Via degli Dei

Vandra längs gudarnas väg från Bologna till Florens

Vandra längs Via degli Dei, gudarnas väg, och njut av stunden. Från Bologna går turen över den italienska bergskedjan Apenninerna till slutmålet Florens. I den norditalienska staden Bologna, Italiens mathuvudstad, har du alla möjligheter att fylla på med energi inför vandringen. Från Piazza Maggiore går vandringen längs med den forntida väg som användes flitigt under romartiden, så här känner du tidens vingslag. De majestätiska bergen Adone, Giove, Venere & Lunario kantar din väg. För att beskriva Via degli Dei behöver vi använda flera ord – historisk, legendarisk, naturskön, vackra vyer och goda smaker!

Mer info

Sträcka 114 km
Pris från 7.980 :-

Sträcka 76 - 83 km
Pris från 5.990 :-

Sträcka 55 km
Pris från 5.935 :-

Naturliga miljöer som ger en utmärkt biologisk mångfald

Du charmas av naturens under, från naturreservatet Contrafforte Pliocenico, till en hel rad av steniga sandstensklippor som dominerar Renodalen. Hela leden domineras av enorma bokskogar, från de allra högsta delarna av leden till de låga slätterna i Piana del Mugello. Området har en överraskande variation av naturliga miljöer som ger en utmärkt biologisk mångfald. En smått lyrisk och belönande känsla uppstår på ledens sista dag då du står högt upp bland slående vacker natur i Mugello bergen och tittar neråt. Florens uppenbarar sig!

En vacker led där själva vandringen är minst lika minnesvärd som slutmålet

Oavsett om ditt historieintresse är starkt eller svagt, så lär du fascineras av att vandra längs Via degli Dei. En vacker led där själva vandringen är minst lika minnesvärd som slutmålet. Den innefattar det som behövs för att ses som en obeskrivligt vacker och oförglömlig vandring. En periodvis tuff vandring, men landskapet i kombination med människorna du möter, ger en mersmak för att vilja se mer. Det finns helt klart ett gott skäl till att Via degli Dei kallas för ”Gudarnas väg”.

Vandring längs Via degli Dei

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Via degli Dei, Bologna – Florens

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Bologna - Florens, 24 juni - 1 juli 2019

Vandringsdag 1 - Bologna - Sasso Marconi
Lägg några extra timmar/dag i Bologna fantastisk stad o bredvid vårat boende en Osteria som serverade gudomlig mat. Ta med vatten, finns ingen påfyllning på denna sträcka (en bonde öppnade sin vattenkran för oss) Vandringskor perfekt, kängor onödigt då det mestadels är asfalt eller grusväg. Mat, ta med, finns inget ställe att stanna vid o inhandla. Väl framme glöm den engelska vägbeskrivningen, du skall inte åka tåg, boendet är ca 2 km från centrum. Bra mat på stället.

Vandringsdag 2 - Sasso Marconi - Monzuno
Mkt grus o asfalt gympa skor räcker, inga vandringskängor i dag heller, onödigt. Efter 1 mil kommer ni till Brento. Där finns en fantastisk restaurang mitt i vägkorsningen. Första stället för påfyllnad av vatten o mat.
Ta gärna alla avstickare från asfaltsvägen, absolut värt dom extra km, annars blir det mkt asfalt.

Vandringsdag 3 - Monzuno - Bruscoli
Vacker vandringsdag, med mkt mkt uppåt, ingen asfalt, utan stigar genom skog, grusvägar och fantastiska vyer på båda sidor av leden när man väl är uppe, lättvandrat (förutom höjderna förstås)

Dagen startar med ca 1 timme uppåt. Glöm inte av att vända dig om, ståtlig utsikt!
(finns en mataffär bredvid boendet som öppnar kl. 8.30 om du vill köpa med dig fika) Även denna dag obefintligt med vattenkällor för påfyllnad, så ta med massor av vätska.
En by passerade vi, den enda på hela dagen, o det efter 1 mil. Ljuvlig lång lunch på Poli, direkt när du kommer in i byn, kan varmt rekommenderas dom serverar varm mat från kl. 12,00. Till oss fixade dom en ost o parma tallrik fantastiskt gott innan dom öppnade för lunchen.
Där finns även en mataffär (som stängde kl.12.00 för lunch, ingen aning när dom öppnade igen) Denna affär är den sista möjlighet att handla ev. färdkost in för dag 4 (3-milsdagen) Boende mellan dag 3 och 4 låg avsides från allt. Charmigt o lugnt ställe.

