Le Puy-en-Velay – St Jean Pied de Port

Gör en långvandring längs Frankrikes populäraste pilgrimsled

Denna vandringsresa tar dig längs hela Via Podiensis från starten i Le Puy-en-Velay till slutorten St Jean Pied de Port. Den vackra naturen kommer att förändras från ganska karg på de inledande platåerna till grön och böljande när du närmar dig den fransk-spanska gränsen. Flera av Frankrikes allra vackraste byar finns längs vägen. I många har tiden stått ganska stilla då dessa ligger en bit från allfarvägarna. Vandringen ger dig möjlighet att smaka på det fantastiska franska köket och de lokala delikatesserna. Du kommer att märka att maten, liksom naturen, förändras längs vägen. Vill du göra en lång vandring är Via Podiensis ett mycket bra alternativ till de långa vandringslederna i Norra Spanien. Väl framme i St Jean Pied du Port möter du säkerligen många vandrare som är redo att ge sig av längs Camino Francés mot Santiago de Compostela. Kanske du t.o.m. vill göra dem sällskap, vem vet?

Du kan vandra hela leden eller delar av den. Är det någon etapp som du inte hittar på vår hemsida, som Conques – Cahors, Cahors – Lectoure eller  Lectoure – Aire sur l’Adour, hör av dig så ordnar vi en vandringsresa åt dig.

Le Puy-en-Velay – St Jean Pied de Port

Se pris och boka
Via Podiensis 36 nätter Total sträcka 741 km Svårighetsgrad 3,3/5 Avresa daligen 1 mar - 30 nov Från 47.390 :- 35 vandringsdagar
 • Katedralen Notre-Dame du Puy
 • Marknader med lokala delikatesser
 • Pittoreska byar, bl.a. Estaing, Saint-Côme-d’Olt, Conques
 • Varierad natur med blomsterprakt, frodiga dalar och snöiga berg
 • Klostret Saint Pierre i Moissac och dess imponerande pelargångar
 • Valentré-bron i Cahors

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Le Puy-en-Velay
Dag 2: Le Puy-en-Velay – St Privat d’Allier, 23 km. Transfer till Monistrol.
Dag 3: Transfer Monistrol – St Privat d’Allier och vandring till Saugues, 24 km
Dag 4: Saugues – Les Faux, 25 km
Dag 5: Les Faux – Aumont-Aubrac, 20 km
Dag 6: Aumont-Aubrac – Nasbinals, 24 km
Dag 7: Nasbinals – Saint-Chély-d’Aubrac, 17 km
Dag 8: Saint-Chély-d’Aubrac – Saint-Côme d’Olt, 15 km
Dag 9: Saint-Côme d’Olt – Estaing, 20 km
Dag 10: Estaing – Espeyrac, 23 km
Dag 11: Espeyrac – Conques, 12 km
Dag 12: Conques – Decazeville, 18 km
Dag 13: Decazeville – Figeac, 29 km
Dag 14: Figeac – Cajarc, 29 km
Dag 15: Cajarc – Limogne-en-Quercy, 18 km
Dag 16: Limogne-en-Quercy – Lalbenque, 24 km
Dag 17: Lalbenque – Cahors, 21 km
Dag 18: Cahors – Montcuq, 30 km
Dag 19: Montcuq – Lauzerte, 15 km
Dag 20: Lauzerte – Moissac, 28 km
Dag 21: Moissac – Auvillar, 20 km
Dag 22: Auvillar – Miradoux, 17 km
Dag 23: Miradoux – Lectoure, 16 km
Dag 24: Lectoure – Le Romieu, 19 km
Dag 25: Le Romieu – Condom, 15 km
Dag 26: Condom – Montreal-du-Gers, 16 km
Dag 27: Montreal-du-Gers – Eauze, 17 km
Dag 28: Eauze – Nogaro, 16 km
Dag 29: Nogaro – Aire-sur-l’Adour, 28 km
Dag 30: Aire-sur-l’Adour – Miramont-Sensacq, 18 km
Dag 31: Miramont-Sensacq – Arzaq-Arraziguet, 16 km.
Dag 32: Arzaq-Arraziguet – Arthéz-de-Béarn, 30 km. Transfer till Maslacq
Dag 33: Transfer Maslacq – Arthéz-de-Béarn. Vandring till Navarrenx, 32 km
Dag 34: Navarrenx – Aroue, 19 km. Transfer till Saint Palais.
Dag 35: Transfer från Saint Palais till Aroue. Vandring till Larceveau, 26 km
Dag 36: Larceveau – Saint Jean Pied de Port, 19 km
Dag 37: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 741 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay är startpunkten i Frankrike för pilgrimsleden Via Podiensis. Via Podiensis övergår vid fransk-spanska gränsen till Camino Francés som går hela vägen till Santiago de Compostela. Många pilgrimer samlas därför i Le Puy-en-Velay. Vi rekommenderar att du tar dig tid att gå runt i den vackra staden och besöka katedralen och kapellet.

