Provence, vandring och vin

En vandring i vinodlarnas rike

Provence är känt för sina många signaturrätter, livliga lokala matmarknader och fantastiska klimat. Lägg därtill de utmärkta vinområdena. På vandringen vankas det många härliga mat- och dryckesupplevelser.

Mer info

Avignon – Vaison la Romaine

8 vandringsdagar
Pris från 18.695 :-

Avignon – Vaison la Romaine

6 vandringsdagar
Pris från 12.940 :-

Avignon – Vaison la Romaine

3 vandringsdagar
Pris från 8.980 :-

Vandra mellan vingårdar

Denna vandring är verkligen något för dig som tycker om att vara aktiv under dagarna för att kunna njuta extra av mat och vin på kvällarna. Provence, vandring och vin, tar dig genom det berömda vindistriktet Châteauneuf du Pape där vin har odlats i 850 år. Marken är bördig vilket märks på de färggranna matmarknaderna som finns i flera byar. Vingårdarna, som har ägts av samma familjer i flera generationer, blir naturliga stopp under din vandring. På flera av dem har du möjlighet att såväl prova vin som få en visning av vingården och vinkällarna.

Avignon och Châteauneuf du Pape

År 1305 valdes Bertrand de Got, då ärkebiskop i Bordeaux, till påve under namnet Clement V. Vid den tiden var det konflikter i Rom. Eftersom han var född i södra Frankrike bestämde han sig därför för att verka från Avignon. De kommande 67 åren styrde sju påvar, alla födda i Frankrike, den katolska världen från Avignon. Arvet från dem syns tydligt i Avignon där det största gotiska palatset i Europa, Palais des Paped, byggdes under dessa år. Avignon är en mysig stad med vindlande gränder och kullerstensgator. Inte långt från Avignon ligger byn Chateauneuf du Pape. Namnet betyder helt enkelt ”Påvens nya slott”. Påve Clement V uppskattade mycket lugnet i byns och dess vackra omgivningar och gästvänligheten hos byborna. Detta ledde till att nästa påve i ordningen, Jean XXII, ansvarade för att ett nytt sommarresidens för påvarna byggdes i byn.

Fête de la Véraison

Varje år, första helgen i augusti, är det festival i Chateauneuf du Pape. Festivalen, Fête de la Véraison, har kommit till för att fira att druvorna ändrar färg. Det är en medeltidsfestival med alla attribut, klädsel, tornerspel, måltider och drycker i medeltidsstil. Hela byn deltar i festligheterna. Under festivalen öppnas också de flesta vinkällarna i upp för vinprovning. Du köper ett ”vinprovarglas” vid ankomst till byn och kan därefter gå från vinhus till vinhus och prova så många viner du vill.

Kvalitetsmärkning på vinerna

Redan år 1933 hade vinproducenterna i Chateauneuf-du-Pape bestämt vilka regler och villkor som skulle gälla för vinproduktion i området. Inte bara för att kunna garantera kvalitet på vinet, utan också för att kunna samla vinmakarna under ett gemensamt märke. År 1935 etablerades INAO, Institut National d’Appelation d’Origine, i Frankrike. Organistionen kvalitetsmärker olika standards som vinproducenterna satt upp och ska följa. Chateauneuf-du-Pape hade redan sina regler och villkor och blev därför ett av de första områdena som tillerkändes en kvalitetsmärkning. Fortfarande idag är reglerna och villkoren i princip desamma som då de först bestämdes. De viner som lever upp till standarderna får benämnas Chateauneuf-du-Pape, alla andra måste välja en annan benämning. Vinerna kallas då Côtes-du-Rhone eller, i värsta fall, Vin de Table (Bordsvin).

Recensioner

Provence, vandring och vin

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Provence, vandring och vin, 7 nätter, juli 2023

Detta är verkligen ett toppen arrangemang! Boendena hade karaktär och miljön var sagolikt och vinet helt underbart!

Vandringsleden var bra till och med mycket bra men periodvis lite för svår för min vän. Oklart kring vandringsledens svårighetsgrad. En del passager var svåra. Mer info kring vad som krävs för att kunna gå hade vi önskat.

Toppen, utmärkt! De bästa boendena, allt var toppen. Märks att allt är valt med omsorg.

Provence, vandring och vin, 7 nätter, 23 september - 1 oktober 2021

Ang dokumentation generellt så var det mycket information, som jag upplevde på olika informationsblad och häften, både från Vandra och walk Inn. De hade lite olika syften som tex restider, detaljerad vandringsinfo, ”att tänka på” etc. Om det gick att få mer samlat? Länkarna till vandringen att öppna i Gaia var suveräna! Så mkt lättare att vandra då, för det är svårt att uppskatta ”300 m” när man går.

Varierad och intressant vandring, bland vingårdar och upp i bergen. Den tillfälliga vandringen i Gigondas (istf Séguret - Vacueyras där det brunnit) var makalös! Behåll den sträckan! Helt fantastiskt att ta ett glas vin på hotellet där taxin hämtade upp. Den dag då det åskade och blixtrade som vi aldrig tidigare upplevt löste walk Inn vår transport utan problem och kostnad, då vi fick åka m bagaget. Det gav oss fm i Séguret och em i Vacueyras, vilket blev riktigt bra.

Samma trevliga taxi/transportör hela veckan, vilket var toppen. En del boenden var riktigt bra! Boendet i Vacueyras var rätt tråkigt och byn öde, men frukosten och lunchpåsen var riktigt bra! Ett annat förslag på boende är den ekologiska vingården Le Clos de Caveau, som annars är på vägen. Där kan man göra en rundtur och lära mer om vindruvorna (ca 1,4 km tror jag), bo i något av rummen och smaka fantastiska viner. Boendet i Le Baroux var riktigt fint, men lunchpåsen var allt annat än prisvärd (€12/pers) med torr baguette utan smör och bara pålägg på ena (en tillfällig miss förstår vi), ingen dryck, två små yoghurts (vi sa att en av oss inte äter yoghurt) och tre äpplen).

Rekommendationerna om arrangör av tågcharter var mycket bra, tack. Vi åkte tåg av miljöskäl och ville inte göra på annat sätt. Men man behöver ha klart för sig att det kan bli förseningar när man åker tåg och missar förbindelser. Så både dyrare och längre restid, men som sagt, det var vårt val.

Stort tack för en riktigt fin födelsedagsresa! Så lyxigt att få allt ordnat lokalt av proffs som känner till stigar och boenden vi annars aldrig skulle hitta, samtidigt som vi har friheten det innebär att gå själva i vår egen takt! Tack! Lyxen att slippa bära 15-20 kg på ryggen gav mersmak :)

Helena Bergman

Provence, vandring och vin, 4 nätter, 16 - 20 september 2021

Vi hade inte klarat vandringen utan GPS-filerna. Svårt att hitta på vissa ställen under vandringen med hjälp av texten. Så gott som inga markeringar efter lederna (endast på vissa ställen sista dagen)

Vingårdarna är stängda lö-sö. Blir tokigt när man går en vinvandring. Det bör ni tänka på när kunder planerar. Vi hade t.ex lika gärna kunnat gå t ex on-fr i st för fr-sö

Över förväntan på boende o mat. Taxin alltid punktlig

Tack för ert engagemang! Ni har varit lättillgängliga och trevliga!

Christina Nannesson