Österrike

Landet där vandring är en del av folksjälen!

Vill du vandra i ett land där vandring är en del av folksjälen? Då ska du åka på vandringsresa till Österrike. Här finns fantastiska naturlandskap, väl fungerande vandringsleder, vattendrag med kristallklart vatten, mäktiga alptoppar och vänliga och välkomnande människor. En dryg fjärdedel av Österrikes landskap är skyddat och här finns 6 nationalparker, 50 naturparker och 7 biosfärområden. Dessa gör det möjligt att bevara den flora, de vilda djuren naturen och den traditionella kulturen. Detta märks särskilt i de små orterna eller i någon hytta där du serveras lokala specialiteter med råvaror som kommer från landskapet. En Brettljause är härligt att njuta av under ett stopp på vägen.

I Österrike är avstånden mellan stad och land relativt kort, vilket gör det enkelt att kombinera storstad med vandring. Kanske vill du passa på att stanna några dagar i Wien eller Salzburg? Läs mer om våra vandringar i Österrike här nedan.

En vandringsresa längs långsdistansleden Alpe-Adria Trail bjuder den som vandrar den på ett storslaget landskap. Du upplever höga berg, glittrande sjöar, grönskande ängar, ljuvligt doftande skogar, alpstugor och Österrikes gemytlighet. Alpe-Adria Trail startar i Österrikiska alperna vid foten av Grossglockner. Från Grossglockner går leden i sydostlig genom ett mäktigt landskap med många rejäla upp- och nerförsbackar. Grossglockner är för övrigt Österrikes högsta berg 3 798 m.ö.h. Utsikten från många delar av leden är dock storslagen och väl värd mödan. När leden når södra delen av Kärnten blir bergen lite lägre och vandringen inte lika krävande som tidigare, men fortfarande lika vacker. Här passerar leden flera vackra sjöar som Millstätter See, Ossiacher See och Faaker See  och många byar med gemytlighet och atmosfär.

På gränsen mellan Salzburgerland och Tyrolen hittar du Pinzgau, ett område som gjort för vandring. Tycker du om vidsträckta vyer  och inte har något emot att vandra både uppför och nerför är denna alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal perfekt för dig! Du kommer förbi klassiska orter såsom Saalbach-Hinterglemm och Zell am See.  Din alpvandring i Pinzgau och Pillerseetal startar i Maishofen, dit du lätt tar dig från Salzburg. Sista dagen bjuder på en av de allra vackraste höghöjdsvandringarna i alperna, Pinzgauer Spaziergang. På 2000 meters höjd vandrar du med makalös utsikt över de  omkringliggande topparna, många på 3000 meter. Det finns viss möjlighet att anpassa vandringen till dagsformen med hjälp av lift eller kabinbana. På denna vandring kan du ta med din hund.

Översikt leder