Sankt Bernhardspasset – Ivrea, 8 nätter

Vandra den första och mest storslagna delen av Via Francigena i Italien

Den välmarkerade första biten av Via Francigena genom Italien är den mest storslagna. Du startar din vandring vid hela ledens högsta punkt Sankt Bernhardspasset och vandrar genom ett underbart alplandskap. Leden fortsätter genom den vackra Aosta dalen där den passerar vingårdar, slott, borgar och samhällen byggda under Romarnas storhetstid.

Vandringen genom alperna är utmanande men du bjuds på hänförande vyer som tack för ansträngningen. Du känner historiens vingslag i byggnader och lämningar längs leden. Eftersom du är i Italien kan du njuta av god mat och dryck under din resa.

Sankt Bernhardspasset – Ivrea, 8 nätter

Se pris och boka
Sankt Bernhardspasset – Ivrea 7 vandringsdagar Total sträcka 137 km Svårighetsgrad 3,9/5 Avresa dagligen 15 jun - 15 sep Från 9.460 :-
 • Öppna landskap med underbara vyer över snöklädda toppar
 • Små bergsbyar att upptäcka
 • Trevliga överraskningar för de som gillar historia och konst
 • Vänlig lokalbefolkning och god lokal mat
 • Bekväma, familjeägda boenden
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Sankt Bernhardspasset
Dag 2: Sankt Bernhardspasset – Etroubles, 15 km
Dag 3: Etroubles – Aosta, 22 km
Dag 4: Aosta – Nus, 17 km
Dag 5: Nus – Saint Vincent, 22 km
Dag 6: Saint Vincent – Verres, 17 km
Dag 7: Verres – Pont Saint Martin, 21 km
Dag 8: Pont Saint Martin – Ivrea, 23 km
Dag 9: Hemresa

Total sträcka att vandra: 137 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Sankt Bernhardspasset

Du ankommer till Sankt Bernhardspasset med buss från den Schweiziska byn Martigny. Sankt Bernhardspasset ligger på gränsen mellan Schweiz och Italien och är den högsta punkten på Via Francigena.  Bussen stannar på den Schweiziska sidan så du går över gränsen och ner till ditt boende som ligger på Italienska sidan. Omgivningen är härifrån mycket mäktig och vacker. Här uppe finner du, förutom en underbar utsikt, även det 1 000 år gamla sjukhuset Agostinian Friars som genom året räddat många liv med hjälp sina välkända Sankt Bernhardshundar.

Dag 2 – Sankt Bernhardspasset – Etroubles

Du lämnar passet vid San Bernardo med sin lilla kristallklara alpsjö och en storslagen omgivning. Den första vandringsdagen går det nerför. Du vandrar den första biten genom ett öppet landskap med kala vassa toppar omkring dig. Snett framför och nedanför dig har du dalen med sin härliga grönska. Du följer stigar som slingrar sig nerför till en gles tallskog. Du når första byn Saint-Rhémy som är välkänd för sin torkade skinka. Du fortsätter neråt i dalen och under eftermiddagen når du Etroubles.

Utmanande, 15 km, + 399 meter, – 1 599 meter

Dag 3 – Etroubles – Aosta

Du lämnar Etroubles genom att följa en liten väg en bit innan du når bevattningskanaler, “Rus”, vilka är väldigt viktiga för områdets jordbruk. Bevattningskanalerna följer bergssidan högt ovanför dalen så du har för det mesta en underbar utsikt mellan träden. Strax innan samhället Gignod lämnar leden stigen och följer gator genom flera mindre byar innan du når vingårdar med härlig utsikt över den lilla staden Aosta. Sista biten ner till Aosta är brant. I Aosta hittar du många historiska välbevarade byggnader.

