Cividale del Friuli – Trieste, 7 nätter

En omväxlande tur från foten av alperna till Adriatiska havet

Du lämnar Cividale via den välbesökta bron Ponte del Diavolo (Djävulens bro) och vandrar ut över ett vackert jordbrukslandskap. Leden tar dig från Italien in i Slovenien, från det flacka landskapet till ett böljande landskap och vingårdar. Du vandrar genom Sloveniens finaste vindistrikt Goriška Brda med många möjligheter till stopp för provsmakning. Du når åter Italien strax innan Cormóns. Leden fortsätter söderut via Gradisca d´Isonzo till Duino vid Adriatiska havet. I Duino passerar leden slottet Castello di Duino och fortsätter sedan längs havet till Sistana innan den gör en sväng bort från havet och når Obelisco vid Opicina. Här slutar det längre vandringspaket med buss eller spårvagnsresa till slutmålet Trieste.

Cividale del Friuli – Trieste, 7 nätter

Se pris och boka
Cividale del Friuli – Trieste 6 vandringsdagar Total sträcka 115 - 129 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 1 apr - 31 okt Från 8.360 :-
 • Cividale del Friuli som finns på UNESCOs världsarvslista
 • Det böljande landskapet fram till Cormóns
 • Vingårdarna i Goriška Brda
 • Fina fridfulla byar i Italien och Slovenien
 • Fästningen Dobrovo i Duino
 • Adriatiska havet
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst Italien och Cividale del Friuli
Dag 2: Vandring Cividale del Friuli – Prepotto, 13 km
Dag 3: Vandring Prepotto – Ŝmartno, 26 km
Dag 4: Vandring Ŝmartno – Cormóns, 15 km
Dag 5: Vandring Cormóns – Gradisca d´Isonzo, 17 km
Dag 6: Vandring Gradisca d´Isonzo – Sistana, 32/18 km
Dag 7: Vandring Sistana – Opicina, 26 km. Egen buss eller spårvagnsresa till Trieste
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 115 – 129  km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Cividale del Friuli

Kommer du med flyg till Trieste tar du dig lämpligen med buss in till Monfalcone och vidare med tåg via Udine till Cividale del Friuli. Cividale del Friuli är med på UNESCO:s världsarvslista och det inte utan anledning. Den medeltida staden grundades av Julius Caesar år 53 f.kr. och det är en pärla för den som gillar arkitektur, trånga gränder och härliga uteserveringar.

Dag 2 – Cividale del Friuli – Prepotto

Efter frukost lämnar du de gamla delarna av Cividale del Friuli via Ponte del Diavolo (Djävulens bro) och floden Natisone. Leden följer mindre asfaltvägar och traktorvägar genom vidsträckta vinodlingar. Det är mestadels flack vandring med undantag för en kort uppför och nerförsbacke. Strax innan den slovenska gränsen och Breg pri Golem Brdu lämnar du leden och vandrar ner till ditt boende i Prepotto. Den lilla byn och ditt boende bjuder dig på en fridfull och lugn avslutning på den första vandringsdagen.

Lätt, 13 km, + 176 meter, – 207 meter

Dag 3 – Prepotto – Ŝmartno

Den till en början flacka vandringen från Prepotto tar dig genom byn Mernico och vidare in i Slovenien till Breg pri Golem Brdu. Nu går vandringen genom ett böljande landskap som påminner om Toscana eller Langhe i Piemonte. Sloveniens finaste vindistrikt Goriška Brda finns här med många fina möjligheter till stopp för ett glas vin på något Vinoteka.  Leden passerar den imponerande fästningen Dobrovo innan den kommer fram till den medeltida högt belägna byn Ŝmartno dom är dagens slutmål. Ŝmartno domineras av kyrkan St Martin. Ditt boende ligger vid sidan av kyrkan med fin utsikt över det böljande landskapet.

Utmanande, 26 km, + 967 meter, – 829 meter

Dag 4 – Ŝmartno – Cormóns

Du lämnar Ŝmartno via en nedförsbacke. Vandringen genom de böljande bergen är lätt och går mestadels längs mindre asfaltsvägar. I byn Medana ges möjlighet till stopp och provsmakning av det lokala välkända vinet. Leden korsar gränsen och du vandrar in i Italien igen. Du närmar dig Cormóns och passerar dess slott som ligger vid sidan av leden. Cormóns är en stad belägen nedanför Monte Quarins sluttningar omgiven av vinodlingar.

