Breil-sur-Roya – Menton & Villefranche, 7 nätter

Lika delar berg och hav vid Franska Rivieran

Det här vandringspaketet ger dig fyra nätter i lugnet i alperna och tre nätter på Franska Rivieran. Från bergen ovanför Menton går vandringen i natursköna omgivningar.  Fantastiska vyer, olivlundar och lugna medeltidsbyar som klänger sig fast på bergstoppar följer dig på vägen ner mot kusten. Därefter övergår det till klassisk elegans i Menton och Villefranche-sur-Mer och havsnära vandring på Cap Ferrat. Under den andra halvan av vandringen finns också möjligheter till bad i medelhavet. Vandringen utgår från Breil-sur-Roya som du enkelt når med lokaltåg från Nice.

Tillfällig förändring av boende (avser 2021)

Hösten 2020 drabbades Royadalen av kraftiga översvämningar vilket har medfört stora skador på byggnader i byn. Det enda hotellet som är öppet är uthyrt till lokala myndigheter under hela säsongen 2021. Av denna anledning bor du under 2021 ej i Breil sur Roya, utan istället två nätter i Sospel. Vandringen startar som tidigare i Breil sur Roya, transfer till starten ingår.

Även dag 5 påverkas av de kraftiga översvämningarna då en del av leden rasat. Vandringen ner till Menton byts ut mot en rundvandring till Gorbio, 10 km. Efter avslutad vandring transporteras du ner till Menton och ditt boende.

Prisinformation

Bokningar under och omkring Monaco Grand Prix (slutet av maj månad) görs mot förfrågan av tillgänglighet och pris.

Rabatt då > 4 personer reser tillsammans: 300:-/person

Breil-sur-Roya – Menton & Villefranche, 7 nätter

Se pris och boka
Breil-sur-Roya – Villefranche 6 vandringsdagar Total sträcka 65 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 1 mar - 15 nov Från 9.480 :-
 • Blandningen mellan lugnet i alperna och livet på rivieran
 • Genuina byar med vackert läge
 • Mixen mellan Frankrike och Italien
 • Franska rivieran i Menton och Villefranche-sur-Mer
 • Den pittoreska byn Eze och dess botaniska trädgård
 • Den spektakulära kustvägen längs Cap-Ferrat
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Breil-sur-Roya
Dag 2: Breil-sur-Roya – Sospel, 15 km
Dag 3: Transfer Sospel – Col de Castillon, vandring Col de Castillon – Sainte Agnès, 10 km
Dag 4: Cirkelvandring Sainte Agnès – Gorbio – Sainte Agnès, 10 km
Dag 5: Sainte Agnès – Menton, 14 km
Dag 6: Tåg Menton – Villefranche-sur-Mer. Vandring runt Cap Ferrat, 11 km/14 km
Dag 7: Tåg Villefranche – Eze sur Mer. Vandring t.o.r Eze sur Mer – Eze Village, 5 km. Tågresa tillbaka till Villefranche.
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 65 – 68 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Breil-sur-Roya

Breil-Sur-Roya når du lätt via lokaltåget från Nice. På bergssluttningarna runt om byn ligger olivlundar.  Här har tiden stannat så strosa gärna runt på kullerstensgatorna och upplev lugnet. Du kommer troligen höra både italienska och franska och kanske även den lokala dialekten Brigasque.

Dag 2 –Breil-sur-Roya – Sospel

Med underbar vy över dalen lämnar du staden. Vandringen går längs övergivna stenterasser där olivträd numera växer och tar dig till den vackra spökstaden Piène Haute, mer italiensk än fransk till utseende,  på 600 meters höjd. Härifrån går leden in i Italien och byn Olivetta San Michele innan du återvänder till Frankrike och dagens slutmål Sospel. Genom staden flyter floden Brévera och över floden går den gamla ”tullbron”. Sospel är en genuin medeltidsstad. Middag i Sospel ingår i ditt vandringspaket.

Medel, 15 km, + 600 meter, – 550 meter

Dag 3 – Transfer Sospel – Col de Castillon, vandring Sospel – Sainte Agnès

Efter en kort transfer börjar du din vandring i Castillonpasset. Vandringen börjar med en långsam stigning genom en naturskön bokskog och fortsätter sedan gradvis uppåt. Du kommer efterhand se allt mer av de omkringliggande topparna och den vackra medelhavskusten. Du når vid vandringens slut fram till Sainte Agnès, som är klassad som en av de vackraste byarna i Frankrike. Byn ligger på 800 meters höjd och utsikten över landskapet och medelhavet är hänförande.

Medel, 10 km, + 550 meter, – 550 meter

Dag 4 – Sainte Agnes – Gorbio – Sainte Agnès

Dagens rundvandring är ganska kort men med en del höjdmeter att avverka. Du börjar uppför mot passet Col de Bausson. Landskapet med vildlavendelfält bjuder på vackra vyer. Efter passet kommer du in i den norra dalen där slänterna är täckta av blommor och barrträd. En brant zickzack-stig tar dig ner till Gorbio. Gorbio är en pittoresk medeltidsby som ligger på en bergstopp. På torget i byns centrum hittar du två restauranger där du kan äta lunch. Återvägen till St Agnès går längs en kortare och lättare rutt med härlig utsikt över medelhavet.

Medel, 10 km, +450 meter, – 450 meter

Dag 5 – Sainte Agnès – Menton

Idag kommer du gradvis att återvända till en livligare omgivning. Du lämnar Sainte Agnès genom en frodig och naturskön djup dal som tar dig till Monti och sedan den lugna staden Castellar. Bland Castellars pittoreska gator finns restauranger som kanske lockar till en paus även om du idag har fått med dig ett lunchpaket. Du följer en vindlande stig och kommer till slut rakt ner i de äldre delarna av Menton. Härifrån går du längs de kullerstensbelagda gatorna ner mot havet.