Krävande, 22 km, + 723 meter, – 1406 meter

Dag 4 – Aosta – Nus

Idag väntar en härlig vandring utmed Aostadalens norra sida. Du har under större delen av dagen mycket fin utsikt och du vandrar genom fridfull jordbruksbygd. I början av vandringsdagen ansluter leden till den välkända leden Route de Vins. Leden tar vinälskande vandrare från den ena vingården till den andra, så under dagen passerar du genom flera vingårdar. Under vandringen passerar du även några borgar. Dagen avslutas med att du når slottet Nus, som ligger högt på en klippa. Här lämnar du leden och vandrar en kort bit ner till byn Nus och ditt boende.

Medel, 17 km, + 588 meter, – 626 meter

Dag 5 – Nus – Saint Vincent

Det är en storslagen dag som bjuder dig på flera fantastiska vyer och förundran över byggnadskonsten på medeltiden. Du passerar slottet Fenis, beläget vid sidan av leden längre ner i dalen. Du vandrar genom flera vingårdar. Från Grangeon tar leden dig ner till byn Chambave för att åter ta höjd på andra sidan sidodalen. Du passerar gårdar och genom den idylliska lilla staden Châtillon. Det är bitvis brant vid sidan av leden och du passerar flera underbara vattendrag med friskt vatten från bergen som kastar sig skummande ner i dalen. Natten spenderar du Saint-Vincent.

Krävande, 22 km, + 1 047 meter, – 1 002 meter

Dag 6 – Saint-Vincent – Verrès

Efter Saint-Vincent viker leden av söderut och dalen smalnar av. Leden passerar ovanför byn Montjovet och vidare med flera uppför och nerförsbackar. Vid slutet av dagen lämnar leden bergssidan och går ner till floden Dora Balteas. Härifrån är det en flack vandring längs floden in till Verrès. I Verrès finns den imponerande borgen Verrès, med sin 2 meter tjocka mur fastklistrat högt upp på en klippa. Det går endast att nå borgen till fots, så man kan förundras över hur de en gång lyckades bygga den.

Utmanande, 17 km, + 739 meter, – 992 meter

Dag 7 – Verrès – Pont Saint Martin

Du vandrar till största del nere i dalen som breder ut sig vid Verrès, utmed floden Dora Baltea. Vandringen är mestadels flack med undantag för de gånger leden tar sig upp en bit längs dalsidorna för att undvika större vägar och bebyggelse. Du vandrar genom en jordbruksbygd där den ena vingården löser av den andra. Även den här dagen passerar du flera intressanta byggnadsverk, bl.a. den imponerande borgen Forte di Bard. Dagen avslutas med att du vandrar in över bron till Pont Saint Martin som har sitt ursprung från romarnas tid.

Medel, 21 km, + 633 meter, – 658 meter

Dag 8 – Pont Saint Martin – Ivrea

Leden tar dig ut från Pont Saint Martin och uppför via Carema. Du passerar genom terrasserade vingårdar och odlingar. De omgivande bergen är gröna och mjuka. Leden tar dig åter ner mot floden Dora Baltea och vidare mot Ivrea. Under vandringen har landskapet förändras radikalt. Dalen har blivit bredare och slätten har brett ut sig när du når Ivrea i Piemonte.

Medel, 23 km, + 556 meter, – 639 meter

Dag 9 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och du fortsätter kanske söderut till Milano eller Turin för hemresa.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 8 nätter boende inklusive frukost i Sankt Bernhardspasset, Etroubles, Aosta, Nus, Saint Vincent, Verrés, Pont Saint Martin och Ivrea
 • 2 middagar (middagarna i Sankt Bernhardspasset och Pont Saint Martin)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Sankt Bernhardspasset
 • Resan från Ivrea och tillbaka till Skandinavien
 • Lunch var dag
 • Middagar var kväll förutom i Sankt Bernhardspasset och Pont Saint Martin
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Lokal skatt Italien

