Österrike

Landet där vandring är en del av folksjälen!

Vill du vandra i ett land där vandring är en del av folksjälen? Då ska du åka på vandringsresa till Österrike. Här finns fantastiska naturlandskap, väl fungerande vandringsleder, vattendrag med kristallklart vatten, mäktiga alptoppar och vänliga och välkomnande människor. En dryg fjärdedel av Österrikes landskap är skyddat och här finns 6 nationalparker, 50 naturparker och 7 biosfärområden. Dessa gör det möjligt att bevara den flora, de vilda djuren naturen och den traditionella kulturen. Detta märks särskilt i de små orterna eller i någon hytta där du serveras lokala specialiteter med råvaror som kommer från landskapet. En Brettljause är härligt att njuta av under ett stopp på vägen.

I Österrike är avstånden mellan stad och land relativt kort, vilket gör det enkelt att kombinera storstad med vandring. Kanske vill du passa på att stanna några dagar i Wien eller Salzburg? Läs mer om våra vandringar i Österrike här nedan.

En vandringsresa längs långsdistansleden Alpe-Adria Trail bjuder den som vandrar den på ett storslaget landskap. Du upplever höga berg, glittrande sjöar, grönskande ängar, ljuvligt doftande skogar, alpstugor och Österrikes gemytlighet. Alpe-Adria Trail startar i Österrikiska alperna vid foten av Grossglockner. Från Grossglockner går leden i sydostlig genom ett mäktigt landskap med många rejäla upp- och nerförsbackar. Grossglockner är för övrigt Österrikes högsta berg 3 798 m.ö.h. Utsikten från många delar av leden är dock storslagen och väl värd mödan. När leden når södra delen av Kärnten blir bergen lite lägre och vandringen inte lika krävande som tidigare, men fortfarande lika vacker. Här passerar leden flera vackra sjöar som Millstätter See, Ossiacher See och Faaker See  och många byar med gemytlighet och atmosfär.

På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring. Tycker du om vidsträckta vyer  och inte har något emot att vandra både uppför och nerför är denna alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal perfekt för dig! Du kommer förbi klassiska orter såsom Saalbach-Hinterglemm och Zell am See.  Din alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal startar i Maishofen, dit du lätt tar dig från Salzburg. Sista dagen bjuder på en av de allra vackraste höghöjdsvandringarna i alperna, Pinzgauer Spaziergang. På 2000 meters höjd vandrar du med makalös utsikt över de  omkringliggande topparna, många på 3000 meter. Det finns viss möjlighet att anpassa vandringen till dagsformen med hjälp av lift eller kabinbana. På denna vandring kan du ta med din hund.

Salzkammergut är ett område som är beläget cirka 1 timmes bussresa öster om Salzburg. Området är uppsatt på UNESCOs världsarvslista och som besökare får du uppleva både historia, kultur, natursköna upplevelser och Österrikisk gemytlighet. Våra vandringspaket i Salzkammergut passar dig som söker lätta och behagliga vandringar med vackra vyer och klar alpluft. Vandringspaketen startar i den lilla orten Abersee vid sjön Wolfgangsee och går vidare till Bad Ischl och Bad Goisern. Väljer du det längre vandringspaketet ingår även en dagsvandring till den vackra byn Hallstatt. Vandringspaketen avslutas vid Wolfgangsees ljuva strand i Abersee. Turen bjuder dig på gröna ängar, skogar och hänförande vyer över berg och insjöar. Du kommer också att kunna lyssna till det rogivande porlandet från bäckarna.

Populära Salzkammergut är nu fullbokat fram till 21 augusti 2022. Det finns dock fortfarande gott om tid att vandra i Salzkammergut, säsongen tar inte slut förrän i början av oktober!

Tycker du om såväl vandring som vin? Då föreslår vi en vandringsresa till Wachau, där du kan njuta fullt ut av vackra omgivningar och goda viner. Här kommer nämligen Donau verkligen till sin rätt och är vackrare än någon annanstans. Dessutom skapar det milda klimatet och de branta bergssidorna idealiska förutsättningar för fruktträdgårdar och vinodlingar. I detta vackra område, längs sidorna av Donaudalen, går långdistansleden Wachau Heritage Trail. Vandringen bjuder på magnifika panoramavyer över ett av Österrikes äldsta kulturlandskap med karaktäristiska vinodlingar, aprikosodlingar och Donau i dalens botten. Under en vandringsresa till Wachau får du många möjligheter att provsmaka viner från trakten. Tycker din hund också om att vara ute i naturen? Så bra, för på den här vandringen kan du ta med din hund.

Översikt leder