Courmayeur – Chamonix

Tre länder, tre kulturer. Snöklädda toppar och djupt gröna dalar.

Denna vandring tar dig inte hela vägen runt Mont Blanc, men ger dig det som är så speciellt med Tour du Mont Blanc. Tre länder med olika kultur och mat, men med Mont Blanc som binder dem samman. Med start i Courmayeur i Italien går du motsols in i Schweiz för att avsluta med ett par nätter i Frankrike.  Tour du Mont Blanc kommer att bjuda på de några av de finaste bergsvyerna du kan uppleva, med snötäckta toppar, glaciärer och gröna, djupa dalgångar.  Du vandrar längs väl markerade stigar, genom byar och upp över bergspass. I slutet av dagen belönas du med mysigt boende och god mat. Längs leden träffar du andra vandrare som gått samma sträcka som du själv. Kanske ses ni på boendet och kan dela erfarenheter och upplevelser.

Du bor i eget rum på alphytta/hotell. På vissa av boendena har du eget badrum, men du måste räkna med att dela badrum med andra. Bagagetransport ingår alltid, men vill du utmana dig själv lite extra kan du välja bort den. Vissa middagar ingår för att du ska kunna koppla av efter en lång dag till fots.

Vill du vandra hela Tour du Mont Blanc? Programmet med start i Chamonix hittar du här: Tour du Mont Blanc, 10 nätter

Courmayeur – Chamonix

Se pris och boka
Tour du Mont Blanc 7 nätter Total sträcka 98 km Svårighetsgrad 4,6/5 Avresa :se "Turen i korthet" Från 13.660 :- 6 vandringsdagar
 • Europas högst topp, den snöklädda Mont Blanc
 • Förtrollande vyer, orörd natur, rik flora och fauna
 • Vandring i tre länder - Frankrike, Italien och Schweiz
 • Mysiga och bekväma familjeägda fjällstugor och hotell
 • Rustik mat med lokala råvaror
 • Vänlig lokalbefolkning

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Courmayeur
Dag 2: Vandring Courmayeur – Val Ferret, 12 km
Dag 3: Vandring Val Ferret – La Fouly, 18 km
Dag 4: Vandring La Fouly – Champex-Lac, 18 km
Dag 5: Vandring Champex-Lac – Trient, 16 km
Dag 6: Vandring Trient – Argentière, 14,5 km. Buss till Chamonix.
Dag 7: Buss till Argentière. Vandring till Chamonix, 17,5 km / 19,5 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 96 – 98 km. Beroende på vilka boenden du blir inbokad på och vilka vägval du gör, kan vandringen blir något kortare vissa dagar.

Startdatum 17/6 – 19/9 2024. Följande startdatum är fullbokade för 2024:
Juni: Ej längre möjligt att boka med start i juni
Juli: 1-30/7
Augusti: 2-6/8, 10 – 13/8, 15-16/8, 18-24/8, 30-31/8
September: 1-7/9
Notera att bokningsläget ändras kontinuerligt, varför vi inte kan garantera att det finns plats förrän alla boenden har återkommit med bekräftelse.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Courmayeur

Ditt vandringsäventyr börjar i Courmayeur. Passa på att vandra runt i den pittoreska staden eller ta en kaffe på en uteservering och kika på folklivet.

Dag 2 – Vandring Courmayeur – Val Ferret

Om du har bott i alphytta i Les Blanche börjar dagen med att du vandrar ca 5 km ner genom dalen för att ta bussen till Courmayeur. Från Courmayeur bjuder denna relativt korta vandringsdag på en utmanade start då du vandrar upp till en högplatå för att sedan fortsätta till Val Ferret. Leden går över alpängar och genom barrskog. Vandringen ackompanjeras då och då av ljudet från porlande bäckar. Hela tiden vandrar du i skydd av Gran Jorasses skarpa, imponerande siluett. Om du känner för att ta en paus från vandringen idag, kan du istället strosa på Courmayeurs gator för att sedan ta en buss till Val Ferret.

