Chiusi della Verna – Citta di Castello, 6 nätter

Vandra genom det gröna landskapet i centrala Apenninerna

Cammino di Francesco är uppkallad efter Franciskus av Assisi. Under medeltidens dunkla tider gick Fransiskus längs åsar och dalar i Apenninerna och sökte efter Guds tecken i naturen. Har var en upplyst man och pratade med människor om fred, ödmjukhet och broderskap. Än idag fascineras vi av denna mystiska person  vars karisma och filosofi är känd världen över.

Under denna vandringsresa Längs Cammino di Fracesco kommer du att följa i Fransiskus fotspår. Vandringen genom det gröna landskapet kommer att bjuda på många vackra vyer. Du bor i fina och historiskt intressanta orter, bl.a. Anghiari och Città di Castello. Sträckan mellan Chiusi della verna och Città di Castello är lätt till medel förutom sista vandringsdagen som är utmanande med många höjdmeter att klara av.

Chiusi della Verna – Citta di Castello, 6 nätter

Se pris och boka
Chiusi d. Verna – Città di Castello 5 vandringsdagar Total sträcka 75 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 7.095 :-
 • Genuin italiensk landsbygd med kullar, olivlundar och cypressalléer
 • The Sanctuary of La Verna
 • Medeltidsstäderna Anghiari och Città di Castello
 • Vänliga människor
 • Tyst och fridfull omgivning
 • Lokala specialiteter
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Chiusi della Verna
Dag 2: Chiusi della Verna – Caprese Michelangelo, 13 km
Dag 3: Caprese Michelangelo – Ponte alla Piera, 16 km
Dag 4: Ponte alla Piera- Anghiari, 10 km
Dag 5: Transfer till Sansepolcro, vandring Sansepolcro – Citerna, 16 km
Dag 6: Citerna – Città di Castello, 20 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 75 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Chiusi della Verna

Under dagen kommer du till Chiusi della Verna, en mysig liten by vid fötterna av berget La Verna. Redan idag har du möjlighet att upptäcka spår av Fransiskus. Ta dig en tur längs medeltida vägar i Franciscan Sancturay och den antika skogen som omger den, och leta efter spår och hemligheter från den mystiska personen från Assisi.

Dag 2 – Chiusi della Verna – Caprese Michelangelo

Din första vandringsdag vandrar du längs kanten av Catenaia ”Alperna” mellan floderna Arno och Tiber. Under dagen kan du njuta av många mäktiga panoramautsikter över Casentino- och Valtiberinadalen. Dagen avslutas i Caprese Michelangelo där du även har möjlighet att göra ett besök på Michelangelo Museum.

Medel – utmanande, 13 km, + 456 meter, – 820 meter

Dag 3 – Caprese Michelangelo – Ponte alla Piera

Idag vandrar du på stigar och grusvägar längs Valtiberinadalen och får möjlighet att njuta av fantastisk utsikt. Du når Ponte alla Piera där du kan njuta av en italiensk måltid innan du får en god natts sömn.

Utmanande, 16 km, + 593 meter, – 588 meter

Dag 4 – Ponte alla Piera – Anghiari

Dagens vandring går över landsbygden kring Anghiari, över kullar, förbi forntida kyrkor och genom medeltida byar. Landskapet är vackert och utsikten fantastisk. Vart du än styr blicken har du någon att beskåda. Åt väster ser du den imponerande bergskedjan Alpe di Poti, åt norr Alpe di Catenaia, i söder har du floden Tiber och i söder Alpe della Luna. Vandringen slutar i den medeltida byn Anghiari där ett besök på ”Giardini del Vicario” på Piazza del Popolo rekommenderas. Det är en härlig café-vinbar med underbar utsikt över dalen.

Lätt – medel, 10 km, + 248 meter, – 447 meter

Dag 5 – Transfer Anghiari – Sansepolcro, vandring till Citerna

En kort transfer till Sansepolcro inleder dagen. Dagens vandring är lätt och flack. Från Sansepolcro vandrar du i dalen som följer Tiberfloden. Vandringen går över en rik landsbygd med majs, vete och tobaksfält, betesmarker och hus.

Lätt – medel, 16 km, + 322 meter, – 170 meter

Dag 6 – Citerna – Città di Castello

Efter Tiberfloden vandrar du över en av de mest odlade dalarna i Italien, Valtiberina. Den viktigaste och mest kända produkten är tobak som används för produktion av toskanska cigarrer. Dagens vandring går längs landsvägar eller stigar parallellt med floden samt över fält och betesmarker. Under dagen finns stora möjligheter att se rovfåglar och vattenfåglar. Dagens slutmål, Città di Castello grundades för mer än 2500 år sedan på floden Tiberns strand.

Utmanande, 20 km, + 705 meter, – 903 meter

Dag 7 – Hemresa

Så var det dags för hemfärd eller fortsatta äventyr i Italien.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter boende inklusive frukost i Chiusi della Verna, Caprese Michelangelo, Ponte alla Piera, Anghiari, Citerna och Città di Castello .
 • Middag dag 1, 3, 4 och 5.
 • Bagagetransport mellan övernattningarna.
 • Persontransport dag 5.
 • Guidebok och ledbeskrivning med karta, engelsk text, en uppsättning per rum *
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna.
 • Praktisk information.
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resor mellan Skandinavien och Chiusi della Verna/Città di Castello
 • Lunch varje dag
 • Middag dag 2 och 6
 • Dryck till middagarna
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter **

Guidebok och ledbeskrivning *

Ledbeskrivningen med karta är den du följer under den här vandringen. Guideboken följer bitvis en annan sträckning, men ger dig mera information om omgivningar och leden.

Lokala skatter **

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis. Skatten kan kosta upp till € 1,00 – 3,00 per person och natt.

Tillval

Extranätter

Citta di Castello, från 540: -/person och natt i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer Arrezo – Chiussi della Verna, ca 1h
Från 1 100:-/bil – max 4 pers

Transfer Bibbiena – Chiussi della Verna, ca 30 min
Från 715:-/bil – max 4 pers.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 275:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast. I de större städerna bor du oftast på utvalda 3-stjärniga hotell. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringsdagarna är lätta till utmanande. Sista dagen har klassificerats som utmanande pga grund antalet höjdmeter, ej sträckans längd.
 • Leden varierar mellan vanliga stigar, landsvägar och asfaltsvägar.
 • Leden är markerad, men bitvis är det glest så det är viktigt att du följer med i ledbeskrivningen/GPS.
 • Vid några tillfällen viker vår ledbeskrivning av från den ordinarie leden för att t.ex. följa en vackrare väg eller för att nå ett boende, då är det viktigt att följa med i ledbeskrivningen/GPS.
 • Total sträcka att vandra är 75 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Chiusi della Verna är:
• Rimini flygplats (133 km)
• Florens flygplats (134 km)
• Pisa flygplats (195 km)
• Rom flygplats (294 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Citta di Castello är:
• Rimini flygplats (147 km)
• Florens flygplats (128 km)
• Rom flygplats (235 km)
• Pisa flygplats (195 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Om du ankommer med flyg kan du från de flesta av de ovan nämnda flygplatserna ta tåg. Tåget går till Arezzo, där du kan byta tåg till Bibbiena och sedan ta bussen vidare till Chiusi della Verna. Från Città di Castello går det tåg.

Vill du ha en bekvämare resa från och till flyget bokar du en transfer.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Apenninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.

Toscana och Umbrien
Generellt är klimatet i Toscana och Umbrien milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet. Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Apenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led