Lucca – Siena, 7 nätter

Njut av det goda livet under vandringen över Toscanas böljande kullar

Denna etapp av Via Francigena tar dig genom den norra delen av Toscana, från Lucca till Siena. Lucca bjuder på en väl bevarad stadsmur, gränder med atmosfär och närmre hundra vackra kyrkor. Efter en dag i Lucca tar du tåget till San Miniato Alto där din vandring mot Siena startar. Leden tar dig fram genom flacka omgivningar, öppna landskap och smala gator i medeltida byar. Du tar dig igenom den UNESCO-certifierade byn San Gimignano och när du senare närmar dig Siena skiftar landskapet till öppna, böljande kullar. Du bor på små trevliga, familjeägda hotell eller lantgårdar som erbjuder toscanska kulinariska specialiteter.

Lucca – Siena, 7 nätter

Se pris och boka
Lucca – Siena 5 vandringsdagar Total sträcka 97 km Svårighetsgrad 3/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 8.700 :-
 • Luccas väl bevarade ringmur, Guinigitornet och katedralen
 • Toscanas vackra landskap med vinodlingar och böljande kullar
 • Historiska militärbyn Monteriggioni
 • UNESCO-certifierade städerna San Gimignano och Siena
 • Det antika, etruskiska poolområdet i Caldane
 • Toscanska kulinariska specialiteter
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Lucca
Dag 2: Rundvandring i Lucca, tågresa till San Miniato Alto
Dag 3: San Miniato Alto – Gambassi Terme, 25 km
Dag 4: Gambassi Terme- San Gimignano, 18 km
Dag 5: San Gimignano – Gracciano, 21 km
Dag 6: Gracciano – Monteriggioni, 13 km
Dag 7: Monteriggioni – Siena, 20 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 97 km (exklusive rundvandringen dag 2)

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Lucca

Du kommer till Lucca, lämpligtvis med tåg. Om du anländer tidigt rekommenderas en tur i centrum för att upptäcka stadens fantastiska trädgårdar, det majestätiska klocktornet och Piazza Anfiteatro, en romersk amfiteater från 100-talet. Du avslutar lämpligen kvällen på en av stadens trevliga restauranger.

Dag 2 – Orienteringstur i Lucca – San Miniato Alto

Efter frukost har du tid för att utforska Lucca lite närmare.På eftermiddagen tar du tåget till Fucecchio, där du blir upphämtad och transporterad till ditt boende i San Miniato Alto. Staden är belägen på tre små kullar och en viktig del av Via Francigena med anor från etruskerna.

Dag 3 – San Miniato Alto – Gambassi Terme

Även om dagens etapp är lång, så är vandringen väl värd mödan då den går genom magnifika ekskogar liksom ett intagande landskap av vingårdar. De första sex kilometerna går utmed lugna byvägar. Vandringen fortsätter genom en brokig och lummig landsbygd där du längs vägen kan besöka två intressanta kyrkor, Pieve di Coiano och S.Maria a Chianni, strax innan ankomsten till Gambassi. Staden är mycket vackert belägen ungefär 350 meter ovanför havet och den är berömd sen medeltiden för sin glasproduktion.

Utmanande, 25 km, + 781 meter, – 654 meter

Dag 4 – Gambassi Terme – San Gimignano

Idag får du verkligen njuta av Via Francigenas omgivningar. Innan du vandrar upp till byarna Collemuccioli och Pieve di Cellole, bör du passa på att besöka templet i Pancole. Om du kommer fram till San Gimignano i god tid kan du ta en tur in till de centrala delarna av staden och njuta av den medeltida atmosfären. Staden omges av murar och dess historiska centrum finns sedan 1990 på UNESCO:s världsarvslista.

Medel, 18 km, + 595 meter, – 540 meter

Dag 5 – San Gimignano – Gracciano

Efter en välbehövlig frukost tar du dig vidare på Via Francigena. Du tar dig upp och ner för de toskanska kullarna, korsar vingårdar, olivplanteringar, odlingsmarker och skogar. Om du vill kan du också ta en avstickare för att besöka klostret Santa Maria a Conero från 1000-talet. Efter en givande dags vandring kommer du fram till Gracciano och ditt boende.

