Tinahely – Enniskerry

Upplev några av Irlands vackraste vyer längs Wicklow Way

Wicklow Way är Irlands äldsta markerade vandringsled. Wicklow Way slingrar sig genom landskapet och kommer att ta dig till några av Irlands finaste utsiktsplatser. Denna vandring startar i Tinahely, där den vildare delen av leden börjar. Härifrån vandrar du till lummiga skogar med djupa dalar vid Glenmalure och Glendalough och vidare till ljuvliga trädgårdar vid Enniskerry. En vilodag är inlagd längs vandringen för att du ska kunna njuta full ut av din upplevelse. Från Enniskerry tar du buss tillbaka till Dublin. Passa gärna på att stanna någon dag i trevliga och livliga Dublin. Ett besök på en traditionell irländsk pub med musikunderhållning brukar bli ett trevligt minne.

Nyfiken på andra vandringar på Irland? Kika här.

Tinahely – Enniskerry

Se pris och boka
Wicklow Way 7 nätter Total sträcka 110 km Svårighetsgrad 3,5/5 Avresa dagligen 15 mar- 31 okt Från 10.200 :- 5 vandringsdagar
 • Irlands äldsta markerade vandringsled
 • Det lilla samhället Tinahely
 • Glendalough
 • Powerscourt - Irlands högsta vattenfall
 • Dublin

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Irland och resan till Tinahely
Dag 2: Vandring Tinahely – Moyne/Kyle, 17 km.
Dag 3: Vandring Moyne/Kyle – Glenmalure, 21 km
Dag 4: Vandring Glenmalure – Glendalough/Largh, 17 km
Dag 5: Vilodag i Glendalough/Largh
Dag 6: Vandring Glendalough/Largh – Roundwood, 12 km
Dag 7: Roundwood – Enniskerry, 22 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 89 km
Notera att sträckorna att vandra kan varierar beroende på var du bor utmed leden.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Irland och resa till Tinahely

Efter ankomst till Dublin tar du dig vidare med tåg söderut till Rathdrum. Antingen bor du första natten i  Rathdrum eller så möter vår representant dig vid stationen för vidare transfer till Tinahely för övernattning.

Dag 2 – Tinahely – Moyne/Kyle

Din vandring startar i Tinahely såvida du inte har du bott i Rathdrum första natten. Då hämtar vår kollega dig efter frukost för transfer till Tinahely där du startar vandringen. Under vandringen vidare till Kyle lämnar du jordbruksbygden bakom dig. Du följer en fridfull skogsväg och det blir glesare mellan gårdarna. Bergen blir högre och leden är lättvandrad. Vid ankomst till ditt B & B i Kyle kanske du har energi kvar och då finns möjlighet att ta en extra tur i omgivningen, kanske en tur upp på Ballycumber med strålande utsikt och mängder av får.

Medel, 17 km, + 371 meter, – 311 meter

Dag 3 – Moyne/Kyle – Glenmalure

Etappen är längre men underbart vacker då du vandrar från öppna marker till skogar där leden slingrar sig fram till två ståtliga dalar; Owdalen och Glenmaluredalen. Owdalen ligger vid foten av Wicklows högsta berg, Lugnaquillia 925 möh. Glenmaluredalen är Irlands längsta U-dal, 16 km lång, och en gång i tiden bildad av en glaciär. Efter den här dagens vandring blir Glenmalure ett perfekt ställe för övernattning.

Utmanande, 21 km, + 862 meter, – 868 meter

Dag 4 – Glenmalure – Glendalough/Largh

Du vandrar uppför Glenmaluredalen och passerar Glenmalures vattenfall, som är en storslagen upplevelse. Leden följer längs sidan av berget Mullacor och vidare in till dalen Glendalough “Gleann Dá Locha” (dalen med två sjöar). Glendalough är känt för sin klosteranläggning från 800-talet som vilar i en dimhöljd dal. Här finns vackra skogstigar och två glittrande sjöar, Upper lake och Lower Lake. Natten spenderar du i Glendalough eller Largh.

Utmanande, 17 km, + 681 meter, – 683 meter

Dag 5 – Glendalough/Largh

Idag kan du njuta fullt ut av en vilodag eller upptäcka lite mer av Glendalough. Centret som visar lämningarna och området runt katedralen från 600-talet är väl värt ett besök. Vill du göra en kortare vandring kan du göra en rundvandring i området.

