Barbaresco al Barolo

En oförglömlig vandring mellan vingårdar och hasselodlingar

Är du mat- och vinälskare? Då bör du vandra leden Barbaresco al Barolo. Pronto!

Mer info

Alba – Alba

6 vandringsdagar
Pris från 10.450 :-

Alba – Alba

3 vandringsdagar
Pris från 6.990 :-

Alba – Cravanzana

3 vandringsdagar
Pris från 6.895 :-

Välkända vingårdar längs leden

Vindistriktet Langhe tillhör Piemonte, en av Italiens nordligaste regioner. Leden Dal Barbaresco al Barolo, även kallad Bar to Bar, är en ringled som öppnades hösten 2014. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du kommer att passera flera välkända vingårdar där den välkända druvan Nebbiolo odlas. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. Vandra Barbaresco al Barolo och få en upplevelse du sent kommer att glömma!

Fler tips på kortare vandringar som passar perfekt för en kortvecka eller långhelg hittar du här. 

Vandring längs Barbaresco al Barolo

Under din vandring passerar du genom flera välkända samhällen, ofta vackert belägna på kullar. Några av dem är värda att nämnas.

Alba

Alba är södra Piemontes juvel, en riktigt trevlig småstad. Alba är tryffelns huvudstad och här firas tryffelfestival från första veckan i oktober och alla helger fram till början av november. Vill du starta din vandring under oktober är det därför viktigt att du är ute i god tid. Besökare från hela världen kommer till tryffelmarknaden, där man också kan handla andra specialiteter. Alba är inte bara känt för tryffel utan även choklad. Här ligger nämligen Ferrero Rochers fabrik (som bland annat tillverkar Kinder Eggs och Nutella). Fabriken är inte öppen för besökare, men i staden finns gott om konditorier och godisbutiker som säljer choklad från olika tillverkare.

Barbaresco

Oavsett om vilket av vandringspaketen du väljer att vandra passerar du genom den lilla byn Barbaresco. Här rekommenderas ett stopp för lunch. Här kan du besöka en kyrka som är ombyggd till en vinbutik.  I Barbaresco finns fyra stycken vinproducerade kommuner. Området huserar runt 350 vinerier som trängs på 700 hektar vingårdar. Barbarescos vingårdar är det generellt sett varmare än i Barolo vilket gör att både druvan och vinet mognar något tidigare.

Cravanzana

De båda längre vandringspaketen gör ett stopp i Cravanzana, vilket är centrum för områdets hasselnötsodlingar. En kontrast till de omgivande vingårdarna. Det lilla samhället ligger fridfullt på en kulle med utsikt över skogar och jordbruksmark.

Barolo

I alla vandringspaket passerar du genom eller bor i Barolo. I den lilla staden finns ett bra utbud av restauranger, vinbutiker och barer, samt ett vinmuseum. Barolo är omgivet av välskötta vingårdar som odlar Nebbiolodruvan vilken trivs utmärkt i de kalkrika jordarna. Druvan skördas normalt i oktober då det är full fart i vingårdarna.

 

Recensioner

Barbaresco al Barolo

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Barbaresco al Barolo, november 2022

Vi blev rekommenderade att kontakta Vandra för vår vandring i Italien. Trevligt bemötande och flexibla lösningar. Vi ville t.ex. resa utanför '"egentligt" program.

Jättefina boenden med trevlig personal, trevliga chaufförer och allt flöt utan problem. Tack för oss.

Barbaresco al Barolo, 20-27 augusti 2019

Jag var i kontakt med er flera gånger i stora och små frågor och har alltid fått bra bemötande och hjälp. Vi valde att åka tåg t/r vilket gjorde att vi fick ytterligare en dimension till vandringen. Kan absolut rekommenderas när man vill ge sig tid till själva resandet.