Medel, 21 km, + 209 meter, – 204 meter

Dag 6 – Gracciano – Monteriggioni

Idag börjar du med att korsa Pieve a Elsa innan du når det antika, etruskiska poolområdet i Caldane. Här finns en bassäng gjord av en varmvattenkälla med helt naturligt vatten fullt av mineraler som är känt för sina terapeutiska förmågor. Kanske du passar på att ta ett helande bad innan du fortsätter din vandring. Vidare tar du dig förbi byn Strove med sin vackra romerska kyrka, innan Monteriggioni tonar upp sig framför dig. Du ser staden som tydligt omges av sin krona av torn runt hela staden.

Lätt, 13 km, + 132 meter, – 57 meter

Dag 7 – Monteriggioni – Siena

Den sista vandringsdagen tar dig längs stigar i ett böljande landskap. Du passerar den medeltida förorten Cerbaia, som idag är helt övergiven. Genom skogen tar du dig fram till Chiocciolaslottet och upp till berget Riciano. Du tar dig vidare ner till sjön Pian del Lago. Vid skogens slut når du den fina staden Siena, som bjuder på mycket historia och kultur. Siena som en gång kunde mäta sig med Florens och är Italiens kanske vackraste medeltidsstad.

Medel, 20 km, + 224 meter, – 245 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och det är dags för hemresa såvida du inte bokat in extranätter i Siena eller stannar i Italien för nya äventyr.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Lucca, San Miniato Alto, Gambassi Terme, San Gimignano, Gracciano, Monteriggioni och Siena
 • 1 middag, dag 3
 • Person- och bagagetransport från San Miniato-Fucecchio tågstation till hotellet dag 2
 • Bagagetransport mellan övernattningarna dag 3-8
 • Guidebok och ledbeskrivning med karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • GPS-fil om så önskas
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Lucca/Siena
 • Lunch varje dag
 • Middag varje dag förutom dag 3
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Lucca från 595:-/person i dubbelrum
Siena från 595:-/person i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 180:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell eller Agriturismo längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

 

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. En dag är lätt, tre dagar är medel och en dag är utmanande. Vandringen går genom ett böljande landskap som är lättvandrat. Första vandringsdagen är den tuffaste eftersom den är både längst och med flest höjdmeter att klara av.
 • Leden är väl markerad med röd-vita markeringar och med gula pilgrimer och pilar som visar vägen.
 • Bitvis kan det vara glest mellan markeringen, det är viktigt att du följer med på karta och ledbeskrivning.
 • Total sträcka att vandra är 97 km (exklusive orienteringstur dag 2), fördelat på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Lucca är:
• Pisa flygplats (35 km)
• Florens flygplats (70 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Siena är:
• Florens flygplats (86 km)
• Pisa flygplats (147 km)

Lokala transporter, utresa

Från Pisa flygplats kan du ta buss, tåg eller taxi till Pisa centralstation och sedan vidare med tåg till Lucca. Det går flera tåg om dagen och resan tar cirka 30 minuter.
Från Florens flygplats kan du ta taxi eller flygbuss till centralstationen och sedan vidare till Lucca. Vissa tåg går direkt och tar cirka 1,5 timme, men oftast måste du byta i Pisa.

Lokala transporter, hemresa

Från Siena kan du också ta tåg till flygplatserna. Till Pisa flygplats går det inga direkttåg, utan du byter antingen en gång i Florens eller två gånger i Empoli och Pisa. Beroende på vilken avgång du väljer tar resan 1,5-3 timmar.
Skall du till Florens flygplats tar du tåget till Florens centralstation och sedan flygbuss eller taxi till flygplatsen. Tåget tar mellan 1,5-2 timmar.

Väderkalender

Generellt är klimatet i Toscana milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet.

Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Apenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led