Dag 2 – Le Puy-en-Velay – St Privat d’Allier, transfer till Monistrol

Många vandrare startar den första dagen med en tidig morgonmässa (kl 07.00) i katedralen. Även om du inte vill delta i mässan är katedralen väl värd ett besök. Vandringen börjar uppför och hela dagen bjuds du på en hänförande utsikt. På förmiddagen går du genom området Velay, bl.a. känt för sina gröna linser, La lentille verte du Puy. Den sista delen av vandringen, efter Montbonet, bjuder både på en kraftig uppstigning och också en likaledes kraftig nedstigning.

Utmanande, 23 km, + 736 meter, – 546 meter

Dag 3 – Transfer Monistrol – St Privat d’Allier, vandring till Saugues

Dag 3 anses vara en av de mest krävande vandringsdagarna, inte så mycket för sträckan som för att det är kuperat med branta ned- och uppstigningar. Till att börja med går det nerför mot byn Monistrol som är dagens lägsta punkt. Via Eiffel-bron (Pont Eiffel) passerar du över floden Allier som flyter fram i en djup dalgång. Därefter bär det brant uppför tills du kommer upp på Saugues-platån där landskapet planar ut.

Utmanande, 24 km, + 882 meter, – 787 meter

Dag 4 – Saugues – Les Faux

Även idag är det många höjdmeter som ska avverkas, men stigningarna är lika branta som de tidigare dagarna. Vandringen går över Margeride-platån. Här blandas betesmarker med områden där det växer ginst, blåbär, ljung och jätteörnbräken. Tillsammans bildar de ett orört och vilt landskap. I byarna finns det byggnader och lämningar från medeltiden. Vandringen slutar i den lilla byn Les Faux.

Utmanande, 25 km, + 719 meter, – 525 meter

Dag 5 – Les Faux – Aumont-Aubrac

Vandringen går denna dag på grusvägar och smala skogsstigar. Landskapet är böljande. Längs vägen passerar du Saint-Alban sur Limagnole med sin Romerska kyrka. Målet för dagens vandring är Aumont-Aubrac, porten till den underbara Aubrac-platån.

Medel, 20 km, + 435 meter, – 511 meter

Dag 6 – Aumont-Aubrac – Nasbinals

Idag går vandringen över Aubrac-platån, känd för sin blomsterrikedom och orörda natur. Här finns milslånga stengärdsgårdar och många ”burons”, dvs herdarnas små bergskojor. Du passerar över vidsträckta betesmarker och det är en stor chans att träffar du på fritt strövande kossor av den speciella rasen Aubrac. Du övernattar i Nasbinals, som också finns med på UNESCOs världsarvslista för sina kulturellt viktiga byggnader.

Medel, 24 km, + 509 meter, – 379 meter

Dag 7 – Nasbinals – Saint-Chély-d’Aubrac

Den här dagen börjar vandringen uppför och  når Via Podiensis en av sina högsta punkter, 1370 m.ö.h. Denna del av Via Podiensis är klassad som världsarv av UNESCO. Under dagen kommer du att passera den lilla byn Aubrac som grundades på 1100-talet för passerande pilgrimer. Vandringen fortsätter ner mot Lotdalen och dagens slutmål, Saint-Chély-d’Aubrac.

Utmanande, 17 km, + 465 meter, – 838 meter

Dag 8 – Saint-Chély-d’Aubrac – Saint-Côme-d’Olt

Dagens vandring tar dig längre ner i Lotdalen, men först korsar leden den gamla bron över floden Boraldes. Landskapet blir mjukare och frodigare. I Lotdalen ligger några av de vackraste byarna i Frankrike och flera av dessa passeras  under dagen. En av dessa är Saint-Côme-d’Olt. Dessa gamla kvarter andas av medeltiden. Här står gatunamnen både på Franska och på Occitanska.