Medel, 15 km, + 373 meter, – 575 meter

Dag 5 – Cormóns – Gradisca d´Isonzo

Du lämnar Cormóns och vandrar ut genom ett öppet och flackt landskap i kanten av Friulian. Leden passerar flera vingårdar mellan Collio och Gradisca d´Isonzo. Det är lättvandrat och du följer mestadels mindre asfalt- och traktorvägar. Du når floden Isonzo. En bit längre fram lämnar du leden och går in mot Gradisca d´Isonzo och till ditt boende.

Lätt, 17 km, + 145 meter, – 159 meter

Dag 6 – Gradisca d´Isonzo – Sistana

Den här dagen har du en lång dags vandring framför dig. Sträckan kan dock kortas ner genom att du avslutar i skogarna utanför Monfalcone och tar dig ner till tågstationen för resa med tåg eller buss sista biten till Sistana. Från Gradisca d´Isonzo tar du dig tillbaka till floden Isonzo. Du korsar floden och vandrar uppför mot Monte di Mezzo och vidare förbi några byar innan du vandrar in i den stora skogen. Skogsvägen tar dig fram till sjön Lago di Doberdó. Du fortsätter uppför genom skogen där du så småningom väljer om du vill vandra hela vägen till Sistana eller om du vill korta ner din vandring.

Krävande, 32 km / 18 km, + 907 meter / + 500 meter, – 888 meter / – 507 meter

Dag 7 – Sistiana – Opicina – Trieste

Leden tar dig in i landet upp mot slovenska gränsen innan den åter vid byn Sgoico, viker av mot Adriatiska havet och samhället Prosecco. Prosecco har givit sitt namn till den välkända mousserande drycken, trots att den lilla staden inte har något med tillverkningen av drycken att göra. Från Prosecco följer du leden en kort bit fram till Obelisco. Här avslutar du din vandring och tar den välkända spårvagnen Tram Opicina ner till Trieste. Hamnstaden ligger vackert vid Adriatiska Havet och har många fina byggnader från medeltiden.

Medel, 26 km, + 349 meter, – 268 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa eller kanske vidare färd i Italien. Reser du med flyg från Trieste flygplatsen kan du antingen ta buss hela vägen eller tåg till Monfalcone och buss sista biten till flygplatsen.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende totalt 7 nätter inklusive frukost i Cividale del Friuli, Prepotto, Cormóns, Gradisca d´Isonzo, Sistana, Trieste
 • Bagagetransport mellan övernattningarna Cividale del Friuli – Trieste
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boendet
 • Guidebok och karta, engelsk text, en uppsättning per bokat rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien Cividale del Friuli/Trieste
 • Eventuella extranätter i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extranätter går att ordna utefter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karthäfte per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning översiktskartor, kan ni välja att lägga till ytterligare en uppsättning. Kostnaden är 215:- per extra uppsättning guidebok och karthäfte.

 

Boende

Du bor på hotell och gästgiverier. Vart rum har sängkläder och i de allra flesta fall toalett och dusch på rummet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • Vandringen är lätt till krävande. Två vandringsdagar är lätta, två dagar medel, en är utmanande och en är krävande. Den krävande dagen går att korta ner till en medel vandring genom att ta buss eller tåg mellan Monfalcone och Sistana. Snittvärdet för svårighetsgraden blir då 2,8 / 5.
 • Vandringen går längs såväl stigar, traktorvägar som mindre asfaltsvägar.
 • Alpe-Adria Trail genom Italien är bitvis dåligt markerad.
 • Total sträcka att vandra 115 – 129 km, fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startplatsen Cividale del Friuli är:

 • Trieste flygplats (33 km)
 • Venedig flygplats (134 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Trieste är:

 • Trieste flygplats (40 km)
 • Venedig flygplats (150 km)

Buss – / tåganslutning

Från Trieste flygplats kan du ta taxi till tågstation Ronchi dei Leg.Nord, cirka 2 km från flygplatsen. Eller buss till Monfalcone. Du reser vidare med tåg till Udine och sista biten till Cividale del Friuli med tåg eller buss.

Från slutmålet Trieste finns möjlighet att resa med buss hela vägen till flygplatsen eller tåg till Monfalcone och buss/taxi till flygplatsen.

Väderkalender

Den italienska halvön har ett omväxlande klimat med tre olika geografiska regioner. Kalla alpina vintrar och varma, våta somrar kännetecknar de norra regionerna. I den vidsträckta Podalen kontrasterar torra somrar mot kalla, fuktiga vintrar. Resten av Italien har ett behagligt klimat med långa, heta somrar och milda vintrar. Svalare väder utmed Appeninernas bergsrygg kan föra med sig snöfall under vintermånaderna.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led