Vi använde den rekommenderade appen i stort sett hela tiden. Leden var inte alltid tydligt utmärkt och appen var till stor hjälp. Allt fungerade friktionsfritt med bagage och boende. Dock var frukosten litet tunn på vissa ställen men det var vi förberedda på. Dag 2 var det dåligt med matställen på vägen (som vi hade fått information om) vilket satte sina spår på energin. :-)

Perfekt tidpunkt att vandra om man vill vara ostörd även om det var oerhört varmt.

Maria Sjöstedt

Barbaresco al Barolo, 7 nätter, 6 - 13 juli, 2019

Mestadels mycket trevliga och familjära hotell, några MYCKET sympatiska!! Öppettider på restauranger och affärer (för att köpa mat) var dock extremt begränsat på vissa ställen, vilket faktiskt var ett riktigt problem ibland! Allt går ju att lösa iofs, men med viss möda. En i sällskapet fick ett otäckt skavsår på en tå, som hindrade honom från vandring de tre sista dagarna. Dock gick det alltid bra att åka med bagage-transporten till nästa hotell, vilket var väldigt positivt!!!

Ett par av hotellen skulle jag vilja beskriva som ”pärlor” som man inte skulle ha hittat själv!
Tuff vandring, vilket jag tror att ni förvarnade om, men som man inte riktigt hade väntat sig. Att vandra i > 30 graders värme är gränsfall...

Tuulikki Lindmark

Barbaresco al Barolo, 7 nätter, 11-18/10-2017

Vacker miljö, en fin vandring bland vinodlingar och hasselnötsodlingar. En del dagar var krävande, några medel (mindre krävande) men en utmaning!

Ann-Christine Lundahl

Bästa av Barbaresco al Barolo

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Bar to Bar (Alba till Alba), juni 2023

Vacker och krävande vandring - positivt.

Jobbigt med försenat tåg och flyg när vi åkte hem men det är ju inte Vandras fel. Saknade info om att restauranger och affärer är stängda i småbyar på måndagar och tisdagar. Vi fick ingen lunch på en hel dag. (Hej. Tack för att du påminner oss om att vi behöver informera bättre om öppettider även om det inte är helt lätt. Italien, liksom Sverige och många andra delar i världen har problem att hitta personal vilket gjort att många restauranger de senaste åren börjat stänga dagar då de är mindre folk som vill gå ut och äta. Allt gott. Sussi).

Bar to Bar (Alba till Alba), april 2023

Vi har vandrat med Vandra tidigare och allt har fungerat mycket bra. God standard på samtliga hotell. Frukost överlag god och riklig. Bagagetransporterna fungerade perfekt.

Det fungerade bra med appen och ledbeskrivningen. Vid några tillfällen var det felskrivet, vilket blev förvirrande. T ex nedför i stället för uppför. Med appen kom vi alltid tillbaka på leden, så det fungerade bra. Tidigare fick man en liten bok med ledbeskrivning och information om vad man såg för minnesmärken, befästningar, kloster mm. Det saknade vi. (Vandras svar: Hej. Jag förstår att du saknar den för det lilla häftet är bra och ger ett fint mervärde till vandringen. Dessa häften har vi, som det är nu, bara på våra vandringar i Sverige. Vi har skapat dem utifrån att vi själva gillar att få veta lite mer om området vi vandrar i. Hoppas vi får välkomna dig och ditt sällskap igen. Allt gott. Sussi, Vandra).

Alba - Alba, april/maj 2023

Fin tur. Litt uoversiktlig info mht hvor veiene startet, og ingen info om alternativ veivalg ved heavy regn som vi hadde. Stigene ble veldig leirete og vanskelige å gå på. Hotel i Alba var helt supert, Agriculture i Cissone var mer av den enkle sorten. Men maten der var himmelsk god!

Barbaresco al Barolo, Alba till Alba 7 nätter, april 2023

Hela vandringen motsvarade våra förväntningar.

