Chiusi della Verna – Assisi, 10 nätter

En fridfull vandring i Toscanas och Umbriens typiska landskap

Cammino di Francesco är uppkallad efter Fransiskus av Assisi. Under medeltidens dunkla tider gick en upplyst man längs åsar och dalar i Apenninerna och sökte efter Guds tecken i naturen. Han pratade med människor om fred, ödmjukhet och broderskap. Han var Franciskus av Assisi, en mystisk person som fascinerar oss än idag, och vars karisma och filosofi är känt världen över.

Under denna vandringsresa kommer du att följa i Fransiskus fotspår och upptäcka spåren efter honom. Vandringen startar i Chiusi della Verna och går i ett kuperat landskap. Leden tar dig genom Toscanas och Umbriens typiska landskap med skuggiga skogar, fruktodlingar, olivlundar och fält av vete och korn. Du kommer att besöka städer och byar med stor historia och kultur. Den medeltida staden Gubbio, Città di Castello, byn Anghiari  och Assisi är alla väl värda att utforska. Missa inte heller att smaka på olika traditionella recept från det lokala köket.

Chiusi della Verna – Assisi, 10 nätter

Se pris och boka
Chiusi della Verna – Assisi 9 vandringsdagar Total sträcka 144 km Svårighetsgrad 3,4/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 12.510 :-
 • Genuin italiensk landsbygd med kullar, olivlundar och cypressalléer
 • The Sanctuary of La Verna
 • Anghiari, Città di Castello, Gubbio och Assisi
 • Tyst och fridfull omgivning
 • God ost, salami, tryffel och vin
 • Kloster, kapell och kyrkor
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Chiusi della Verna
Dag 2: Chiusi della Verna – Caprese Michelangelo, 13 km
Dag 3: Caprese Michelangelo – Ponte alla Piera, 16 km
Dag 4: Ponte alla Piera- Anghiari, 10 km
Dag 5: Transfer till Sansepolcro, vandring Sansepolcro – Citerna, 16 km
Dag 6: Citerna – Città di Castello, 20 km
Dag 7: Transfer till Campanile, vandring Campanile – Pietralunga, 15 km
Dag 8: Pietralunga – Mocaiana, transfer till Gubbio, 18 km
Dag 9: Buss Gubbio – Castello di Petroia, vandring Castello di Petroia – Valfabbrica, 23 km
Dag 10: Valfabbrica- Assisi, 13 km
Dag 11: Hemresa

Total sträcka att vandra: 144 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Chiusi della Verna

Under dagen kommer du till Chiusi della Verna, en mysig liten by vid fötterna av berget La Verna. Redan idag har du möjlighet att upptäcka spår av Fransiskus. Ta dig en tur längs medeltida vägar i Franciscan Sancturay och den antika skogen som omger den, och leta efter spår och hemligheter från den mystiska personen från Assisi.

Dag 2 – Chiusi della Verna – Caprese Michelangelo

Din första vandringsdag vandrar du längs kanten av Catenaia ”Alperna” mellan floderna Arno och Tiber. Under dagen kan du njuta av många mäktiga panoramautsikter över Casentino- och Valtiberinadalen. Dagen avslutas i Caprese Michelangelo där du även har möjlighet att göra ett besök på Michelangelo Museum.

Medel – utmanande, 13 km, + 456 meter, – 820 meter

Dag 3 – Caprese Michelangelo – Ponte alla Piera

Idag vandrar du på stigar och grusvägar längs Valtiberinadalen och får möjlighet att njuta av fantastisk utsikt. Du når Ponte alla Piera där du kan njuta av en italiensk måltid innan du får en god natts sömn.

