Orvieto – Rom, 9 nätter

Gör som många pilgrimer för dig - vandra till den härliga staden Rom!

Den sista sträckan av Via Francigena bjuder dig som vandrar att besöka vackra städer med många fina historiska lämningar från romare och etrusker. En härlig vandring genom naturreservat och välordnade jordbruk. Landskapet är behagligt kuperat med många underbara vyer över bland annat sjön Bolsena.

Startorten Orvieto når du lätt med tåg från Rom. Vandringen inleds med att du följer en sidoled till Via Francigena fram till den officiella leden vi d sjön Bolsena. Du bor fint på hotell eller lantgårdar och under vandringen transporterar vi ditt bagage. Sista biten in till Rom reser du alternativt med lokaltrafik för att undvika förorter med allt för livlig trafik.

Orvieto – Rom, 9 nätter

Se pris och boka
Orvieto – Rom 7-8 vandringsdagar Total sträcka 143-165 km Svårighetsgrad 2,9/5 Avresa dagligen 1 mar - 31 okt Från 8.995 :-
 • Vackra städer
 • Spektakulärt landskap
 • Bolsenasjön
 • Charmiga gamla byar och historiska platser
 • Den gamla staden Sutri med sin amfiteater
 • Rom
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Orvieto
Dag 2: Orvieto – Bolsena, 18 km
Dag 3: Bolsena – Montefiascone, 18 km
Dag 4: Montefiascone – Viterbo, 18 km
Dag 5: Viterbo – Vetralla, 17 km
Dag 6: Vetralla – Sutri, 26 km
Dag 7: Sutri– Campagnano, 24 km
Dag 8: Campagnano – La Isola Farnese, 22 km
Dag 9: Lokaltransport eller vandring La Isola Farnese – Rom, 22 km
Dag 10: Hemresa

Total sträcka att vandra: 143 – 165 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Orvieto

Orvieto ligger ca en timmes tågresa norr om Rom. Har tid och möjlighet kan du under eftermiddagen besöka Orvietos praktfulla katedral eller göra ett besök på det forna påvepalatset Palazzo del Capitano del Popolo med stadsmuseet där du kan se etruskiska fornlämningar. Ett annat alternativ är att besöka de märkliga underjordiska grottorna som slingar sig fram under staden. Kvällen avslutar du lämpligen med en middag på någon av de lokala restaurangerna.

Dag 2 – Orvieto – Bolsena

Du startar vandringen vid katedralen och lämnar Orvieto via de gamla kvarteren. Idag ska du ta dig till den vackra staden Bolsena. Det böljande landskapet växlar mellan skog, betesmarker och odlade åkrar. Byarna du passerar är små och pittoreska. Längre fram på eftermiddagen når du högre höjd med fin utsikt över sjön Bolsena. Du tar dig ner till staden Bolsena där du bor denna natt. Den lilla staden ligger vackert vid sjön Bolsenas nordöstra strand, sjön som har vulkaniskt ursprung och är mycket djup.

Medel, 23 km, + 341 meter, – 394 meter

Dag 3 – Bolsena – Montefiascone

Vandring går idag utmed de östra delarna av sjön Bolsena med fin utsikt över berg och sjö. Du fortsätter genom skog och upp till odlingar, betesmarker och åkrar. Framåt eftermiddagen når du Montefiascone med drygt 13 000 invånanare. Här finner du kyrkan San Flaviano som har en grav med en intressant historia bakom. Kvällen avslutar du lämpligen på Montefiascones piazza vilket är den rätta platsen att se och synas på en varm sommarkväll.

Medel, 18 km, + 603 meter, – 329 meter

Dag 4 – Montefiascone – Viterbo

Vandringen tar dig ut från Montefiascones äldre delar. Från den höga höjden har du underbar utsikt över sjön Bolsenas sydöstra strand. Leden tar dig förbi sjön som du lämnar bakom dig. Leden följer mindre byvägar, stigar och landsvägar genom ett öppet landskap som domineras av betesmarker och odlingar. Du når slutligen Viterbo som har ett historiskt centrum som är omgivet av en medeltida stadsmur som fortfarande är intakt.

Lätt, 18 km, + 174 meter, – 430 meter

Dag 5 – Viterbo – Vetralla

Dagens vandring går utmed både mindre asfalterade byvägar och grusvägar. Det går till att börja med uppför och den lilla vägen är omgiven av skog som skyddar dig mot solen. Leden når åter det öppna landskapet med odlingar och åkrar. Vandringen fortsätter genom det öppna och flacka landskapet och förbi stora gårdar med välskötta odlingar. Strax innan den lilla staden Vetralla når du ditt boende för den här natten, en gård på landsbygden. Den här kvällen äter du en härlig middag på gården.

Lätt, 17 km, + 288 meter, – 309 meter

Dag 6 – Vetralla – Sutri

Dagens vandring är lite längre än de tidigare dagarna. Leden tar dig fram till Vetralla, vidare genom staden och ut på landsbygden. Du vandrar bitvis längs kanten av en gammal vulkan vars centrum utgörs av sjön Vico. Du kommer fram till den lilla staden Sutri där du kan passa på att titta på den lilla amfiteatern. Nattens boende är en gård, en Agriturismo, som ligger ett par kilometer syd om Sutri. Väl framme kan du njuta av gårdens faciliteter och lugn. Framåt kvällen äter du middag på gården som även den här kvällen ingår i priset.

