Siena – Acquapendente, 7 nätter

En oförglömlig vandring mellan gemytliga bergsbyar i det böljande Toscana

Denna del av Via Francigena, från Siena till Acquapendente, tar dig genom Toscanas vackra landskap och är en oförglömlig upplevelse. Vandringen startar i Siena, en stad som bjuder på både skönhet och historia, och som sedan 1995 är med på UNESCO’s världsarvslista. Leden tar dig genom små gemytliga och välbehållna bergsbyar som Montalcino (där det världsberömda röda vinet Brunello produceras), San Quirico med ”Horti Leonini” (en italiensk trädgård) och Vignoni Alto med sitt vackra slott. Leden tar dig över böljande kullar och genom historisk miljö. Du bor på små trevliga, familjeägda hotell eller lantgårdar som erbjuder toscanska kulinariska specialiteter.

Siena – Acquapendente, 7 nätter

Se pris och boka
Siena – Acquapendente 6 vandringsdagar Total sträcka 118 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 8.125 :-
 • UNESCO-listade staden Siena
 • Byarna Montalcino, San Quirico d’Orcia och Radicofani
 • Sant’Antimo Abbey
 • Toscanska delikatesser
 • Det spektakulära landskapet med dess böljande kullar
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Siena
Dag 2: Siena – Lucignano d´Arbia, 21 km
Dag 3: Lucignano d´Arbia – Buonconvento, 14 km
Dag 4: Vandring Buonconvento – San Quirico d´Orcia, 22 km
Dag 5: San Quirico d´Orcia – Castiglione d´Orcia, 9 km
Dag 6: Castiglione d´Orcia – Agriturismo La Selvella, Radicofani, 21 km
Dag 7: Transfer Agriturismo La Selvella – Radicofani. Vandring till Acquapendente, 31 km med transfer Centeno – Ponte Gregoriano
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 118 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Siena

Du anländer till staden Siena, som bjuder på mycket historia och kultur. Siena som en gång kunde mäta sig med Florens och kanske är Italiens vackraste medeltidsstad. Missa inte Domkyrkan med sitt praktfulla marmorinfattade golv och konstskatter av Michelangelo, Donatello och Bernini.

Dag 2 – Siena – Lucignano d´Arbia

Du börjar din vandring genom det magnifika toskanska landskapet.  Dagens vandring bjuder på böljande ängar och åkrar, vars färg skiftar från grönt och gult på våren och sommaren till ockra på hösten. Ett par hundra meter innan du når Monteroni d´Arbia passerar du genom medeltidsstaden Cuna med sin berömda vattenkvarn. Den sista delen av dagens vandring tar dig längs en cypressallé fram till den lilla byn Lucignano d’Árbia.

Medel, 21 km ,+ 307 meter, – 467 meter

Dag 3 – Lucignano d´Arbia – Buonconvento

Dagens vandring går över kullar och förbi veteåkrar i hjärtat av ”Crete Senesi”, ett område som aldrig slutar förvåna förbipasserande med sin distinkta gråfärgade jord som får det att se ut som om du är på månen. Slutmålet denna dag är den muromgärdade staden Buonconvento, som rättfärdigt anses vara en av Italiens vackraste byar. Från Buonconvento fortsätter du en kort sträcka uppför till ett underbart beläget lantbruk och denna natts övernattning med oförglömlig utsikt över Val d´Orcia.

Lätt, 14 km, + 259 meter, – 293 meter

Dag 3 – Lucignano d´Arbia – Buonconvento

Dagens vandring går över kullar och förbi veteåkrar i hjärtat av ”Crete Senesi”, ett område som aldrig slutar förvåna förbipasserande med sin distinkta gråfärgade jord som får det att se ut som om du är på månen. Slutmålet denna dag är den muromgärdade staden Buonconvento, som rättfärdigt anses vara en av Italiens vackraste byar. Från Buonconvento fortsätter du en kort sträcka uppför till ett underbart beläget lantbruk och denna natts övernattning med oförglömlig utsikt över Val d´Orcia.

