Barbaresco al Barolo, Alba – Barolo, 4 nätter

Ett förkortat program med såväl vingårdar som hasselnötsodlingar

Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är en ringled i vindistriktet Langhe. Leden, som går i Piemonte, öppnades hösten 2014. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, den passerar genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselnötsodlingar. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. En vandring i Piemonte som du sent skall glömma.

I detta förkortade program har vi samlat de finaste delarna av ringleden. Du får uppleva såväl vingårdar i Barbaresco och Barolo som hasselnötsodlingar kring Cravanzana.

Barbaresco al Barolo, Alba – Barolo, 4 nätter

Se pris och boka
Alba – Barolo 3 vandringsdagar Total sträcka 59 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 6.320 :-
 • Vidsträckta och välkända vingårdar
 • Vidunderliga vyer över berg och dal
 • Alba, Barbaresco, Monforte d´Alba och Barolo
 • Tryffel, hasselnötter och vin
 • Vänlig lokalbefolkning och god lokal mat
 • Bekväma, familjeägda boenden
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Alba
Dag 2: Alba – Treiso, 17 km
Dag 3: Treiso – Cravanzana, 26 km
Dag 4: Transfer till Serralunga d´Alba. Vandring till Barolo, 16 km
Dag 5: Transfer till Alba tågstation. Hemresa

Total sträcka att vandra: 59 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Alba

I södra Piemonte, mitt i vindistriktet Langhe, ligger Alba. En stämningsfull och vacker stad med små lokala marknader, restauranger och vinbarer. Anländer du till Alba en vindstilla dag möts du ofta av söt doft från kända Ferrero Rochers chokladfabrik. Här görs bland annat Nutella med råvaran hasselnötter, direkt från de omgivande odlingarna. Efter check-in kanske du har tid över att strosa omkring längs den rogivande gågatan upp till katedralen. Du avslutar dagen med en god middag på någon av de lokala restaurangerna med massor av atmosfär.

Dag 2 – Alba – Tresio

Efter frukost lämnar du din väska i receptionen och ger dig av mot katedralen. Du lämnar Alba längs en smal gränd och kommer snart ut ur staden. Det går uppför och du har efter en 20 minuters vandring med fin utsikt över Alba. Vinodlingar breder ut sig över de mjukt böljande kullarna och du lämnar Alba bakom dig. Leden tar dig över kullarna, genom vinodlingar, och ner till floden Tánaro. Här går leden genom ett skogsparti och du passerar genom den första hasselnötsodlingen innan du åter vandrar genom det böljande landskapet med det ena vinodlingen efter det andra. Lagom till lunch anländer du Barbaresco. I den lilla välkända byn finns ett par restauranger och vinbarer, perfekt för ett lunchstopp. Här finns även möjlighet till ett besök i en av vinbutikerna som är inhyst i ett kapell. Leden följer en mindre landsväg ut från Barbaresco och fortsätter förbi några vingårdar med tillhörande vinodlingar. Vandringen är kuperad och utsikten uppe på kullarna är bedårande. Framåt eftermiddagen når du den lilla byn Treiso. Lugnet råder i byn. Att bara sitta på terrassen vid ditt boende och njuta av utsikten är härligt. När det är dags för middag framåt kvällen har du flera restauranger att välja mellan, allt från den lyxiga krogen till den enklare trattorian. Kommer du i slutet av oktober kan du få möjlighet att dofta och kanske smaka på den vita tryffeln.

