Rieti – Rom, 7 nätter

Gör som pilgrimer har gjort i århundraden - vandra in till Rom!

Cammino di Francesco är uppkallad efter Fransiskus av Assisi. Under medeltidens dunkla tider gick en upplyst man längs åsar och dalar i Apenninerna och sökte efter Guds tecken i naturen. Han pratade med människor om fred, ödmjukhet och broderskap. Han var Franciskus av Assisi, en mystisk person som fascinerar oss än idag, och vars karisma och filosofi är känt världen över.

Denna vandringsresa går längs den sista delen av Cammino di Francesco. Även om du under denna etapp ser färre spår av Fransiskus liv finns det mycket annat väl värt en tur. Vandringen går genom utbredda skyddade skogsområden och djurskyddsområden med ett rikt djurliv. Lämningar av antika städer och medeltida slott finns också längs vägen. Slutmålet Rom har genom århundraden varit ett av de viktigaste pilgrimsmålen.

Rieti – Rom, 7 nätter

Se pris och boka
Riete – Rom 6 vandringsdagar Total sträcka 95 km Svårighetsgrad 3,1/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 7.965 :-
 • Rieti och Monterotondo, städer fulla av historia
 • Kloster, kapell och kyrkor
 • Ett rikt djurliv och orörda naturområden
 • Vackert böljande landskap
 • Den lokala olivoljan
 • Rom
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Rieti
Dag 2: Transfer till Maglianello Basso, Vandring Maglianello Basso – Poggio San Lorenzo, 18 km
Dag 3: Poggio San Lorenzo – Poggio Moiano, 10 km
Dag 4: Poggio Moiano – Nerola, 14 km
Dag 5: Nerola – Palombara Sabina, 22 km
Dag 6: Palombara Sabina – Monterotondo, 18 km
Dag 7: Monterotondo – Cesarina, 13 km, Bus/Metro till Rom
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 95 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst Rieti

Ankomst till Rieti. Rieti betraktades av romarna som ”Italiens geografiska centrum”. Fransiskus stannade mer än en gång i dalen runt denna historiska stad som också kallas ”Valle Santa”, vilket betyder heliga dalen.

Dag 2 – Transfer Rieti – Maglianello Basso, vandring till Poggio San Lorenzo

En kort transfer tar dig till Maglianello Basso som är utgångspunkt för dagens vandring. Vandringen går bland rader av lindträd, fält och åar längs den gamla Via Salaria som brukade ansluta Rom till adriatiska havet. Dagens mål är den fina byn Poggio San Lorenzo.

Medel, 18 km, + 495 meter, – 360 meter

Dag 3 – Poggio San Lorenzo – Poggio Moiano

Idag vandrar du från Poggio San Lorenzo till Poggio Moiano. Längs vägen kan du se spår av det rika historiska förflutna i denna region. Både en romersk amfiteater och kyrkan Santa Vittoria. Du når Poggio Moiano där du njuter av en god middag.

Medel, 10 km, + 470 meter, – 468 meter

Dag 4 – Poggio Moiano – Nerola

Du vandrar idag längs alternativa vägar och traktorstigar, genom olivträdslundar och skogar med ek. Då dagens vandring är kort har du tid att upptäcka Nerola med dess imponerande slott från 900-talet.

Medel, 14 km, + 431 meter, – 515 meter

Dag 5 – Nerola – Palombara Sabina

När du vandrar mellan Nerola och Palombara Sabina idag möts du av en magnifik panoramautsikt med utsikt över bergen i Sabina. En liten omväg tar dig till byn Moricone med sitt intressanta slott. När du når Palombara Sabina har du klarat av dagens etapp och kan njuta av god mat och dryck.

Utmanande, 22 km, + 775 meter, – 845 meter

Dag 6 – Palombara Sabina – Monterotondo

Leden är idag vackert försjunken i den rika naturen i Sabinaområdet. Vandringen går till Monterotondo, en stad med viktigt historiskt arv. Staden ligger på en kulle omgiven av floden Tevere och vingårdar med goda viner.

Medel, 18 km, + 375 meter, – 378 meter

Dag 7 – Monterotondo – Rom

Idag väntar en kort, men trevlig vandring från Monterotondo till Cesarina. Vandringen går längs asfaltsväg. När du når Cesarina tar du buss till tunnelbanestationen där du tar dig vidare in till Rom med tunnelbanan. Rom, den eviga staden, har varit målet för generationer av pilgrimer genom århundraden.

Lätt – medel, 13 km, + 251 meter, – 317 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad. Det är dags för hemresa såvida du inte stannar några extranätter i Rom.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter boende inklusive frukost i Rieti, Poggio San Lorenzo, Scandriglia, Nerola, Palombara Sabina, Monterotondo och Rom
 • Middag dag 2 och 3.
 • Bagagetransport mellan övernattningarna.
 • Persontransport dag 2.
 • Guidebok och ledbeskrivning med karta, engelsk text, en uppsättning per rum *
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna.
 • Praktisk information.
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resor mellan Skandinavien och Rieti/Rom
 • Lunch varje dag
 • Middag dag 1, 4-7
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter **

Guidebok och ledbeskrivning *

Ledbeskrivningen med karta är den du följer under den här vandringen. Guideboken följer bitvis en annan sträckning, men ger dig mera information om omgivningar och leden.

Lokala skatter **

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis. Skatten kan kosta upp till € 1,00 – 3,00 per person och natt/tjänst.

Tillval

Extra nätter

Rom, från 715:- per person och natt i dubbelrum

Extra nätter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris om ni önskar extra nätter på annan ort än Rom.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 275:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast. I de större städerna bor du oftast på utvalda 3-stjärniga hotell. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,1 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande.
 • Leden varierar mellan vanliga stigar, landsvägar och asfaltsvägar.
 • Leden är markerad, men bitvis är det glest så det är viktigt att du följer med i ledbeskrivningen/GPS.
 • Vid några tillfällen viker vår ledbeskrivning av från den ordinarie leden för att t.ex. följa en vackrare väg eller för att nå ett boende, då är det viktigt att följa med i ledbeskrivningen/GPS.
 • Total sträcka att vandra är 95 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Rieti och Rom har egna tågstationer.
Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Rieti är:
• Rimini flygplats (276 km)
• Florens flygplats (274 km)
• Rom flygplats (109 km)
• Pisa flygplats (341 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Rom är:
• Rom (30 km)
• Florens (279 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Till Rieti kan du resa med tåg eller buss från någon av flygplatserna. Från Rom kan du resa med tåg eller buss till flygplatserna för hemresa.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Apenninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.

Toscana och Umbrien
Generellt är klimatet i Toscana och Umbrien milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet. Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Apenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led