Vi vandrade i april och tycker att det var en fördel, bra temperaturer under dagarna. Vi hade turen att vara i Alba den 25 april, som är Italiens frihetsdag efter andra världskriget. Stor vinmässa i staden med vinprovningar!

Vi har anlitat Vandra flera gånger och för första gången under våra vandringar var samtliga boenden bra (Relais Montemarino över förväntningar) och taxi kom t o m tidigare än avtalad tid. Som vanligt varierar frukost på de olika boendena. Vi fick omfattande beskrivningar och information inför vandringen och det visade sig behövas. Bra information på hemsidan och bra dialog med Vandra inför bokningen av vandringen. Vi åkte tåg och fick förslag på tågarrangör vilket fungerade bra.

Hela vandringen från Barolo till Alba kan varmt rekommenderas.

Bästa av Barbaresco al Barolo, Alba - Cravanzana, 21 - 25 september 2022

Inför resan fick jag en Fantastisk "lunta" med information som kom på posten. Bra och tydlig information.
Helt fantastiskt resa med oftast mycket bra boende och vandring. Boendet i Cissone var underbart, så också maten på hotellet.
Bagagetransporten var perfekt - alltid i tid och kom alltid till rätt plats. Transfer likaså!

/Maria

Bästa av Barbaresco al Barolo, 7 nätter maj 2022

Detta är vår 4:e respektive 8:e resa genom Vandra.

Kartorna och vägskyltarna fungerade bra och är roliga att orientera sig efter men speciellt bra är kartorna i app:en Gaia. Bedömd vandringstid kan ibland vara väl optimistisk (Vandra kommenterar: Absolut är det så. Allt handlar om hur snabbt eller långsamt en går, hur många pauser en tar för fotografering och annat, hur terrängen är och hur din kondition är. Vi försöker ge en riktlinje, en hint om hur det är.)

Detta är en mycket trevlig och vacker vandringsled som kanske inte är så känd. Vi hade turen att få göra den i en tid med begränsade turism där vi hade privata vinprovningar. Den har sina utmaningar där vädret är en riskfaktor. Vi vandrade när det var extremt varmt för årstiden (slutet av maj) och i de öppna vingårdarna fanns inte mycket skugga. Om det hade varit regnväder hade vissa vägpartier blivit leriga och slippriga vilket hade varit en stor utmaning. Belöningen var stor efter en dags vandring med god mat och gott vin.

Det var en mycket hög standard på boendet, bra frukostar och bagagetransporterna fungerade jättebra. Hotellen Agriturismo Balcone sulle Lange i Cissone respektive Albergo Locanda degli Sfizi i Cravanzana serverade middagar som sent kommer att glömmas.

FYI angående dit och hemresan
Dit - för att ta oss till Alba från Milano innebar 3 olika tåg och en avslutande buss (en riskfylld reseprocess som fungerade bra för oss).
Hem - för att säkerställa att vi skulle vara framme i tid vid flygplatsen när planet skulle avgå kl 12.35 tog vi en "taxi" via hotellet till ett pris av 250€. Det skulle ha varit svårt att pussla ihop buss+tåg så vi var framme i tid till flyget denna lördagsförmiddag.

Varma hälsningar. Anna och Sören

Bästa av Barbaresco al Barolo, Alba - Cravanzana, 4 nätter, 1 - 5 november 2021

Första vandringsdagen fick vi transfer från Alba till Barolo kl 9. Hade varit bättre att omboka transfern till kl 10 för att kunna besöka vinmuseet i Barolo som öppnar kl 10.30 och sedan bokat bord på Langotto Risteranto i Novello. Då hade tiderna fungerat perfekt. Nu missade vi både museum och lunchen(fullbokat). Annars härliga vandringar och dagar.

Charlotta Schenholm

Bästa av Barbaresco al Barolo, 3 - 11 augusti 2021

Fantastisk snabba och hjälpsamma i alla frågor. Mycket information, riktigt bra!