Medel, 12 km, + 900 meter, – 400 meter

Dag 3 – Vandring Val Ferret – La Fouly

Idag tar du sikte på Schweiz. De första 4 km kan du välja om du vill vandra på en asfalterad väg eller ta buss. Det går brant uppför till Rifugio Elena och vidare via Col du Gran Ferret (2537 m.ö.h)  mot gränsen till Schweiz. Här får du lön för möden i form av de imponerande vyerna över glaciären och snön på Triolet och Pre de Bar. Vandringen fortsätter neråt över alpängar genom ett stillsamt och orört landskap. Du fortsätter till La Fouly. Det idylliska landskapet rymmer väldoftande tallskogar, kristallklara bäckar som korsas av pittoreska träbroar.

Utmanande, 18 km, + 870 meter, – 920 meter

Dag 4 – Vandring La Fouly – Champex-Lac

Efter några tuffare dagar kan du idag njuta av en lugnare vandring. Floden sätter tonen för en lång och lugn vandring, där täta skogar bryts av klippväggar och glittrande bäckar. Vid Les Arlaches kan du stanna och förundras över de traditionella trähusen som är byggda på rejäla stensocklar. Längs en lång och slingrande men inte alltför brant stigning, dyker spännande träskulpturer upp. Från Orsieres går leden neråt till den idealiska alpbyn Champex-Lac, som ligger vid stranden av en stilla sjö.

Medel – Utmanande, 18 km, + 700 meter, – 715 meter

Dag 5 – Vandring Champex-Lac – Trient

Förbered dig på en spektakulär vandring över Fenêtre d’Arpette (2665 m) och sedan nerför Glacier du Trient till byn Trient. Trient ligger på 1300 meters höjd, i passet mellan Martigny och Chamonix. Om väderförhållandena inte är de bästa, finns en alternativ vandring, som är i samma klass som den ordinarie vandringen. Den alternativa turen går upp till 2050 meter och förbinder Arpette och Trient via Champex-d’en Haut. Oavsett vilken av vägarna du väljer, kommer du att få uppleva hisnande panoramavyer, härligt svala skogar och färgrika ängar.

Utmanande, 16 km, + 710 meter, – 1 125 meter

Dag 6 – Vandring Trient – Argentière. Boende i Argentière alternativt buss till samt boende i Chamonix.

Du börjar närma dig slutet av turen och därmed också de sista vyerna över Mont Blanc. Högt ovanför skidorten Le Tour vandrar du mot sjön Charamillon som ligger på hela 2271 meter. Därifrån vandrar du sedan genom den enorma Glacier du Tour tillbaka in i Frankrike. En spännande stig på ett klippigt krön ger en häpnadsväckande utsikt över den glittrande isiga glaciären och de närliggande dalarna. När du står på gränsen mellan Schweiz och Frankrike bländas du av Mont Blancs skimrande vita sken. Det snöklädda berget lyser särskilt starkt under soliga dagar. Njut av ljuset medan du långsamt tar dig ner genom betesmarker till Argentière. Om du inte har boende bokat i Argentière, tar du en buss till ditt boende i Chamonix.

Utmanande, 14,5 km, + 985 meter, – 905 meter

Dag 7 – Buss till Argentière. Vandring till Chamonix

Du har en ganska lång vandringsdag framför dig, så det är bästa att starta tidigt. Om du har bott i Chamonix, åter du buss tillbaka till Argentière/Frasserand och starten på den sista sträckan av din Tour du Mont Blanc. Frasserand är sinnebilden av en perfekt fransk alpby med sina typiska trähus. Strosa långsamt längs den botaniska stigen innan du ger dig av uppåt genom naturparken Aiguilles Rouges. Du kan sedan välja om du vill ge dig själv en sista utmaning och ta dig upp till Lac Blanc eller välja det lite lättare alternativet att gå direkt ner till La Flegère. Eftermiddagens rutt bjuder på andlöst vackra panoravyer över Mont Blancmassivet. Passa på att njuta av utsikten över topparna Aiguille Verte, Drus, Aiguille du Midi, Mont Blanc du Tacul och själva Mont Blanc. Väl framme vid Planpraz tar du linbanan ner till Chamonix.

