Via Francigena

Genom Italien från storslaget alplandskap i norr till böljade öppet landskap i söder

Via Francigena är den klassiska pilgrimsleden från Canterbury i England till Rom i Italien. Välj vilken del du vill vandra.

Mer info

Gran San Bernardo pass – Ivrea

7 vandringsdagar
Pris från 11.995 :-

Gran San Bernardo pass – Aosta

2 vandringsdagar
Pris från 5.100 :-

Aosta – Ivrea

5 vandringsdagar
Pris från 9.350 :-

Ivrea – Pavia

6 vandringsdagar
Pris från 8.995 :-

Pavia – Fidenza

4 vandringsdagar
Pris från 7.665 :-

Fidenza – Pontremoli

5 vandringsdagar
Pris från 8.325 :-

Pontremoli – Lucca

6 vandringsdagar
Pris från 10.645 :-

Lucca – Siena

5 vandringsdagar
Pris från 9.995 :-

Siena – Acquapendente

6 vandringsdagar
Pris från 10.255 :-

Acquapendente eller Orvieto – Rom

7-8 vandringsdagar
Pris från 12.550 :-

Montefiascone – Rom

5-6 vandringsdagar
Pris från 9.945 :-

Utvalda delar

Leden kommer in i Italien via St Bernardspasset på gränsen mellan Schweiz och Italien. En vandring längs Via Francigena kan bjuda på allt från ett storslaget alplandskap i norr till det böljande öppna landskapet längre söderut.

Vandringsleden går bl.a. genom Aosta dalen och över Poslätten. Många historiska platser passeras på väg mot Rom. Du får möjlighet att besöka flera medeltida pittoreska byar längs vägen. Vingårdar, slott, borgar, kyrkor och lämningar från romarnas och etruskernas tid kantar din vandring. Att passa på att njuta av lokala kulinariska specialiteter är en del av resan, kanske i kombination med ett gott italienskt vin.

Hela leden i Italien

Vill du vandra hela Via Francigena i Italien och göra en så kallad thru-hike,  kan vi ordna en vandringsresa från St Bernardspasset till Rom (51 övernattningar). Hör av dig till oss om du är intresserad.

Historia

Omnes viae Romam perducunt, alla vägar bär till Rom är en gammal devis som under medeltiden inte var långt från sanning. Då reste många pilgrimer utmed leden Via Francigena, leden som gick rakt genom Europa från Canterbury i England till Rom i Italien. I slutet av 900-talet reste Sigeric, Ärkebiskopen av Canterbury, till Rom för att få Påvens välsignelse. På sin resa tillbaka genom Europa gjorde Sigeric noggranna noteringar av färdväg och faciliteter utmed den. Sigerics anteckningar utgör idag grunden till den officiella dragningen av leden genom Europa och Italien.

Vandring längs Via Francigena

Vi har skapat flera olika vandringspaket för dig att välja mellan i Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardiet, Kalabrien,Toscana och Lazio. Oavsett vilket av våra paket du väljer så ingår bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Recensioner

Via Francigena, Bourg Saint Pierre – Pont Saint Martin

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Bourg Saint Pierre – Verres, 25 juni -1 juli 2015

Det är underbart att gå på välmarkerade leder genom vackert landskap. Ingen gång kändes leden farlig. Det fanns ju också varningar någon gång ifall det skulle legat snö kvar. Jag är nöjd. Underbart att slippa bära. Bara en liten miss, vid sista transporten, till Verres fann vi väskorna stående utanför hotellet. Där hade de nog stått hela dagen.. Boendet var BRA. Och det på La Vrille var som en saga! Vilken mat och vilken vacker omgivning. Jag njöt oavbrutet!
Det var så vackert, alper, betande, pinglande boskap, blommor och forsande vatten.

Ulla Wentzel

Bourg Saint Pierre – Verres, 25 juni -1 juli 2015

Ingående och tydlig information som var till god hjälp. Fantastisk upplevelse som kommer att följa mig länge. Vi är mycket nöjda med de kontakter vi haft och själva arrangemanget. Vi återkommer, för nu har vi fått smak på “bagagetransport” ?

