Gran San Bernardo pass – Aosta

En kort men utmanande vandring på hög höjd med många vackra vyer

Den välmarkerade första biten av Via Francigena genom Italien är den mest storslagna. Du vandrar genom ett underbart alplandskap och passerar under vandringen söderut hela ledens högsta punkt Colle del San Bernardo. På sin väg ner från passet slingar sig leden fram genom gamla byar med mycket atmosfär, i kanten av skogar med härlig utsikt över dalen. Du följer bevattningskanaler, stigar och grusvägar på din väg ner till slutmålet Aosta som ståtar med flera lämningar från Romarnas storhetstid.

Denna vandring går bra att göra under en långhelg då det är relativt lätt att ta sig mellan flygplatser och ledens start respektive slutort. Vandringen är utmanande pga de många höjdmeterna som ska klaras av. Det är dock lättvandrat längs fina stigar. Stigningar och sänkningar sker gradvis men ihållande, snarare än mycket branta upp- respektive nerstigningar.

Här hittar du andra delsträckor längs Via Francigena

Gran San Bernardo pass – Aosta

Se pris och boka
Via Francigena 3 nätter Total sträcka 37 km Svårighetsgrad 4/5 Avresa dagligen 20 jun - 15 sep Från 5.100 :- 2 vandringsdagar
 • Öppna landskapet med underbara vyer över snöklädda toppar
 • Vänlig lokalbefolkning och god lokal mat
 • Många små bergsbyar att upptäcka
 • Bekväma, familjeägda boenden
 • Trevliga överraskningar för de som gillar historia och konst

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Gran San Bernardo-passet
Dag 2: Gran San Bernardo-passet  – Etroubles, 15 km
Dag 4: Etroubles – Aosta, 22 km
Dag 5: Hemresa

Total sträcka att vandra: 37 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Gran San Bernardo-passet

Du ankommer till Gran San Bernardo-passet med buss från den Schweiziska byn Martigny. Gran San Bernardo-passet ligger på gränsen mellan Schweiz och Italien och är den högsta punkten på Via Francigena.  Bussen stannar på den Schweiziska sidan så du går över gränsen och ner till ditt boende som ligger på Italienska sidan. Omgivningen är härifrån mycket mäktig och vacker. Här uppe finner du, förutom en underbar utsikt, även det 1 000 år gamla sjukhuset Agostinian Friars som genom året räddat många liv med hjälp sina välkända Sankt Bernhardshundar.

Dag 2 – Gran San Bernardo-passet – Etroubles

Du lämnar passet vid San Bernardo med sin lilla kristallklara alpsjö och en storslagen omgivning. Den första vandringsdagen går det nerför. Du vandrar den första biten genom ett öppet landskap med kala vassa toppar omkring dig. Snett framför och nedanför dig har du dalen med sin härliga grönska. Du följer stigar som slingrar sig nerför till en gles tallskog. Du når första byn Saint-Rhémy som är välkänd för sin torkade skinka. Du fortsätter neråt i dalen och under eftermiddagen når du Etroubles.

Utmanande, 15 km, + 399 meter, – 1 599 meter

Dag 3 – Etroubles – Aosta

Du lämnar Etroubles genom att följa en liten väg en bit innan du når bevattningskanaler, “Rus”, vilka är väldigt viktiga för områdets jordbruk. Bevattningskanalerna följer bergssidan högt ovanför dalen så du har för det mesta en underbar utsikt mellan träden. Strax innan samhället Gignod lämnar leden stigen och följer gator genom flera mindre byar innan du når vingårdar med härlig utsikt över den lilla staden Aosta. Sista biten ner till Aosta är brant. I Aosta hittar du många historiska välbevarade byggnader.

Utmanande, 22 km, + 723 meter, – 1406 meter

Dag 4 – Aosta och hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad. Du reser lätt vidare med tåg till Milano eller om du vill åter till Schweiz med buss till Martigny och därifrån vidare med tåg.

