S:t Olavsleden

Vandra i den helige Olavs fotspår

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden sträcker sig från Östersjön till Atlanten, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Den 580 km långa rutten leder över berg och genom skogar, längs sjöar och till historiska platser. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsleden i Spanien. Leden har sitt ursprung i historien om Olav Haraldsson, den första kungen i ett enat Norge på 1000-talet. Sedan dessa har mycket hänt. Pilgrimsvandring har blivit populärt igen. Inte bara hos dem som vill göra en vandring av religiösa skäl utan lika mycket hos dem som vill må bra och hitta ro i att vistas i naturen. S:t Olavsleden återinvigdes 2013 och nu kommer vandrare från hela världen till norra Sverige och Norge för att vandra hela eller delar av leden.

S:t Olavsleden är uppdelad i fem delsträckor. Vi har valt ut två sträckor längs leden, en del i Sverige och en del i Norge, som vi tycker är extra fina med tanke på såväl vandring som boende. Tveka dock inte att höra av dig om du är  intresserad av att vandra någon annan del eller kanske hela leden.

Är du intresserad av sträckan Östersund – Åre hittar du den genom att klicka på länken här: vandringspaket Östersund – Åre

Mer info

Sträcka 92 km
Pris från 11.860 :-

Historien om S:t Olav

Leden har sitt ursprung i historien om Olav Haraldsson. Olav blev med hjälpa av lagstiftning, kristendomen och svärdet den förste kungen i ett enat Norge. Efter några år fick han dock fly Norge och gå i exil i dagens Ryssland. Efter två år i Ryssland fick Olav signaler om att hans värsta fiender i Norge var döda. Han bestämde sig då för att återvända till Norge för att återta kronan. Det är oklart exakt vilken väg han tog, men det är toligt att han passerar över havet via Åland och sedan ankommer Selånger hamn. Härifrån vandrar han med sina mannar förbi Frösön och vidare till den lilla byn Stiklestad i Norge. Här står sedan det stora slaget om Norge där Olav dör. Direkt efter Olavs död börjar det gå rykten om att under har skett som kopplas till Olav. Hans lik flyttas ner till Nidaros, nutidens Trondheim.

Pilgrimsvandring

Det dröjde inte länge förrän pilgrimer började vandra till Nidaros. Fran till 1500-talet var Nidaros ett av de största pilgrimsmålen i Europa. Pilgrimsvandring fcik därefter en nedgång pga av den lutherska reformationen och dessutom ett förbud mot pilgrimsvandring i Sverige. Historien om Olav levde dock vidare. Pilgrimsvandringen fick en renässans på 1980-talet både i Sverige och i övriga Europa. I september 2013 återinvigdes S:t Olavsleden och har nu åter blivit en populär vandringsled bland pilgrimer, men även ”vanliga” vandrare.

Källvatten för god hälsa

Längs leden finns flera källor med kallt och klart vatten. Enligt legenden uppstod källorna när Olav stötte sin stav i marken. Det finns många källor, men de mest kända hittar du i Borgsjö och Pilgrimstad. Källvattnet tros främja god hälsa, så passa på att dricka ur källorna när du vandrar S:t Olavsleden.

Etapper S:t Olavsleden

Selånger – Bräcke, 6-7 dagar / 7-8 nätter, 139 km
Bräcke – Östersund, 4 dagar / 5 nätter, 85 km.
Östersund – Åre, 7 dagar / 8 nätter, 136 km
Åre – Stiklestad, 5 dagar / 6 nätter, 128 km. Notera att du under denna vandring passerar landsgränsen mellan Sverige och Norge. Notera att det inte är möjligt med bagagetransport över gränsen. Du måste därför vara beredd att bära ditt bagage själv (pakca i ryggsäck) alternativt lägga till resdag för att själv kunna ta med ditt bagage till Norge.
Stiklestad – Trondheim, 5 dagar / 6 nätter, 92 km
Hela S:tOlavsleden, Selånger – Trondheim, 29 – 31 dagar, 580 km.

 

Referenser

S:t Olavsleden

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

S:t Olavsleden, Verdal - Trondheim, augusti 2023

Mentalt en stor upplevelse.

Fysiskt jobbigt i början. Fantastisk vyer och trevliga boenden. Vi var en grupp som vandrade och gruppsammanhållningen var och blev viktigt.

S:t Olavsleden, Verdal - Trondheim, juli 2023

Mycket nöjda med vår vecka i Norge.

Vi hade en etapp kvar av S:t Olavsleden och tidigare ordnat bokning själva. Nu tog vi hjälp (från Vandra) och allt gick väldigt smidigt. Tydliga svar och bra information mest via mejl (Lotta och Sussi).

Det kan alltid finnas önskemål om att det skulle vara mindre av asfaltvägar men det är sånt man får ta. Spännande möten med människor väger upp. (Vandras kommentar: Härligt med spännande möten för det väger, precis som du säger, upp att det är en del asfaltsväg på alla pilgrimsleder runt om i världen. En gång i tiden var det inte så men i dag, med den samhällsutveckling vi har samt många fler människor på jorden, slingrar sig många leder på eller vid asfaltsvägar. Allt gott. Sussi, Vandra). Inte så spännande mat, som förväntat i Norge, men övrigt helt bra.