Via Podiensis

Orörd natur, medeltida städer och genuin fransk mat

Att vandra Via Podiensis är som att gå en tur i historien. Leden har varit en pilgrimsled i över tusen år och är den populäraste pilgrimsleden i Frankrike.

Mer info

Le Puy-en-Velay – St Jean Pied de Port

35 vandringsdagar
Pris från 47.390 :-

Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac

4 vandringsdagar
Pris från 9.365 :-

Aumont-Aubrac – Conques

6 vandringsdagar
Pris från 10.570 :-

Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port

7 vandringsdagar
Pris från 14.575 :-

Orörd natur, antika broar och medeltida städer

De många människor som varje år bestämmer sig för att vandra Via Podiensis gör det för att uppleva orörda natur, antika broar och medeltida städer. Beroende på årstid kan du njuta av blomsterprakten både på platåerna och i dalarna längs leden. Frankrike har en lång och stolt mattradition vilket märks på de många lokala specialiteterna. Många av städerna har sin egen matmarknad där såväl mat som dryck finns till försäljning. Du kan vandra hela leden eller delar av den. Är det någon etapp som du inte hittar, som Conques – Cahors, Cahors – Lectoure eller  Lectoure – Aire sur l’Adour, hör av dig så ordnar vi en vandringsresa åt dig.

Varierad natur och kultur

Via Podiensis börjar i de vulkaniska bergen i Velay. Här är naturen kargare och mer orörd än längre fram längs leden. Leden korsar sedan den ensliga Aubracplatån som under vissa årstider bjuder på en mycket rik blomsterprakt. Här ser du också mycket boskap av, särskilt av den speciella Aubracrasen. Därefter går leden i dalen längs Lotfloden vidare förbi vingårdarna i Armagnac. Ledens sista del bjuder på underbara vyer över de snöklädda Pyrenéerna. Slutort är Saint-Jean-Pied-de-Port i Baskien. Här samlas många vandrare, antingen för att de har slutfört eller ska ge sig av på sin vandring. Natur, kultur, språk och mattraditioner förändras mellan ledens start och mål. Flera platser som finns med på UNESCOs världsarvslista passeras längs vandringen och flera av städerna är utvalda att tillhöra Frankrikes vackraste städer (Les Plus Beaux Village de France). Att vandra Via Podiensis är en härlig upplevelse för såväl öga, själ som gom!

Vandringsresa längs Via Podiensis

Leden är ca 75 mil lång och tar dig hela vägen i sydvästlig riktning från den vackra staden Le-Puy-en-Velay till St-Jean-Pied-de-Port vid spanska gränsen. Här vid spanska gränsen ansluter Via Podiensis till Camino Francés, den kanske allra mest kända pilgrimsleden, som går vidare till Santiago de  Compostela. Leden bjuder på ständiga påminnelser om historien och de många pilgrimer som har vandrat här. Du kan välja att vandra hela Via Podiensis eller en kortare del av leden. Vi har lagt upp några förslag på etapper, men det går så klart att välja andra delar av leden. Hittar du inte ett färdigt paket för just den del du vill gå? Kika på paketet med hela leden och välj ut önskad del. Kontakta sedan oss för pris. Oavsett vilken sträcka du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning.

Recensioner

Via Podiensis, Le Puy en Velay – St Jean Pied de Port

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Aumont Aubrac - Aire sur l'Adour, 7/8-1/9, 2018

Rekommenderar gärna den här leden. Vackert, intressant, otroligt väl märkt, omväxlande, generöst med toa/rastplatser/dricksvatten. Fick en mycket positiv bild av Frankrike. Att vandra genom de många små byarna var bara ren lycka, blomprakt och alltid ett vänligt "bon jour".

Leden är suveränt märkt, kändes säkert och tryggt hela tiden.

Boendet mycket bra med ett par undantag, där det ändå var helt ok. En liten miss i bagagetransport men där fick vi generös kompensation. En del semesterstängda restauranger var litet snopet (men ingen katastrof)

Yngve och Mona Pavasson

Via Podiensis, Le Puy en Velay – Aumont-Aubrac

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Le Puy en Velay - Aumont Aubrac, juli 2023

Det var en pilgrimsvandring som inte fokuserade på fina byar, kyrkor, utsiktsplatser utan att ta sig mot målet. Det skiljer sig mot vandringar som inte är pilgrimsinriktade.