Medel, 17 km, + 691 meter, – 458 meter

Dag 3 – Tresio – Cravanzana

Du fortsätter vandringen mot Cravanzana. Innan avfärd rekommenderas en tur till den lokala matbutiken i Treiso för inköp av matsäck. Under dagen passerar du visserligen ett lunchställe i San Bovo (efter 12 km, begränsade öppettider) och ett i byn Castion (efter 18 km), men pga de osäkra öppettiderna rekommenderas matsäck. Vägen ut från Treiso bjuder på härlig utsikt åt båda hållen. Vinodlingar dominerar de fyra första kilometrarna, men förändras därefter. Omgivningarna övergår sakta till grönskande skogar och hasselnötsodlingar blandat med hagar och betande djur. Lövskogarna ger dig svalka om solen skiner och du omges av skönsjungande småfåglar. Under den första delen av dagen går det mjukt uppför till den fridfulla byn San Bovo. Byn är verkligen liten, bara ett torg, en kyrka och några byggnader, men ack så fridfull. Du lämnar San Bovo längs en byväg där utsikten över skogarna och dalen är storslagen. Lite längre ner kantas vägen åter av vinodlingar. Längst ner i dalen passerar du jordbruk och det går uppför till samhället Castino. Här kan det passa bra med ett eftermiddagsstopp vid samhällets café. Från Castino fortsätter leden längs mindre skogsvägar genom skog och hasselnötsodlingar. Du når så småningom fram till Cravanzana som domineras av hasselnötsodlingar. Samhället ligger på en kulle med utsikt över skog och betesmarker.

Utmanande, 26 km, + 871 meter, – 717 meter

Dag 4 – Cravanzana – Serralunga d´Alba – Barolo

Dagen börjar med en transfer från ditt boende i Cravanzana till Serralunga d´Alba. Du startar sedan din vandring till Barolo. Om du känner för att ta det lugnt idag kan du korta ner vandringen genom att följa leden rakt till Monfrote d´Alba. Vandringen går mot Castiglione Faletto. Antalet vingårdar med omgivande vinodlingar tätnar även om du passerar en och annan hasselnötsodling. Efter cirka 4 km når du byn där det finns möjlighet att ta en kopp espresso innan vandringen fortsätter fram till Monforte d´Alba. En underbar liten stad med den gamla delen sedvanligt på höjden och den nyare delen på lägre höjd. Hit är det 11 km och det är således perfekt för lunch när du kommer hit. Vandringen vidare mot Barolo är behaglig och en fröjd för den som gillar välskötta vinodlingar. Man kan förstå att vinet blir bra. När du är framme i den välkända och högt aktade orten Barolo rekommenderas ett besök på vinmuseet innan middag och avslutning av dagen.

Medel, 16 km, + 539 meter, – 618 meter

Dag 5 – Hemresa

Det har blivit dags för hemresa, om du inte valt att spendera ytterligare några nätter i Italien. Du får en transfer till Alba tågstation för att smidigt kunna ta dig vidare eller hemåt.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 4 nätter inklusive frukost i Alba, Treiso, Cravanzana och Barolo
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Transfer enligt program
 • Ledbeskrivning med kartor, svensk text, en uppsättning per rum
 • Guidebok, engelsk text, en bok per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Alba
 • Lunch varje dag
 • Middag varje dag
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Lokala skatter

Lokala skatter

Notera att flera regioner och kommuner i Italien har infört lokala skatter som tas ut kontant i samband med utförd tjänst. Skatten kan inte tas ut på annat vis.

Tillval

Extra nätter

Alba från 760:-/person i dubbelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 235:- per extra uppsättning.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda 2 – 3 stjärniga hotell, ”Bo på lantgård” eller Bead & Breakfast längs Dal Barbaresco al Barolo. Rummen har sängkläder, handduk och badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende, kan vi boka dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig mot en avgift.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,3 / 5
 • Vandringen är medel till utmanande. Två vandringsdagar är medel och en är utmanande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar.
 • Leden är till större delen väl markerad, med avståndsskyltar, röd-vita ledmarkeringar och ledens symbol.
 • Genom vingårdarna kan det bli halt, gyttjigt och tunggått när det har regnat.
 • Sträckan innehåller flera rejäla uppför- och nerförsbackar
 • Total sträcka att vandra är 59 km fördelade på 3 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till start- och slutmålet Alba är:
• Turin (93 km)
• Milano Linate (164 km)
• Milano Malpensa (178 km)

Lokala transporter

Flyger du till Turin finns möjlighet att resa med tåg till Alba, notera dock att du inte får landa försent. Kontakta oss för information.
Flyger du till Milano Malpensa eller Linate tar du buss eller tåg in till Milano Termini och vidare med tåg till Alba. Antalet avgångar är begränsat så för att hinna kan du inte landa för sent på dagen. Kontakta oss för information.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Appeninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led