Utmanande, 15 km, + 478 meter, – 898 meter

Dag 9 – Saint-Côme-d’Olt – Estaing

Dagen bjuder på en mycket fin vandring i kuperad terräng och vackra vyer. Området är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Här har husen sluttande tak med hand-knackade plattor som kallas ”lauzes”. I byn Espalion är det liv och rörelse på gatorna med butiker och restauranger. På väg in i Estaing går du över den berömda gotiska bron som byggdes på 1400-talet på initiativ av biskopen Francios d’Estaing.

Utmanande, , 20 km, + 710 meter, – 769 meter

Dag 10 – Estaing – Espeyrac

Under morgonen kommer leden att ta dig uppför mot byn Golinhac och St Martins-kyrkan. Vandringen fortsätter därefter att vara lätt kuperad under dagen. Längs floden Lot ligger många ståtliga hus med balkonglådor där färgstarka pelagoner lyser upp fasaderna. I slutet av dagen bär det av nedåt igen innan du når fram till Espeyrac och dess värdhus som serverar god rustik husmanskost.

Utmanande, 23 km, + 923 meter, – 864 meter

Dag 11 – Espeyrac – Conques

Dagens vandring är kort och går i huvudsak genom skogar och över böljande fält innan en du efter en ganska brant nedstigning når dagen slutmål. Den korta vandringen gör att du kan komma fram tidigt till den sagolika byn Conques med sina kullstensbelagda gator. Byn är en av de allra mest kända medeltidsbyarna längs Via Podiensis.

Lätt, 12 km, + 335 meter, – 349 meter

Dag 12 – Conques – Decazeville

Vandringen startar neråt till floden Dourdou och går över den medeltida bron Pont Romain. Härefter går leden upp mot St Foys kapell där det finns en källa som sägs bota ögonbesvär. Vandringen fortsätter sedan i ett lätt kuperat landskap. Vänd dig gärna om under vandringen upp från Conques då du kommer att ha strålande vacker utsikt över staden och området.

Medel, 18 km, + 627 meter, – 742 meter

Dag 13 – Decazeville – Figeac

Kanske har du tur och befinner dig i Decazeville en tisdag morgon och kan då besöka marknaden. Du ska dock inte dröja dig kvar för länge då dagens vandring är lång. Många höjdmeter kommer att avverkas men det beror i huvudsak på att terrängen är kuperad snarare än branta upp- och nerförsbackar. Vandringen går i området runt floden Le Lot . Dagens etapp slutar i Figeac som grundades år 830.

Utmanande, 29 km, + 891 meter, – 900 meter

Dag 14 – Figeac – Cajarc

Dag fyra tar dig in i området Quercy som utgörs av en kalkstensplatå som är täckt med små ekar. Du passerar L’Aguille de Cingle, ett riktmärke av obelisktyp uppförd för att leda pilgrimer på rätt väg. Vandringen går omväxlande i skog och över öppna slätter. Beroende på säsong kommer vandringen att bjuda på doft av olika örter, smultron och fält av orkidéer. Etappen är lång och går i kuperad och orörd terräng.

Utmanande, 29 km, + 580 meter, – 625 meter

Dag 15 – Cajarc – Limogne-en-Quercy

Efter två långa vandringsdagar är denna dag betydligt lättare. Du börjar med att följa den slingrande floden Lot och fortsätter sedan över den frodiga Gaillac-slätten. På hösten ser du fält av lila orkidéer som används för att producera saffran. Området är ganska vilt och avskilt så du får räkna med att bära med dig vatten och matsäck för hela dagen. Detta kompenseras av utbudet i Limogne-en-Quercy där du övernattar.

Lätt, 18 km, + 372 meter, – 220 meter

Dag 16 – Limogne-en-Quercy – Lalbenque

Du fortsätter genom Les Causses naturpark i ett relativt flackt och fridfullt landskap. Leden följer idag en väg som användes av den romerska hären. Du kommer att passera Mas de Vers, där du kan prova den svarta tryffeln, och byn Bach. Lalbenque, som ligger ett par kilometer från leden, är en vacker liten by och det är här du stannar för natten.

Medel, 24 km, + 278 meter, – 306 meter

Dag 17 – Lalbenque – Cahors

Leden fortsätter längs den romerska vägen, Cami Ferrat ner mot Cahors. Vandringen är lätt kuperad och ger fina vyer över Cahors redan på långt håll. Staden omringas på tre sidor av floden Lot. Ta tid att gå runt i staden och missa inte katedralen St-Etienne med sina magnifika pelargångar och den medeltida befästa bron Pont Valentré.

