Avignon – Vaison la Romaine

Vandra genom vinodlingarna mellan vingårdarna

Denna vandring tar dig genom Provence berömda vindistrikt med centrum i Châteauneuf du Pape. Du anländer till Avignon, en stad som UNESCO listat som världsarvstad. Kommer du tidigt hinner du bekanta dig med den historiska staden innan en transfer tar dig till Chateauneuf du Pape där du tillbringar första natten. Innan själva vandringen startar har du möjlighet att följa med på en guidad vintur (kostnad tillkommer för turen) och djupdyka i vinodlingens konst. Vandringen går bl.a. till de medeltida byarna Séguret och Gigondas som ligger högt med utsikt över Rhônedalen. Bergsmassivet Dentelles de Montmirail sticker upp med sina karaktäristiska taggiga kalkstenständer. Du vandrar sedan genom frukt- och vinodlingar mot foten av Mont Ventoux och vidare till den medeltida staden Vaison la Romaine och dess stora arkeologiska lämning.

Vill du utforska vinskapandet och vinerna från området lite mer finns det möjlighet att boka till en guidad halvdags vintur i området. Notera dock att alla vingårdar är stängda på söndagar.

Prisinformation

Rabatt 1 050:-/person, då 4 < 6 personer reser tillsammans.

Vandringar i andra bra vinområden hittar du här

Avignon – Vaison la Romaine

Se pris och boka
Provence, vandring och vin 7 nätter Total sträcka 81 km Svårighetsgrad 2,6/5 Avresa dagligen 1 mar - 15 nov Från 12.940 :- 6 vandringsdagar
 • Châteauneuf du Pape’s kända vingårdar
 • Dentelles de Montmirails karaktäristiska silouette
 • Vandra mellan vingårdar omgiven av vinodlingar
 • De pittoreska byarna Séguret och Le Barroux
 • Det goda franska köket

Turen i korthet

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Avignon, transfer till Châteauneuf du Pape
Dag 2: Cirkelvandring bland vingårdarna, 7 km. Fri eftermiddag.
Dag 3: Cirkelvandring i Châteauneuf du Pape,  transfer till Séguret, 11 km
Dag 4: Séguret – Gigondas – Vacqueyras, 17 km
Dag 5: Vacqueyras – Le Barroux, 15 km
Dag 6: Le Barroux – Malaucène, 13 km
Dag 7: Malaucène – Vaison la Romaine, 18 km.
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 81 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Avignon och transfer till Châteauneuf du Pape

Avignon är en vacker medeltida stad som domineras av påvepalatset och bron St Benezet. Stadsmurarna omringar den gamla stadskärnan med dess kullerstensbelagda smala gator. Anländer du innan lunch har du möjlighet att boka en halvdags vintur med en lokal vinexpert. På seneftermiddagen är det transfer till Châteauneuf du Pape där du bor i två nätter.

Dag 2 – Cirkelvandring bland vingårdarna runt Châteauneuf du Pape

Idag blir det en kortare cirkelvandring bland de berömda vingårdarna. Förmiddagen kan användas till den guidade vinturen om du önskar det. Du hinner gott och väl med båda sakerna under dagen. Châteauneuf du Pape, som betyder ”Påvens nya slott”, valdes till sommarresidens för Avignons påvar. Sommarresidenset är numera en ruin, men det tronar fortfarande vackert på höjden. Strosa lättjefullt längs traktorvägar mellan vinstockarna, från en vingård till nästa. Vingårdarna Chateau Vaudieu, Nalys och Solitude ligger längs dagens vandring.

Mycket lätt, 7 km, + 100 meter, – 100 meter

Dag 3 – Cirkelvandring Châteauneuf du Pape, transfer till Séguret

Cirkelvandringen går idag genom hjärtat av vinområdet Châteauneuf-du-Pape. Vinet som görs här är strikt kontrollera, allt för att kunna garantera kvaliteten på vinet. Dagens vandring tar dig såväl mellan vingårdarna genom det böljande landskapet och längs en ås med hänförande vyer. Château Mont Redon och La Célestière är vingårdarna för dagen. Gör gärna en vinprovning och passa på att ta del av deras nedärvda kunskaper om vinskapande. Eftermiddagen kan du spendera i den vackra byn. En eftermiddagstransfer tar dig till Séguret och ditt boende för natten.