Transfer, bagagetransport och de flesta boende och mat var mycket bra.

Via Podiensis, Le Puy-en-Velay - Decazeville, 15 - 28/5 2022

Hej Stefan!

Nu är Marika och jag åter hemma igen efter vår innehållsrika och spännande Vandringsresa till Frankrike! Vill tacka för den planering ni har gjort och fixande för att vi skulle få en fin upplevelse!
Vi är helnöjda i stort och har fått många minnen och upplevelser att smälta och komma ihåg.
Ville dock poängtera några saker för att du ska veta hur vi upplevde det hela.....
- det var spännande att inte veta vilken typ av hotell vi skulle komma till, det var vissa som hade mycket hög standard och bra frukostar och andra som inte var fullt lika bra.
- tyvärr gällde det senare hotellet vi bodde på i tre nätter.....Café Hotel de France.
- att ha så många transfers som vi hade är inte optimalt, man vill gärna råda mer över sin tid och inte ha inbokade tider. Nu fungerade transporterna bra och vi hade trevliga chaufförer...och vi borde ju själva tidigare ha reagerat på att vi hade så många transfers.....
- det sista hotellet vi bodde på innan Paris var i Decazeville, vi kom dit en "jour de férie" - helgdag och i princip ingenting var öppet. Vi bodde själva på hotellet som var obemannat, fick ringa ägaren som gav oss kod till rummen. Vi hittade, tack och lov ett boulangerie som var öppet och hade lite pajer vi kunde äta, då allt annat var stängt. Kanske borde vi själva tänkt på detta, men framöver kan det kanske vara bra om ni poängterar detta för kommande vandrare (hos oss i Sverige är det ju inte så helstängt). Vi hann tyvärr inte heller få frukost på hotellet då vårt tåg mot Rodez och sedan Toulouse och Paris gick redan 7.28, så vi fick betala frukost själva den dagen och också ta en taxi från hotellet.....Ni bör ju inte behöva betala för den frukosten......
- En sak som vi också vill påpeka är att Guideboken inte har den korrekta vägen den sista sträckan vi gick, den är ändrad Conques- Decazeville. Leden går nu via Noaillhac och St Roch kapellet som ni i en broschyr tycker man ska besöka. Bra att ge den informationen, om man inte ändrar alla broschyrer och böcker bör ändå en korrigering ske, blir lite förvirrande annars. Kartan vi laddade ner stämmer ju inte heller. Fö går den att läsa även off-line på mobilen, vilket ju är bra!
En annan sak som kan vara bra att ni vet är att helgen just då vi vandrade i Aubrac och Saint Côme d'Oit var det ko-festival....10-11000 extra människor var på plats i husbilar för att delta i evenemanget. Vi hade transfer dessa dagar, men lyckade komma (tack vare rådiga chaufförer och att vi var flexibla) innan vägarna stängde. Vi hade också tur att få se en del av detta ko-tåg, då en av våra chaufförer själv hade 48 kossor och berättade massor för oss om detta. En klar bonus som vägde upp transfern vi gjorde flera dagar.....Men bra att känna till, denna fest anordnas varje år samma tid och mycket folk kommer dit.

http://www.aubrac-laguiole.com/fr/visite-et-sorties/evenements-et-animations/les-evenements/la-transhumance

Många hälsningar - det blir garanterat fler resor för vår del - att åka tåg var också en resa i resan och spännande!
Tina

Via Podiensis, Le Puy en Velay - Conques, 31 augusti - 11 september 2021

Dag 3 trodde vi först att vi skulle gå till Sauvage enligt det michelinhäfte vi fått. Men det visade sig att Le Faux låg mycket längre bort 7km extra att gå den dagen, det blev totalt 27,6 km. Bra om middagsmaten blir förbokat den dagen och inkluderas i priset precis som i Estaing då det inte finns något alternativt ställe att äta på.

