Salzkammergut, Abersee – Abersee

En behaglig vandring genom ljuva Salzkammergut

Denna vandring bjuder i huvudsak på kortare vandringar. Du bor minst två nätter på vart hotell vilket gör att du har gott om tid att utforska de pittoreska små samhällena. Salzkammergut är ett vackert kultur- och sjölandskap som ligger cirka en timme öster om Salzburg. Området är listat på UNESCO’s världsarvslista för sina kulturella värden och sin skönhet. Vår vandring genom Salzkammergut bjuder dig på vandring mellan pittoreska byar med mycket historia, allt från Mozarts skrivarlya i St. Gilgen till saltgruvorna i Hallstatt. Du vandrar över gröna ängar med oförglömliga vyer över de omgivande mäktiga bergen, genom grönskande skog och längs glittrande sjöar. Du bor fint på hotell och gästgiverier med mycket gemytlighet och god mat. Vi kör i vanlig ordning bagaget mellan övernattningarna, så att din vandring blir behaglig.

Vandra med hund

På den här vandringen kan du ta med din hund. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende. Vill du veta vilka andra vandringar du kan göra tillsammans med din hund? Kika här.

Salzkammergut, Abersee – Abersee

Se pris och boka
Salzkammergut 7 nätter Total sträcka 63 - 66 km Svårighetsgrad 2,1 /5 Avresa dagligen 4 maj - 6 okt Från 10.150 :- 5 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • UNESCO-listade Salzkammergut och Hallstatt
 • Storslagna vyer över alperna
 • Sjön Wolfgangsees underbara strand
 • Österrikisk gemytlighet
 • Mozarts skrivarby St Gilgen

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Abersee, Wolfgangsee
Dag 2: Båtresa Abersee – St Wolfgang och vandring till St Gilgen, 10 km. Båtresa tillbaka till Abersee
Dag 3: Båtresa Abersee – St Wolfgang och vandring till Strobl och lokalbuss till Bad Ischl, 12 km
Dag 4: Vilodag Bad Ischl
Dag 5: Bad Ischl – Bad Goisern, 11 km/14 km
Dag 6: Bad Goisern – Hallstat, 12 km. Båtresa och tåg till Bad Goisern
Dag 7: Tågresa Bad Gosern – Bad Ischl och vandring till Abersee, Wolfgangsee, 18 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 63 km/66 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Abersee, Wolfgangsee

Det är lätt att ta sig från Skandinavien till Salzburg och vidare därifrån med buss till Abersee vid Wolfgangsee där vi i första hand bokar boende.  Är det fullbokat i Abersee bor du på andra sidan sjön i St Wolfgang.

Dag 2 – Båtresa från Abersee till St Wolfgang och vandring till St Gilgen. Båtresa tillbaka till Abersee

Efter frukost startar din dag med en båtresa över Wolfgangsee till St Wolfgang, såvida du inte bor i St Wolfgang. Här har du möjlighet att ta en förmiddagsfika vid stranden i den lilla mysiga staden innan du startar din vandring längs Wolfgansees strand. Du lämnar stranden och följer den lättvandrade breda stigen brant uppför till den legendariska kyrkan Falkenstein. Här kan du som vill njuta av utsikten från Scheffelblick lämna leden och följa skyltar till utsiktsplatsen och tillbaka igen. Efter kyrkan går det brant nerför och du når åter stranden som du följer fram till Mozarts skrivarby St Gilgen. Wolfgang Amadeus Mozart skrev många av sina berömda verk i St Gilgen. I St Gilgen är det lämpligt att äta något och kanske göra ett besök på Mozarthuset innan du kliver ombord på båten som tar dig tillbaka till St Wolfgang eller Abersee.

