Conques – Cahors, 7 nätter

Vandra i orört land på den franska landsbygden

Den tredje delen av Via Podiensis tar dig förbi två av de allra vackraste byarna längs leden – från det dramatiskt placerade Conques till det medeltida Cahors. Floden Lot följer dig längs vägen.  Leden går genom skogar, frodig jordbruksmark och böljade kullar med vackra vyer. Under ett par dagar vandrar du genom naturparken Causses du Quercy. Du kommer förbi det unika L’Aiguilles du Cingle, en åttkantig kolonn från 1300-talet som guidade de tidiga pilgrimerna på deras väg. På restaurangerna längs vägen kan du njuta av de lokala specialiteterna såsom saffran, valnötter, tryffel och lamm. Kanske avslutar du vandringen med ett glas rödvin av Cahors ”svarta” vin. Kallat så för att det är ett av de mörkrödaste vinerna i världen.

Conques – Cahors, 7 nätter

Se pris och boka
Conques – Cahors 6 vandringsdagar Total sträcka 139 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 8.150 :-
 • Conques och Cahors – två av de vackraste byarna längs leden
 • Naturparken Causses du Quercy
 • L’Aiguilles du Cingle
 • Cahors ”svarta” vin
 • Lokala specialiteter såsom tryffel, valnötter och Quercy-lamm
 • Valentré-bron i Cahors
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Conques
Dag 2: Conques – Decazeville, 18 km
Dag 3: Decazeville – Figeac, 29 km
Dag 4: Figeac – Cajarc, 29 km
Dag 5: Cajarc – Limogne-en-Quercy, 18 km
Dag 6: Limogne-en-Quercy – Lalbenque, 24 km
Dag 7: Lalbenque – Cahors, 21 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 139 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Conques

Till Conques tar du dig med tåg och buss från någon av Frankrikes flygplatser. Ta gärna en tur längs kullerstensgatorna i den medeltida staden. Klosterkyrkan St Foy är en mäktig syn som huserar ett stort antal imponerande skulpturer.

Dag 2 – Conques – Decazeville

Vandringen startar neråt till floden Dourdou och går över den medeltida bron Pont Romain. Härefter går leden upp mot St Foys kapell där det finns en källa som sägs bota ögonbesvär. Vandringen fortsätter sedan i ett lätt kuperat landskap. Vänd dig gärna om under vandringen upp från Conques då du kommer att ha strålande vacker utsikt över staden och området.

Medel, 18 km, + 627 meter, – 742 meter

Dag 3 – Decazeville – Figeac

Kanske har du tur och befinner dig i Decazeville en tisdag morgon och kan då besöka marknaden. Du ska dock inte dröja dig kvar för länge då dagens vandring är lång. Många höjdmeter kommer att avverkas men det beror i huvudsak på att terrängen är kuperad snarare än branta upp- och nerförbackar. Vandringen går i området runt floden Le Lot . Dagens etapp slutar i Figeac som grundades år 830.

Utmanande, 29 km, + 891 meter, – 900 meter

Dag 4 – Figeac – Cajarc

Dag fyra tar dig in i området Quercy som utgörs av en kalkstensplatå som är täckt med små ekar. Du passerar L’Aguille de Cingle, ett riktmärke av obelisktyp uppförd för att leda pilgrimer på rätt väg. Vandringen går omväxlande i skog och över öppna slätter. Beroende på säsong kommer vandringen att bjuda på doft av olika örter, smultron och fält av orkidéer. Etappen är lång och går i kuperad och orörd terräng.

Utmanande, 29 km, + 580 meter, – 625 meter

Dag 5 – Cajarc – Limogne-en-Quercy

Efter två långa vandringsdagar är denna dag betydligt lättare. Du börjar med att följa den slingrande floden Lot och fortsätter sedan över den frodiga Gaillac-slätten. På hösten ser du fält av lila orkidéer som används för att producera saffran. Området är ganska vilt och avskilt så du får räkna med att bära med dig vatten och matsäck för hela dagen. Detta kompenseras av utbudet i Limogne-en-Quercy där du övernattar.

