Provence, vandring och vin

En vandring i vinodlarnas rike

Provence är känt för sina många signaturrätter, livliga lokala matmarknader och fantastiska klimat. Lägg därtill de utmärkta vinområdena som finns i Provence, så förstår du att här vankas det många härliga mat- och dryckesupplevelser. Denna vandring är verkligen något för dig som tycker om att vara aktiv under dagarna för att kunna njuta extra av mat och vin på kvällarna. Provence, vandring och vin, tar dig genom det berömda vindistriktet Châteauneuf du Pape där vin har odlats i 850 år. Marken är bördig vilket märks på de färggranna matmarknaderna som finns i flera byar. Vingårdarna, som har ägts av samma familjer i flera generationer, blir naturliga stopp under din vandring. På flera av dem har du möjlighet att såväl prova vin som få en visning av vingården och vinkällarna.

Mer info

Sträcka 103 - 118 km
Pris från 14.295 :-

Sträcka 81 km
Pris från 10.120 :-

Sträcka 39 km
Pris från 8.470 :-

Sträcka 28 km
Pris från 7.420 :-

Avignon och Châteauneuf du Pape

År 1305 valdes Bertrand de Got, då ärkebiskop i Bordeaux, till påve under namnet Clement V. Vid den tiden var det konflikter i Rom. Eftersom han var född i södra Frankrike bestämde han sig därför för att verka från Avignon. De kommande 67 åren styrde sju påvar, alla födda i Frankrike, den katolska världen från Avignon. Arvet från dem syns tydligt i Avignon där det största gotiska palatset i Europa, Palais des Paped, byggdes under dessa år. Avignon är en mysig stad med vindlande gränder och kullerstensgator. Inte långt från Avignon ligger byn Chateauneuf du Pape. Namnet betyder helt enkelt ”Påvens nya slott”. Påve Clement V uppskattade mycket lugnet i byns och dess vackra omgivningar och gästvänligheten hos byborna. Detta ledde till att nästa påve i ordningen, Jean XXII, ansvarade för att ett nytt sommarresidens för påvarna byggdes i byn.

Fête de la Véraison

Varje år, första helgen i augusti, är det festival i Chateauneuf du Pape. Festivalen, Fête de la Véraison, har kommit till för att fira att druvorna ändrar färg. Det är en medeltidsfestival med alla attribut, klädsel, tornerspel, måltider och drycker i medeltidsstil. Hela byn deltar i festligheterna. Under festivalen öppnas också de flesta vinkällarna i upp för vinprovning. Du köper ett ”vinprovarglas” vid ankomst till byn och kan därefter gå från vinhus till vinhus och prova så många viner du vill.

Kvalitetsmärkning på vinerna

Redan år 1933 hade vinproducenterna i Chateauneuf-du-Pape bestämt vilka regler och villkor som skulle gälla för vinproduktion i området. Inte bara för att kunna garantera kvalitet på vinet, utan också för att kunna samla vinmakarna under ett gemensamt märke. År 1935 etablerades INAO, Institut National d’Appelation d’Origine, i Frankrike. Organistionen kvalitetsmärker olika standards som vinproducenterna satt upp och ska följa. Chateauneuf-du-Pape hade redan sina regler och villkor och blev därför ett av de första områdena som tillerkändes en kvalitetsmärkning. Fortfarande idag är reglerna och villkoren i princip desamma som då de först bestämdes. De viner som lever upp till standarderna får benämnas Chateauneuf-du-Pape, alla andra måste välja en annan benämning. Vinerna kallas då Côtes-du-Rhone eller, i värsta fall, Vin de Table (Bordsvin).

Referenser

Provence, vandring och vin

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!