Annika Nilsson

Bourg Saint Pierre – Pont Saint Martin, 26 juni – 2 juli 2012

Hej Stefan

Vi hade en mycket trevlig vandring i Italien (dock varm!) och alla boenden fungerade utmärkt. Vingården var fantastisk, särskilt imponerade var vi av de glutenfria alternativrätterna.
Sista dagen hade vi problem med beskrivningen, vilket jag tänkte kunde vara bra att rapportera.

I staden Bard, efter att ha korsat floden, skulle vi leta efter en trappa med en målad pil på väggen. Vi hittade den på bifogad bild och började klättra. Efter en lång och brant stigning (uppskattningsvis över 100 m och ganska ansträngande) med en del pilar (dock inga F) var vi på toppen av höjden, vid en väg som åt ena hållet ledde till en gård och åt det andra nedåt på ”fel” sida om höjden längs en asfalterad väg. Vi testade båda riktningarna men hittade inga fler markeringar. Då stigningen var mycket större än vad som angavs på höjdprofilen tänkte vi att vi missat något, särskilt som vi inte sett några F vid pilarna och det ju fanns fler leder med gul färg. Vi tog oss ned igen samma väg och letade vidare i staden efter andra trappor och pilar men hittade inget som stämde. På väg ut ur staden, nära slottet, stadshuset (tror jag) och en lekpark fanns en skylt om Via Francigena. Den kunde tolkas som att vägen vi var på var en del av leden och att vi kunde följa den. Det stämde dock inte med beskrivningstexten (ingen trappa eller pil), och dessutom ledde vägen till en avspärrning, så vi kunde inte följa den.
Jag tror att det vore bra att förtydliga beskrivningen i den här delen. Kanske har något ändrats? Vi gick fram och tillbaka genom staden och prövade olika alternativ, men gav så småningom upp och tog buss sista biten.

I övrigt är vi som sagt mycket nöjda, liksom med Skottland förra året, och kommer säkert att återkomma någon gång framöver.

Med vänlig hälsning
Ingela

Bourg Saint Pierre- Pont San Martin 27 juni – 4 juli 2011

Hej

Vi har gått Via Francigena från Bourg Saint Pierre i Schweiz till Pont San Martin i Italien. Alperna är vackra och det var häftigt att se dom förändras från att vara höga och spetsiga till att vara lägre och lite mer runda. Vi har vandrat mycket i Skottland och där blir om man kommer upp några hundra meter kallt, men inte här. Vi har haft sol och ca + 30º under hela vår vandring. Det regnade en kväll under den veckan vi var i Italien. Maten har varit av varierad kvalité. Vi bodde på en vingård. Där fick vi den bästa maten tillagade med gårdens egna råvaror och vi fick deras eget producerade vin till maten.

Spår efter romarna såg vi hela tiden. Vi vandrat längs bevattningskanalerna som romarna anlade en gång i tiden. Vi badade våra varma fötter i det iskalla vattnet, mycket skönt!

Vi har sett en del borgar och små pittoreska byar.

Italienarna pratar helst inte engelska och då kan det bli svårt att göra sig förstådd. Vi fick plocka fram franskakunskaperna från gymnasiet och använda kroppsspråket och då gick det bra. Men hotellpersonalen har varit trevliga och hjälpsamma.

Det som har varit svårast är att få tag på lunch. Vi köpte lunchsmörgåsar från de flesta hotellen. Det fungerade bra. Men det stod i ledbeskrivningen att vi skulle passera byar med gott om matställen. Det gjorde vi, men de byar som ev. kunde ha matställen låg oftast ett antal hundra meter nedanför oss och de byar som passerade igenom var för små för att ha matställen.

Vi är trots en del missöden och värmen, nöjda med resan.

Victoria, Niklas och Maria Eriksson

Via Francigena, Bourg Saint Pierre – Aosta

Bourg st Pierre - Aosta, juni 2019

Bra boende, problemfria transporter, varierad kvalitet när det gäller middagar på ett par hotell var middagen en besvikelse.

Lätt och trevligt att kommunicera med Vandra. Dag två från passet till Etroubles lite mer krävande och brantare än väntat med vi är stolta att vi klarade det trots att ett par av oss var nybörjare. En härlig resa som vi är nöjda med.

