Aumont-Aubrac – Conques

En vandring mellan några av Frankrikes vackraste byar

Den andra delen av leden är fascinerande med sina kontraster. Etappen börjar i Aumont-Aubrac uppe på Aubrac-platåns orörda landskap med sina isolerade bondgårdar och byar. Därefter går leden ner i Lotdalen där du möts av ängar, skogar, raviner, klippor, vingårdar och fruktträdgårdar. De spektakulära byarna Saint-Côme-d’Olt, Espalion och Estaing gör att du känner dig förflyttad bakåt i tiden. Etappen avslutas i den dramatiskt placerade byn Conques, en by som klänger sig fast på branten vid floden Lot.

Du kan vandra hela leden eller delar av den. Är det någon etapp som du inte hittar, som  Conques – Cahors, Cahors – Lectoure eller  Lectoure – Aire sur l’Adour, hör av dig så ordnar vi en vandringsresa åt dig

Vill du vandra hela Via Podiensis – läs mer här.

Aumont-Aubrac – Conques

Se pris och boka
Via Podiensis 7 nätter Total sträcka 111 km Svårighetsgrad 3,5/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 10.570 :- 6 vandringsdagar
 • Varierande landskap - från högplatå till floddal
 • Två av Frankrikes vackraste byar - Estaing och Saint-Côme-d’Olt
 • St Foys Kloster i Conques från 800-talet
 • Byn Conques
 • Traditionell mat och lokala viner

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Aumont-Aubrac
Dag 2: Aumont-Aubrac – Nasbinals, 24 km
Dag 3: Nasbinals – Saint-Chély-d’Aubrac, 17 km
Dag 4: Saint-Chély-d’Aubrac – Saint Côme d’Olt, 15 km
Dag 5: Saint Côme d’Olt – Estaing, 20 km
Dag 6: Estaing – Espeyrac, 23 km
Dag 7: Espeyrac – Conques, 12 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 111 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Aumont-Aubrac

Aumont-Aubrac ligger mellan den bergiga Margerideregionen och Aubracplatåns stora vidder. Byn ligger vid Aubracplatån. Området är känt för sina knivar och goda ostar.

Dag 2 – Aumont-Aubrac – Nasbinals

Idag går vandringen över Aubrac-platån, känd för sin blomsterrikedom och orörda natur. Här finns milslånga stengärdsgårdar och många ”burons”, dvs herdarnas små bergskojor. Du passerar över vidsträckta betesmarker och det är en stor chans att träffar du på fritt strövande kossor av den speciella rasen Aubrac. Du övernattar i Nasbinals, som också finns med på UNESCOs världsarvslista för sina kulturellt viktiga byggnader.

Medel, 24 km, + 509 meter, – 379 meter

Dag 3 – Nasbinals – Saint-Chély-d’Aubrac

Den här dagen börjar vandringen uppför och  når Via Podiensis en av sina högsta punkter, 1370 m.ö.h. Denna del av Via Podiensis är klassad som världsarv av UNESCO. Under dagen kommer du att passera den lilla byn Aubrac som grundades på 1100-talet för passerande pilgrimer. Vandringen fortsätter ner mot Lotdalen och dagens slutmål, Saint-Chély-d’Aubrac.

Utmanande, 17 km, + 465 meter, – 838 meter

Dag 4 – Saint-Chély-d’Aubrac – Saint-Côme-d’Olt

Dagens vandring tar dig längre ner i Lotdalen, men först korsar leden den gamla bron över floden Boraldes. Landskapet blir mjukare och frodigare. I Lotdalen ligger några av de vackraste byarna i Frankrike och flera av dessa passeras  under dagen. En av dessa är Saint-Côme-d’Olt. Dessa gamla kvarter andas av medeltiden. Här står gatunamnen både på Franska och på Occitanska.

Utmanande, 15 km, + 478 meter, – 898 meter

Dag 5 – Saint-Côme-d’Olt – Estaing

Dagen bjuder på en mycket fin vandring i kuperad terräng och vackra vyer. Området är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Här har husen sluttande tak med hand-knackade plattor som kallas ”lauzes”. I byn Espalion är det liv och rörelse på gatorna med butiker och restauranger. På väg in i Estaing går du över den berömda gotiska bron som byggdes på 1400-talet på initiativ av biskopen Francios d’Estaing.