Vad ingår

 • Boende 3 nätter boende inklusive frukost i Gran San Bernardo pass, Etroubles och Aosta.
 • 1 middag i Gran San Bernardo-passet
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med karta, engelsk text, en bok per bokat rum
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning och information rörande vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Gran San Bernardo-passet
 • Resan från Aosta och tillbaka till Skandinavien
 • Lunch var dag
 • Middagarna i Etroubles och Aosta
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Lokal skatt Italien

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Gran San Bernardo-passet, från 1055:-/person i dubbelrum inklusive middag
Aosta, från 740:-/person i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Tillägg transfer Martigny – Gran San Bernardo-passet

Om du önskar boka transfer, kontakta oss för pris.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 400:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4 / 5
 • Vandringen är utmanande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar. Stig 40 %, mindre byvägar 30 % och mindre asfaltvägar 30 %.
 • Leden till Aosta är väl markerad, med vägvisare, målade gula pilar och annan markering.
 • Total sträcka att vandra är 37 km fördelade på 2 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Gran San Bernardo-passet är:
Genève (171 km)
Milano Linate (237 km)
Milano Malpensa (273 km)
Zürich (300 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet Aosta är:

Turin (117 km)
Genéve (133 km)
Milano Malpensa (180 km)
Milano Linate (202 km)
Zürich (327 km)

En bra kombination är utresa till Genève/Zürich och hemresa från Milano.

Lokala transporter, utresan

Genèves flygplats har tågstation med direkttåg till Martigny. Det går även bra att resa med tåg från Zürich flygplats med byte av tåg på vägen.
Även om Milano ligger närmare Gran San Bernardo-passet än Zürich är resvägen mellan orterna krångligare. Från flygplatserna i Milano tar du buss in till centralstationen och vidare med tåg till Martigny, byte av tåg på vägen. Från Martigny reser du vidare med tåg och buss till Gran San Bernardo-passet.

Lokala transporter, hemresan

Aosta har en egen tågstation från vilken du kan ta tåg till flygplatserna i Turin eller Milano.
Vill du flyga tillbaka från Genevé eller Zürich finns en buss som tar dig till Martigny där du byter till tåg.

Väderkalender

Val d´Aosta
Aosta dalen med omgivande berg kan delas in i olika klimatzoner:
Dora Baltea dalen, med städerna Aosta, Saint-Vincent, Châtillon och Sarre. Höjd 300 – 1 000 meter över havet ett milt klimat, med milda vintrar, fuktigt och dimmigt mellan oktober och maj. Snö endast under januari och februari. Temperaturen i januari ligger mellan -1˚C och 3˚C. Somrarna är milda, oftast regnigt. I juli är medeltemperaturen 17˚C och 20˚C.

Dalar runt 1 300 meter över havet, milda vintrar likt de norska fjordarna i trakten kring Trondheim. Vintertemperatur genomsnitt cirka -3˚C till – 4˚C och somrarna mellan 13 ˚C och 15˚C. Snö förekommer från november och varar fram till mars. Städer och samhällen i detta område är Gressoney-Saint-Jean och Busson.

Berg runt 2 000 meter över havet, har ett klimat som liknar fjordar i nordligast Norge. Även på hög höjd är klimatet milt vilket beror på höga varma vindar från havet. Dimma är vanligt under hela året, speciellt i april och oktober, då några av områdena kan ha mer än en vecka med konstant dimma och dis. Vintrarna är milda med en medeltemperatur som varierar mellan – 3˚C på det torraste områdena och 2 ˚C omkring sjöarna. Under sommaren är medeltemperaturen låg, runt 12 ˚C.

Dalgångar över 1 600 meter över havet, har i regel ett kallt kontinentalt klimat. Här är snösäsongen lång, vanligen mellan 8 till 9 månader. Under sommaren förekommer dimma nästa var dag och områdena i de västra alperna har mest regn. Medeltemperaturen är låg mellan -7˚C och -3˚C i januari och i juli mellan 10 ˚C och 13 ˚C. Exempel på städer är Rhêmes-Notre-Dame, Chamois, Breuil-Cervinia, Bionaz och Gressoney-La-Trinité.

Områden mellan 2 000 och 3 500 meter över havet, har ett tundran klimat. Medeltemperaturen når inte över 10 ˚C vilken varierar med höjden och om platsen ligger i närheten av en sjö. På de högre höjderna till exempel Pian Rosa 3 400 meter över havet har en medeltemperatur på
-11 ˚C i januari och 1 ˚C i juli, vilket är den kallaste platsen i Italien där temperaturer kontrolleras.

Över 3 500 meter över havet, alla månader har en medeltemperatur under 0˚C.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led