Krävande, 19,5 km / 17,5 km, +1620 meter / +1440 meter, -970 meter/ – 790 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är ditt äventyr slut för denna gång.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Courmayeur, Val Ferret, La Fouly, Champex-Lac, Trient och Chamonix (2 nätter)
 • Övernattningar sker på hotell, pensionat eller i alphyttor. Tillgång till rum med eget badrum är begränsat. Du får räkna med att dela badrum med andra på vissa boenden.
 • Bagagetransport (1 väska/person, max 15 kilo/väska. Observera att väskan ska vara mjuk, ej resväska.)
 • 4 middagar (middagar i Courmayeur och Chamonix ingår inte).
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Tillgång till GUIBO navigeringsapp (digital ledbeskrivning på engelska med kartor)
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resa Sverige – Courmayeur samt Chamonix – Sverige
 • Luncher och 3 st middagar
 • Resor med linbana och buss
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Chamonix
Pris från 1 230:-/person i dubbelrum
Pris från 1 835:-/person i enkelrum

Courmayeur
Pris från 730:-/person i dubbelrum
Pris från 1 595:-/person i enkelrum

Extra nätter på andra orter går att ordna efter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Bagagetransport
Du kan välja bort bagagetransport, avdrag 2 200 kr/person

Boende

Du bor på små privatägda hotell eller alphyttor med välkomnande atmosfär. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns under ”Turen i korthet” men undantag kan finnas på grund av fullbokat boende. Alphyttorna erbjuder olika boendealternativ. Det finns dubbel- och enkelrum (begränsat antal) och sovsal. Skulle det inte finnas ”eget rum” tillgängligt kommer vi fråga dig om du kan acceptera att bo i sovsal den aktuella natten.

På ca hälften av orterna finns boenden där rummen har eget badrum. På övriga ställen delar du badrum med andra gäster. Rummen har i de flesta fall sängkläder och handduk, men om du blir inbokad på eget rum i alphytta eller på något Rifugio så ska du ta med reselakan och handduk för säkerhets skull.

Svårighetsgrad

De flesta av etapperna innebär ihållande lång vandring uppför och nerför. Ofta innebär detta att du vandrar uppför för att nå toppen av en bergskam under förmiddagen varefter vandringen vänder nedför på eftermiddagen. Du bör alltså hantera att vandra uppför och nerför under längre tid, och vara i någorlunda god kondition, för att genomföra vandringen. Vissa etapper är lite längre och då är det viktigt att börja tidigt. Ha alltid tillräckligt med vatten och mat med för att klara etappen. Ibland kan man välja en extra tur eller avstickare från leden för att t.ex bestiga en närliggande topp. Dessa alternativ innebär svårare stigar som endast är lämpliga för erfarna vandrare.

Även om det inte finns några tekniskt svåra sträckor och det inte heller krävs någon klättring, är resan inte lämplig för dem som inte gillar höjder eftersom vissa sträckor kan kännas utsatta.

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4,6 / 5
 • Vandringen är utmanande – krävande. Ett par dagar är medel – utmanande.
 • Leden varierar från vanliga stigar till mindre vägar.
 • Tour de Mont Blanc är väl markerad, med vit-röda sträck i Frankrike och med en svart-gul romb i Italien och Schweiz.
 • Vandring går i högalpin terräng.
 • Total sträcka att vandra är 96-98 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplats till start- och slutplatsen Courmayeur är:
• Genève (112 km)
• Turin (150 km)
• Lyon (206 km)
• Milano (215 – 260 km beroende på flygplats)

Lokala transporter

Från Genève flygplats reser du enklast med buss till Chamonix och därifrån vidare till Courmayeur. Bussresan tar mellan 2,5 – 3,5 timme beroende på bolag och resväg (www.chamonix.net)

Du kan även resa med tåg från Genevès flygplats. Du reser då via Genève och St Gervais-le Fayet till Chamonix, restid ca 3 timmar. Se www.sbb.ch eller www.sncf.com. 

Flyger du till Milano eller Turin tar du tåg till Pre-Saint-Didier. Härifrån går det bussar flera gånger dagligen till Courmayeur.

Väderkalender

I dalarna runt Mont Blanc är somrarna korta, varma och ganska torra. Notera att temperaturer som angetts nedan kan variera beroende på väder och tid på dygnet. Det är t.ex. inte ovanligt att det är 25 grader varmt på dagen och ner till ca 13 grader på natten. Väderinformationen nedan kommer från dalen. Högre upp på berget kan det därför vara kallare. Som riktmärke kan man räkna med att temperaturen sjunker ca 1 grad per 200 meter högre höjd.

Chamonix

Se pris och boka