Alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal

Upplev vyerna över alperna och njut av lugnet i de gröna dalarna

På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring. Tycker du om vidsträckta vyer  och inte har något emot att vandra både uppför och nerför är denna alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal perfekt för dig! Du kommer förbi klassiska orter såsom Saalbach-Hinterglemm och Zell am See.  Din alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal startar i Maishofen, dit du lätt tar dig från Salzburg. Sista dagen bjuder på en av de allra vackraste höghöjdsvandringarna i alperna, Pinzgauer Spaziergang. På 2000 meters höjd vandrar du med makalös utsikt över de  omkringliggande topparna, många på 3000 meter. Det finns viss möjlighet att anpassa vandringen till dagsformen med hjälp av lift eller kabinbana. På denna vandring kan du ta med din hund.

Mer info

Sträcka 83 km
Pris från 9.860 :-

Nära Salzburg

Till Maishofen tar du dig lätt med tåg och buss från Salzburg. Resan tar ca 2 timmar från Salzburg centrum. Första dagen bjuder på en fantastisk vandring över Kammereggalm till Schwalbenwand till idylliska Maria Alm. Dagen ger dig en kickstart i vad alpvandring innebär, både vad gäller vyer och höjdmeter. Om du vill ta det lite lugnare första dagen finns ett lättare alternativ.

Vorderkaserklamm och Pillersee

Nästa dag fortsätter du över alpängar mot Steinernes Meers taggiga toppar. Högsta punkten, Steinalm, är en perfekt plats för en paus innan det bär av nerför mot Saalfelden. På vägen passerar du eremitaget Einsiedelei som är inbyggt i berget. Vandringen från Saalfelden bjuder på raviner med badsjöar och vattenfall på vägen upp mot Hochkaseralpen. Här lämnar du Salzburgerland och går in i Tyrolen. Nu bär det av nerför mot den gröna Grieseldalen och den idylliska sjön Pillersee.

Saalbach-Hinterglemm och Zell am See

En taxitransfer till Hochfilzen/Feistenau startar din dag som ska ta dig över berget till Saalbach-Hinterglemm. Första stigningen är ca 500 meter. Väl uppe finner du  Spielberghaus där du kan äta gott och ladda med energi. Härifrån kan du välja på olika vägar till till Saalbach-Hinterglemm. Du kanske är sugen på fler toppar? Eller så väljer du en enklare variant ner mot dalen. Kanske det känns skönt att ta kabinbanan ner sista biten, du väljer fritt vad som passar dig bäst. Som belöning på den något utmanande inledningen på veckans vandring väntar dig nu en vilodag i den välrenommerade orten Saalbach-Hinterglemm. Strosa runt eller slå dig ner på en uteservering, använd ditt jokerkort och åk upp på en topp för att njuta av utsikten eller gör en kortare rundvandring.

Pinzgauer Spaziergang

Sista vandringsdagen bjuder på en av de allra vackraste höghöjdvandringarna i alperna, Pinzgauer Spaziergang. På 2000 meters höjd, med makalös utsikt över de  omkringliggande topparna, många på 3000 meter, vandrar du i en kuperad terräng mot Schmittenhöhe som ligger högt ovanför Zell am See. Här tar vandringen slut och du tar kabinbanan ner till Zell am See och vidare via en kort busstur till ditt boende i Maishofen. Eller så väljer du att stanna kvar några dagar i det storslagna landskapet runt Zell am See som är ett härligt område med många möjligheter och olika aktiviteter.

Vandring i Pinzgau och Pillerseetal

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal, 23 - 30 juli 2022

Lite blandade känslor angående denna vandring.

