Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port

En vandring i franska Baskien med sikte på Pyrenéerna

Den sista delen av leden tar dig från Béarns höjder ner till foten av Pyrenéerna genom det franska Baskien. Leden kommer ta dig över böjande kullar, genom skogar, förbi sjöar och vattendrag. Under vissa av vandringarna kommer du att se att på håll se de snöklädda topparna i Pyrenéerna. Här råder två språk – Franska och Baskiska – vilket syns på skyltarna du ser. På vägen passerar du klostret Sauvelade och staden Navarrenx med dess murar. Vacker utsikt och god mat kommer att vara dina följeslagare på vägen.

Du kan vandra hela leden eller delar av den. Är det någon etapp som du inte hittar på hemsidan, som Conques – Cahors, Cahors – Lectoure eller  Lectoure – Aire sur l’Adour, hör av dig så ordnar vi en vandringsresa åt dig

Här hittar du utvalda vandringsresor längs Via Podiensis samt en vandring längs hela leden.

Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port

Se pris och boka
Via Podiensis 8 nätter Total sträcka 159 km Svårighetsgrad 2,4/5 Avresa dagligen 1 mar - 30 nov Från 14.575 :- 7 vandringsdagar
 • Varierat landskap i franska Baskien
 • Det majestätiska klostret Sauvelade
 • Utsikten från Navarrenx murar
 • 1300-tals-slottet Chateau de Mongaston
 • Stele de Gibraltar – här möts de tre franska pilgrimsvägarna
 • Slutpunkten på Via Podiensis – St James Gate

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Aire sur l’Adour
Dag 2: Aire-sur-l’Adour – Miramont-Sensacq, 18 km
Dag 3: Miramont-Sensacq – Arzacq-Arraziguet, 16 km
Dag 4: Arzacq-Arraziguet – Arthéz-de-Béarn, 30 km. Transfer till Maslacq
Dag 5: Transfer Maslacq – Arthéz-de-Béarn. Vandring till Navarrenx, 32 km
Dag 6: Navarrenx – Aroue, 19 km. Transfer till Saint Palais.
Dag 7: Transfer från Saint Palais till Aroue. Vandring till Larceveau, 26 km
Dag 8: Larceveau – Saint Jean Pied de Port, 19 km
Dag 9: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 159 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Aire sur l’Adour

Du når Aire-sur-l’Adour enklast med flyg till Toulouse eller Bordeaux och därifrån med buss/tåg vidare till Aire-sur-l’Adour. Staden har drygt 8 000 invånare och genomkorsas av floden Ardour. Här finns en fin katedral från 1100-talet och en spannmålsmarknad som båda är värda ett besök.

Dag 2 – Aire sur l’Adour – Miramont-Sensacq

Efter den branta sluttning ut från byn blir vandringen flackare och går genom skogar och längs åkermark. Förhoppningsvis får du en första skymt av de snöklädda Pyrenéerna idag. Du kommer förbi den magnifika 1100-tals-kyrkan Miramont Sensacq som har en nedsänkt dopfunt innan du når fram till målet för dagen.

Lätt, 18 km, + 220 meter, – 101 meter

Dag 3 – Miramont-Sensacq – Arzacq-Arraziguet

Det är fortsatt lättvandrat på sträckan mellan Miramont och Arzacq. Drygt halvvägs kommer du in i den lilla byn Pimbo med sin vackra Saint Barthelemy-kyrkan. Vid vandringens slutet når du Arzacq-Arraziguet som en gång i tiden låg på gränsen mellan Frankrike och det då självständiga landet Béran.

Lätt, 16 km, + 290 meter, – 266 meter

Dag 4 – Vandring Arzacq-Arraziguet – Arthez-de-Béarn, transfer till Maslacq

Dagens vandring är lång, men ganska flack och går i huvudsak längs vägar, både på asfalt och på grus. Du passerar byarna Louvigny, Larreule och Caubin. Slutmålet för dagen, Artez-de-Béarn, är en långsmal by som har en Baskisk arkitektur som skiljer sig från den franska. En kort transfer tar dig till byn Maslacq där du stannar för natten.

Utmanande, 30 km, + 501 meter, + 525 meter

Dag 5 – Transfer Maslacq – Arthez-de-Béarn, vandring till Navarrenx

Leden följer idag mindre vägar och stigar över fält och skogar. Landskapet är kuperat med flera toppar att passera vilket innebär upp- och nedstigningar såväl som broar. I byn Sauvelade  kan du titta på den vackra pilgrimskyrkan Saint-Jacques-Le-Majeur, som tidigare var en del av ett kloster. Dagens vandring slutar i Navarrenx. Många anser att staden, med sin stadsmur och trånga gator, är en av de absoluta höjdpunkterna längs Via Podiensis.