Medel, 21 km, + 295 meter, – 430 meter

Dag 18 – Cahors – Montcuq

Efter att ha passerat Pont Valentré går vandringen uppför till korset på Pech d’Angely där du bjuds på en fin utsikt över Cahors. Resten av dagen går leden i lätt kuperad och varierad terräng över Causses kalkstensplatå mot Labascanes. Natten spenderas i härliga Montcuq som ligger uppe på en kulle.

Utmanande, 30 km, + 685 meter, – 628 meter

Dag 19 – Montcuq – Lauzerte

Dagens vandring är kuperad och går i huvudsak över öppna fält och genom jordbruksbygd. Leden går längs stigar och traktorvägar. Dagens vandring slutar i den vackra byn Lauzerte. Byn har sitt ursprung i en högt placerad 1200-talsborg och syns från långt håll.

Medel, 15 km, + 551 meter, – 565 meter

Dag 20 – Lauzerte – Moissac

Dagens vandring börjar i kuperat landskap och blir sedan lättare när du kommer förbi Durfort. Vid Durfort är vägen kantad med plommon- och aprikosträd. Dagens slutmål, byn Moissac med katedralen Saint Pierre, ligger vackert vid floden Garonne och för pilgrimer har det alltid varit ett viktigt stopp längs vägen till Santiago de Compostela. Katedralen är rikt utsmyckad och är väl värd ett besök.

Utmanande, 28 km, + 389 meter, – 500 meter

Dag 21 – Moissac – Auvillar

Dagen börjar med vandring längs floden Tarn och över en slussport innan den fortsätter till den lilla byn Boudou där det finns en bra utsiktspunkt över omgivningarna. Därefter följer leden floden Garonne. Auvillar är utsedd till en av Frankrikes vackraste byar och utstrålar medeltidskänsla. På torget finns det en unik åttkantig marknadshall som inte bör missas.

Medel, 20 km, + 463 meter, – 420 meter

Dag 22 – Auvillar – Miradoux

Idag lämnar du området Le Lot och går in i jordbrukslandskapet Le Gers. Via Podiensis tar dig idag till de pittoreska  byarna Bardigues, St Antoine och Flamarens. Det böljande landskapet domineras av majsfält och rad efter rad med solrosor. Kanske vill du besöka ett lokalt café på vägen in mot Miradoux, där du stannar för natten.

Lätt, 17 km, + 412 meter, – 322 meter

Dag 23 – Miradoux – Lectoure

Du är nu i Gascogne som är känt för sina romerska kyrkor, vin och Armagnac. Leden går längs gräsbevuxna stigar, genom gårdar och är böljande, lätt kuperat men också med några längre motlut däremellan och bjuder på fina vyer över landskapet. I Lectoure, en muromgärdad historisk stad med en imponerande katedral, vallar och storslagen utsikt, stannar du för natten. I Lectorure kan du också besöka SPA:et med sina varma källor.

Lätt, 16 km, + 309 meter, – 333 meter

Dag 24 – Lectoure – Le Romieu

Vandringen mot Le Romieu går genom ett landskap med frodig grönska. Under dagen passerar du små byar, gårdar, borgar och slott. Dagens slutmål Le Romieu är en liten by med ca 500 invånare men med en mycket stor kyrka i förhållande till byns storlek. Detta visar på den betydelse Le Romieu hade tidigare. Kyrkan och dess pelargångar är väl värda ett besök. Byn finns med på UNESCOs världsarvslista.

Medel, 19 km, + 444 meter, – 443 meter

Dag 25 – Le Romieu – Condom

Du kommer att bjudas på underbara vyer eftersom du går igenom ett öppet landskap. Efter en kort uppstigning når du byn Castelnau-sur-l’Auvignon som var ett viktigt centrum för det engelska och franska motståndet mot Nazityskland under andra världskriget. Härifrån fortsätter du mot Condom och dess imponerande katedral. Ta gärna en tur i den gamla staden och gör ett besök på Armagnac-museet.

Lätt, 15 km, + 272 meter, – 380 meter

Dag 26 – Condom – Montreal du Gers

På dagens vandring rekommenderar vi att du tar vägen om Larressingle, en mycket liten befäst by. Under 100-årskriget mellan England och Frankrike var byn helt muromgärdad och huserade runt 300 personer inklusive abbotar och biskopar från Condom. Byn är mycket vacker och är klassificerat som historiskt monument.

