Bourg Saint Pierre- Pont Saint Martin, 7 nätter

En utmanande vandring genom vackert alplandskap

Den välmarkerade första biten av Via Francigena genom Italien är den mest storslagna. Du vandrar genom ett underbart alplandskap och passerar under vandringen söderut hela ledens högsta punkt Colle del San Bernardo. Leden fortsätter genom den vackra Aosta dalen där den passerar vingårdar, slott, borgar och samhällen byggda under Romarnas storhetstid.

Alla dagar utom en är utmanande – krävande med många höjdmeter och i något fall många kilometer som ska klaras av. I början av vandringen är dock stigningarna och sänkningarna lättvandrade då de är gradvisa och ihållande snarare än branta. Du känner historiens vingslag i byggnader och lämningar längs leden. Eftersom du är i Italien kan du njuta av god mat och dryck under din resa.

Bourg Saint Pierre- Pont Saint Martin, 7 nätter

Se pris och boka
Bourg St Pierre – Bourg St Pierre 7 vandringsdagar Total sträcka 128 km Svårighetsgrad 4,2/5 Avresa dagligen 10 jun - 15 sep Från 8.975 :-
 • Öppna landskap med underbara vyer över snöklädda toppar
 • Många små bergsbyar att upptäcka
 • Trevliga överraskningar för de som gillar historia och konst
 • Vänlig lokalbefolkning och god lokal mat
 • Bekväma, familjeägda boenden
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Bourg Saint Pierre
Dag 2: Bourg Saint Pierre – San Bernardo Pass, 13 km
Dag 3: San Bernardo Pass – Etroubles, 15 km
Dag 4: Etroubles – Aosta, 22 km
Dag 5: Aosta – Verrayes, 25 km
Dag 6: Verrayes – Verres, 32 km
Dag 7: Verres – Pont Saint Martin, 21 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 128 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Bourg Saint Pierre

Du ankommer till Bourg Saint Pierre. Byn är den sista byn innan gränsen mellan Schweiz och Italien. Den ligger på 1 632 m ö h och har många historiska lämningar, bland annat antika byggnader och en gammal imponerande väderkvarn. Historiens vingslag gör sig påmind på många sätt här och det är inte svårt att föreställa sig hur tufft de romerska arméerna, och senare även Napoleons trupper, hade det när de tog sig fram den här vägen förbi Bourg Saint Pierre och passet vid San Bernardo.

Dag 2 – Bourg Saint Pierre – Colle del Gran San Bernardo

Även om dagens vandring är kort så är det bra att starta i god tid, du skall uppför cirka 998 meter och du kommer att vandra genom ett underbart landskap med många möjligheter till härliga stopp. Du lämnar Bourg Saint Pierre, uppför genom en härlig, väldoftande granskog. Du når trädgränsen och landskapet öppnar upp sig. Omgivningen är härifrån mycket mäktig och vacker. Sista biten upp till Colle del Gran San Bernardo går det brant uppför. Här uppe finner du, förutom en underbar utsikt, även det 1 000 år gamla sjukhuset Agostinian Friars som genom året räddat många liv med hjälp sina välkända Sankt Bernhardshundar.

Utmanande, 13 km, + 1 177 meter, – 326 meter

Dag 3 – Colle del Gran San Bernardo – Etroubles

Du lämnar passet vid San Bernardo med sin lilla kristallklara alpsjö och en storslagen omgivning. Idag går det nerför. Du vandrar den första biten genom ett öppet landskap med kala vassa toppar omkring dig. Snett framför och nedanför dig har du dalen med sin härliga grönska. Du följer stigar som slingrar sig nerför till en gles tallskog. Du når första byn Saint-Rhémy som är välkänd för sin torkade skinka. Du fortsätter neråt i dalen och under eftermiddagen når du Etroubles.

Utmanande, 15 km, + 399 meter, – 1 599 meter

Dag 4 – Etroubles – Aosta

Du lämnar Etroubles genom att följa en liten väg en bit innan du når bevattningskanaler, “Rus”, vilka är väldigt viktiga för områdets jordbruk. Bevattningskanalerna följer bergssidan högt ovanför dalen så du har för det mesta en underbar utsikt mellan träden. Strax innan samhället Gignod lämnar leden stigen och följer gator genom flera mindre byar innan du når vingårdar med härlig utsikt över den lilla staden Aosta. Sista biten ner till Aosta är brant. I Aosta hittar du många historiska välbevarade byggnader.

Utmanande, 22 km, + 723 meter, – 1406 meter

Dag 5 – Aosta – Verrayes

Idag väntar en härlig vandring utmed Aostadalens norra sida. Du har under större delen av dagen mycket fin utsikt och du vandrar genom fridfull jordbruksbygd. Det blir en hel del vandring såväl uppför som nerför i det kuperade landskapet. I början av vandringsdagen ansluter leden till den välkända leden Route de Vins, en led som tar vinälskande vandrare från den ena vingården till den andra. Vid dagens slut når du de kända vingårdarna ”Moscato” och slutligen din övernattning som den här natten självklart är på en vingård.

Krävande, 25 km, + 1 163 meter, – 1 098 meter

Dag 6 – Verrayes – Verrès

En lång och arbetsam vandringsdag med flera uppförsbackar står för dörren. Det är dock en storslagen dag som bjuder dig på flera fantastiska vyer och förundran över byggnadskonsten på medeltiden. Du vandrar utmed stigar som går genom vingårdar och äppelodlingar med de höga bergen vid din sida. Du passerar gårdar och genom den idylliska lilla staden Châtillon. Du vandrar längs Dora Balteas stränder in till Verrès. I Verrès finns den imponerande borgen Verrès, med sin 2 meter tjocka mur fastklistrat högt upp på en klippa. Det går endast att nå borgen till fots, så man kan förundras över hur de en gång lyckades bygga den.

