmdalen.

Dag 7 – Saalbach-Hinterglemm – Schmittenhöhe. Buss till Maishofen.

Kabinbanan Westgipfelbahn tar dig till toppen där du startar den fantastiska ”Pinzgauvandringen”.  Den mjuka starten på dagen övergår här till en mer krävande aktivitet på ca 2000 meters höjd, med upp- och nedstigningar och över flera toppar. De hänförande vyer över glaciärerna på Hohen Tauern gör vandringen väl värd ansträngningen. När du når Schmittenhöhe högt ovanför Zell am See och den glittrande sjön Zeller See bör du passa på att stanna en stund och njuta av utsikten. Ta sedan kabinbanan Schmittenhöhebahn ner till Zell am See och därifrån buss till ditt boende i Maishofen.

Notera! Om du har valt avresedatum utanför kabinbanans säsongsöppettider, så ordnas en transfer till Zell am See och Schmittenhöhes dalstation.  Du kan här ta liften upp på berget och genomföra en vandring i Zell am See-bergen/dalen denna dag.

Utmanande, 17 km, + 450 meter, – 500 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för avfärd hem eller mot nya äventyr.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Maishofen/närområdet, Maria Alm, Saalfelden, Fieberbrunn, Saalbach-Hinterglemm (2 nätter) och Maishofen eller i närområdet
 • Övernattningar sker på små hotell eller Gasthof. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Välkomstmöte på ditt första boende
 • Utskriven ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum. Kan väljas bort, se ”Tillval”nedan.
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning, kartor och information rörande vandringen
 • Bagagetransport (1-2 väskor/person, max 20 kilo/väska)
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Biljett till kabinbana Schattberg/Westgipfelbahn
 • Biljett till kabinbanan Schimttenhöhebahn
 • Saalbach-Hinterglemm ”Summerjoker-Card” (tillgång till liftar, guidade turer, utomhuspool mm)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Österrike
 • Resan till Maishofen och från Zell am See
 • Luncher och middagar
 • Besöksskatt på respektive ort €1,50 – 3,00/person och natt
 • Resor med lokalbuss, Saalfelden – Weißbach, Pillersee – Fieberbrunn, totalt ca € 8,00 – 10,00 / person
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter i Maishofen

Från 1 130:-/person i dubbelrum
Från 1 490:-/person i enkelrum

Halvpension

Om du väljer halvpension ingår 7 stycken middagar. Pris 2 275:-/person

Hund

Din hund är välkommen att följa med på denna vandringsresa. När du bokar resan anger du ras och hundens storlek. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende. Kostnaden per natt varierar mellan € 5,00 – 15,00 /hund och natt.

Välj bort utskriven ledbeskrivning och få prisavdrag

Du kan göra ett bra val för miljön och välja bort den printade ledbeskrivningen. Ledbeskrivningen, kartor och övrig information finns i navigeringsappen som du får tillgång till. Prisavdrag 300 kr per bokat rum.

Boende

Du bor i noggrant valda hotell eller Gasthaus. Samtliga rum har sängkläder och handduk. Rummen har dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Lokala skatter

Notera att en turistskatt ska betalas i flera regioner och kommuner i Österrike. Skatten € 1,00 – 3,00 per person och natt, betalas direkt på plats i samband med övernattning.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4,2 / 5
 • Svårighetsgraden är satt utifrån grundpaketet med 5 dagars vandring och en vilodag. Vill du göra den lättare väljer du de alternativa vandringarna i ledbeskrivningen, tar hjälp av buss/lift/kabin samt tar en vilodag i Saalbach-Hinterglemm.
 • Fyra vandringsdagar är utmanande och en är krävande. En dag är vilodag alternativt väljer du att göra en valfri vandring i området.
 • Leden går i alpterräng på högre höjd. Leden går längs väl underhållna vandringsstigar och skogsvägar. Vandringsstavar rekommenderas, framför allt vid nedstigningar.
 • Leden ni följer är i huvudsak markerad, men det kan förekomma sträckor där ledmarkeringen är borta. Det finns detaljerad ledbeskrivning.
 • Total sträcka att vandra är 83 km fördelad på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till start- och slutplatsen Maishofen är:

 • Salzburg (72 km)

Tåg- / bussanslutning

Närmaste tågstation till startplatsen Maishofen är i Zell am See. Därifrån är det en kort bussresa till Maishofen alternativt kan du taxi direkt till hotellet. Från Salzburgs flygplats in till Salzburg Hbf tar det ca 20 min med buss. Tågresan från Salzburg Hbf till Zell am See tar ca 1,5 timme, vanligtvis utan byte.

Egen bil

Det finns många parkeringsplatser på hotellen i Maishofen där bilen kan stå under hela vandringsturen. Ingen reservation behövs. OBS! Om du ska köra på motorväg i Österrike måste du ha en Vignett (vägavgift) som du köper vid gränsen och som ska klistras fast i rutan. Vignetten kostar ca € 9,00 och gäller i 10 dagar (alternativ för fler dagar finns).

Väderkalender

Pinzgau ligger i den kontinentala klimatzonen, vilket innebär att det finns en distinkt skillnad i väder mellan de olika årstiderna. Vanligtvis är somrarna varma och vintrarna kalla. Eftersom det är ett alpint landskap kan du räkna med regndagar även under sommaren. Väder och temperatur kan också skifta beroende på vilken höjd du befinner dig på.

Tabellerna nedan visar Salzburgs väder. I Salzburg är sommaren (juni – augusti) vanligtvis varm med temperaturer runt 25 °, och vintern (december-februari) kall med temperaturer runt -1 – -4 °C. Det kan dock bli varmare än angiven temperatur, särskilt nere i dalarna, medan du får räkna med att det kan vara svalare högre upp på berget.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led