Hotellet i Monstrol kunde ha bättre sanitära utrymmen. Det fungerade inte heller med Taxin som skulle hämta oss i St Privat d´allier. Vi var tvungna att ringa och stötta på. Poängtera med fet stil att endast ett bagage per person och att ha två småväskor innebär extra kostnad trots att de inte överskrider 15 kg/person

Borde gå att få övernattning i Espeyrac och St Privat

Per Olof Karlström

Via Podiensis, Le Puy-en-Velay - Conques, 12 nätter, 11 -23 september 2019

Reste nyss Frankrike Le Ouy en Veley till Conques. En fantastisk sträcka. Att ha en vilodag i Saint Come d’Olt var mindre bra iallafall om man ska bo på Hotel 2 Couvent de Malet som var väl enkelt och beläget för långt utanför Centrum. (800 m). Skulle hellre haft vår vilodag i d’Estaing som hade mer att titta på och utmärkt hotell både vad gäller läge och miljön på hotellet. Login i Nasbinals Lo d’Ici var toppen för utom att frukosten inte gick att få tidigare än kl 8. Inte på något hotell visste man om vegansk frukost. Annars var frukostarna för de i oss som ”bara” var vegetarianer bättre än vi trott.

Jessica Lindblom

Le Puy en Velay - Aumont Aubrac, 5 nätter, 28 aug - 2 sep, 2017

Leden var jättebra markerad, hade inte kunnat gå fel. Möten med människor som pekade åt rätt håll när man kom gåendes. Pilgrimerna brydde sig om varandra och kollade att man var okey när man blev trött.

Vandringsresan var toppen på alla sätt och vis. En upplevelse. Naturen, människorna, miljöerna och det historiska vingslaget över det hela. Fortsätter gärna leden nästa år om hälsan får vara med mig.

Standarden på boendena varierade. Le Puy hotell sämst. I övrigt toppen, hjälpsamma, goda frukostar och god standard.

Pia Modigh

Via Podiensis, Aumont-Aubrac – Conques

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Podiensis, Le Puy en Velay - Conques, 31 augusti - 11 september 2021

Dag 3 trodde vi först att vi skulle gå till Sauvage enligt det michelinhäfte vi fått. Men det visade sig att Le Faux låg mycket längre bort 7km extra att gå den dagen, det blev totalt 27,6 km. Bra om middagsmaten blir förbokat den dagen och inkluderas i priset precis som i Estaing då det inte finns något alternativt ställe att äta på.

Hotellet i Monstrol kunde ha bättre sanitära utrymmen. Det fungerade inte heller med Taxin som skulle hämta oss i St Privat d´allier. Vi var tvungna att ringa och stötta på. Poängtera med fet stil att endast ett bagage per person och att ha två småväskor innebär extra kostnad trots att de inte överskrider 15 kg/person

Borde gå att få övernattning i Espeyrac och St Privat

Per Olof Karlström

Via Podiensis, Le Puy-en-Velay - Conques, 12 nätter, 11 -23 september 2019

Reste nyss Frankrike Le Ouy en Veley till Conques. En fantastisk sträcka. Att ha en vilodag i Saint Come d’Olt var mindre bra iallafall om man ska bo på Hotel 2 Couvent de Malet som var väl enkelt och beläget för långt utanför Centrum. (800 m). Skulle hellre haft vår vilodag i d’Estaing som hade mer att titta på och utmärkt hotell både vad gäller läge och miljön på hotellet. Login i Nasbinals Lo d’Ici var toppen för utom att frukosten inte gick att få tidigare än kl 8. Inte på något hotell visste man om vegansk frukost. Annars var frukostarna för de i oss som ”bara” var vegetarianer bättre än vi trott.

Jessica Lindblom

Aumont Aubrac - Conques, 7 nätter, 26 jul - 2 aug, 2017

Semestern närmade sig och jag hade panik eftersom inget var planerat inför de kommande 4 veckorna. Någon nämnde vandring vilket fick mig att börja googla runt och ganska snabbt hittade jag Vandra.se. Trots att vi inte har någon tidigare erfarenhet av att vandra flera dagar i sträck ville vi prova på detta.

