Korsika

Omväxlande och vackra vandringar på kontrasternas ö, Korsika.

Korsika är kontrasternas ö. En ö med spektakulär och lättillgänglig natur. Här möts du av höga berg med toppar på upp till 2 700 meter över havet, små charmiga byar som liksom hänger på bergssidorna, långa vita sandstränder och undangömda vikar. Ön är som gjord för vandring och vi har valt ut ett par vandringar där du vandrar både längs havet och längs bergskedjan som till stora delar korsar ön. Härliga Calvi med det gamla citadellet, universitetsstaden Corte högt uppe i bergen och vackra kustorten Porto är några av orterna du vandrar mellan. Atmosfären på Korsika är avspänt vilsam och ön upplevs (förutom kanske i augusti) sällan som turistisk utan äkta och franskt genuin. Bienvenue en Corse.

Mer info

Sträcka 50 km
Pris från 8.685 :-

Oexploaterat och orört

Det är storslaget och dramatiskt på Korsika. Denna lilla ö som bara är drygt 200 km lång och 120 km bred imponerar med sina långa vita stränder, höga bergstoppar på upp till 2 700 meter över havet, kastanjeskogar, hedlandskap och en mängd små byar. Havet och bergen är alltid närvarande när du vandrar här. Mer än 60 % av ön är nationalpark och det finns fem marina parker vilket gör att ön har gott om orörd natur. GR-20, en så kallad grande randonnée-led, korsar ön och anses vara den mest vackra av GR-lederna men också den svåraste av dem.

Napoleon Bonaparte

Nationalhjälte, fältherre, reformator eller tyrann? Napoleon Bonaparte skapar även efter sin död livliga diskussioner om vem han var, hur han verkade o s v. Vi nämner honom eftersom han föddes i Ajaccio på Korsika den 15 augusti 1769. Han var också kejsare av Frankrike mellan 1804 och 1814.

Bästa tiden att besöka ön

Vill du ha ön ”för dig själv” åker du hit i på våren (april – maj) eller på senhösten (slutet av september och oktober). Tänk på att snön kan ligga kvar på bergstopparna in i juni och att det kan komma snö redan i oktober. I augusti vallfärdar fransmännen hit på sin semester.  Och varmast är det i juli och augusti med temperaturer på runt eller över 30 grader.

 

Referenser

Korsika

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Korsika, Calvi - Corte, juli 2023

Perfekt vandring och magiskt vackra sträckor!

Ovanligt bra boende, och skönt att bo kvar flera nätter på samma boende. Älskade både de mer utmanande vandringarna med inslag av klättring, men också den vackra upp till en källa där vi badade i flera timmar. Tack för denna gång.