Bourg st Pierre - Aosta, 16-20 juni 2019

Fantastisk och bra vandring. Vi var där i rätt säsong. Veckan innan midsommar. Inga turister och alperna fylldes av magnefika blomsterängar. Vandringen bestod av hög höjd ner mot dal och ingen dag var den andra lik. Variation i vegetation. Mycket vackert. Kan varmt rekommendera denna vandring.

Det är bra när man reser så här års att vara i bra kondition och ha olika kläder efter väder. Vi hade bara solsken och undgick regn men det vara mycket snö kvar på vandringslederna.

Bara kallvatten i duschen på Hotel Italia. Men det var så fint hotell med bra service så det ignorerades. Men kan vara bra för er att veta om iallafall. Fantastisk boende

Catarina och Björn Tegnell

Hej!
Tack för att ni tog er tid att fylla i vår enkät efter er vandringsresa. Verkligen roligt att höra att ni haft en fin vandringsresa.

Angående kallvattnet på Hotel Italia är det första gången vi får höra detta. Jag har meddelat vidare till våra kollegor i Italien – som i sin tur har kontaktat boendet. De kände inte till att de haft problem med kallvatten. Så det har troligtvis varit ett tillfälligt fel. Väldigt kul att höra att ni tycker att boendet var så bra, att kallvattnet ignorerades.

Tack igen!

Bourg Pierre – Aosta, 10 – 14 september 2015

Ett mycket bra upplägg med bra distanser att vandra. Möjligtvis kunde jag startat i San de Bernhard och hellre gått en dag till i Aostadalen. Inkvarteringarna var ok med vänligt bemötande personal. På sträckan som avslutades i Aosta var flera av de angivna restaurangerna semesterstängda i september. Jag är mycket nöjd med min vandring och kan rekommendera upplägget.

Annika Bergström

Bourg Saint Pierre – Aosta 5 – 10 september 2015

Hej alla på Vandra. Jag har haft en underbar vandring i Italien. Tack för det fantastiska arrangemanget. Vägbeskrivningarna var super, underbart med de fina hotellen, transporten fungerade perfekt och alla på hotellen var så måna om att vi skulle ha det bra. De lilla hotellet i Aosta får en extra eloge.

Mvh June Lagerström

Bourg St Pierre – Aosta, 1 – 5 sep 2015

Ojojoj, så vackert o bra upplägg.
Toppenhotell utom möjligen första som var ok men inte mer. Fin service med väskor mellan boendena som fungerade perfekt. Kan bara varmt rekommendera denna vandringsresa.

Anna-Malin Alm

Via Francigena, Aosta – Ivrea

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Aosta - Ivrea, juni 2023

Allt fungerade smidigt, punktligt och välkomnande.

Vi valde en svårighetsgrad med teoretiskt lagom långa dagsetapper vilket stämde fint och vi var väldigt nöjda. Jätte fina orter och väl uppmärkt och underhållen vandringsled, med vattenfontäner lite överallt vilka vi flitigt använde. Det som vi inte var beredda på är att nästan längst hela vandringen så följde vi på håll (kanske 500-1000 m ifrån) en vältrafikerad motorväg från vilket det ständigt hördes trafikbrus/buller.

Väldigt mysiga boenden, och ett antal gånger överträffade våra förväntningar, bl.a. i Nus samt i St.Vincent. Just i St. Vincent stannade vi en extra dag - superbra - och vi överraskades av att besöket på ortens fina termalbad faktiskt ingick i rumspriset. Det skulle vi ha nog missat om vi ändå inte bestämde oss för att under vilodagen be personalen på hotellet att boka besök på termalbadet. Det var ren tur att vi upptäckte det, för vi kunde inte läsa det i reseinformationen. Det kan gärna uppges för framtida vandrare - då det är ändå 14:- Euro per person inträdet kostar, synd att gå miste om det. Det var väldigt bra tips från Vandra att alltid försöka boka bord för middagen, för vid flera tillfällen när vi skulle ut och äta var det fullbokat på många ställen, fast vi bara var i början av juni, dvs kändes inte som högsäsong.