Vandra’s hemsida är fantastiskt bra!!

Jättebra upplägg med att man kan välja antal dagar eller land eller både och.

Eftersom vi har varit i Frankrike ett antal somrar och kan förstå/uttrycka de vanligaste fraserna och har erfarenhet av vädret där så blev det vårt alternativ att leta en vandring i Frankrike. Vi ville åka i Juli och då tror jag att det kan vara för varmt o Spanien eller Portugal.

Jag kontaktade ”Vandra” och fick prata med Emilie och fick en första genomgång hur ”Vandra” arbetar. Jag tror att den infon även finns på hemsidan.

Snabbt som ögat skickade hon över ett ”Programförslag” och sedan följde telefonsamtal och några mail fram och tillbaka. Simsalabim så var resan bokad. Mycket professionellt och kompetent agerande och utförande av ”Vandra”.  Jag bokade flyg och tåg enligt de förslag som jag fick av Emilie.
Att boka tåg i Frankrike var inga problem alls. SNCF’s hemsida är jättebra.

Nedan följer ett antal kommentarer/intryck som kanske kan hjälpa till för de som planerar en vandringsresa.

Dag 1:

Tidig avresa kl 06.30 från Landvetter med direktflyg till Paris. Vi köpte tunnelbanebiljetter på flygplatsen och sedan följde vi Emilies instruktioner om hur vi skulle förflytta oss från flygplatsen Charles De Gaulle (CDG) till tågstationen där vårt tåg skulle avgå till vår slutdestination. Instruktionerna var perfekta och kompletta. Vi har varit i Paris förut och åkt i tunnelbanan så där kände vi oss bekväma med hur vi skulle göra. För de som inte har erfarenhet av den tunnelbanan så kan jag bara säga att den är snabb/effektiv och enkel att hitta i.
Gudskelov så hade vi lång tid mellan ankomsten till CDG och när vårt tåg skulle avgå eftersom vårt flyg blev 2 timmar försenat pga tekniskt fel.
Så det blev en snabb lunch vid tågstationen och sedan 4 timmars tågresa följt av 2 timmars bussresa.
18.50 var vi framme vid ankomstorten och sedan en kort vandring med bagaget till första natten hotell. Efter middagen så gick vi ut med den oerhört detaljerade boken ”Lightfoot Guide to the Via Podensies” för att försöka förstå hur vi skulle tolka/läsa vandringsinformationen i den. Denna bok ingick i vandringspaketet från ”Vandra”. När vi hittade första märket och sedan lärt oss läsa/förstå boken så gick vi och la oss. Ganska möra efter en lång dag.

Dag 2:
En ordentlig frukost på hotellet. Betydligt mer än vad vi hade förväntat oss från ett franskt hotell. Sedan bar vi ner bagaget till receptionen och påbörjade första vandringsdagen (24 km). Vi gick direkt till ett bageri och köpte varsin baguette med skinka och ost att ha med som färdkost ifall vi inte skulle hitta något bra ställe att äta lunch på. Tidigt denna dag så lade vi ner boken ”Lightfoot Guide to the Via Podensies” i ryggsäcken. För det visade sig att vandringsleden som vi skulle följa var väldigt väl utmärkt med de rödvita symboler som vi skulle följa. Endast vi ett tillfälle under de kommande dagarna var vi tvungna att ta fram boken.
När vi kom fram till hotellet på ankomstorten så hade inte bagaget dykt upp. Jag ringde den spanska byrån, vars nummer vi fått från ”Vandra” i vårt material. De har engelskspråkig personal och bistod oss omgående så vi hade vårt bagage på plats efter 45 minuter. Det hade tydligen skett ett missförstånd tidigare under dagen. Resterande dagar var det inga problem alls med bagaget.

Dag 3-5:
Allt går som planerat.

Dag 6:
Vi kom fram till slutmålet Conques, redan vid 15-tiden på dagen. Eftersom vi kom fram så pass tidigt denna dag så hade vi lite mer tid på oss att vandra runt i staden och titta på den.  En speciell stad men den miste lite av sin charm pga alla turister.

