Alpe-Adria Trail

En härlig vandring bland vinfält och och mjuka kullar

När du vandrar längs den Italienska delen av Alpe-Adria Trail startar du i Cividale del Friuli, en av UNESCO:s världsarvslistade platser. Leden tar dig från den vackra staden, via jordbrukslandskap, till det böljande landskapet i Sloveniens finaste vindistrikt Goriška Brda. Efter ett par vandringsdagar i Slovenien passerar leden åter över gränsen och in i Italien till Cormóns. Leden fortsätter söderut via Gradisca d´Isonzo till Duino vid Adriatiska havet. Efter en sväng in i landet igen mot Slovenska gränsen. Vid Opicina bjuder leden på en underbar utsikt över hamnstaden Trieste. Leden avslutas i det lilla kustsamhället Muggia strax söder om Trieste. Har du inte så många dagar kan du välja det kortare vandringspaketet som slutar i Cormóns.

Mer info

Sträcka 115 - 129 km
Pris från 8.515 :-

Sträcka 54 km
Pris från 4.830 :-

Alpe-Adria Trail i tre länder

Alpe-Adria trail är en cirka 720 km lång vandringsled som går i tre länder. Den startar i alperna i Österrike, genom Slovenien och vidare till sitt slut i Italien vid Adriatiska havet, därav namnet.

Från starten i Österrike

Leden startar vid foten av Grossglockner. Från Grossglockner, förövrigt Österrikes högsta berg 3 798 m.ö.h. går leden i sydostlig genom ett mäktigt landskap med många rejäla upp- och nerförbackar. Utsikten från många delar av leden är dock storslagen och väl värd mödan. När leden når Kärten blir bergen lite lägre och vandringen inte lika krävande som tidigare, men dock nog så vacker. Här passerar leden flera sjöar som Millstätter See, Ossiacher See och Faaker See med många byar med gemytlighet och atmosfär. Leden lämnar Österrike strax söder om Villach och går därefter snart över gränsen till Slovenien.

Genom Slovenien…

Leden lämnar Österrike strax söder om Villach vid Faaker See. Den går över Schwarzkogel, korsar floden Sava och in i Kranjska Gora. Från Kranjska Gora fortsätter leden genom Nationalparken Triglav med Julian Alps mäktiga alptoppar. Leden passerar passet Vršiĉ och ansluter lite längre fram till floden Sočas, vid dess källa. Leden följer härifrån den smaragdgröna floden via den lilla byn Trenta och vidare via Bovec där landskapet öppnar upp sig. Efter Bovec passerar leden den vackert belägna byn Drežnica och fortsätter uppför till Planicakapellet och vidare till Krn. Härifrån går det nerför till Tolmin. Efter Tolmin passerar leden över floden Soča en sista gång och går uppför till bergskammen Kolovrat. Här passerar leden ett friluftsmuseum och går över gränsen mellan Slovenien och Italien.

…och in i Italien

Gränsen till Italien passeras vid Rifugio Solarie. Härifrån fortsätter leden in i Italien via Tribil di Sopra till av UNESCO utsedda världsarvsstaden Cividale del Friuli. Från Cividale del Friuli fort sätter leden söderut med ett par avstickare in i Slovenien. Här går leden genom ett böljande landskap med vingårdar, området påminner om Toscana och Langhe i Piemonte. Vandringen söderut går över ett slättlandskap. Det flacka landskapet följs av skogsvandring fram till Adriatiska havet. Leden avslutas i det lilla kustsamhället Muggia strax söder om Trieste.

Vandring längs Alpe-Adria trail

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Alpe-Adria Trail, Cividale del Friuli – Trieste

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Alpe-Adria Trail, Cividale del Friuli – Cormóns

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Italien och Slovenien. Alp-adria: Cividale - Cormons, maj2022

En kompis tipsade om Vandra och jag är superbra. Mycket bra och tydlig information som skickades hem inför resan.

Trots att vi fick bo två nätter på ett ställe då det var fullt på andra orten så är vi nöjda. Nackdelen var att vi inte fick sova i Smartno som verkade vara en väldigt mysig by. Fördelen var att vi fick veta en massa intressanta saker om området mm. av hotellvärden under transporten tillbaka till hotellet samt dagen efter tillbaka till Smartno.