Utmanande, , 20 km, + 710 meter, – 769 meter

Dag 6 – Estaing – Espeyrac

Under morgonen kommer leden att ta dig uppför mot byn Golinhac och St Martins-kyrkan. Vandringen fortsätter därefter att vara lätt kuperad under dagen. Längs floden Lot ligger många ståtliga hus med balkonglådor där färgstarka pelagoner lyser upp fasaderna. I slutet av dagen bär det av nedåt igen innan du når fram till Espeyrac och dess värdhus som serverar god rustik husmanskost.

Utmanande, 23 km, + 923 meter, – 864 meter

Dag 7 – Espeyrac – Conques

Dagens vandring är kort och går i huvudsak genom skogar och över böljande fält innan en du efter en ganska brant nedstigning når dagen slutmål. Den korta vandringen gör att du kan komma fram tidigt till den sagolika byn Conques med sina kullstensbelagda gator. Byn är en av de allra mest kända medeltidsbyarna längs Via Podiensis.

Lätt, 12 km, + 335 meter, – 349 meter

Dag 8 – Hemresa

Om du inte har planer på att vandra vidare längs Via Podiensis så är det dags att resa vidare med tåg eller buss.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Aumont-Aubrac, Nasbinals, Saint-Chély-d’Aubrac, Saint Côme d’Olt, Estaing, Espeyrac, Conques
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Middag i Estaing
 • Guidebok, med ledbeskrivning och kartor, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Bagagetransport dag 2-7 (1 väska/person, max 13 kilo/väska)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Aumont-Aubrac och från Conques
 • Luncher och middagar (utom middag i Estaing)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranätter

För extranätter kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Via Podiensis. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,5 / 5
 • Vandringen är varierad från lätt till utmanande. 1 vandringsdag är lätt, 1 är medel och 4 dagar är utmanande.
 • Sträckan du vandrar varierar från landsvägar, grusvägar, traktorvägar och vandringsstigar över fält och skogar samt genom byar. Bitvis kan underlaget vara ojämnt och med kraftiga upp- och nedstigningar.
 • Leden är välmarkerad med röd-vita skyltar som visar riktningen, var leden svänger och även har tecken för ”fel väg”. Bitvis är även leden markerad med ”Saint James Snäckskal”.
 • Total sträcka att vandra är cirka 111 km fördelade på 6 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i Aumont-Aubrac är:

 • Montpellier (193 km)
 • Marseille (363 km)
 • Paris (554 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet Conques är:

 • Toulouse (184 km)
 • Marseille (376 km)
 • Paris (622 km)

 Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen Aumont-Aubrac når du enklast med tåg/buss från Paris till Aumont-Aubrac via Clermont-Ferrand eller från Montpellier via Millau. Se även alternativ med taxitransfer.

Taxitransfer

Det är även möjligt att nå Aumont-Aubrac med förbeställd taxitransfer från Clermont-Ferrand (140 km). Kontakta Vandra för pris.

Buss-/tåganslutning hemresan

Flygresa hem från Toulouse eller Paris: 

Hotellet hjälper dig att beställa taxi från Conques till Decazeville (25 km). Härifrån tar du buss/tåg till Toulouse (ca. 3 timmar) eller Paris (ca 6 tim), som regel med byte. Från centrum tar du dig vidare med flygbuss eller taxi till flygplatsen. Se även alternativ med taxitransfer.

Taxitransfer

Det är även möjligt att lämna Conques med förbeställd taxitransfer till Toulouse flygplats (170 km). Kontakta Vandra för pris.

Väderkalender

Frankrike har ett tempererat och behagligt klimat. Fastlandet är indelat i fyra olika klimatzoner:

 • Oceaniska klimatet (västra Frankrike): genomsnittliga nederbörden är spridd över flera dagar och årliga temperaturvariationerna är blygsamma .
 • Kontinentala klimatet (centrala och östra Frankrike): kalla vintrar och varma somrar.
 • Medelhavsklimatet (sydöstra Frankrike): varma och torra somrar, nederbörd från oktober till april (fuktigt men milt väder), gott om sol året runt.
 • Bergsklimatet (över 600 – 800m höjd): hög nederbörd, snöar 3 till 6 månader per år.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led