Mycket lätt, 11 km, +100 meter, – 100 meter

Dag 4 – Séguret – Gigondas – Vacqueyras

Séguret är klassad som en av Frankrikes vackraste städer. En slottsruin, från ett en gång imponerande slott, vakar över byn. Ta dig tid att strosa runt längs de kullerstensbelagda gatorna. Från Séguret vandrar du längs stillsamma traktorvägar, med Rhônedalen för dina fötter. Olivlundar kantar ibland vägen när du fortsätter till byn Gigondas. Byn är känd för de storslagna vinerna som produceras där. Från Gigondas vandrar du uppför och får då en härlig vy över den spektakulära bergsformationen Dentelles de Montmirail. Vandringen slutar i byn Vacqueyras, även den känd för sin goda viner.

Medel, 17 km, + 350 meter, – 450 meter

Dag 5 – Vacqueyras – Le Barroux

Idag går vandringen en bit från de större turiststråken. Du vandrar uppför mot Plateau des Courens varifrån du har fantastisk utsikt över Rhônedalen och dess vinodlingar. Du fortsätter över platån och kommer snart fram till Saint-Hilarykapellet som är byggt i romersk stil. Stigen går genom terrasser med olivodlingar och barrträd. Framme i byn kan du äta lunch och njuta av ett glas Muscat. Mätt och nöjd fortsätter du mot Le Barroux. Le Barroux är en stillsam medeltida by som kröns av ett slott från 1100-talet. En 3-rättersmiddag i Le Barroux ingår i ditt vandringspaket.

Medel, 15 km, +420 meter, – 250 meter

Dag 6 – Le Barroux – Malaucène

Du börjar nu närma dig berget Mont Ventoux. Dess massiva silhuett ligger som en vacker kuliss till dagens vandring. Den karga vita kalkstenstoppen gnistrar i solen. Från La Barroux tar du sikte mot sjön Lac de Paty. På andra sidan sjön börjar en kortare, men brant, uppstigning till ett krön. Stigningen fortsätter även efter krönet, men i en snällare takt, och leder dig mot Ventoux. Ventoux’s topp sticker majestätiskt upp och ut i den i övrigt flackare Rhônedalen. Under senare delen av vandringen kommer du in bland träden innan du går nerför mot Malaucène. Malaucène är en större stad, med en nyare del som byggts kring den gamla stadsdelen. Den imponerande kyrkan från 1300-talet är värt ett besök.

Medel, 13 km, + 500 meter, – 500 meter

Dag 7 – Malaucène – Vaison la Romaine

Efter att ha inhandlat ingredienser till dagens picnic-lunch ger du dig av norröver genom kullar fulla av timjan och rosmarin. Glöm inte att insupa den vackra omgivningen och de vida vyerna. Du passerar den pittoreska byn Le Crestet på vägen innan du fortätter mot Vaison la Romaine. Här finns en stor romersk arkelogisk lämning som du inte bör missa. De medeltida kvarteren med sina stora stenhus är intakta. Är du på plats under marknadsdagen är du att gratulera, då marknaden anses vara en av regionens bästa.

Medel, 18 km, + 400 meter, – 280 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är din vandringsresa slut för denna gång om du inte väljer att stanna kvar någon dag eller fortsätt mot nya äventyr.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Châteauneuf du Pape (2 nätter), Séguret, Vacqueyras, Le Barroux, Malaucène,  Vaison la Romaine
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Road Book med ledbeskrivning och kartor, en bok per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • 3-rätters-middag dag 5 i Le Barroux (dryck ingår ej)
 • Transfer dag 1 från Avignon till Châteauneuf du Pape
 • Transfer dag 3 från Châteauneuf du Pape till Séguret
 • Bagagetransport dag 2-7 (1 väska/person, max 20 kilo/väska).
 • Praktisk information
 • GPX-filer
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Avignon och från Vaison la Romaine
 • Luncher och middagar (utom dag 5)
 • Ev tillkommande transfers under resan
 • Ev entréavgifter och kostnad för vinprovning
 • Guidad vintur (dag 2 eller 3)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranätter

Extranätter i Avignon
Från 900:-/person och natt i dubbelrum eller trippelrum
Från 1 380:-/person och natt i enkelrum

Extranätter efter vandringen samt på andra ställen går att ordna utefter dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Halvpension

6 stycken 3-rättersmiddagar (totalt 7 stycken), dryck ingår ej. Pris per person: 3 825 kr

Guidad vintur i Châteauneuf du Pape

Vill du fördjupa dig mer i vinkunskap kan du boka till en guidad halvdagstur med en lokal vinexpert. Notera att det är en grupptur och således inte en privat guide. Guiden förklarar de viktigaste delarna av vinskaparprocessen medan ni besöker en eller två vingårdar, får en visning av  vinkällaren och provar 4 – 5 olika viner. Under vinprovningen beskriver guiden karaktär, lagringspotential, jorden/odlingsområdets påverkan samt olika lagringsmetoder. Vinturen bokas i samband med vandringen (turen går ej på söndagar eller helgdagar).

Pris 1 460 kr / person, upphämtning/avlämning i Chateauneuf du Pape
Pris 1 650 kr / person, upphämtning/avlämning i Avignon

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en Roadbook med kartor och ledbeskrivningar per bokat rum (erhålls på plats i Frankrike). Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin Roadbook kan ni välja att lägga till ytterligare sådana. Kostnaden är 590:- per extra Roadbook.

Transfer

För privat transfer till/från Avignon, kontakta oss för pris.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan då tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,2 / 5 
 • Vandringen klassificeras som mycket lätt – medel. Två dagar är klassificerade som mycket lätta, en som lätt och tre dagar som medel.
 • Sträckan du vandrar varierar från vandringsstigar, grusvägar, traktorvägar och mindre asfalterade vägar. Du vandrar i såväl skog som öppen terräng samt genom områden med vingårdar. Terrängen varierar och underlaget kan vara ojämnt.
 • Leden är markerad med olika tecken och skyltar som finns på stenar, pålar, murar och träd. Av ledbeskrivning framgår tydligt hur du ska gå och vilken markering du ska följa. Det är viktigt att vara uppmärksam på markeringar och anvisningar och att följa med i ledbeskrivningen eftersom markeringarna ibland finns på marken och kan vara överväxta eller kan ha försvunnit.
 • Total sträcka att vandra är cirka 81 km fördelade på 6 vandringsdagar.
 • Från den 1/6 – 15/9 är risken för skogsbränder stor. Det innebär att myndigheterna kan stänga av (helt eller delvis) stigar och vandringsleder vilket innebär att din vandring förändras. Du ansvarar för att hålla dig uppdaterad om vad som händer på plats men vi hjälper och stöttar dig på bästa sätt.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten och slutet i Avignon är:

 • Marseille (84 km)
 • Montpellier (92 km)
 • Nice (256 km)
 • Paris (710 km)

Tåganslutning/lokala transporter ut- och hemresan

Startplatsen Avignon når du enklast med tåg från någon av flygplatserna i Montpellier, Marseille, Nice eller Paris (Charles de Gaulles-flygplatsen). Resan tar ca 1 – 4 timmar beroende på val av flygplats.

Från slutorten Vaison la Romaine går det buss till Avignon (restid ca 1 timme) och sedan vidare med tåg till Marseille eller Nice. Alternativt kan du ta buss till Orange (restid ca 1 timme) varifrån du kan ta snabbtåget (TGV) till Paris.

Taxitransfer

Det är även möjligt att ta sig till och från Avignon med taxitransfer från Marseille flygplats eller Montpellier flygplats. För information om pris kontakta oss på Vandra.

Väderkalender

Provence är känt för att vara solsäkert med mer än 300 soldagar per år. Klimatet är varmt och tempererat, men under vintern regnar det mer än under sommaren.

Se pris och boka

Översikt led