Norge

Upplev naturpoesi - vandra i vackra Norge

I Norge går man på tur, ofta och gärna, från barnsben och upp i åldrarna. Konstigt vore det annars med tanke på den fantastiska naturen.  Att vandra i Norge är att uppleva naturpoesi – i stillsam takt tar du in det varierade landskapet med fjällvidder, djupa fjordar, gröna dalar och fridfulla skogar. Att vandra i Norge är helt enkelt ett måste för den som gillar vandring, iaf en gång i livet.

Våra grannar i väst är glada och trevliga. De är också bra på att ”kose seg”, dvs mysa och ta det lugnt. Det har säkert till viss del att göra med deras aktiva friluftsliv. I naturen kopplar man av, får tid för eftertanke och att vara här och nu. Så varför inte göra som norrmännen?

 

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden sträcker sig från Östersjön till Atlanten, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Den 580 km långa rutten leder över berg och genom skogar, längs sjöar och till historiska platser. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsleden i Spanien. Leden har sitt ursprung i historien om Olav Haraldsson, den första kungen i ett enat Norge på 1000-talet. Sedan dessa har mycket hänt. Pilgrimsvandring har blivit populärt igen. Inte bara hos dem som vill göra en vandring av religiösa skäl utan lika mycket hos dem som vill må bra och hitta ro i att vistas i naturen. S:t Olavsleden återinvigdes 2013 och nu kommer vandrare från hela världen till norra Sverige och Norge för att vandra hela eller delar av leden.

S:t Olavsleden är uppdelad i fem delsträckor. Vi har valt ut två sträckor längs leden, en del i Sverige och en del i Norge, som vi tycker är extra fina med tanke på såväl vandring som boende. Tveka dock inte att höra av dig om du är  intresserad av att vandra någon annan del eller kanske hela leden.

Är du intresserad av sträckan Östersund – Åre hittar du den genom att klicka på länken här: vandringspaket Östersund – Åre

Översikt leder