Pontremoli – Lucca, 7 nätter

En stillsam pilgrimsvandring i Toscanas omväxlande landskap

Längs Via Francigena mellan Pontremoli och Lucca går leden till större del längs asfalterade vägar. Vandringen startar i Pontremoli, en liten juvel till stad i norra Toscana. Från Pontremoli går leden i inlandet där du passerar välskötta gårdar och vinodlingar. Historien gör sig påmind med gamla hus och statyer av keltiska krigare. Efter byn Vecchietto, lämnar du tillfälligt Toscana för en sväng in i Ligurien. Den kuperade terrängen byts nu mot ett platt landskap med vingårdar och odlingar. Riktningen är ut mot kusten och havet som du har fin utsikt över från kullarna ovanför Sarzana. Du når havet när du kommer fram till den livliga hamnstaden Avenza. Besöket vid havet är högst tillfälligt och då återvänder till det böljande inlandet. Du får uppleva slott, borgar och samhällen byggda under Romarnas storhetstid. En av höjdpunkterna är slutmålet Lucca med sin väl bevarade ringmur och levande historiska stadskärna.

Pontremoli – Lucca, 7 nätter

Se pris och boka
Pontremoli – Lucca 6 vandringsdagar Total sträcka 126 km Svårighetsgrad 2,6/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 8.285 :-
 • Pontremoli med sina broar, statyer och lämningar from romartiden
 • Utsikten över havet ovanför Sarzana
 • Historiska lämningar från romartiden
 • Omväxlande landskap
 • Lucca med den väl bevarade ringmuren, Guinigitornet och katedralen
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Pontremoli
Dag 2: Pontremoli – Filetto, 16 km
Dag 3: Filetto – Aulla, 16 km
Dag 4: Aulla – Sarzana, 16 km
Dag 5: Sarzana – Massa, 28 km
Dag 6: Massa – Camaiore, 26 km
Dag 7: Camiore – Lucca, 24 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 126 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Pontremoli

Pontremoli är en liten juvel i norra delen av Toscana. Staden genomkorsas av floden Magra med flera imponerande broar. Den gamla delen av Pontremoli har sina anor från 1 000 f.Kr. och är väl värd ett besök efter ankomst. Här får du uppleva trånga gränder, gamla stenhus och statyer i form av krigare och gudinnor.

Dag 2 – Pontremoli – Filetto

Leden följer till större del en gångbana vid sidan av landsvägen och där det är möjligt lämnar leden till och från landsvägen. Du passerar välskötta gårdar, vinodlingar, betesmarker och skog. Historien gör sig påmind med gamla hus och statyer av keltiska krigare. Du når åter bebyggelse vid Migliarina. Leden fortsätter genom det öppna landskapet med härlig vy över bergen vid sidan av floden Magra. Den sista biten in till Filetto gå över det öppna platta landskapet.

Lätt, 16 km, + 270 meter, – 331 meter

Dag 3 – Filetto – Aulla

Leden tar dig vidare längs vägar genom villaområden, gårdar och odlingar. Det är fridfullt och du når Vigoletta. Härifrån går det uppför och du passerar åter gårdar med välskötta odlingar och några mindre vingårdar. Den sista biten av vandringen går längs en gammal banvall omgjord till en kombinerad cykel- och gångväg. Aulla är en stad fylld av antika historia belägen vid floden Magra.

Lätt, 16 km, + 317 meter, – 425 meter

Dag 4 – Aulla – Sarzana

Du lämnar Aulla och följer mindre vägar som tar dig uppför. Vandringen uppför är krävande men väl värd besväret för utsikten är magnifik. Du når byn Vecchietto med möjlighet för ett stopp och en bit mat. Det går uppför och vid klart väder skymtar du havet. På vägen nerför lämnar du Toscana och vandrar in i Ligurien innan du når ett platt landskap med vingårdar och odlingar. Du når Sarzana som är fylld av gamla imponerande byggnader.

Medel, 16 km, + 851 meter, – 878 meter

Dag 5 – Sarzana – Massa

Den här sträckan är ganska lång, men relativt flack och lättvandrad. Leden går i huvudsak längs vägar. Du når Caniparola med möjlighet till en paus och något att dricka. Det dröjer sedan tills du närmar dig kusten innan bebyggelsen tätnar igen och du kommer fram till den livliga hamnstaden Avenza. Du fortsätter genom staden och uppför till Monte Liviero och vidare till dagens slutmål Massa. Staden är känd för sin marmorbrytning av Carraramarmor.

Utmanande, 28 km, + 527 meter, – 479 meter

Dag 6 – Massa – Camaiore

Dagen börjar med vandring längs en trafikerad landsväg söderut. Du passerar gårdar och omgivningarna är lugna och fina med flera möjligheter för stopp och fikapaus. Leden följer en mindre slingrande väg uppför, omgiven av murar och grönska. Högre upp öppnar det upp sig och du får härlig utsikt mot havet. Leden passerar restaurang La Fortezza da Pié. Har du möjlighet rekommenderas ett stopp för lunch eller mellanmål då utsikten från restaurangen är storslagen. Den lilla staden Camaiore är målet för dagen. Camaiores gamla centrum har flera fina caféer.

Utmanande, 26 km, + 544 meter, – 588 meter

Dag 7 – Camaiore – Lucca

Den sista vandringsdagen fram till Lucca går genom ett böljande landskap. Leden följer till en början vägar som är mer eller mindre trafikerade och bitvis saknas trottoar. Landsvägen omges av skogar och betesmarker. Du passerar genom byn Piazzano med trånga gränder och gamla stenhus. Du passerar över den lilla floden Serchio via bron Ponte San Pietro och fortsätter sedan längs floden. En härlig avslutning på vandringen in till Lucca. Du passerar genom den imponerade ringmuren och når de inre delarna av den gamla staden.

Medel, 24 km, + 391 meter, – 400 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Pontremoli, Filetto, Aulla, Sarzana, Massa, Camaiore och Lucca
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med karta, engelsk text, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Pontremoli
 • Resan från Lucca och tillbaka till Skandinavien
 • Lunch var dag
 • Middagen var dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Lokal skatt Italien

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Lucca från 595:-/person i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga till ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 180:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2 stjärniga hotell Bead & Breakfast längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,6 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Två vandringsdagar lätta, två dagar är medel och två dagar är utmanande.
 • Leden är markerad med pilgrimssymbol och pilar som visar vägen, det är bitvis glest mellan markeringarna.
 • Leden går till stor del på vägar med viss trafik.
 • Total sträcka att vandra är 126 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Pontremoli är:
• Pisa (96 km)
• Genova (131 km)
• Florens (158 km)
• Milano Linate (185 km)
• Milano Malpensa (231 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Lucca är:
• Pisa flygplats (35 km)
• Florens flygplats (70 km)
• Genova (166 km)

Lokala transporter, utresan

Pontremoli har en tågstation som du når med tåg från orterna med flygplatser.

Lokala transporter, hemresan

Från Lucca till Pisa flygplats tar du tåg till Pisa centralstation. Det går flera tåg om dagen och resan tar cirka 30 minuter. Från Pisa centralstation reser du vidare med tåg eller taxi till Pisa flygplats.

Till Florens flygplats reser du med tåg till Florens centrum. Vissa tåg går direkt och tar cirka 1,5 timme, men oftast måste du byta i Pisa. Från Florens centrum reser du vidare med buss eller taxi till flygplatsen.

Väderkalender

Generellt är klimatet i Toscana milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet.

Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Apenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led