Lätt, 16 km, + 279 meter, – 254 meter

Dag 27 – Montreal du Gers – Éauze

Idag går vandringen längs fält och vingårdar till byn Lamothe och dess vakttorn från 1200-talet. I slutet av dagen går leden ner i en dal innan den via en stadig uppförsbacke når Pace d’Armagnac i Éauze, Staden hörde en gång i tiden till Julius Ceasars rike, så här finns en rik historia. Besök gärna det arkeologiska museet i byn.

Lätt, 17 km, + 214 meter, – 162 meter

Dag 28 – Eauze – Nogaro

Den behagliga vandringen fortsätter längs vingårdarna i Armagnac. Så småningom kommer du till den vackra byn Manciet. I byn Manciet sammanstrålar  Via Podiensis (Chemin du Puy) med Chemin d’Arles vilket innebar att pilgrimerna som vandrade de olika rutterna sammanstrålade här. Efter lunch vandrar du vidare mot Nogaro. I Nogaro ligger Saint Nicholas-kyrkan från 1000-talet med ett antal vackra fresker.

Lätt, 16 km, + 281 meter, – 329 meter

Dag 29 – Nogaro – Aire sur l’Adour

Den här dagen passerar du allt färre vingårdar och istället blir det efterhand lummigare med områden med barrträd, ekar och valnötsträd. Flera små pittoreska byar, bondgårdar, hus och små kyrkor finns längs vägen. Du kommer att gå ganska mycket på landsväg den här dagen, men dessa trafikeras i huvudsak av traktorer. Landskapet blir plattare när du närmar dig Aire sur l’Adour.

Utmanande, 28 km, + 249 meter, – 262 meter

Dag 30 – Aire sur l’Adour – Miramont-Sensacq

Efter den branta sluttning ut från byn blir vandringen flackare och går genom skogar och längs åkermark. Förhoppningsvis får du en första skymt av de snöklädda Pyrenéerna idag. Du kommer förbi den magnifika 1100-tals-kyrkan Miramont Sensacq som har en nedsänkt dopfunt innan du når fram till målet för dagen.

Lätt, 18 km, + 220 meter, – 101 meter

Dag 31 – Miramont-Sensacq – Arzacq-Arraziguet

Det är fortsatt lättvandrat på sträckan mellan Miramont och Arzacq. Drygt halvvägs kommer du in i den lilla byn Pimbo med sin vackra Saint Barthelemy-kyrkan. Vid vandringens slutet når du Arzacq-Arraziguet som en gång i tiden låg på gränsen mellan Frankrike och det då självständiga landet Béran.

Lätt, 16 km, + 290 meter, – 266 meter

Dag 32 – Vandring Arzacq-Arraziguet – Arthez-de-Béarn, transfer till Maslacq

Dagens vandring är lång, men ganska flack och går i huvudsak längs vägar, både på asfalt och på grus. Du passerar byarna Louvigny, Larreule och Caubin. Slutmålet för dagen, Artez-de-Béarn, är en långsmal by som har en Baskisk arkitektur som skiljer sig från den franska. En kort transfer tar dig till byn Maslacq där du stannar för natten.

Utmanande, 30 km, + 501 meter, + 525 meter

Dag 33 – Transfer Maslacq – Arthez-de-Béarn, vandring till Navarrenx

Leden följer idag mindre vägar och stigar över fält och skogar. Landskapet är kuperat med flera toppar att passera vilket innebär upp- och nedstigningar såväl som broar. I byn Sauvelade  kan du titta på den vackra pilgrimskyrkan Saint-Jacques-Le-Majeur, som tidigare var en del av ett kloster. Dagens vandring slutar i Navarrenx. Många anser att staden, med sin stadsmur och trånga gator, är en av de absoluta höjdpunkterna längs Via Podiensis.

Utmanande, 32 km, + 573 meter, – 644 meter

Dag 34 – Vandring Navarrenx – Aroue, transfer till Saint Palais

Dagens vandring är lång så det är bra att starta tidigt. Leden går genom skogar och fridfull landsbygd. Du passerar Lichos där du kommer in i det Franska Baskien. Landskapet kommer att förändras under vandringens sista dagar med mer jordbrukslandskap och barrträd än tidigare. Saint Palais, dagens slutmål, ligger ett par km norr om leden. Här finns det ett museum, le Musée de la Basse-Navarre, som visar mycket om pilgrimsvägen till Santiago de Compostela.