Väldigt bra färdhandlingar! Du behöver dock en gps-app som komplement. Några ställe var det helt omöjligt att veta var du skulle gå annars eftersom ingen stig fanns, och du fick plöja dig genom midjehögt gräs/ogräs innan du kom till en stig. Utan appen hade man aldrig gått igenom där.

Ett fantastiskt område att vandra i! Det går nästan inte att ta in hur fint där är.

Transport funkade helt perfekt. Boende väldigt varierande där 2 var direkt dåliga, ett par var helt ok, och ett par var mycket bra!! Trist att ingen aktuell info finns om ställen där restauranger är stängda vissa dagar/perioder vilket gör det svårt. Även mindre byar vi passerade och där materialet rekommenderade oss att luncha var antingen stängda eller fullbokade sedan länge. Det borde man informeras om. Ofta fick vi känslan att vi blev tilldelade de allra sämsta rummen. Betydligt sämre ofta än även andra vandrare från andra arrangörer. Borde vara möjligt att uppgradera eller förhandla fram.

Det är ett grymt bra koncept, och vi kommer att återkomma igen!!

Torbjörn Olsson

Bästa av Barbaresco al Barolo, 15 - 22 september 2019

Hej Vandra,
Vi hade en utmärkt vandring 15 – 21 september med start och mål i Alba. Vi ställde bilen i Parkeringen vid tågstationen och hämtade ut den en vecka senare. Hotellen var OK, luncher åt vi antingen i någon by vi traskade förbi eller hade banan och frukt med oss. Transporterna fungerade också. Vädret var OK – varmt de tre första dagarna (gassande solsken på eftermiddagarna) och mera molnigt och lägre temperaturer under vandringens snare del. Just den dag vi skulle ha utsikt över alperna var hela trakten insvept i tjocka moln och dimmor!

Själva vandringen var mycket olik den vi tidigare (2015) genomförde på Camino Portuguese till Santiago di Compostela. Caminon var mycket väl utprickad, vi mötte andra vandrare hela tiden och man kunde därför försjunka i själva gåendet. I Piemonte stötte vi knappt på en enda människa och vägmärkena var mindre precisa. Flera gånger fick vi fundera över vart vägen skulle gå härnäst. Men det hade vi ju blivit uppmärksammade på i instruktionerna. Vandringen tog ibland karaktär av orientering. Det var mycket bra att ha kompassen till hands särskilt under de molniga dagarna. Det här gav en extra krydda åt vandringen, vi gick vilse några gånger men hittade tillbaka.

Sammantaget är vi mycket nöjda.

Michael Ståhl & Dorrit Alopaeus-Ståhl

Bästa av Barbaresco al Barolo, 25 - 29 september 2019

Hej Vandra!
Nyss hemkommen från en härlig tre dagars vandring från er "Bästa av Barbaresco al Barolo (Bar to Bar)". Vill tacka för er hjälp med att välja ut tre fina vandringsdagar där vi tycker vi har fått uppleva allt som står med i er beskrivning av höjdpunkter, trots att vi valde att endast gå en del av leden.

Fina orter som Alba, Barolo, Monforte de Alba, Neive och Barbaresco där vi har kunnat prova många olika lokala viner, ätit god pasta med tryffel, italiensk hasselnötsglass och mycket mera. Byn Neive var en favorit och vi fick tips av vår taxichaufför som körde oss dit från Cissone, att äta på krogen "Donna Selvatica". En fantastisk utsikt från deras terrass över vinodlingar och byar bland annat Barbaresco. Underbar färsk vit tryffel serverades på hemlagad pasta.
Boendet i Montforte de Alba var också en av våra favoriter. Underbart att bo så nära en piazza med uteserveringar och vacker utsikt över byn från balkongen.
I Barbaresco blev vi överraskade när vi gick in i katedralen och till vår förvåning såg att det var en vinaffär därinne! Och i Alba fanns det möjlighet till lite shopping och betydligt flera krogar att välja mellan.