Vi har rest med Vandra förut och de ger alltid relevanta och snabba svar på frågor och funderingar.

Via Francigena, Ivrea – Pavia

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här. Tack!

Via Francigena, Pavia – Fidenza

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Fidenza – Pontremoli

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här. Tack!

Via Francigena, Pontremoli – Lucca

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Lucca – Siena

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Lucca - Siena oktober 2023

Det var bra vandring men synd att det inte fanns lunchställe utmed vägen med en kall öl!
Eftersom jag gått några gånger på Caminon i Spanien så tycker jag det är fint med många stämplar i mitt stämpelhäfte. Fanns tyvärr inte på alla ställen och mindre variation.

Tips är att skaffa en vattencamel (drickasystem med slang) till ryggsäcken, fantastiskt smidigt. Vi hade runt 30 grader varmt vissa dagar och vattenslangen var min räddning.

En liten detalj, lite tråkigt att börja flera dagars vandring efter en busstransfer. Kändes lite osammanhängande. Förstår att samhällen växer och det är ofrånkomligt.

Maten var väldigt bra men i överkant med stora portioner.

Ser ändå fram emot att resa ner igen och gå etappvis för att till slut komma fram till slutmålet Rom.

/Heléne

Via Francigena, Lucca - Siena, 17 - 24 september 2022

Överlag upplevde jag kontakten med Vandra, information innan vandringen, färdhandlingar samt faciliteter under vandringen som mycket bra. Det enda var att det var lite överraskande mycket grusväg och även överraskande mycket asfalt, även om man kanske skulle kunna ha läst sig till det innan, via info vi fått. Inte så mycket vandringsleder alltså som man kanske är lite van vid från andra ställen.

/Per Söder

Via Francigena, San Miniato - Siena, 17 - 23 september 2022

Min vandringsupplevelse var mycket bra. Vacker, omväxlande, skönt med skog och skugga när det var varmt. Mycket led utanför bilväg. Magiska Toscanavyer, torn, ringmurar och cypresser.

Faciliteterna under vandringen var lite varierande i kvalitet. Gambassi termo var fantastiskt bra. El piccolo castello låg lite väl långt ut och mkt trafikerad väg dit. El pietreto var mysigt på ett annat sätt. Omväxlande och trevliga boenden. Det i Siena var kanske det minst charmiga, men helt ok. Spännande att komma till nya varje kväll.

Kan varmt rekommendera denna vandring och missa inte att äta på Bar dell Orso nära Montereggiano!

/Tove Jendman

Via Francigena, Lucca - Siena, 29/8 - 6/9 2022

Jag skulle gärna se att all info är på svenska, mycket var på engelska.

Den var toppen, vandrade med min dotter, men...första två dagarna riktigt tuffa. Det var ju en ganska lång sträcka första dagen och riktigt varmt, säkert 32gr ca. Mycket upp o ner.

Allt fungerade mycket bra, fina hotell, trevlig personal. Vi bytte rum på ett ställe och betalade lite emellan. Inga problem .

Vi hade lite problem att få igång appen, ordnade sig till slut då min dotter hade kontakt med er. Övrigt var leden bra markerad med skyltar. På sträckan Gambassi till San Gimignano missade vi markeringen (wp 32 i programmet) för den rätta leden och gick rakt fram på asfaltvägen. Det blev en kortare sträcka den dagen. Det var det enda stället där vi upplevde att det var dåligt uppmärkt.
Övrigt en vacker vandring, speciellt första hälften av totala sträckan. Fantastiska små medeltida städer, upplever att vi sett mycket. Vi hade också bokat själva några extra dagar i Lukka, Siena och Florens vilket verkligen kan rekommenderas.

Kristina Soneryd

Italien Via Francigena, Lucca - Siena, maj 2022

Vi har tidigare rest genom Vandra. Som alltid fantastisk bra hjälp av Stefan!

Vår bästa vandring hittills i samarbete med Vandra of Sweden! Bästa boendena hittills av alla vandringar vi gjort. Vackert, trevliga människor, maten/vinerna, otroligt läckra miljöer som vi bodde i mm.. Tidigare har vi vandrat Saria - Santiago de Compostela och i Piemonte från Alba till Barolo.