Medel, 19 km, 395 meter, – 415 meter

Dag 35 – Transfer Saint Palais – Aroue, vandring Aroue – Larceveau

Vandringen går idag genom ett öppet landskap och många små byar passeras. Vid Soyarce kapell har du en underbar utsikt över Pyrenéerna. En av de små byarna du passerar är Ostabat-Asme. Idag är det en liten by men på medeltiden var det en mycket viktig samlingspunkt för pilgrimerna. Du når så småningom fram till Larceveau där du stannar över natten.

Utmanande, 26 km, + 734 meter, – 663 meter

Dag 36 – Larceveau – St-Jean-Pied-de-Port

Sista dagens vandring bjuder på fantastiska vyer av Pyrenéerna. Du går genom en dal som är kantad av höga berg till byn Ainchie Mongelos. Du fortsätter sedan uppåt genom St Jean le Vieux till din slutdestination St Jean Pied de Port. Du kommer in i staden via Porte St Jacques, precis som alla pilgrimer innan dig. Staden ligger endast 8 km från den spanska gränsen.

Medel, 16 km, + 437 meter, – 524 meter

Dag 37 – Hemresa

Om du inte har planer på att vandra vidare längs Camino Francés till Santiago de Compostela så är det dags att resa vidare med tåg eller buss.

Vad ingår

 • Boende 36 nätter inklusive frukost med boende enligt specifikation under “Turen i korthet”.
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar.
 • Middag i Estaing
 • Guidebok, med ledbeskrivning och kartor, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Bagagetransport dag 2-36 (1 väska/person, max 13 kilo/väska) som hämtas klockan 08.00
 • Transfer enligt program (dag 2, 3 och 32-35)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Le Puy-en-Velay och från Saint Jean Pied de Port
 • Luncher och middagar (utom middag i Estaing)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranätter

Extranätter St Jean Pied de Port
Från 1 090:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 860:-/person och natt i enkelrum

För extranätter på övriga orter kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Via Podiensis. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,1 / 5
 • Vandringen är varierad från lätt till utmanande. 11 vandringsdagar är lätta, 9 är medel och 15 dagar är utmanande. Första halvan av vandringen är betydligt mer ansträngande än den andra halvan.
 • Sträckan du vandrar varierar från landsvägar, grusvägar, traktorvägar och vandringsstigar över fält och skogar samt genom byar. Bitvis kan underlaget vara ojämnt och med kraftiga upp- och nedstigningar.
 • Leden är välmarkerad med röd-vita skyltar som visar riktningen, var leden svänger och även har tecken för ”fel väg”. Bitvis är även leden markerad med ”Saint James Snäckskal”.
 • Total sträcka att vandra är cirka 738 km fördelade på 35 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Även om Paris ligger längst från startorten är det ett bra alternativ att flyga till Paris. Från Paris Charles de Gaulles flygplats kan du ta TGV-tåget för resa mot Le Puy-en-Velay.

Närmaste flygplatser till starten i Le Puy-en-Velay är:

 • Lyon (134 km)
 • Montpellier (294 km)
 • Marseille (301 km)
 • Nice (458 km)
 • Paris (541 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet St-Jean-Pied-de-Port är:

 • Biarritz (53 km)
 • Bordeaux (237 km)
 • Toulouse (304 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen Le Puy-en-Velay når du enklast med tåg via Lyon, Clermont-Ferrand eller St-Etienne. TGV-tåg går till Saint-Etienne.

Taxitransfer

Det är även möjligt att nå Le Puy-en-Velay med taxitransfer från Lyon. Kontakta oss för pris.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Saint-Jean-Pied-de-Port tar det ca 2 timmar med tåg till Biarritz och 3-4 timmar med tåg från Bordeaux. Med tåg till Toulouse tar det ca 6 timmar.

Taxitransfer

Det är även möjligt att lämna St-Jean-Pied-de-Port med förbeställd taxitransfer till Biarritz. Kontakta oss för pris.

 

Väderkalender

Frankrike har ett tempererat och behagligt klimat. Fastlandet är indelat i fyra olika klimatzoner:

 • Oceaniska klimatet (västra Frankrike): genomsnittliga nederbörden är spridd över flera dagar och årliga temperaturvariationerna är blygsamma .
 • Kontinentala klimatet (centrala och östra Frankrike): kalla vintrar och varma somrar.
 • Medelhavsklimatet (sydöstra Frankrike): varma och torra somrar, nederbörd från oktober till april (fuktigt men milt väder), gott om sol året runt.
 • Bergsklimatet (över 600 – 800m höjd): hög nederbörd, snöar 3 till 6 månader per år.

Le Puy-en-Velay

Cahors

St Jean Pied du Port

 

Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led