Lätt, 18 km, + 372 meter, – 220 meter

Dag 6 – Limogne-en-Quercy – Lalbenque

Du fortsätter genom Les Causses naturpark i ett relativt flackt och fridfullt landskap. Leden följer idag en väg som användes av den romerska hären. Du kommer att passera Mas de Vers, där du kan prova den svarta tryffeln, och byn Bach. Lalbenque, som ligger ett par kilometer från leden, är en vacker liten by och det är här du stannar för natten.

Medel, 24 km, + 278 meter, – 306 meter

Dag 7 – Lalbenque – Cahors

Leden fortsätter längs den romerska vägen, Cami Ferrat ner mot Cahors. Vandringen är lätt kuperad och ger fina vyer över Cahors redan på långt håll. Staden omringas på tre sidor av floden Lot. Ta tid att gå runt i staden och missa inte katedralen St-Etienne med sina magnifika pelargångar och den medeltida befästa bron Pont Valentré.

Medel, 21 km, + 295 meter, – 430 meter

Dag 8 – Hemresa

Om du inte har planer på att vandra vidare längs Via Podiensis så är det dags att resa vidare med tåg eller buss.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Conques, Decazeville, Figeac, Cajarc, Limogne-en-Quercy, Lalbenque, Cahors
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Guidebok, med ledbeskrivning och kartor, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Bagagetransport dag 2-7 (1 väska/person, max 13 kilo/väska)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Conques och från Cahors
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

Sju middagar, dryck ingår ej
Från 3 225:-/person

Extranätter

För extranätter kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Via Podiensis. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen är varierad från lätt till utmanande. 1 vandringsdag är lätt, 3 är medel och 2 dagar är utmanande.
 • Sträckan du vandrar varierar från landsvägar, grusvägar, traktorvägar och vandringsstigar över fält och skogar samt genom byar. Bitvis kan underlaget vara ojämnt och med kraftiga upp- och nedstigningar.
 • Leden är välmarkerad med röd-vita skyltar som visar riktningen, var leden svänger och även har tecken för ”fel väg”. Bitvis är även leden markerad med ”Saint James Snäckskal”.
 • Total sträcka att vandra är cirka 139 km fördelade på 6 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i Conques är:

 • Toulouse (193 km)
 • Montpellier (205 km)
 • Marseille (373 km)
 • Paris (650 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet Cahors är:

 • Toulouse (114 km)
 • Montpellier (351 km)
 • Paris (601 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Du tar dig enklast till startplatsen via flyg till Toulouse/Blagnac. Med flygbuss tar du dig in till stationen och därifrån vidare med tåg till Saint Christophe eller Decazeville (ca 3 tim). Från tågstationen tar du en taxi till Conques (ca 20-22 km).

Det går även att nå Conques från de andra flygplatserna men då blir tågresan längre.

Taxitransfer

Det är även möjligt att förbeställa en taxitransfer från Saint Christophe eller Dacazeville till Conques. Kontakta Vandra för pris.

Buss-/tåganslutning hemresan

Cahors ligger på stambanan mellan Paris och Toulouse. Snabbtåget TGV kan du ta från Montauban. Tåget till Toulouse tar ca 1 tim 20 min och till Paris 5-6 timmar. Därefter tar du lokaltrafik/flygbuss till respektive flygplats.

Taxitransfer

Det är även möjligt att lämna Cahors med förbeställd taxitransfer till Montauban (60 km) för att därefter ta buss/tåg till Toulouse (ca 30 min) eller Paris (ca 5-6 tim). Kontakta Vandra för pris.

Väderkalender

Frankrike har ett tempererat och behagligt klimat. Fastlandet är indelat i fyra olika klimatzoner:

 • Oceaniska klimatet (västra Frankrike): genomsnittliga nederbörden är spridd över flera dagar och årliga temperaturvariationerna är blygsamma .
 • Kontinentala klimatet (centrala och östra Frankrike): kalla vintrar och varma somrar.
 • Medelhavsklimatet (sydöstra Frankrike): varma och torra somrar, nederbörd från oktober till april (fuktigt men milt väder), gott om sol året runt.
 • Bergsklimatet (över 600 – 800m höjd): hög nederbörd, snöar 3 till 6 månader per år.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led