Vi kommer nyttja era tjänster framöver också// Krister Lundgren

Lucca - Siena, 6 - 13 april 2019

Vi har haft en fantastisk vandringsresa. Perfekt årstid med bra temperatur och innan turistsäsongen drar igång på allvar. Bra kombo med vandring, sevärdheter, mat och dryck.

Logi har varit mycket bra med höjdpunkter i Gambassi Terme och Montereggioni. Att bo på Agriturismo är verkligen trevligt och av hög klass. Bagagetransport fungerade oklanderligt och på vissa ställen stod till och med väskan på rummet.

Ledmarkeringarna har varit väldigt bra. Det ger en trygghet i vandringen. Gps och ledbeskrivningen i pappersform i kombo har varit väldigt bra. Gps saknade wp-punkter på delar av någon delsträcka, men fungerade ändå.

/Kerstin Norberg

Lucca - Siena, 6-13 april 2019

Denna resa hade allt: kultur, vacker natur, underbar mat, fantastiskt fina boenden. Sen hade vi vackert vader med lämplig natur!

Allt klaffade perfekt och vi bodde såååå bra, förutom hotel Cisterna i San Gimignano där utsikten var mot en vägg - men någon ska ju bo där... Men utsikten från frukosmatsalen var magnifik!! Bäst var Agriturismo i Gambassi - världsklass!

Era reseupplägg är sååå bra och är gärna referent. Det kommer att bli fler resor med er!!

/Karin Hultman

Lucca – Siena, oktober 2018

Bra arrangerat, bra nivå på boenden och pålitlig transport. Trevliga ställen längs vandringsledet. Kanske ngt tuff start med 25 km första dan’, men det beror nog snarare på vår ovana och dålig kondition ;). Några små felaktigheter om öppettider och vägval längs ledet, men annars toppen!

Boenden trevlig och varierande omgivning och sammanhang. Det kanske märktes att det var i slutet av sässongen då vi kom till de ställena som låg utanför samhällen – Gamassi Terma och ngt annat ställe – så var det ödsligt, vi var de enda gästerna, kalla rum och middag med oss enda gästerna i matsalen. Lite svårt att få upp stämningen. Övriga ställen var toppen – favoriten var i San Miniato och San Monteriggioni. Att vi vandrade på senhösten var perfekt när det gäller vädret – vi hade 14-18 C, emellanåt lite regn men bra vandringsväder. Dock hade vi bekymmer med att hitta matställen som var öppna längs de dagspassen där det stod att det skulle funka. Många har stängt för säsongen.

Det fanns restauranger längs ledet som vi efteråt upptäckte skulle ge rabatt på priset om vi visade upp pilgrimspasset. Det missade vi. Det skulle vara bra att nämna det i reseinformationen. Samma sak med tågbiljetter – 10% – vilket vi turligt nog hann notera i själva pilgrimspasset inför biljettköp från Siena till Rom. Väldigt genomtänkt och praktiskt med de plastfickorna som följde med för kartor och resedokumentation.

Via Francigena, Siena – Acquapendente

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Acquapendente – Isola Farnes och Rom

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Orvieto – Isola Farnes och Rom

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Francigena, Montefiascone – Isola Farnes och Rom

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Viterbo - Rom, september 2023

Denna led var trevlig att gå.

Är van pilgrimsvandrare och njuter av dessa vandringar. Ger mig en paus i tillvaron jag inte kan hitta i andra sammanhang. Utmanar mig och får mig att klara situationer jag inte trodde skulle klara. Kanske lite långt vissa dagar mellan ställen att kunna stanna vid för att t ex få en kopp kaffe. Hotellet som låg tre km vid sidan om leden var trevligt och vi fick ett bra bemötande. Men så mycket allt kostade i Italien! EUR 3.50 för turistskatten i vissa orter. Lunchpaketen bra och bagagetransporten fungerade utmärkt. Middagarna som ingick i paketet ok men inte mer.
Mycket trevlig personal med stor professionalitet på Vandra. Hade så trevliga samtal med er under planeringen!

Tack för er planering och allt underlag i form av kartor och annat. Gjorde resan till en trevlig upplevelse