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Sankt Bernhardspasset, från 940:-/person i dubbelrum inklusive middag
Aosta, från 705:-/person i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 180:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,9 / 5
 • Vandringen är medel – krävande. Tre dagar är medel, två dagar är utmanande och två är krävande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar. Stig 40 %, mindre byvägar 30 % och mindre asfaltvägar 30 %.
 • Leden genom Aosta dalen är väl markerad, med vägvisare, målade gula pilar och annan markering.
 • Sträckan innehåller flera rejäla uppför- och nerförsbackar.
 • Total sträcka att vandra är 137 km fördelade på 7 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Sankt Bernhardspasset är:
Genève (171 km)
Milano Linate (237 km)
Milano Malpensa (273 km)
Zürich (300 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Ivrea är:
Turin flygplats (55 km)
Milano Malpensa (110 km)
Milano Linate (133 km)
Bergamo (159 km)

En bra kombination är utresa till Genève/Zürich och hemresa från Milano.

Lokala transporter, utresan

Genèves flygplats har tågstation med direkttåg till Martigny. Det går även bra att resa med tåg från Zürich flygplats med byte av tåg på vägen.
Även om Milano ligger närmare Sankt Bernhardspasset än Zürich är resvägen mellan orterna krångligare. Från flygplatserna i Milano tar du buss in till centralstationen och vidare med tåg till Martigny, byte av tåg på vägen. Från Martigny reser du vidare med tåg och buss till Sankt Bernhardspasset.

Lokala transporter, hemresan

Ivrea har en egen tågstation från vilken du kan ta tåg till flygplatserna i Turin eller Milano. Vill du flyga tillbaka från Genevé eller Zürich finns möjlighet att resa med tåg med flera byten.

Väderkalender

Val d´Aosta
Aosta dalen med omgivande berg kan delas in i olika klimatzoner:
Dora Baltea dalen, med städerna Aosta, Saint-Vincent, Châtillon och Sarre. Höjd 300 – 1 000 meter över havet ett milt klimat, med milda vintrar, fuktigt och dimmigt mellan oktober och maj. Snö endast under januari och februari. Temperaturen i januari ligger mellan -1˚C och 3˚C. Somrarna är milda, oftast regnigt. I juli är medeltemperaturen 17˚C och 20˚C.

Dalar runt 1 300 meter över havet, milda vintrar likt de norska fjordarna i trakten kring Trondheim. Vintertemperatur genomsnitt cirka -3˚C till – 4˚C och somrarna mellan 13 ˚C och 15˚C. Snö förekommer från november och varar fram till mars. Städer och samhällen i detta område är Gressoney-Saint-Jean och Busson.

Berg runt 2 000 meter över havet, har ett klimat som liknar fjordar i nordligast Norge. Även på hög höjd är klimatet milt vilket beror på höga varma vindar från havet. Dimma är vanligt under hela året, speciellt i april och oktober, då några av områdena kan ha mer än en vecka med konstant dimma och dis. Vintrarna är milda med en medeltemperatur som varierar mellan – 3˚C på det torraste områdena och 2 ˚C omkring sjöarna. Under sommaren är medeltemperaturen låg, runt 12 ˚C.

Dalgångar över 1 600 meter över havet, har i regel ett kallt kontinentalt klimat. Här är snösäsongen lång, vanligen mellan 8 till 9 månader. Under sommaren förekommer dimma nästa var dag och områdena i de västra alperna har mest regn. Medeltemperaturen är låg mellan -7˚C och -3˚C i januari och i juli mellan 10 ˚C och 13 ˚C. Exempel på städer är Rhêmes-Notre-Dame, Chamois, Breuil-Cervinia, Bionaz och Gressoney-La-Trinité.

Områden mellan 2 000 och 3 500 meter över havet, har ett tundran klimat. Medeltemperaturen når inte över 10 ˚C vilken varierar med höjden och om platsen ligger i närheten av en sjö. På de högre höjderna till exempel Pian Rosa 3 400 meter över havet har en medeltemperatur på
-11 ˚C i januari och 1 ˚C i juli, vilket är den kallaste platsen i Italien där temperaturer kontrolleras.

Över 3 500 meter över havet, alla månader har en medeltemperatur under 0˚C.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led