Utmande, 16 km, + 593 meter, – 588 meter

Dag 4 – Ponte alla Piera – Anghiari

Dagens vandring går över landsbygden kring Anghiari, över kullar, förbi forntida kyrkor och genom medeltida byar. Landskapet är vackert och utsikten fantastisk. Vart du än styr blicken har du någon att beskåda. Åt väster ser du den imponerande bergskedjan Alpe di Poti, åt norr Alpe di Catenaia, i söder har du floden Tiber och i söder Alpe della Luna. Vandringen slutar i den medeltida byn Anghiari där ett besök på ”Giardini del Vicario” på Piazza del Popolo rekommenderas. Det är en härlig café-vinbar med underbar utsikt över dalen.

Lätt – medel, 10 km, + 248 meter, – 447 meter

Dag 5 – Transfer Anghiari – Sansepolcro, vandring till Citerna

En kort transfer till Sansepolcro inleder dagen. Dagens vandring är lätt och flack. Från Sansepolcro vandrar du i dalen som följer Tiberfloden. Vandringen går över en rik landsbygd med majs, vete och tobaksfält, betesmarker och hus.

Lätt – medel, 16 km, + 322 meter, – 170 meter

Dag 6 – Citerna – Città di Castello

Efter Tiberfloden vandrar du över en av de mest odlade dalarna i Italien, Valtiberina. Den viktigaste och mest kända produkten är tobak som används för produktion av toskanska cigarrer. Dagens vandring går längs landsvägar eller stigar parallellt med floden samt över fält och betesmarker. Under dagen finns stora möjligheter att se rovfåglar och vattenfåglar. Dagens slutmål, Città di Castello grundades för mer än 2500 år sedan på floden Tiberns strand.

Utmanande, 20 km, + 705 meter, – 903 meter

Dag 7 – Transfer Città di Castello – Campanile, vandring till Pietralunga

Dagen börjar med en transfer till Campanile där du startar din vandring. Vandringen tar dig över ängar och genom vackra skogsområden. Målet för dagen är den fina och lantliga byn Pietralunga på en höjd på 566m. Gamla stan med sina branta smala gator, kyrkan Madonna dei Rimedi och Pieve di Urbino är verkligen värda ett besök.

Medel – utmande, 15 km, + 614 meter, – 655 meter

Dag 8 – Vandring Pietralunga – Mocaiana, transfer till Gubbio

Från Pietralunga vandrar du genom ett naturskönt landskap och passerar klostren San Pietro och San Benedetto. San Benedettoklostret, daterat tillbaka till 1200-talet var en gång en viktig referenspunkt för pilgrimer. Den sista sträckan från Mocaiana till Gubbio får du transfer. Gubbio är en av de vackraste bevarade medeltida städerna med imponerande byggnader och kyrkor.

Utmande, 18 km, + 547 meter, – 712 meter

Dag 9 – Lokalbuss Gubbio – Castello di Petroia, vandring till Valfabbrica

Du startar dagen med en busstur till Castello di Petroia där du startar vandringen. Dagens vandring är lite längre än tidigare dagar, men vacker. Vandringen går längs kullarna som skiljer Gubbio från Valfabbrica. Du bjuds på fantastiskt utsikt till Mt. Sibillini. Fortsatt vandrar du över den vackra landsbygden i hjärtat av Umbrien och genom en dal innan du når Valfabbrica. Valfabbricas fästning var viktig på medeltiden och tornen samt delar av väggarna är väl bevarade.

Medel, 23 km, + 336 meter, – 336 meter

Dag 10 – Valfabbrica – Assisi

Du vandrar längs Umbriens kullar från Valfabbrica. Du får njuta av landskapet runt dig som bjuder på skogar, fält, hus, kyrkor och över allt tornar Apenninernas toppar upp sig.  Ungefär halvvägs till Assisi kan du njuta av en underbar panoramautsikt över Assisi och kullarna. Assisi är dagens och resans slutmål.