Lätt, 10 km, + 250 meter, – 250 meter

Dag 3 – Båtresa från Abersee till St Wolfgang. Vandring till Strobl och lokalbuss till Bad Ischl

Efter en god natts sömn och en härlig frukost tar du åter båten över till St Wolfgang om du bor i Abersee. Du startar din vandring i St Wolfgang och lämnar Wolfgangsee bakom dig. Du vandrar uppför till den ljuva sjön Schwarzensee. Här passar det utmärkt att göra ett stopp vid hyttan Gasthof zur Lore med sina hemgjorda delikatesser. Du vandrar vidare via genom Wirerravien, rundar berget Bürglstein innan du går ner till Wolfgansee och strandpromenaden vid Strobl. Från Strobl tar du lokalbussen till Bad Ischl, där du bor de nästföljande två nätterna. Efter check in har du möjlighet att utforska staden som är belägen vid floden Ischl. Här finns rika salt- och svavelkällor vilket har gjort Bad Ischl till en välkänd bad- och kurort. Staden är även huvudort i Salzkammergut.

Lätt, 12 km, + 300 meter, – 300 meter

Dag 4 – Bad Ischl

Den här dagen har du möjlighet att utforska Kejsarstaden Bad Ischl. Du har dels möjlighet att följa en runda upp till Bad Ischl´s egna berg Siriuskogel. En runda som tar cirka 1,5 – 2,5 timmar. Det finns flera andra fina platser att besöka och se. Kanske tar du en tur till Franz Josefs sommarresidens ”Kaiservilla” med sin fina lilla park. Under dagen rekommenderas även en kaffepaus på välkända Café Zauner med sitt stora utbud av godsaker. För den som vill vila kroppen ordentligt inför kommande vandringar är ett besök på Bad Ischl Kurhaus & Spa att rekommendera.

Dag 5 – Bad Ischl – Bad Goisern

Vandringen ut från Bad Ischl följer floden Trauns strandpromenad fram till Kaltenbachau, ett område för kejserliga nöjen som hästkapplöpning och picknick. Salt har alltid varit en viktig inkomstkälla i Salzkammergutområdet. Världens äldsta pipeline för transport av saltvatten går mellan saltgruvorna i Hallstatt och saltbruken i Bad Ischl och Ebensee. Pipelinen byggdes i slutet av 1500-talet och idag följer vandringsleden ” Soleitungsweg” delar av pipelinen. Du följer leden fram till Bad Goisern. Bad Goisern är porten till Hallstatt, som är upptagen på UNESCO’s världsarvslista. Om du föredrar att följa en lite tuffare led kan du följa Ewigen Wand som bjuder på spektakulära vyer över det underbara området.

Ordinarie väg, Mycket lätt, 11 km, + 50 meter, – 63 meter
Alternativ Ewige Wand, Lätt – medel, 14 km, + 422 meter, – 386 meter

Dag 6 – Bad Goisern – Hallstatt. Båtresa till Hallstatt och tåg till Bad Goisern

Efter en härlig frukost fortsätter du din vandring längs Soleitungsweg mot saltberget i Hallstatt. Vandringen bjuder på underbara vyer över sjön Hallstätter See. Under vandringen bjuds du även på minnesvärd utsikt över Dachstein massif. Här kan du göra ett besök i saltgruvan med omgivande utgrävningar och besöka tornet Rudolfsturm. När du är nöjd med dagen tar du båten över Hallsätter See till Hallstatt Bahnhof och vidare med tåg tillbaka till Bad Goisern.

Lätt – medel, 12 km, + 432 meter, – 100 meter

Dag 7 – Tågresa Bad Goisern – Bad Ishl.  Vandring till Abersee, Wolfgangsee

Den här morgonen lämnar du Bad Gosern med tåg till Bad Ischl. Från Bad Ischl startar din vandring längs leden Sissi-Weges mot den lilla fina sjön Nussensee och vidare längs floden Ischl till Strobl vid Wolfgangsee. Härifrån följer du Abersees södra strand. Leden tar dig genom naturreservatet Blinklingmoos och vidare längs Wolfgansees strand till ditt boende i Abersee. Bor du i St Wolfgang tar du båten över Wolfgangsee från Abersee.

