Calvi till Corte

Kust- och bergsvandring på kontrasternas Korsika.

På denna vandring får du uppleva fina men också utmanande dagvandringar på Korsika. Du kommer vandra längs havet till fyren Revellata och ha horisonten och himlen i blickfånget. Du möter avskilda stränder där du kan ta en paus och ett skönt dopp. Vid Corte vandrar du omgiven av mäktiga bergstoppar och glaciärsjöar. Du bor bara i Calvi och Corte vilket gör att du slipper packa upp och ner varje dag. En helt egen dag i Calvi får du också och då kan du bara kan njuta fullt ut av den charmiga staden. Är du här en tisdag, torsdag eller söndag morgon rekommenderar vi dig att besöka den lokala marknaden. Är det något du ska handla med dig hem från Korsika, är det ost och charkuterier.

Rabatt då > 4 personer reser tillsammans: 670:-/person

Calvi till Corte

Se pris och boka
Korsika 6 nätter Total sträcka 50 km Svårighetsgrad 3/5 Avresa apr - okt Från 8.685 :- 5 vandringsdagar
 • Charmiga Calvi
 • Vacker kustvandring till fyren Revellata
 • Historiska staden Corte, omgiven av mäktiga bergstopper
 • Njut av picknick vid Lac Mélo, Korsikas mest symboliska glaciärsjö på 1700 meters höjd.
 • Mäktiga naturmiljöer

Turen i korthet

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Calvi och incheckning på ditt boende
Dag 2: Vandring till fyren Revellata, 15 km
Dag 3: Vandring till Notre Dame de Serra eller Capu di Veta, 9/16 km
Dag 4: Fri dag i Calvi och resa på egen hand till Corte
Dag 5: Vandring till Gorges de Tavignano, 13 km
Dag 6: Vandring till Lake Melo och Capitello, 7 km
Dag 7: Hemresa från Corte

Totalt sträcka att vandra: 44 – 49 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Calvi

Till Calvi kan du antingen komma med färja eller flyg. Calvi är en charmig hamnstad med glad atmosfär. Besök gärna Citadellet som ligger vackert på en klippa med utsikt över havet innan du går ner i hamnen för att äta och dricka gott. Övernattning i Calvi.

Dag 2 –Calvi – Revellata – Calvi

Dagens natursköna vandring tar dig längs den vackert kuperade kustlinjen mor fyren Revellata. Du passerar små avskilda stränder – perfekta för en paus med dopp i havet. När du kommer till Point de la Revellata har du en vidunderlig utsikt över Medelhavet och de omgivande bergen. Övernattning på ditt hotell i Calvi.

Medel, 15 km, + 220 meter, – 220 meter

Dag 3 – Calvi – Chapelle Notre Dame de Serra – Calvi

Idag lämnar du kusten och vandrar till kapellet Notre Dame de Serra, som ligger fint beläget med utsikt över Calvi-bukten. Det ursprungliga kapellet förstördes under en belägring 1740, men ett nytt kapell byggdes under första hälften av 1800-talet. Ta dig tid att beundra kapellets enkla arkitektoniska design, barockklocktornet och den stora statyn av Notre Dame de la Serra. Stigen är mestadels lätt att gå med några steniga partier,

Om du väljer det mer krävande alternativet, vandrar du vidare till den högsta punkten ovanför Calvi, det österrikiska korset ”Capu di a Veta”. Det är en spännande vandring med en otrolig panoramautsikt över havet och bergen.  Leden erbjuder ingen skugga och är mycket stenigt med branta trappsteg och en kort passage (så kallad travers) där du kan hålla dig i en kätting för säker passage. God balans och kondition krävs om du väljer denna mer krävande vandring för dagen. Övernattning på ditt hotell i Calvi.

Medel, 9 km, +-250 meter. Krävande 15,5 km, +-720 meter

Dag 4 – Ledig dag i Calvi (övernattning i Corte) 

Idag kan du njuta av en avkopplande dag i Calvi. Strosa runt på staden, ta sköna bad i havet eller följ med på en båttur till Calanches de Piana.  Kom ihåg att du måste planera din resa till Corte (ingår inte i vandringsarrangemanget).

Du kan välja att:

▪ Åka med det berömda Michelin-tåget som smyger sig från kusten upp till bergen. Turen tar 2,5 timme och kostar cirka EUR 15 – 20 per person. Biljetterna köper du direkt på tågstationen och du bör vara ut i god tid (biljetter går inte att köpa på nätet). Att åka detta tåg är en höjdpunkt och nästan ett ”måste” när du är på Korsika.
▪ Boka en privat taxi som tar cirka 1,5 timme. Pris cirka EUR 250 – 350 per bil beroende på när ni ska åka.

När du kommit tillbaka till Corte, öns historiska huvudstad, är det cirka 20 minuters promenad till ditt hotell.

Dag 5 – Corte – Gorges Tavignano – Corte

Corte ligger mjukt inbäddad mellan bergen vilket gör att naturen är nära. Direkt när du kommer ut från centrum är du i vacker natur.  Du följer ”Mare a Mare”-leden som är lättvandrad och kullerstensbelagd större delen av vägen. Det finns inga branta stigningar eller nerförsbackar. Leden slingrar sig längs Tavignano-flodens vänstra strand innan den fortsäter in i bergsmassivet. Ju längre in i ravinen du kommer, desto mer dramatiskt blir landskapet. I slutet av vandringen går stigen ner till en gångbro som korsar floden. Där finns en naturlig bassäng för ett uppfriskande dopp. Du vandrar tillbaka samma väg. Övernattning i Corte.

