Alba – Alba

Njut av behaglig vandring bland vinodlingarna i Piemonte

Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är en ringled i vindistriktet Langhe i Piemonte. Med start i Alba går vandringen i en cirkel söderut. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. En vandring i Piemonte som du sent skall glömma.

I detta program följer du delvis leden motsols, men följer även andra vägar och stigar för att få en lättare vandring.

Under skördetiden från mitten av september till mitten av november är det många som reser till området och bor i Alba framför allt under helgerna. Detta medför höjda priser på boende i Alba fredag – lördag samt lördag – söndag. Har du möjlighet att välja resdatum så att du inte bor i Alba fredag – söndag rabatterar vi din resa. Rabatten hittar du längre ner under ”Boende”.

Kortare vandringar i samma område hittar du här.

Alba – Alba

Se pris och boka
Barbaresco al Barolo 7 nätter Total sträcka 87/89 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa dagligen 1 apr - 15 nov Från 10.450 :- 6 vandringsdagar
 • Vidsträckta och välkända vingårdar
 • Vidunderliga vyer över berg och dal
 • Alba, Monforte d´Alba och Barolo
 • Tryffel, hasselnötter och vin
 • Vänlig lokalbefolkning och god lokal mat
 • Bekväma, familjeägda boenden

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Alba
Dag 2: Transfer Alba – Barolo, Vandring Barolo – Novello – Monforte, 8 km
Dag 3: Monforte – Roddino – Cissone, 17/19 km
Dag 4: Cissone – Cravanzana, 20 km
Dag 5: Cravanzana – Benevello, 13 km
Dag 6: Benevello – Neive, 17 km
Dag 7: Neive – Alba, 14 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 87/89 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Alba

Du anländer till Alba, i hjärtat av vinregionen Piemonte. Alba är en fängslade medeltida stad med ”hundra torn” och en skattkista av smaker och dofter. Strosa längs kullerstensgatorna, klättra upp i ett torn för att beundra den vackra utsikten eller stilla sötsuget på ett konditori.

Dag 2 – Alba – Barolo- Novello – Monforte de Alba

Efter frukost får du transfer till Barolo, där vinmuseet i det imponerande slottet är väl värt ett besök innan du ger dig av på dagens vandring. Från Barolo följer du sedan den officiella Bar to Bar leden som efter en lätt och kort vandring, via byn Novello, tar dig till Monforte d’Alba. Monforte ligger på en sluttning med smala vindlande gator som kantas av stenhus. Här finns många bra ställen att äta på och chans att smaka några av Italiens bästa viner.

Lätt, 8 km, + 440 meter, – 200 meter

Dag 3 – Monforte d’Alba – Roddino – Cissone

Den första delen av dagens vandring går  genom vingårdar och det böljande landskapet. Leden passerar Serralunga d’Alba som du kan göra en avstickare till och njuta av den fantastiska utsikten över det typiskt böljande landskapet med vinodlingar. Vandringen fortsätter till Roddino där du kan avnjuta en lunch med lokala specialiteter. När det är dags för avfärd från Roddino har du alternativa vägar att välja mellan. Du kan antingen följa den ordinarie Bar to Bar leden som är lite längre och passerar över ett vattendrag som kan bli klurigt att korsa när det är högt vattenflöde. Det lite kortare alternativet följer byvägar till gården i Cissone.

Medel, 17/19 km, + 680 meter, – 565 meter

Dag 4 – Cissone – Cravanzana

Dagens vandring tar dig gradvis ner till floden Belbo, varifrån en brant stigning tar dig till den motsatta åsen där du vid klart väder har en imponerade utsikt över Alperna och Apenninerna. Vidare vandrar du genom skog och byn Serravalle Langhe innan du når Cravanzana.

Medel, 20 km, + 600 meter, – 665 meter

Dag 5 – Cravanzana – Benevello

Idag väntar en relativt lätt vandring. Dagen inleds med vandring nerför till floden Belbo för att därefter fortsätta längs sidan av kullen som leder till Montemarino. Du kan beundra den enastående utsikten över Alperna i nordväst och Apenninerna i sydost. Nattens boende ligger ca 2 km utanför den lilla byn Benevello.

Medel, 13 km, + 550 meter, – 510 meter

Dag 6 – Benevello – Neive

Från den lilla byn Benevello följer du åter Bar to Bar leden som löper längs vackra böljande landsvägar och stigar utan några större stigningar. Utspritt här och var ligger gårdar som producerar vin i världsklass. Skogen ger en färgförändring till de vidsträckta vingårdarna och hela dagen har du Langhe-området vid dina fötter och Alperna i bakgrunden.

Medel, 17 km, + 250 meter, – 550 meter

Dag 7 – Neive – Alba

Sista vandringsdagen går längs lugna byvägar och stigar, utan några större stigningar. Landskapet domineras av välskötta vingårdar och erbjuder öppen utsikt över Langhe-området och Alperna. På vägen passerar du genom byn Barbaresco, känt för sina bra viner. Från Barbaresco fortsätter vandringen ner till floden Tanaro och genom vackra strandskogen. Vid vandringens slut är du åter i Alba.

Lätt, 14 km, + 325 meter, – 225 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är den här vandringsresan avslutad och det är dags för hemresa såvida du inte bokat in extranätter eller stannar i Italien för nya äventyr.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Alba, Monforte, Cissone, Cravanzana, Benevello, Neive, Alba
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer dag 2, Alba – Barolo
 • Ledbeskrivning, engelsk text
 • Tillgång till navigeringsapp med digital karta och information rörande vandringen
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Alba
 • Lunch varje dag
 • Middag varje dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Alba
från 975:-/person i dubbelrum
från 1 630:-/person i enkelrum
från 895:-/person i trippelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2 – 3 stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bead & Breakfast längs Dal Barbaresco al Barolo. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, kan vi boka dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig mot en avgift.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Boende i Alba 15/9 – 15/11

Under perioden 15/9 – 15/11 är priserna på boende fredag – söndag i Alba höga pga av det då är vinskörd och tryffeltider. Kan du välja att inte bo i Alba fredag – söndag så utgår följande rabatter per person och natt:

Boende i Dubbelrum:  310 kr /person och natt
Boende i trippelrum: 200 kr / person och natt
Boende i enkelrum: 625 kr / person och natt

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. Två vandringsdagar är lätta och fyra dagar är medel.
 • Leden går längs vingårdar, ojämna gångvägar och små grusvägar.
 • Genom vingårdarna kan det bli halt, gyttjigt och tunggått när det har regnat.
 • De dagar vandringen följer Bar to Bar leden är leden till större delen väl markerad, med avståndsskyltar, röd-vita ledmarkeringar och ledens symbol.
 • De dagar vandringen går längs alternativa leder finns det inte alltid ledmarkering.
 • Sträckan innehåller flera uppför- och nerförsbackar.
 • Total sträcka att vandra är 85 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till start- och slutmålet Alba är:
• Turin (93 km)
• Milano Linate (164 km)
• Milano Malpensa (178 km)

Lokala transporter ut-/hemresa

Flyger du till Turin tar du buss in till Torino Train Station (Porta Nuova) och vidare med tåg till Alba. Det går inga direkttåg utan byte måste göras i Cavallermaggiore.
Flyger du till Milano tar du buss in till Milano Termini och vidare med tåg därifrån till Alba.
Det är glest mellan tågen till Alba så räkna med en lång anslutningsresa.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Appeninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led