Vandringsdag 4 - Bruscoli - San Piero a Sieve
Gårdagens kvällsmiddag var en riktig höjdare. Passa på att äta (finns inget annat ställe) där allt kändes genuint. Likväl frukosten, egenhändig yoghurt, smör, ost osv.
Be om en lunchpåse o vatten! För under dagens tre mil kommer ni inte finna vare sig matställe eller vattenkälla.
Första sträckan är ca 1 timme rakt upp, om gårdagens backar kändes ok, så kommer denna start på dagen bara ge dig en vink om hur resten kommer bli o den är tuff! Gårdagen var lätt.
Fantastiska km efter km på stigar genom bokskog o vyer.

När du kommer ner där du kan välja buss, vi valde att fortsätta att gå. Då kommer du efter 2 km till ett B&B som blir första möjlighet till dricka (mat vet jag inte) om det är stängt traska på ca 200 m o på din vänstra sida finns en vattenkran på en mur till begravningsplats/kyrka. Absolut första o enda på hela sträckan. Sen är det en landsortsväg dom sista 5 km, underbar enkel vandring, inte en enda backe!

Vandringsdag 5 - San Piero a Sieve – Olmo
(OM du orkar när du anländer Caldine efter dagens vandring är byn riktigt charmig att strosa runt i)

Lugn frukost i familjär atmosfär. Finns supermarket i byn om du vill köpa med mat innan du beger dig, längst med vägen finns inget att handla förutom i Kloster, om det är öppet!

Inte ens den första backen på 2 km kändes tung, vad är väl en backe 💪💪 efter går dagens mastodonta prov på tålamod o styrka i uppförslutningar i 36 graders värme. Dagen har bestått omväxlande av stimulerande miljöer. Allt från kloster (efter dryga milen där vi fick oss en panini, ödehus o mäktiga vyer o Toskansk prakt. Vattenkällorna fanns det många, behöver inte bära med sig litervis utav vatten. Hotellet vi kom fram till ligger högt upp med det toskanska kullarna nedanför terrassen där vi åt kvällsmålet. När du checkar in, under högsäsong, bra att säga till att du vill boka bord till middagen.
En härlig vandringsdag , den i särklass bästa i vår smak.

Vandringsdag 6 - Olmo - Florens
Hotellet vi bodde på inatt var riktigt bra, härligt med frukostutsikten, vi såg ner mot Florens.
Vandringen var gjord i ett nafs 1 mil i omväxlande miljö. Vacker utsikt från toppen (stigningen kändes mer som en liten kulle efter veckans vandring) Mysig by att ta bussen ifrån, sista biten till Florens. Bussen gick både helg o vardag var 20:e minut.

Nu är vi i mål. Boenden har som vanligt varit i topp, markeringarna superenkla att följa o appen en fröjd. Och det har definitivt varit den mest krävande vandringen vi varit på o inte bara för värmen som definitivt har spelat roll, utan för höjdskillnaden o brist på lunchställen o möjligheter att fylla på vatten.

Lena och Lasse

Bologna - Florens, 29 juni - 6 juli 2019

Fantastisk vandringsled!!

Bagage- och transfer funkade fantastiskt bra. På övernattning 2 var restaurangen stängd måndagar vilket ni borde ha kunnat ordna. efter lite diskussion beställde de dock en pizza åt oss. Övernattning 3 saknade både ac och fläkt, och var mycket lyhört. Klart utmanande natt... Fantastisk trevlig hotellvärd dock, och jättebra mat. Övernattning 4 saknade också ac, men fick fram en fläkt. Förutom detta var alla boenden superbra. Andra vandrare på boendena hade mat inkluderat vilket kunde ha varit en option också för oss?

Helt fantastisk resa som lämnar oförglömliga minnen. All kontakt och info från er har varit superb. Vi är otroligt nöjda!

Torbjörn Olsson

Hej Torbjörn.
Tack för er återkoppling! Verkligen roligt att höra att vandringen längs Via degli Dei har gett er minnen för livet.

Att restaurangen på ert andra boende var stängd, visste vi inte om. Jag tror inte heller att det stod någonstans i er information att ni skulle kunna äta på boendet? Men om jag inte har fel för mig så finns det några andra restauranger i byn, några hundra meter ifrån boendet. (För visst är det Sasso Marconi vi pratar om?) Det ska alltid gå att få tag i mat varje kväll, antingen på boendet eller på närliggande restaurang/pub.

Jag förstår att värmen var utmanande för er, och tyvärr är det inte alla boenden som har AC och/eller fläkt. Skönt att höra att det bara var en natt då ni var tvungna att vara utan båda delar.

Hälsningar, Emelie på Vandra