Utmanande, 26 km, + 469 meter, – 475 meter

Dag 7 – Sutri – Campagnano

Idag tar leden dig fram genom ett vackert oregelbundet landskap där floder grävt djupa fåror med branta raviner. Leden tar dig genom den grönskande dalen Valle del Treja som genomkorsas av ett vackert stillsamt vattendrag med flera små vattenfall och pooler som du kan bada i. Under dagen passerar leden även medeltida byar och samhället Monterosi. Du når framåt eftermiddagen Campagnano, åter en liten stad med drygt 9000 invånare och anor från 1000-talet.

Medel, 24 km, + 376 meter, – 399 meter

Dag 8 – Campagnano – La Isola Farnese (Storta)

Dagen startar med vandring via dalen Sorbo och passerar fristaden Madonna del Sorbo som ligger på en klippavsats högt upp över dalen. Du passerar även den etruskiska staden Veio, med sina arkeologiska lämningar, som tyvärr är dåligt bevarade. Landskapet är platt och lättvandrat. Du passerar under dagen ett vattendrag som du måste korsa. Vid högt vattenflöde kan det vara en svår passage. Målet för dagen är den trevliga och fridfulla lilla byn La Isola Farnese som ligger fem kilometer innan Storta.

Medel, 22 km, + 433 meter, – 604 meter

Dag 9 – Isola Farnese (La Storta) – Rom

Idag är vägen som tidiga pilgrimer vandrade till Rom tyvärr en väg som är mindre trevlig att vandra. Den går visserligen igenom nationalreservatet Insugherata park, men också genom Roms norra förorter och utmed hårt trafikerade vägar. Vi brukar avråda från att vandra den här sträckan, men valet är självklart ditt. Väljer du att resa med lokaltrafiken tar du bussen som avgår utanför ditt hotell i Isola Farnese. Bussen tar dig till La Storta och därifrån reser du vidare med tåg in till de centrala delarna av Rom. Väl framme besöker du pilgrimskontoret och hämtar ut ditt pilgrimsbevis.

Medel, 22 km, + 360 meter, – 450 meter

Dag 10 – Rom och hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och det är dags för hemresa såvida du inte stannar några extranätter i Rom för att se och uppleva mer av dess historia.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 9 nätter boende inklusive frukost i Orvieto, Bolsena, Montefiascone, Viterbo, Vetralla, Sutri, Campagnano di Roma, Isola Farnese och Rom.
 • 2 middagar (middagarna i Vetralla och Sutri)
 • 2 lunchpaket (lunchpaket dag 6 och 7)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok och ledbeskrivning med karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Pilgrimspass
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Orvieto
 • Resan från Rom och tillbaka till Skandinavien
 • Ev. resa Isola Farnese – Rom
 • Lunch varje dag
 • Middag varje kväll förutom i Vetralla och Sutri
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Orvieto, från 595: -/person och natt i dubbelrum

Rom, från 715:- per person och natt i dubbelrum

Extra nätter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris om ni önskar extra nätter på annan ort än Rom.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 180:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell eller Agriturismo längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,9/5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Två dagar är lätta, fem är medel och en är utmanande om du vandrar alla åtta dagarna.
 • Leden går genom ett böljande kuperat landskap.
 • Leden är markerad med gul pilgrim och pilar som visar vägen. Arbetet med ledmarkering går framåt och större delen av leden genom Toscana och Lazio är numera välmarkerad, undantag finns dock. När det är glest mellan markeringen är det viktigt att du följer med på karta och ledbeskrivning. Vandringen går således mot medelsvår med hänsyn till navigeringen.
 • Dag 8 passerar du ett vattendrag som vid högvatten kan vara krånglig att passerar, du måste antingen göra ett lättare vad eller gå runt.
 • Leden varierar från vanliga stigar 20 % till mindre byvägar 40 % och mindre landsvägar 40 %.
 • Total sträcka att vandra är 143-165 km fördelat på 7-8 dagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen?
Såväl i Orvieto som i Rom finns det tågstation. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Orvieto är:
• Rom (149 km)
• Florens (170 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Rom är:
• Rom (30 km)
• Florens (279 km)

Lokala transporter

Orvieto har en egen station vilken du når med direkttåg från både Rom Termini och Florens.

Från Rom kan du resa med tåg eller buss till flygplatserna för hemresa.

Väderkalender

Generellt är klimatet i Toscana milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet.

Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Appenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.

Rom och Lazio
Vädret i Rom är typiskt Medelhavsklimat, med varma och sköna dagar med massor av sol. Den bästa perioden att resa hit, vädermässigt, är mellan april och juni och även september till oktober. Speciellt oktober är väldigt fint, romarna talar ofta om ottobrate – romarnas eget ord för de vackra oktoberdagarna. Under vintern (december och januari främst) är nollgradiga temperaturer inte helt ovanligt, och det faller även snö ibland, även om snön oftast inte ligger kvar i mer än några timmar. Medeldygnstemperaturen ligger på sommaren runt 23-24 grader Celsius, vilket är väldigt behagligt. Vissa dagar kan temperaturen klättra upp emot 32 grader.

De klart torraste månaderna här är juni och juli, nederbörden ligger då på runt 15-16 mm. Det är inte det torraste klimatet vid Medelhavet, Kairo har t.ex. 0 mm nederbörd under samma period, men jämfört med Stockholm som har mellan 45 mm och 72 mm under dessa tider kommer det att kännas soligt och fint.

Under ett par veckor i augusti månad stänger många av affärerna igen, och hänger små skyltar utanför där det står ”chiuso per ferie”, stängt för säsongen. Under denna tid är vädret nästan obehagligt varmt, men klarar man värmen så är det ett bra tillfälle att resa eftersom staden kommer vara mycket mindre trångbodd då det inte kommer många turister och många lokalinvånare reser bort. Naturligtvis har hotellen och alla de stora butikskedjorna öppet ändå, likaså de flesta restauranger och andra intressanta ställen.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led