Både Eurohike och Vandra hade bra stöttning när jag behövde hjälp med nedladdning av filer. Hotellen var bra och maten likaså. Österrike är ju mysigt och vackert. Maten är god och servicen bra.
Det här var faktiskt första gången som jag mötte en anställd på Eurohike på plats innan vandringen startade. Hon förklarade, på svenska, att den första dagen var den jobbigaste. Och visst var det uppför i en värme på över 30 grader. Värme är inget för mig. Men jag vill nog ändå påstå att det tråkigaste med de här vandringarna uppför är att man ska nerför...Brant nerför är inget kul om man är lite stel. Jag har dock alltid med en stav som hjälper mig att broms om farten blir lite oroväckande nerför.
Dag två hade väl egentligen lite mer utmanande uppför då stigen var smal och det var väldigt brant bredvid stigen. Men det fanns fastsatta vajrar i berget som var till hjälp. Och åter var staven bra att ha till hands. Denna dag hade ett avsnitt som Eurohike varnade för i sina dokument. På väg nerför passeras ett område med stor fallrisk och på skyltar står det att det är en klar fördel med alpin erfarenhet att ta sig ner. Men frukta inte! Det fanns en alternativ sväng som var mycket bra. Läs Eurohikes dokument och se på deras papperskarta så kommer ni på önskat val.
Så var det då det här med vädret. Både Eurohike och Vandra varnar för att inte gå högt under regn och åskdagar. Eftersom tredje dagen började med regn och jag såg framför mig hala rötter i branta nerförsbackar så tog jag alternativet som gick i dalen. Tyvärr ett jättetrist alternativ. Hade gärna gått denna dag på det ordinarie alternativet eftersom det verkade spännande.
Fjärde dagen började ok. Men när jag äntligen kommit upp på högre höjder och satt och tog en rast så mullrade på himlen och jag la benen på ryggen ner i dalen och gick på lägre nivåer .
Sista dagen, som jag sett mest fram mot, blev inställd. Både Eurohikes personal och de på hotellet avrådde med bestämdhet att jag skulle gå eftersom åska annonserades. Denna dag var dock den alternativa vandringen mysig så.... Men på det hela taget känns det tråkigt att missa de två delarna som jag sett fram mot mest. Kanske man kan åka dit igen om man gör en annan vandring i Österrike. Jag upplevde att det var en del sträckor både nerför och uppför genom skogen som man kan vara utan. Jag har inget mot skog. Det finns vacker och spännande skog. Men här var vissa delar trista.
Vädret inser jag ju att jag inte kan göra mycket åt. Kanske det är bättre att vandra i Österrike i Maj, början av Juni eller September?

Peter Nolinge, Linköping

Alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal, 1 - 8 augusti 2021

Här skulle jag kunna skriva mycket bra också för att det är en fantastisk natur att vandra i i Österrike. Men är lite fundersam kring upplägget. Att förflytta oss till olika hotell när vi ändå började med att åka buss eller taxi, då kunde vi lika gärna tex bott fler nätter i Saalbach-Hinterglemm och gått på vandringar runt om i de bergen. Första och sista dagens vandring var fantastisk men resten var lite varierande. Dag två hade stigen rasat på ett ställe så den skulle jag nog säga var den svåraste etappen. Hade gärna också haft fler alternativa leder beskrivna då vi inte gick tillsammans mer än första dagen och rundan i Hinterglemm. Tur att vi också laddade ner GPS kartorna, de hjälpte oss flera gånger.

Som jag skrev ovan hade vi lika gärna kunnat bo fler nätter på samma ställe. Lite märkligt att vi inte bodde i Saalfelden utan åkte till Weissbach för att sova. Saalfelden har ett större utbud och vi var ju ändå tvungna att ta en taxi på morgonen för att påbörja vår resa, då kunde vi åkt direkt från Saalfelden istället för detta stopp i Weissbach. Hotellet i Fieberbrunn, med bokad middag hade vi kunnat vara utan. Fina rum men ett stort familjehotell med fullt av barn var kanske inte riktigt vad vi hade väntat oss.

Karin Krüger

Alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal, 9-16 juni 2018

Hej!
Nu har vi vandrat i Österrike, Pinzgauturen, en underbar resa. Allt fungerade perfekt och när vi blev lite fundersamma över sista dagen och skickade ett mail fick vi svar direkt. Superbra, proffsigt. Tack.

Förutom Salzburgsregionen som levererade så härliga vandringar var hotellen fantastiska och taxiresorna som ingick, vilken service.

Stort Tack

Ing-Marie o Anna-Carin