Dag 6 – Glendalough/Largh – Roundwood

Idag blir det en kortare tur i storlagen natur upp för Glendaloughdalens norra kant som avslutas i Irlands högst belägna samhälle Roundwood, 260 möh. Har du energi över har du möjlighet att fortsätta din vandring upp på berget Scarr med sin mäktiga utsikt eller ta en tur på lägre höjd runt Roundwood Reservoar, vilken förser en del av Dublin med vatten. När du kommer till Baltynanima lämnar du leden och vandrar fram till Roundwood och ditt boende den här natten.

Lätt, 12 km, + 387 meter, – 302 meter

Du passerar sjöarna Dan och Tay som ligger i området där filmer som Brave Heart, King Arthur och Dancing at Lughnasa har spelats in. I området finns även familjen Guinness ursprungliga residens, som du ser från toppen av dalen. Du passerar över berget Djouce och längs Powerscourt med sitt vattenfall, Irlands högsta. Din näst sista natt bor du i Wicklows charmigaste samhälle, Enniskerry. Du når längre fram Crone Wood. Här lämnar du leden och följer små byvägar fram till Coolkay där ditt boende väntar. I Coolakay finns inte någon restaurang så du äter lämpligen middag i Enniskerry, värdinnan hjälper dig att boka taxi.

Utmanande, 22 km, + 684 meter, – 743 meter

Dag 7 – Roundwood – Enniskerry

Du passerar sjöarna Dan och Tay som ligger i området där filmer som Brave Heart, King Arthur och Dancing at Lughnasa har spelats in. I området finns även familjen Guinness ursprungliga residens, som du ser från toppen av dalen. Du passerar över berget Djouce och längs Powerscourt med sitt vattenfall, Irlands högsta. Din näst sista natt bor du i Wicklows charmigaste samhälle, Enniskerry. Du fortsätter till Crone Wood. Här lämnar du leden och följer små byvägar fram till Enniskerry där ditt boende väntar.

Utmanande, 22 km, + 684 meter, – 743 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost tar du buss tillbaka till Dublin och kanske direkt vidare till Dublins flygplats. Eller så tar du chansen att stanna några extra dagar i den blomstrande staden. Dublin bjuder dig på en perfekt blandning av den omskrivna irländska charmen och det moderna Europa.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Tinahely, Moyne/Kyle, Glenmalure, Glendalough/Largh (2 nätter), Roundwood och Enniskerry
 • Beskrivning över vandringen med karta och förteckning över boende, en uppsättning per rum, engelsk text
 • Resplan med information om anslutningsresor
 • Bagage transport mellan övernattningarna
 • GPX-filer över vandringen
 • Transfer enligt program
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresa mellan Skandinavien och Dublin
 • Resan Dublin – Rathdrum, samt Enniskerry – Dublin
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter i Dublin eller annan ort längs vandringen. Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 250:- per extra guidebok.

Boende

De flesta Bed & Breakfast längs Wicklow Way ligger vid sidan av leden och antalet bäddar är begränsat. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade Bed & Breakfast, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Vid fler än 6 personer är möjligheten att bo på samma Bed & Breakfast begränsad.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,5 / 5
 • Vandringen är lätt till utmanande. En dag är lätt, en dag medel och fyra dagar är utmanande.
 • Leden ni följer är till större delen väl markerad och väl underhållen.
 • Vandringen går längs stigar och mindre vägar. Några korta sträckor går längs lite mer trafikerade vägar.
 • Total sträcka att vandra är 89 km fördelade på 5 vandringsdagar. Notera att sträckorna att vandra varierar beroende av var du bor utmed leden

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Tinahely är:

 • Dublins flygplats (109 km)

Närmaste flygplats till slutdestinationen Marlay Park är:

 • Dublins flygplats (11 km)

Buss -/ tåganslutning

Startplatsen Tinahely når du med tåg till Rathdrum och sista biten med transfer.

Från slutdestinationen Dublin tar du dig bäst med buss till flygplatsen, det är även möjligt att resa med taxi.

Väderkalender

Irland kallas ofta för den gröna ön, och det stämmer verkligen. Gröna dalar, höga berg, grönbruna hedar och torvmossar, och mörka spegelblanka sjöar hittar man överallt. Det regnar en hel del på ön, så regnkläder rekommenderas vilken årstid man än besöker landet på. Bästa tiden att besöka Irland är under sommarmånaderna, juni-september. Temperaturen i landet är ungefär som i Sverige. Vintrarna är milda och de högsta sommartemperaturerna finns i sydöstra delen av landet.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led