Medel, 18 km, + 348 meter, – 210 meter

Dag 8 – Hemresa

Så var det åter dags för hemresa tillbaka till Skandinavien, om du inte väljer att spendera några extra nätter i Österrike.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Abersee (2 nätter), Bad Ischl (2 nätter), Bad Goisern (2 nätter) och Abersee
 • Övernattningar sker på små hotell eller Gasthof. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Utskriven ledbeskrivning (på engelska) med kartor, en per rum. Kan väljas bort, se ”Tillval”nedan.
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning, kartor och information rörande vandringen
 • Bagagetransport mellan övernattningarna, 1 väska/person, max 20 kilo/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna.
 • Färjebiljett för resor över Wolfgangsee och över Hallstättersee, lämnas ut vid ankomst till första övernattningen
 • Tågbiljett Hallstatt – Bad Goisern och Bad Goisern – Bad Ischl, lämnas ut vid ankomst till första övernattningen
 • Salzkammergut Erlebnis Card (rabatthäfte), lämnas ut vid ankomst till första övernattningen
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Österrike
 • Resan till och från Abersee
 • Luncher och middagar
 • Besöksskatt på respektive ort €1,50 – 3,00/person och natt
 • Bussresan Strobl – Bad Ischl, cirka € 4,00/person
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Abersee/Wolfgangsee
Från 970:-/person i dubbelrum
Från 1 460:-/person i enkelrum

Bad Ishl
Från 1 450:-/person i dubbelrum
Från 1 885:-/person i enkelrum

Bad Goisern
Från 1 100:-/person i dubbelrum
Från 1 460:-/person i enkelrum

Hund

Din hund är välkommen att följa med på denna vandringsresa. När du bokar resan anger du ras och hundens storlek. Kostnaden för hunden betalas på plats direkt till respektive boende. Kostnaden per natt varierar mellan € 5,00 – 15,00 /hund och natt.

Välj bort utskriven ledbeskrivning och få prisavdrag

Du kan göra ett bra val för miljön och välja bort den printade ledbeskrivningen. Ledbeskrivningen, kartor och övrig information finns i navigeringsappen som du får tillgång till. Prisavdrag 300 kr per bokat rum.

Boende

Du bor på hotell, Gasthof eller Pension. Samtliga rum har sängkläder och handduk. Rummen har i de flesta fallen dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera hotell för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,1 /5 – 2,4/5
 • Vandringen är mycket lätt – medel. En dag klassificeras som mycket lätt, tre dagar som lätta och en dag som medel. En dag är vilodag alternativt gör du en vandring i området.
 • Vill du göra vandringen lite tuffare kan du dag 5 välja Ewige Wand vilket ger den längre sträckan och den högre genomsnittliga svårighetsgraden.
 • Total sträcka att vandra är 63 – 66 km fördelade på 5 vandringsdagar.

 

Tips om anslutningsresor

Tåg

Från Köpenhamns Huvudbangård tar det cirka 14 timmar, inklusive byten, att resa med tåg till och från Salzburg. Vill du resa med tåg till och från vandringen kontakta oss så hjälper dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till start- och slutplatsen Abersee, Wolfgangsee är:
• Salzburg flygplats (49 km)
• München flygplats (195 km)
• Wien flygplats (334 km)

Lokala transporter

Mellan Salzburg och Abersee, Wolfgangsee reser du med buss. Bussresan tar cirka 1 timme.

Väderkalender

Klimat

Österrike ligger i en tempererad klimatzon med ett centraleuropeiskt klimat som påverkas av det atlantiska klimatet. De fyra årstiderna (vår, sommar, höst och vinter) har alla typiska kännetecken för temperatur och klimat. I och med den topografiska mångfalden och den relativt stora väst-östliga utbredningen finns det tre olika klimatregioner:

Öster: Pannoniskt klimat med kontinental påverkan – låg nederbörd, varma somrar och måttligt kalla vintrar.

Alpina regionerna: Alpint klimat – hög nederbörd (förutom i de inre alpdalsregionerna såsom övre Inntal), korta somrar, långa vintrar.

Resten av landet: föränderligt klimat påverkat av Atlanten (i väst) och en kontinental påverkan i sydöst.

 

Se pris och boka

Översikt led