Ivrea – Pavia, 7 nätter

Vandra genom risottons hemtrakter från Piedmonte till Lombardiet

Detta vandringspaket tar dig längs Via Francigena mellan Ivrea och Pavia. Du startar i Piedmonte och slutar i Lombardiet. Från Ivrea vid kanten av bergen de mäktiga bergen i norr över den vidsträckta slätten till ljuva Pavia. Vandringen är mestadels flack och landskapet domineras av de många jordbruken. Längs vägen kommer du till små städerna med många historiska lämningar som är väl bevarade. Via Francigena tar dig längs små vägar och vingårdar ut över vidsträckta majs- och risfält. Med tanke på risfälten kanske det inte kommer som en överraskning att det är här risotton, den italienska signaturrätten, har sitt ursprung.

Ivrea – Pavia, 7 nätter

Se pris och boka
Ivrea – Pavia 6 vandringsdagar Total sträcka 127 km Svårighetsgrad 3/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 7.515 :-
 • Risfältens vida spegelbilder av färg och berg
 • Slättens storslagna fågelliv
 • Basilica di Sant’Andrea i Vercelli
 • Ivrea och Pavias vackra medeltida broar
 • Lokala delikatesser
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ivrea
Dag 2: Ivrea – Viverone, 20 km
Dag 3: Viverone – Santhiá, 17 km
Dag 4: Santhiá – Vercelli, 27 km
Dag 5: Tågresa Vercelli  – Robbioa och vandring till Mortara, 16 km
Dag 6: Mortara – Garlasco, 21 km
Dag 7: Garlasco – Pavia, 26 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 127 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ivrea

Ivrea grundades av romarna och har en lång  industrihistoria kopplad till Olivetti, en av världens ledande tillverkare av skriv- och räknemaskiner. Här i Ivrea kan du göra ett besök på det välkänt friluftsmuseum, besöka slottet  och förundras över tornet Santo Stefano. Ett stopp på något av stadens caféer för en kopp kaffe och en bit Novecentotårta rekommenderas.

Dag 2 – Ivrea – Viverone

Du lämnar Ivrea och vandrar längs gatorna i nordostlig riktning mot bergen och naturreservatet Speciale della Bessa. Landskapet är platt och på fälten odlas allt från majs till spannmål och vindruvor. Leden tar dig via sjön Castellazzo och vidare fram genom en härligt grönskande skog som ger dig skugga vid soliga dagar. Du når den gamla byn Piverone och lämnar skogen bakom dig för att vandra sista biten till Viverone genom ett öppet landskap med vingårdar och odlingar. Den här kvällen kan du njuta av en härlig solnedgång över Lago di Viverone.

Medel, 20 km, + 210 meter, – 167 meter

Dag 3 – Viverone – Santhiá

Du lämnar Viverone längs byvägar genom den odlade landsbyggden. Du når Ropppolo med sitt slott med härlig utsikt över sjön Viverone och amfiteatern Ivrea. Vandringen tar dig vidare genom vingårdar med fina viner och möjliga besök i någon av vinkällarna för ett smakprov. Kullarna runt leden blir gradvis lägre och du når Santhiá. Här rekommenderas läckra ris- och kötträtter som lämpligen avsluta med ett glas vit örtlikör.

Lätt, 17 km, + 145 meter, – 237 meter

Dag 4 – Santhiá – Vercelli

Vandringen fortsätter ut över Vercelli-slätten, som med sina risfält är mycket speciell. Om våren är risfälten översvämmade och återspeglar olika nyanser av färger samt i vissa lägen Mount Rosa. Naturen är unik och full av liv, vadarfåglar av olika slag, småfåglar och rovfåglar som den vita örnen. Landskapet är helt flackt och odlingar av ris och majs genomkorsas av floder och kanaler. Vid slutet av den här vandringen kommer du fram till Vercelli där ett besök i Basilikan Sant’Andrea, en gotisk katedral från 100-talet, rekommenderas.

Utmanande, 27 km, + 45 meter, – 99 meter

Dag 5 – Vercelli – Robbio – Mortara

Den här dagen börjar med en kort tågresa från Vercelli till Robbio där vandringen börjar. Landskapet du vandrar genom är helt platt. Det enda som bryter horisonten är spridda gårdar, hus och arbetsredskap, såvida det inte är sen höst när du vandrar då slätten är täckt i en fuktig dimma. Väl framme i Mortara kan du beundra den gamla fasaden av klostret San Valeriano med den lilla romanska kyrkan San Pietro, som en gång erbjöd pilgrimer längs Via Francigena härbärge, mat och tillgång till sjukvård. För dig som söker udda rätter stoltserar Mortara med gåssalami och ris såklart.

Lätt, 16 km, + 44 meter, – 52 meter

Dag 6 – Mortara – Garlasco

Du lämnar Mortara. Idag kan du antingen ta leden via Remondó eller via klostret Sant’Albino. Det senare alternativet rekommenderas. Även detta kloster var under medeltiden ett känt stopp för pilgrimer. Enligt sed stannar pilgrimer till för bön och meditation framför det mosaikdekorerade altaret. Leden fortsätter ut över slätten längs en traktorväg och andra mindre vägar. De båda lederna går åter ihop strax innan den lilla staden Tromello. Leden fortsätter utöver slätten och når Garlasco.

Medel, 21 km, + 54 meter, – 71 meter

Dag 7 – Garlasco – Pavia

Vandringen fortsätter över slätten, men växtligheten längs leden och i horisonten förändras. Typiskt för området kring Pavia är utspridda skogsdungar och gårdar. . Leden når floden Ticino och gör en avstickare in genom Parco del Ticino. Här kan du göra ett stopp och njuta av skogen vid floden innan du fortsätter över floden och in till Pavia. De centrala och äldre delarna av Pavia är full av gamla byggnader och konstnärliga skatter av olika slag som tex Basilica di San Pietro.

Utmanande, 26 km, + 114 meter, – 128 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Ivrea, Viverone, Santhiá, Vercelli, Mortara, Garlasco och Pavia
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med karta, engelsk text, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Ivrea
 • Resan från Pavia och tillbaka till Skandinavien
 • Lunch var dag
 • Middagen var dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Lokal skatt Italien

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Pavia, från 665:- per person och natt i dubbelrum

Extra nätter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris om ni önskar extra nätter på andra orter.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 180:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2 stjärniga hotell, eller Bed & Breakfast längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. Två dagar är lätta, två dagar är medel och två dagar är utmanande.
 • Leden är markerad med pilgrimssymbol och pilar som visar vägen, det är bitvis mycket glest mellan markeringarna
 • Sträckan är i stort helt flack.
 • Total sträcka att vandra är 127 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Ivrea är:
• Turin flygplats (55 km)
• Milano Malpensa (110 km)
• Milano Linate (133 km)
• Bergamo (159 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Pavia är:
• Milano Linate (43 km)
• Milano Malpensa (89 km)
• Bergamo (91 km)
• Genova (125 km)
• Turin (181 km)

Lokala transporter, utresan

Ivrea har en egen tågstation vilken du når med tåg från Turin, Milano eller Bergamo.

Lokala transporter, hemresan

Pavia har en egen tågstation från vilken du kan ta tåg till Milano, Bergamo, Genova eller Turin och vidare med buss till respektive flygplats.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Apenninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led