Krävande, 32 km, + 1 234 meter, – 1 486 meter

Dag 7 – Verres – Pont Saint Martin

Idag vandrar du till största del nere i dalen som breder ut sig vid Verrès. Du lämnar Verrès och vandrar utmed floden Dora Baltea, vilken du till större delen av dagen kommer att ha i din närhet. Vandringen är mestadels flack med undantag för de gånger leden tar sig upp en bit längs dalsidorna för att undvika större vägar och bebyggelse. Du vandrar genom en jordbruksbygd där den ena vingården löser av den andra. Dagen avslutas med att du vandrar in över bron till Pont St Martin som har sitt ursprung från romarnas tid.

Medel, 21 km, + 329 meter, – 351 meter

Dag 8 – Pont Saint Martin och hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och du fortsätter kanske söderut till Milano eller Turin för hemresa. I Pont Saint Martin finns en tågstation med förbindelser vidare in i Italien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Bourg Saint Pierre, San Bernardo Pass, Etroubles, Aosta, Verrayes, Verres och Pont Saint Martin.
 • 4 middagar (middagen i Aosta, Verrayse och Verres ingår inte)
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Ledbeskrivning med enkla kartor, svensk text
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Bourg Saint Pierre
 • Resan från Pont Saint Martin och tillbaka till Skandinavien
 • Lunch var dag
 • Middagen i Aosta, Verrayes och Verres
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Lokal skatt Italien

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Extra nätter går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin ledbeskrivning, kan ni välja att lägga ytterligare ledbeskrivningar.
Kostnaden är 220:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4,2 / 5
 • Vandringen är medel till krävande. En dag är medel, tre dagar är utmanande och två dagar är krävande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar. Stig 40 %, mindre byvägar 30 % och mindre asfaltvägar 30 %.
 • Leden genom Aosta dalen är väl markerad, med vägvisare, målade gula pilar och annan markering.
 • Sträckan innehåller flera rejäla uppför- och nerförsbackar.
 • Total sträcka att vandra är 128 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Bourg Saint Pierre är:
• Genève (168 km)
• Milano Malpensa (220 km)
• Milano Linate (242 km)
• Zürich (291 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Pont San Martin är:
• Turin (68 km)
• Milano Malpensa (121 km)
• Milano Linate (155 km)
• Genéve (201 km)
• Zürich (406 km)

En bra kombination är utresa till Genève/Zürich och hemresa från Milano.

Lokala transporter, utresan

Genèves flygplats har tågstation med direkttåg till Martigny.
Det går även bra att resa med tåg från Zürich flygplats med byte av tåg på vägen.
Även om Milano ligger närmare Bourg Saint Pierre än Zürich är resvägen mellan orterna krångligare. Från flygplatserna i Milano tar du buss in till centralstationen och vidare med tåg till Martigny, byte av tåg på vägen.
Från Martigny reser du vidare med buss till Bourg Saint Pierre.

Lokala transporter, hemresan

Pont Saint Martin har en egen tågstation från vilken du kan ta tåg till flygplatserna i Turin eller Milano.
Vill du flyga tillbaka från Genevé eller Zürich finns en buss som tar dig till Martigny där du byter till tåg.

Väderkalender

Val d´Aosta
Aosta dalen med omgivande berg kan delas in i olika klimatzoner:
Dora Baltea dalen, med städerna Aosta, Saint-Vincent, Châtillon och Sarre. Höjd 300 – 1 000 meter över havet ett milt klimat, med milda vintrar, fuktigt och dimmigt mellan oktober och maj. Snö endast under januari och februari. Temperaturen i januari ligger mellan -1˚C och 3˚C. Somrarna är milda, oftast regnigt. I juli är medeltemperaturen 17˚C och 20˚C.

Dalar runt 1 300 meter över havet, milda vintrar likt de norska fjordarna i trakten kring Trondheim. Vintertemperatur genomsnitt cirka -3˚C till – 4˚C och somrarna mellan 13 ˚C och 15˚C. Snö förekommer från november och varar fram till mars. Städer och samhällen i detta område är Gressoney-Saint-Jean och Busson.

Berg runt 2 000 meter över havet, har ett klimat som liknar fjordar i nordligast Norge. Även på hög höjd är klimatet milt vilket beror på höga varma vindar från havet. Dimma är vanligt under hela året, speciellt i april och oktober, då några av områdena kan ha mer än en vecka med konstant dimma och dis. Vintrarna är milda med en medeltemperatur som varierar mellan – 3˚C på det torraste områdena och 2 ˚C omkring sjöarna. Under sommaren är medeltemperaturen låg, runt 12 ˚C.

Dalgångar över 1 600 meter över havet, har i regel ett kallt kontinentalt klimat. Här är snösäsongen lång, vanligen mellan 8 till 9 månader. Under sommaren förekommer dimma nästa var dag och områdena i de västra alperna har mest regn. Medeltemperaturen är låg mellan -7˚C och -3˚C i januari och i juli mellan 10 ˚C och 13 ˚C. Exempel på städer är Rhêmes-Notre-Dame, Chamois, Breuil-Cervinia, Bionaz och Gressoney-La-Trinité.

Områden mellan 2 000 och 3 500 meter över havet, har ett tundran klimat. Medeltemperaturen når inte över 10 ˚C vilken varierar med höjden och om platsen ligger i närheten av en sjö. På de högre höjderna till exempel Pian Rosa 3 400 meter över havet har en medeltemperatur på
-11 ˚C i januari och 1 ˚C i juli, vilket är den kallaste platsen i Italien där temperaturer kontrolleras.

Över 3 500 meter över havet, alla månader har en medeltemperatur under 0˚C.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led