Utmanande, 14 km, + 250 meter, – 950 meter

Dag 6 – Tåg Menton – Villefranche-sur-Mer. Vandring runt Cap-Ferrat.

Efter frukost tar du tåget (bagaget tar du själv med dig) till Villefranche. Den halvtimmeslånga resan bjuder på vackra vyer över medelhavet. Efter att ha lämnat bagaget på hotellet startar du vandringen runt Cap Ferrat. Cap Ferrat är en naturskön halvö mellan Nice och Monaco som fortfarande är relativt oförstörd jämfört med många andra delar av Franska Rivieran. Enligt många är Saint-Jean-Cap-Ferrat den ort där du bäst kan uppleva det klassiska genuina Côte d’Azur. Vandringen går längs havet och du kan njuta av vacker utsikt över det blåa medelhavet och den spektakulära kustlinjen.

Mycket lätt, 11 km, + 150 meter, – 150 meter

Dag 7 – Tåg Villefranche – Eze-sur-Mer. Vandring Eze-sur-Mer – Eze Village – Eze-sur-Mer. Tåg tillbaka till Villefranche.

En fem minuter lång tågresa tar dig till Eze. Eze är en by som är uppdelad i olika nivåer, en del ligger nära havet och en del (”den verkliga byn”) som ligger uppe på en klippa. Vandringen upp till byn är bara ca 2,5 km lång men räkna med att det tar ca 1-1,5 timme att gå upp. Väl uppe blir du dock rikligt belönad med underbara vyer. Besök gärna den botaniska trädgården där du kan njuta av både växtlighet och en hänförande utsikt.

Medel, 5 km, + 400 meter, – 400 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa eller vidare färd till annat resmål.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Breil-sur-Roya, Sospel, Sainte Agnes (2 nätter), Menton, Villefranche (2 nätter)
 • Övernattningar sker på små hotell eller chambres d’hôtes. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Road Book (på engelska) med ledbeskrivning och kartor, en bok per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Middag i Sospel
 • Picnic-lunch dag 5 (dryck ingår ej)
 • Transfer dag 3 mellan Sospel och vandringens start i Col de Castillon
 • Bagagetransport dag 2 – 3 & 5 (1 väska/person, max 20 kilo/väska). Du tar själv med dig ditt bagage på resan från Menton till Villefranche-sur-Mer
 • Praktisk information
 • GPS-filer över leden
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Breil-Sur-Roya och från Villefranche
 • Tågresa mellan Menton och Villefranche
 • Tågresa t.o.r. Villefranche – Eze
 • Luncher (utom dag 5) och middagar (utom i Sospel)
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

6 middagar: 2 340:- (Middagen i Sospel ingår redan i ditt vandringspaket).

Extranätter

För extranätter i t.ex. Nice, Menton eller Villefranche-sur-Mer, kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer mellan Nice och Breil-sur-Roya, restid ca 1 timme och 10 minuter.
Pris måndag – fredag, dagtid, från 2 615:-/bil för max 4 personer (medelstort bagage).
Pris lördag – söndagar, och kvällstid övriga dagar, från 2 750:-/bil för max 4 pers (medelstort bagage)

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en Road book med kartor och ledbeskrivningar per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 590:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell, då vi bokar dig på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan då tillkomma.

I Sainte Agnès finns endast ett boende, Hotel St Yves.  Hotellet är enkelt, men familjärt. Detta boende är således av en enklare typ än de andra under vandringen.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
 • En dag är mycket lätt, fyra dagar är medel och en dag är utmanande. Dagsetapperna är inte så långa, men i kombination med antalet höjdmeter blir vandringarna mer ansträngande.
 • Det förekommer delar med ihållande men långsam stigning eller sänkning.
 • Underlaget varierar från vandringsstigar, promenadvägar, grusvägar, mindre landsvägar. Terrängen varierar och underlaget kan vara ojämnt.
 • Ingen del är tekniskt svårvandrad.
 • Personer som lider av höjdrädsla kan finna vissa partier obehagliga.
 • Strax utanför Gorbio har tidigare års väderförhållanden skapat så stora skador på leden att den inte går att reparera. En kortare omväg av rutten har därför skapats. Denna omväg är säker men en stödjande hand i marken kan behövas på något ställe. Det är inga branta passager.
 • Leden är markerad med olika tecken och skyltar som finns på stenar, pålar, murar och träd. Av ledbeskrivning framgår tydligt hur du ska gå och vilken markering du ska följa. Det är viktigt att vara uppmärksam på markeringar och anvisningar och att följa med i ledbeskrivningen eftersom markeringarna ibland finns på marken och kan vara överväxta eller kan ha försvunnit.
 • Total sträcka att vandra är cirka 65 km fördelade på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i Breil-Sur-Roya är:

 • Nice (68 km)

Närmaste flygplatser till slutorten Villefranche-sur-Mer är:

 • Nice (14 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen Breil-sur-Roya når du enklast genom att ta flyg till Nice, buss in till staden (ca 15 min) och därifrån lokaltåget (ca 1 timme).

Buss-/tåganslutning hemresan

Från slutplatsen Villefranche-sur-Mer tar du dig enklast med buss till Nice centrum (ca 15 min) och sedan buss (ca 40 min) till flygplatsen.

 Taxitransfer

Det är även möjligt att ta sig till Breil-sur-Roya och från Villefranche-sur-Mer med taxitransfer från/till Nice flygplats. För pris kontakta oss på Vandra.

Väderkalender

Provence är känt för att vara solsäkert med mer än 300 soldagar per år. Klimatet är varmt och tempererat, men under vintern regnar det mer än under sommaren.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led