Medel, 12 km, + – 150 meter. Kärvande om du fortsätter vandringen på Mare a Mare efter gångbron.

Dag 6 –  Transfer – vandring Restonica – Lake Melo

Efter en taxiresa på 30 minuter kommer du fram till Restonicadalen. Här, på 1 370 meters höjd vid Bergerie de la Grotelle, börjar din vandring. ”Bergeriet” är känt för sina charkuterier.  Du vandrar stadigt uppför längs dalen på en stenig stig till första sjön, Lac di Melo. Den ligger fridfullt och här finns många platser där du kan sitta och ta en paus eller äta din matsäck. På vägen ner går du på andra sidan floden. Notera att det på vissa ställen är väldigt brant.

Om du vill, kan du fortsätta till nästa sjö, Lac di Capitello. Vid sjön, som ligger högst upp i Restonicadalen, är det stilla och rofyllt. Fortsätter du ytterligare uppåt mot själva krönet på berget, korsar du den berömda vandringsleden GR20 och får en magnifik utsikt över båda sjöarna. Den sista biten är väldigt brant, stening och utmanande. Du går samma väg tillbaka till Bergerie de la Grotelle, där transfer väntar tillbaka till Corte.

Medel/krävande, 4 km, +-350meter. Krävande 6,5 km +- 550 meter.

Dag 7 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa från Corte.

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Calvi och Corte
 • Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Road Book med ledbeskrivning och kartor
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Transfer dag 6 från Corte till Bergerie de la Grotelle t/r
 • Bagagetransport dag 2-6 (1 väska/person, max 20 kilo/väska).
 • Praktisk information
 • GPX-filer
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Korsika
 • Luncher och middagar
 • Eventuella tillkommande transfers under resan (som resan mellan Calvi och Corte)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extranatt

Extra natt i Bastia (före eller efter vandringen) kostar från cirka 1 000 kronor per person i del i dubbelrum.
Extra natt i Calvi (före eller efter vandringen) kostar från cirka 900 kronor per person i del i dubbelrum.

Transfer

Transfer från Calvi till Corte kostar mellan cirka 3 200 – 4 500 kronor per bil (upp till fyra personer).

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell. Rummen har sängkläder, handduk och privat dusch/toalett. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan då tillkomma.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3/ 5
 • Vandringen är medel till krävande. En vandringsdag är medel och tre vandringsdagar är medel med valmöjlighet att vandra mer krävande. Snittvärdet för svårighetsgraden blir då 3 / 5.
 • Vandringen går längs såväl stigar, mindre stigar i klippterräng och vissa mindre asfaltsvägar (genom byar).
 • Vissa sträckningar är dåliga markerade medan andra är välmarkerade.
 • Total sträcka att vandra 44 – 49 km, fördelade på 4 vandringsdagar.

Svårighetsgrad för vandringarna upp till sjöarna dag 6: Det är en alpin miljö med steniga och branta stigar. Vandringen inkluderar ”lätta” klättringspassager med kedjor och stegar. Det är värt att börja vandringen tidigt på morgonen för att undvika folkmassorna och njuta av stillheten vid sjöarna. Om du börjar tillräckligt tidigt, kan du äta lunch i en av de två ”bergerierna”, 30 minuter före slutet, eller vid själva slutet.

Tips om anslutningsresor

Det är inte helt smidigt att ta sig till Korsika men det finns flera alternativa sätt att ta sig till ön. Se resan som en del av upplevelsen är vårt tips.

Tåg

Du kan ta tåg ner till Nice, Savona eller Livorno (Pisa) och sen vidare med färja till Bastia och sen buss till Calvi.

Flyg

Norwegian har på sommaren flyg från Stockholm till Ajaccio på västra sidan och Bastia på östsidan. Normalt har de ett flyg i veckan.

Du kan också flyga till Nice eller Paris och sen vidare till Korsika. SAS har till exempel ibland en bra anslutning med direktflyg till Nice och sen vidare med Air Corsica till Calvi eller Bastia. Kan du tänka dig ett par byten på vägen går det ofta att få ihop en bra resa till Calvi.

Båt/färja

Du kan välja att ta tåg eller flyg till Nice, Savona eller Livorno och sen vidare med färja till Ile Rousse (norr om Calvi), Ajaccio eller Bastia.  Restid mellan 5 – 12 timmar beroende på när du reser. Corsica Ferries hemsida hittar du här

Ta dig runt på ön

Det finns goda kommunikationer mellan de större orterna. Både tåg och buss har du att välja på. Här kan du läsa mer och hitta tidtabeller  Landar du senare på dagen/kvällen i Ajaccio eller Calvi behöver du ofta en övernattning innan du kan ta dig vidare till Calvi. Alternativet är att du bokar en transfer.

 

Väderkalender

Korsika har ett typiskt medelhavsklimat men eftersom det är en ö så blåser det ofta en skön bris från havet. På sommaren kan det blir upp över 35 gr varmt, medan temperaturen på vintern brukar hålla sig runt ca 13-15 grader. Rejäla åskväder kan förekomma på sommaren. De kommer ofta snabbt och går ockå snabbt över.

Pga av det torra klimatet kan det förekomma skogsbränder i inlandet under högsommaren.

Se pris och boka

Översikt led