Dag 7:
Taxin kom kl 7 på morgonen och sedan började hemresan som slutade kl 21.30 på Landvetter.

Generella kommentarer (som även nämns i tipsen från ”Vandra”):
- Skor, ingångna skor och strumpor.
Om möjligt, tag med ett par extra skor (kanske gummiskor) att kunna växla med ifall du får problem med dina kängor.
- Köp smörgås på morgonen att ta med, du vet inte när du får mat nästa gång.
- Ha några ”energy bars” i ryggsäcken under vandringen varje dag. Ett bra sätt att minska risken för sura miner pga sockerfall.
- Träningsvandra några gånger längre sträckor (15 km), dvs vänj fötterna vid skor och strumpor.
- Fransmännen är inte alls så ovilliga att prata engelska. Om du inte är duktig på franska så inled samtalet med att fråga på franska om de kan prata engelska. Oftast svarar de att de bara kan prata lite engelska men de kan oftast prata tillräckligt mycket för att ni ska kunna utbyta information med varandra. Känslan var också att de var ganska öppna och bjöd på sig själva när man kom som vandrare.
- Fransk frukost: Räkna med att du ibland faktiskt bara får baguette, smör, marmelad och kaffe till frukost.
- Skaffa en Camelback dvs en ryggsäck med vattensäck. Ett jättesmidigt sätt att få i sig vätska även när du går samtidigt.
- Lär dig att tejpa fötter för att förhindra blåsor och skador. Kolla på Youtube. Finns en del filmer som visar hur man gör.
- Tag med fotvårdssaker t.ex nål för att punktera blåsor, desinfektionsmedel, plåster m.m. Mycket enklare att ta med det från Sverige än att behöva leta reda på ett franskt apotek och försöka inhandla detta.

Denna etapp 2 från Aumont-Aubrac till Conques erbjuder fantastiska vyer och miljöer. De olika dagarna erbjöd olika miljöer. Trots att vi tog det lugnt i vår vandring så var vi ganska trötta varje dag när vi kom fram. Så varje dag efter vi kom fram bestod av att göra sig fräsch, leta reda på matställe och äta där för att sedan gå och lägga sig.

Summa summarum:
Vi hade en fantastisk vandringsvecka och som vi kommer att göra om när tillfälle ges inom de närmaste åren. Det kan även tilläggas att vi hade tur med vädret. Det kom endast en 2 minuters regnskur vid ett tillfälle men då var vi precis vid en lada som vi kunde söka skydd i.

P.S
För er som funderar på den spanska delen av pilgrimsleden så kan jag säga att vi hörde från några vandrare som hade erfarenhet av att vandra den på den spanska leden så sa de att den franska delen var mycket trevligare. Den franska delen hade färre folk, är mer kuperad och har mycket finare miljöer. Som någon uttryckte det om den spanska delen: ”Like a highway with lots of people”. Men det kanske passar bra om man är en ensam vandrare och gärna vill komma i samspråk med andra vandrare.

Inge Svanholm

Via Podiensis, Conques – Cahors

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Podiensis Conques - Cahors, augusti 2023

Vi är mycket nöjda!

Det var fantastiskt fint, men dagsetapper på 30 km två dagar i följd blev lite väl tufft för oss när termometern visade 34 grader. (Vandras kommentar: Det förstår vi. Viktigt att ta med sig gott om vatten i ryggsäcken och ta många pauser hälsar Sussi, Vandra).

Om det inte vore för boendet i Decazeville skulle jag skriva ”mycket bra” överlag på alla faciliteter. Hotellet där var helt obemannat och alla restauranger stängda pga lokal helgdag. Middag på McDonalds. På Auberge St Jacques i Conques var personalen - precis som förra året - ganska surmulen och otrevlig mot vandrare. I övrigt är vi lyriska när det gäller hotell, mat och service i Figeac, Cajarc och Cahors. Vilka pärlor!

Vi har rest med Vandra flera gånger och är mycket nöjda.

Via Podiensis, Cahors – Lectoure

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Podiensis, Lectoure – Aire sur l’Adour

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Podiensis, Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!