Aosta – Ivrea, 6 nätter

Mäktiga berg, vida slätter, prisbelönta viner, delikat mat och lång historia

Vandringsresan genom Aosta till Ivrea tar dig från den ljuva dalen, omgiven av mäktiga berg, till de vida fälten vid slätten söder om Ivrea. Under vandringen passerar du en rad små välskötta vingårdar som producerar fina viner.  Många av vinerna har vunnit internationella priser och har kvalitetsbeteckningen AOC. Maten som serveras till de goda vinerna är närproducerad och det ingår ofta av lufttorkat kött, smakfulla ostar, vilda bär och honung. Byarna är genuina och man upplever ofta att tiden har stått stilla sedan lång tid tillbaka. Historiens vingslag gör sig påmind under hela vandringen, för här finns även ett överflöd av romerska ruiner.  Du passerar slott, borgar och samhällen byggda under romarnas storhetstid. Aostadalen bjuder även på fantastiska naturupplevelser i form av porlande bäckar, fågelkvitter, det öppna vida landskapet och skogklädda bergssidor. En vandring med många dimensioner.

Aosta – Ivrea, 6 nätter

Se pris och boka
Aosta – Ivrea 5 vandringsdagar Total sträcka 100 km Svårighetsgrad 3,6/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 7.285 :-
 • Öppna landskapet med underbara vyer över snöklädda toppar
 • Många små bergsbyar att upptäcka
 • Trevliga överraskningar för dig som gillar historia och konst
 • Vänlig lokalbefolkning och god lokal mat
 • Bekväma, familjeägda boenden
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Aosta
Dag 2: Aosta – Nus, 17 km
Dag 3: Nus – Saint Vincent, 22 km
Dag 4: Saint Vincent – Verres, 17 km
Dag 5: Verres – Pont Saint Martin, 21 km
Dag 6: Pont Saint Martin – Ivrea, 23 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 100 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Aosta

Aosta har många historiska byggnader som är välbevarade. Här finner du bland annat Forum Romanum, Pretorian Arch, den gamla teatern och Cattedrale di Aosta, en katedral från medeltiden, samt Arc d Auguste. Efter check-in och middag på någon lokal restaurang kanske du avslutar dagen med att flanera längs de gamla mysiga kvarteren och tar en kopp espresso på något av caféerna.

Dag 2 – Aosta – Nus

Idag väntar en härlig vandring utmed Aostadalens norra sida. Du har under större delen av dagen mycket fin utsikt och du vandrar genom fridfull jordbruksbygd. I början av vandringsdagen ansluter leden till den välkända leden Route de Vins. Leden tar vinälskande vandrare från den ena vingården till den andra, så under dagen passerar du genom flera vingårdar. Under vandringen passerar du även några borgar. Dagen avslutas med att du når slottet Nus, som ligger högt på en klippa. Här lämnar du leden och vandrar en kort bit ner till byn Nus och ditt boende.

Medel, 17 km, + 588 meter, – 626 meter

Dag 3 – Nus – Saint Vincent

Det är en storslagen dag som bjuder dig på flera fantastiska vyer och förundran över byggnadskonsten på medeltiden. Du passerar slottet Fenis, beläget vid sidan av leden längre ner i dalen. Du vandrar genom flera vingårdar. Från Grangeon tar leden dig ner till byn Chambave för att åter ta höjd på andra sidan sidodalen. Du passerar gårdar och genom den idylliska lilla staden Châtillon. Det är bitvis brant vid sidan av leden och du passerar flera underbara vattendrag med friskt vatten från bergen som kastar sig skummande ner i dalen. Natten spenderar du Saint-Vincent.

Krävande, 22 km, + 1 047 meter, – 1 002 meter

Dag 4 – Saint-Vincent – Verrès

Efter Saint-Vincent viker leden av söderut och dalen smalnar av. Leden passerar ovanför byn Montjovet och vidare med flera uppför och nerförsbackar. Vid slutet av dagen lämnar leden bergssidan och går ner till floden Dora Balteas. Härifrån är det en flack vandring längs floden in till Verrès. I Verrès finns den imponerande borgen Verrès, med sin 2 meter tjocka mur fastklistrat högt upp på en klippa. Det går endast att nå borgen till fots, så man kan förundras över hur de en gång lyckades bygga den.

Utmanande, 17 km, + 739 meter, – 992 meter

Dag 5 – Verrès – Pont Saint Martin

Du vandrar till största del nere i dalen som breder ut sig vid Verrès, utmed floden Dora Baltea. Vandringen är mestadels flack med undantag för de gånger leden tar sig upp en bit längs dalsidorna för att undvika större vägar och bebyggelse. Du vandrar genom en jordbruksbygd där den ena vingården löser av den andra. Även den här dagen passerar du flera intressanta byggnadsverk, bl.a. den imponerande borgen Forte di Bard. Dagen avslutas med att du vandrar in över bron till Pont Saint Martin som har sitt ursprung från romarnas tid.