Utmanande, 32 km, + 573 meter, – 644 meter

Dag 6 – Vandring Navarrenx – Aroue, transfer till Saint Palais

Dagens vandring är lång så det är bra att starta tidigt. Leden går genom skogar och fridfull landsbygd. Du passerar Lichos där du kommer in i det Franska Baskien. Landskapet kommer att förändras under vandringens sista dagar med mer jordbrukslandskap och barrträd än tidigare. Saint Palais, dagens slutmål, ligger ett par km norr om leden. Här finns det ett museum, le Musée de la Basse-Navarre, som visar mycket om pilgrimsvägen till Santiago de Compostela.

Medel, 19 km, 395 meter, – 415 meter

Dag 7 – Transfer Saint Palais – Aroue, vandring Aroue – Larceveau

Vandringen går idag genom ett öppet landskap och många små byar passeras. Vid Soyarce kapell har du en underbar utsikt över Pyrenéerna. En av de små byarna du passerar är Ostabat-Asme. Idag är det en liten by men på medeltiden var det en mycket viktig samlingspunkt för pilgrimerna. Du når så småningom fram till Larceveau där du stannar över natten.

Utmanande, 26 km, + 734 meter, – 663 meter

Dag 8 – Larceveau – St-Jean-Pied-de-Port

Sista dagens vandring bjuder på fantastiska vyer av Pyrenéerna. Du går genom en dal som är kantad av höga berg till byn Ainchie Mongelos. Du fortsätter sedan uppåt genom St Jean le Vieux till din slutdestination St Jean Pied de Port. Du kommer in i staden via Porte St Jacques, precis som alla pilgrimer innan dig. Staden ligger endast 8 km från den spanska gränsen.

Medel, 16 km, + 437 meter, – 524 meter

Dag 9 – Hemresa

Om du inte har planer på att vandra vidare längs Camino Francés till Santiago de Compostela så är det dags att resa vidare med tåg eller buss.

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i Aire-sur-l’Adour, Miramont-Sensacq, Arzaq-Arraziguet, Maslacq, Navarrenx, Saint Palais, Larceveau, Saint Jean Pied de Port
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Guidebok, med ledbeskrivning och kartor, en bok per bokat rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Bagagetransport dag 2-8 (1 väska/person, max 13 kilo/väska)
 • Transfer enligt resplan
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Aire-sur-l’Adour och från Saint Jean Pied de Port
 • Luncher och middagar
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranätter

Extranätter St Jean Pied de Port
Från 1 050:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 795:-/person och natt i enkelrum

För extranätter på övriga orter kontakta oss för pris.

Transfer, 1-4 personer

Kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker. Kostnaden är 420:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell längs Via Podiensis. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,4 / 5
 • Vandringen är varierad från lätt till utmanande. 2 vandringsdagar är lätta, 2 är medel och 3 dag är utmanande.
 • Sträckan du vandrar varierar från landsvägar, grusvägar, traktorvägar och vandringsstigar över fält och skogar samt genom byar. Bitvis kan underlaget vara ojämnt och med kraftiga upp- och nedstigningar.
 • Leden är välmarkerad med röd-vita skyltar som visar riktningen, var leden svänger och även har tecken för ”fel väg”. Bitvis är även leden markerad med ”Saint James Snäckskal”.
 • Total sträcka att vandra är cirka 159 km fördelade på 7 vandringsdagar

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i Aire-sur-l’Adour är:

 • Biarritz (150 km)
 • Bordeaux (161 km)

Närmaste flygplatser från slutmålet St-Jean-Pied-de-Port är:

 • Biarritz (53 km)
 • Bordeaux (237 km)
 • Toulouse (304 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Du tar buss och tåg till Aire-sur-l’Adour från Bordeaux. Resan tar ca 3 timmar.

Taxitransfer

Det är även möjligt att nå Aire-sur-l’Adour från Mont-de-Marsan (ca 33 km).  Mont-de-Marsan ligger 1,5 timmes tågresa från Bordeaux. Som alternativ kan du beställa en taxitransfer direkt från Biarritz flygplats. Kontakta Vandra för pris.

Buss-/tåganslutning hemresan

Från Saint-Jean-Pied-de-Port tar det ca 2 timmar med tåg till Biarritz och 3-4 timmar med tåg från Bordeaux. Med tåg till Toulouse tar det ca 6 timmar.

Taxitransfer

Det är även möjligt att lämna St-Jean-Pied-de-Port med förbeställd taxitransfer till Biarritz. Kontakta Vandra för pris.

Väderkalender

Frankrike har ett tempererat och behagligt klimat. Fastlandet är indelat i fyra olika klimatzoner:

 • Oceaniska klimatet (västra Frankrike): genomsnittliga nederbörden är spridd över flera dagar och årliga temperaturvariationerna är blygsamma .
 • Kontinentala klimatet (centrala och östra Frankrike): kalla vintrar och varma somrar.
 • Medelhavsklimatet (sydöstra Frankrike): varma och torra somrar, nederbörd från oktober till april (fuktigt men milt väder), gott om sol året runt.
 • Bergsklimatet (över 600 – 800m höjd): hög nederbörd, snöar 3 till 6 månader per år.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led