Medel, 22 km, + 510 meter, – 416 meter

Dag 5 – San Quirico d´Orcia – Castiglione

Vandringen fortsätter över de toscanska kullarna med utsikt över Val d´Orcia. Efter en kort bits vandring når du Vignoni Alto där du kan njuta av det delvis renoverade termalbadet Bagno Vignoni. Nästa pärla den här dagen är Castiglione som ligger i hjärtat av Val d´Orcia efter en vandring längs en av de vackraste delarna av Via Francigena.

Lätt, 9 km, + 189 meter, – 278 meter

Dag 6 – Castiglione – Radicofani

Idag väntar storslagna vyer och en hel del vandring uppför. Den här natten bor du antingen på Agriturismo La Selvellas boende som ligger 5 km innan Radicofani eller så bor du inne i Radicofani. Oavsett vilket av boendena du bor på så ingår en transfer mellan gården och Radicofani. Här har du även möjlighet att besöka Pieve di San Pietro från 1200-talet och njuta av att stilla vandra genom de gamla delarna av Radicofani.

Utmanande, 21 km, + 926 meter, – 340 meter

Dag 7 – Radicofani – Acquapendente

Dagen inleds med en kort biltransfer till stora torget i Radicofani där dagens vandring börjar. Det imponerande ”Rocca” (slottet) dominerar hela dalen och vyn stäcker sig kilometer över de toscanska kullarna och Monta Amiata. Vandringen längs den gamla vägen ”Via Cassia” med de spektakulära vyerna kommer ge en känsla av välbefinnande.

Krävande, 31 km, + 516 meter, – 972 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och det är dags för hemresa såvida du inte bokat in extranätter eller stannar i Italien för nya äventyr. Acquapendente har dåliga allmänna kommunikationer så för att komma vidare till närmaste tågstationer tar du enklast en taxi till Orvieto för vidare färd med tåg.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Siena, Lucignano d´Arbia, Buonconvento, San Quirico d´Orcia, Castiglione d´Orcia, Radicofani  och Acquapendente
 • 1 middag i Radicofani
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer Agriturismo La Selvella – Radicofani och Centeno – Ponte Gregoriano
 • Guidebok och ledbeskrivning med karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Siena/Acquapendente
 • Lunch varje dag
 • Middag varje dag förutom i Radicofani
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Siena, från 595: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Från 1 160:-/bil Acquapendente – Orvieto, 27 km

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 180:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell eller Agriturismo längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. Två dagar är lätta, två är medel, en är medel och en krävande.
 • De sista två dagarna är vandringen tuffare, då det är både långa sträckor samt mycket stigningar och sänkningar.
 • Leden går främst längs stigar och små grusvägar. Det förekommer dock vandring längs asfaltsvägar, speciellt första och sista vandringsdagen.
 • Leden är väl markerad med röd-vita markeringar och gula pilgrimer och pilar som visar vägen.
 • Bitvis kan det vara glest mellan markeringen, det är viktigt att du följer med på karta och ledbeskrivning.
 • Total sträcka att vandra är 118 km, fördelat på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Det finns tågstation i startorten Siena, men tyvärr inte i Acquapendente. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Siena är:
• Florens flygplats (86 km)
• Pisa flygplats (147 km)
• Rom flygplats Fiumcino 249 km

Närmaste flygplatser till slutmålet Acquapendente är:
• Rom flygplats Fiumcino (158 km)
• Florens flygplats (179 km)

Lokala transporter, utresa

Från Pisa flygplats kan du ta buss, tåg eller taxi till Pisa centralstation och sedan vidare med tåg till Siena. Det går flera tåg om dagen och resan tar cirka 1 timme och45 minuter.
Från Florens flygplats kan du ta taxi eller flygbuss till centralstationen och sedan tåg vidare till Siena. Många av tågen går direkt och tar cirka 1,5 timme.
Från Rom flygplats Fiumcino tar du buss eller tåg in till tågstationen Termini och vidare med tåg till Siena.

Lokala transporter, hemresa

Från Acquapendente måste taxi till Orvieto (Det går en buss om dagen måndag – lördag). Från Orvieto går det direkttåg till både Rom Termni och Florens.

Väderkalender

Generellt är klimatet i Toscana milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet.

Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Apenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led