Medel, 21 km, + 633 meter, – 658 meter

Dag 6 – Pont Saint Martin – Ivrea

Leden tar dig ut från Pont Saint Martin och uppför via Carema. Du passerar genom terrasserade vingårdar och odlingar. De omgivande bergen är gröna och mjuka. Leden tar dig åter ner mot floden Dora Baltea och vidare mot Ivrea. Under vandringen har landskapet förändras radikalt. Dalen har blivit bredare och slätten har brett ut sig när du når Ivrea i Piemonte.

Medel, 23 km, + 556 meter, – 639 meter

Dag 7 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och du fortsätter kanske söderut till Milano eller Turin för hemresa.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter boende inklusive frukost i Aosta, Nus, Saint Vincent, Verres, Pont Saint Martin och Ivrea
 • 1 middag i Pont Saint Martin
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Guidebok med karta, engelsk text, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Aosta
 • Resan från Ivrea och tillbaka till Skandinavien
 • Lunch var dag
 • Middag var dag förutom i Pont Saint Martin
 • Dryck till middagen i Pont Saint Martin
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter
 • Lokal skatt Italien

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter (ca €1-3/person & natt) som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Aosta, från 705: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris om ni önskar extra nätter på andra orter.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 180:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast längs Via Francigena. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,6 / 5
 • Vandringen är medel till krävande. Tre vandringsdagar är medel, en är utmanande och en är krävande. Det är höjdskillnaderna som i första hand styr klassificeringen.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar och kortare sträckor längs landsväg.
 • Leden är markerad med gul pilgrim och pilar som visar vägen, det är bitvis glest mellan markeringarna
 • Total sträcka att vandra är 100 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Aosta är:
• Turin (117 km)
• Milano Malpensa (178 km)
• Milano Linate (201 km)
• Bergamo (226 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Ivrea är:
• Turin flygplats (55 km)
• Milano Malpensa (110 km)
• Milano Linate (133 km)
• Bergamo (159 km)

Lokala transporter, utresan

Aosta har en egen tågstation vilken du når med tåg från Turin, Milano eller Bergamo.

Lokala transporter, hemresan

Ivrea har en egen tågstation från vilken du kan ta tåg till Milano, Bergamo, Genova eller Turin och vidare till respektive flygplats med buss eller tåg.

Väderkalender

Val d´Aosta
Aosta dalen med omgivande berg kan delas in i olika klimatzoner:
Dora Baltea dalen, med städerna Aosta, Saint-Vincent, Châtillon och Sarre. Höjd 300 – 1 000 meter över havet ett milt klimat, med milda vintrar, fuktigt och dimmigt mellan oktober och maj. Snö endast under januari och februari. Temperaturen i januari ligger mellan -1˚C och 3˚C. Somrarna är milda, oftast regnigt. I juli är medeltemperaturen 17˚C och 20˚C.

Dalar runt 1 300 meter över havet, milda vintrar likt de norska fjordarna i trakten kring Trondheim. Vintertemperatur genomsnitt cirka -3˚C till – 4˚C och somrarna mellan 13 ˚C och 15˚C. Snö förekommer från november och varar fram till mars. Städer och samhällen i detta område är Gressoney-Saint-Jean och Busson.

Berg runt 2 000 meter över havet, har ett klimat som liknar fjordar i nordligast Norge. Även på hög höjd är klimatet milt vilket beror på höga varma vindar från havet. Dimma är vanligt under hela året, speciellt i april och oktober, då några av områdena kan ha mer än en vecka med konstant dimma och dis. Vintrarna är milda med en medeltemperatur som varierar mellan – 3˚C på det torraste områdena och 2 ˚C omkring sjöarna. Under sommaren är medeltemperaturen låg, runt 12 ˚C.

Dalgångar över 1 600 meter över havet, har i regel ett kallt kontinentalt klimat. Här är snösäsongen lång, vanligen mellan 8 till 9 månader. Under sommaren förekommer dimma nästa var dag och områdena i de västra alperna har mest regn. Medeltemperaturen är låg mellan -7˚C och -3˚C i januari och i juli mellan 10 ˚C och 13 ˚C. Exempel på städer är Rhêmes-Notre-Dame, Chamois, Breuil-Cervinia, Bionaz och Gressoney-La-Trinité.

Områden mellan 2 000 och 3 500 meter över havet, har ett tundran klimat. Medeltemperaturen når inte över 10 ˚C vilken varierar med höjden och om platsen ligger i närheten av en sjö. På de högre höjderna till exempel Pian Rosa 3 400 meter över havet har en medeltemperatur på
-11 ˚C i januari och 1 ˚C i juli, vilket är den kallaste platsen i Italien där temperaturer kontrolleras.

Över 3 500 meter över havet, alla månader har en medeltemperatur under 0˚C.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led