Medel – utmande, 13 km, + 578 meter, – 498 meter

Dag 11 – Hemresa

Så var det dags för hemfärd eller fortsatta äventyr i Italien. Du tar dig ifrån Assisi med buss, tåg eller egen transfer.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 10 nätter boende inklusive frukost i Chiusi della Verna, Caprese Michelangelo, Ponte alla Piera, Anghiari, Citerna, Città di Castello, Pietralunga, Gubbio, Valfabbrica och Assisi.
 • Middag dag 1, 3, 4, 5, 7 och 9
 • Bagagetransport mellan övernattningarna.
 • Persontransport dag 5, 7 och 8.
 • Guidebok och ledbeskrivning med karta, engelsk text, en uppsättning per rum *
 • GPS-filer för vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna.
 • Praktisk information.
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn.

Tillkommer

 • Resor mellan Skandinavien och Chiusi della Verna/Assisi
 • Lunch varje dag
 • Middag dag 2, 6 och 10
 • Dryck till middagarna
 • Bussbiljett Gubbio – Castello di Petroia
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter **

Guidebok och ledbeskrivning *

Ledbeskrivningen med karta är den du följer under den här vandringen. Guideboken följer bitvis en annan sträckning, men ger dig mera information om omgivningar och leden.

Lokala skatter **

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter som tas ut kontant i samband med utförd tjänst (boende och transporter). Skatten kan inte tas ut på annat vis. Skatten är ca € 1,00 – 3,00 per person och natt/tillfälle.

Tillval

Extranätter

Assisi, från 545: -/person och natt i dubbelrum
Assisi, från 860:-/person och natt i enkelrum
Assisi, från 445:-/person och natt i trippelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer Arrezo – Chiusi della Verna, ca 1h
från 1 100:-/bil – max 4 pers

Transfer Bibbiena – Chiusi della Verna, ca 30 min
från 715:-/bil – max 4 pers.

Extra guidebok och ledbeskrivning

I vandringspaketet ingår en guidebok och ledbeskrivning per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok och ledbeskrivning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 275:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2-stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bed & Breakfast. I de större städerna bor du oftast på utvalda 3-stjärniga hotell. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,4 / 5
 • Vandringen är medel – utmanande. Det är inte sträckan som gör att dagarna klassats som medel eller krävande utan på grund av deras stora stigningar och sänkningar, samt underlaget som bitvis är stenigt.
 • Leden är markerad, men bitvis är det glest så det är viktigt att du följer med i ledbeskrivningen/GPS.
 • Leden är till största del väl markerad med blå-gula symboler.
 • Vid några tillfällen viker vår ledbeskrivning av från den ordinarie leden för att t.ex. följa en vackrare väg eller för att nå ett boende, då är det viktigt att följa med i ledbeskrivningen/GPS.
 • Total sträcka att vandra är 144 km fördelade på 9 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Chiusi della Verna är:
• Rimini flygplats (133 km)
• Florens flygplats (134 km)
• Pisa flygplats (195 km)
• Rom flygplats (294 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Assisi är:
• Rimini flygplats (167 km)
• Florens flygplats (191 km)
• Rom flygplats (214 km)
• Pisa flygplats (251 km)

Lokala transporter ut- / hemresa

Om du ankommer med flyg kan du från de flesta av de ovan nämnda flygplatserna ta tåg. Tåget går till Arezzo, där du kan byta tåg till Bibbiena och sedan vidare med buss till Chiusi della Verna. Från Assisi går det både buss och tåg.

Vill du ha en bekvämare resa från och till flyget bokar du en transfer.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Apenninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.

Toscana och Umbrien
Generellt är klimatet i Toscana och Umbrien milt. Det finns dock variationer mellan inland och kust. Vid kusten råder ett utpräglat Medelhavsklimat med milda vintrar, varma somrar och mindre regn än inlandet. Vid inlandet och bergen råder det inlandsklimat som påverkas av både Medelhavet och vindar från Apenninerna. Vintrarna är kallare och det förekommer frost en bit i på våren. Somrarna och höstarna är varma. De senaste åren har det varit så varmt och torrt att druvorna nästan stekts till övermognad och börjat skrumpna redan ute i vingårdarna. Detta har gjort att odling på högre höjder har fått allt mer betydelse.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led