Sista dagen, innan flyget gick hem på kvällen, tillbringade vi i Milano. Det passade bra med de tider för tåg till Milano på morgonen som Vandra föreslagit. Från centralen i Milano gick vi ca 3 km (en bagatell efter de andra dagarnas vandring) ner till den gamla delen av Milano. Där hann vi med att besöka La Scala, katedralen Duomo di Milano och gallerian Vittorio Emanuele. Samt äta lunch på café Opera.

Allt har flutit så bra, transporter, boende och ledbeskrivning. Vi tackar för den här gången och kommer säkert snart åter.

Vänliga hälsningar Gunilla och Peter

Bästa av Barbaresco al Barolo, 14-21 september 2019

Fantastiskt område att vandra i. Konceptet med bagagetransfer öppnar dörrar till vandringssemester för många fler. Alla hotell bra. Är väl hotellet i Alba som är lite slitigt. Framförallt bra mix på boenden. Bagagetransport o transfer fungerade super.

Vandra har varit mycket trevliga o kunniga att ha att göra med både på telefon o email. Tack för gpx infon, dock så tror jag att här är mer som ni kan tillföra. Jag importerade rutten till Google maps som jag använde under resan, fungerade super. Denna typ av info till mobiler är nog något som fler kommer uppskatta framöver. Dvs finns mer utrymme för förbättring.

Var lite tveksam om jag skulle köpa resan av er eller direkt o lite billigare av S-cape. Men ser verkligen ert mervärde med kundservicen och informationen på svenska. Bra jobbat! PS vi avslutade resan med besök på en fantastiskt stor ostmässa i Bra. Försök gärna få med tips på sådana här lokala event också, då det kan vara svårt att hitta själv.

Per Hermodsson

Bästa av Barbaresco al Barolo, 2-9 augusti 2019

Underbara människor jag pratat med. Serviceorienterade, kunniga (ni VET verkligen vad ni pratar om!!), tydliga...

Redan var helt igenom perfekt. Etappernas beskrivning samt ledbeskrivningen fungerade HELT perfekt förutom EN markering som var "svår" att förstå. Dag 4, WP43. När vi skulle passera "Brooke passing" fanns den inte, det var en stor ny rishög som låg ivägen. Men med lite sunt förnuft hittade vi vägen framåt.

Nästan FÖR bra hotell, vi hade förväntat oss lite mer hostel-orienterat eller farm stays. Dock var vi vid några tillfällen konfunderade då vi kunde läsa att vi skulle inhandla lunchmat på övernattningsstället inför dagens vandring. I t ex Cissone finns INGEN affär så då är det svårt att handla :) . Transport av bagage fungerade bra. Enda gången det var en "liten" fnurra med bagagetransporten var när vi ansåg att i er beskrivning var en liten transfer från Cissone - Bossolachetto ingick i priset (eftersom vi tydligt sade till om detta kvällen innan) medan chauffören ville ha betalt. Men det löste sig, vi tror att hon bara "försökte"...

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om hur bra detta var, det överträffade våra högt ställda förväntningar med hästlängder. Detta är definitivt ett upplägg vi kommer att rekommendera till fler och vi kommer definitivt att göra detta på fler platser. Era beskrivningar av vandringar är näst intill perfekta det är nästan skrattretande enkelt att guida sig fram...… dessutom kul!!

Sedan hade ni rätt om värmen; hade vi inte fått en liten "hint" om att det är varmt och jobbigt hade vi valt den långa versionen. ….och det hade varit för tufft, man hade nog inte njutit på samma sätt!

Maten är ju underbar men det vi saknade ute i de mindre/små landsbyarna är de lite enklare matintagsställena. Nu blev det "fin"-restaurang två gånger om dagen och det behöver inte jag. ...men det kan ju inte ni rå för!!

Per Bengtsson