Italien

Bär alla vägar till Rom? Åk på vandringsresa till i Italien så får du veta!

” Alla vägar bär till Rom” är en gammal devis som under medeltiden inte var långt ifrån sanning. Då reste många pilgrimer utmed Via Francigena, leden som gick rakt igenom Europa. Med start  Canterbury i England till Rom i Italien. Våra vandringsarrangemang i Italien ger dig möjlighet att vandra hela eller delar av Via Francigena. Den välkände San Francescos väg mellan Chiusi della Verna och Assisi är även en pilgrimsled som det är möjligt att vandra valda delar av. Föredrar du att vandra längs havet rekommenderar vi Portofino & Cinque Terre eller Amalfikusten & Capri där du garanterat njuter kan njuta av storslagna vyer och en kombination av hav, berg och skog. Överallt i Italien är den goda maten och drycken närvarande, men i Piemonte är detta extra tydligt. Till dig som är mat- och vinälskare föreslår vi ringleden Dal Barbaresco al Barolo. Eller en vandring längs Alpe-Adria Trail till Adriatiska havet. Alpe-Adria Trail startar i Cividale del Friuli, ett av UNESCO:s världsarv. Vill du istället vandra från italiens mathuvudstad Bologna, över bergskedjan Apenninerna fram till Florens, så skall du välja Via degli Dei. Denna gudomliga vandringsled, som bjuder på historiska landsmärken, mäktiga vyer och svårslagen natur.

När du vandrar längs den Italienska delen av Alpe-Adria Trail startar du i Cividale del Friuli, en av UNESCO:s världsarvslistade platser. Leden tar dig från den vackra staden, via jordbrukslandskap, till det böljande landskapet i Sloveniens finaste vindistrikt Goriška Brda. Efter ett par vandringsdagar i Slovenien passerar leden åter över gränsen och in i Italien till Cormóns. Leden fortsätter söderut via Gradisca d´Isonzo till Duino vid Adriatiska havet. Efter en sväng in i landet igen mot Slovenska gränsen. Vid Opicina bjuder leden på en underbar utsikt över hamnstaden Trieste. Leden avslutas i det lilla kustsamhället Muggia strax söder om Trieste. Har du inte så många dagar kan du välja det kortare vandringspaketet som slutar i Cormóns.

Att vandra längs Amalfikusten & Capri är en sann njutning! Citronträd, mimosa och rosenlundar. Byar som klättrar längs bergssidorna. Gator som består av trappor och mängder av utsiktsterrasser där du kan se solnedgången. Vackert är bara förnamnet! Och till detta lägger vi Capri – finns det någon mer omskriven ö? Vårt vandringspaket längs Amalfikusten & Capri ger dig möjligheter att njuta av det italienska livet med god mat, sol och hav. På din vandring får du uppleva Neapelbukten och kan skåda vulkanen Vesuvius. En heldag på ön Capri och vandring längs den vackra kusten på ”gudarnas väg” är en del av det du får upptäcka. Lägg därtill de små härliga fiskebyarna, ett dopp i det blå Medelhavet och du har en härlig vandringsupplevelse att se fram emot!

Är du mat- och vinälskare? Då bör du vandra Barbaresco al Barolo! Vindistriktet Langhe tillhör Piemonte, en av Italiens nordligaste regioner. Leden Dal Barbaresco al Barolo, även kallad Bar to Bar, är en ringled som öppnades hösten 2014. Leden går genom ett storslaget vackert böljande landskap, passerar genom välkända vinodlingar, förbi väl gömd tryffel och genom välskötta hasselodlingar. Du kommer att passera flera välkända vingårdar där den välkända druvan Nebbiolo odlas. Du bor i underbara byar och samhällen med lång historia och mycket atmosfär. Maten du äter och vinet du dricker är unik och fantastisk. Vandra Barbaresco al Barolo och få en upplevelse du sent kommer att glömma!

En vandring längs Cammino di Francesco tar dig genom Italiens gröna hjärta. Leden är uppkallad efter Franciskus av Assisi, en mystisk person som fascinerar oss än idag. Hans karma och filosofi är idag känd världen över. Nu kan du gå i Franciskus fotspår längs Cammino di Francesco. Vi erbjuder vandringspaket från Chiusi della Verna till Rom. Upptäck Toscanas och Umbriens typiska landskap med skuggiga skogar, fruktodlingar, olivlundar och fält av vete och korn. Du kommer att besöka italienska städer och byar med stor historia och kultur och du får många tillfällen att smaka på olika traditionella recept från det lokala köket.

Kustvandring i Apulien innefattar allt det härliga som Apulien, eller Puglia som lokalborna säger, har att erbjuda. Magiska vyer, fantastiska bad, okända byar som väntar på att upptäckas och oförstörd natur. Du börjar med att upptäcka de vackra omgivningarna med apelsin- och olivträd runt Otranto. Du fortsätter längs havet mot fyren Punta Palascia vid den lilla viken Porto Badisco, Italiens västra utpost. De närmaste dagarna av din kustvandring i Apulien tar dig förbi små fiskebyar, kuststäder och byar med antika lämningar. Vandringen slutar i Lecce med dess palats i barockstil och romerska influenser.

Vandringen Portofino & Cinque Terre ger dig små smakprov av det mesta som Italien har att erbjuda! Vid kusten bjuds slående vyer över medelhavet, vingårdar som klättrar längs sluttningarna, vilda blommor och olivodlingar. Längre inåt finns fridfulla barr- och kastanjeskogar. Portofino är vackert beläget på den sydligaste spetsen av en liten halvö söder om Genua. Ursprungligen var Portofino en liten fiskeby, men idag har fiskebåtarna bytts ut mot lyxyachter i miljonklassen. Vi har valt att kombinera vandring vid Portofino med vandring i området Cinque Terre, en kustremsa med fem små byar i Ligurien. Här är biltrafik i princip är förbjuden, istället är det tåget som gäller.

Vandra längs Via degli Dei, gudarnas väg, och njut av stunden. Från Bologna går turen över den italienska bergskedjan Apenninerna till slutmålet Florens. I den norditalienska staden Bologna, Italiens mathuvudstad, har du alla möjligheter att fylla på med energi inför vandringen. Från Piazza Maggiore går vandringen längs med den forntida väg som användes flitigt under romartiden, så här känner du tidens vingslag. De majestätiska bergen Adone, Giove, Venere & Lunario kantar din väg. För att beskriva Via degli Dei behöver vi använda flera ord – historisk, legendarisk, naturskön, vackra vyer och goda smaker!

Via Francigena är en långsdistansled som sträcker sig ändå från Canterbury i England till Rom i Italien. Leden kommer in i Italien via St Bernardspasset på gränsen mellan Schweiz och Italien. En vandring längs Via Francigena kan bjuda på allt från ett storslaget alplandskap i norr till det böljande öppna landskapet längre söderut. Vandringsleden går bl.a. genom Aosta dalen och över Poslätten. Många historiska platser passeras på väg mot Rom. Du får möjlighet att besöka flera medeltida pittoreska byar längs vägen. Vingårdar, slott, borgar, kyrkor och lämningar från romarnas och etruskernas tid kantar din vandring. Att passa på att njuta av lokala kulinariska specialiteter är en del av resan, kanske i kombination med ett gott italienskt vin.

Översikt leder